Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowa Buda

pierote
09-07-2011, 21:48
Z racji że w moim PC coraz więcej dysków a kieszeni sztuk 2 to może sprawiłbym se mową pc-budę - taką przewiewną, bardziej pojemną i ładniejszą :), i nie za głośną.
Teraz pracują 2 samki F3 i słychać start ale później to już tylko boxa od C2D - a więc głośno nie jest.
Docelowo wsadze do 4-5 dysków HDD (SSD to odległy plan) i tak.
Ja proponuję Lian Li PC-60FN (http://www.yooki.pl/index.php?p1845,obudowa-lian-li-pc-60fn-czarna) lub Fractal Design Arc Series (http://www.fractal-design.com/?view=product&category=2&prod=57), dizajnersko odjazdowe i zarazem dobre w swojej klasie.
Buda posłuży też nowemu systemowi w niedalekiej przyszłości (~ za rok). Nie chce CM-a bo w nich tylko 1 HDD nie hałasuje - więcej tak. Chieftec, ehh niezły, ciężki, za ciężki :roll:
Czy 5kg aluminium nie będzie za lekko w Lian Li, Fractal obiecuje ponad 10 w Midi.

pierote
13-07-2011, 12:18
No co jest, nikt nie użytkuje LL w wersji midi - np. PC60F.

Umbra
13-07-2011, 12:42
Fractala odradzam. Mam R2 i moim zdaniem nie jest warta swojej ceny (miękkie śrubki, podatna na zarysowania, kiepskie wentylatory, brzydko pachnący klej, odklejające się maty, cienkie blachy).

pierote
14-07-2011, 10:23
Przy R2 zdarzały się gorzej wykonane sztuki - net. R3 to już klasa sama w sobie. Szkoda że nikt się nie wypowie na temat LL :(

tomitom
26-07-2011, 15:57
Waga: 5,47 kg

pudełko po butach jest lepiej wykonane.
jeśli obudowa ma spełniać swoje zadanie nie ma prawa być zrobiona z papieru toaletowego tylko z grubego kawałka prawdziwej blachy.

Szukałbym czegoś w okolicy 10-14kg. Ciężar pociąga za sobą nie tylko stabilność i ciszę ale także lepsze tłumienie drgań w żelaźniaku.

Z lżejszych konstrukcji polecam:
Cooler Master CM 690 II Advanced i Antec Three Hundred
Obie konstrukcje równie udane i obie mają w normalnym miejscu przewidziany montaż zasilacza do tego CM można bardzo fajnie zaplanować i poukrywać kable.
Druga konstrukcja podana w linku jak najbardziej ok

artursw
26-07-2011, 16:20
Fractal r3 juz nie ma miekich srobek blacha tez nie jest cienka. Odnosnie zarysowan nie wypowiem bo sie z ta obudowa obchodze jak z dzieckiem i nie zarysowalem jej jeszcze. Filtry przeciwkurzowe naprawde zdaja egzamin raz na tydzien czyszcze je odkurzaczem. Wentylatory ladnie pracuja ale jak nie sa wydajne co prawda nie sa az tak wolne 1350 obrotow to sa ciche i tylko slychac jak z tylu wydmu****e powietrze. Jak wlacze gre i troche podgrzenie podzespoly i troche w obudowie to jeszcze nowoscia pachna podzespoly ale kazdego dnia juz coraz mniej czuc.Zobaczymy czy po roku uzytkowania obudowy czy cos sie w niej od klei.
Ja polecam fractal design. Jedynie jak ktos lubi troche choinki to CM 692 z okienkiem to bedzie mogl sobie ulepszac.

hydra_nt
26-07-2011, 21:15

Ja mogę polecić Antec'a - użytkuję ok roku. Bez zastrzeżeń. Cicha i stabilna konstrukcja z dobrą wentylacją.

Majek
27-07-2011, 14:22
Ja z kolei mogę polecić Thermaltake'a. Bardzo przemyślane obudowy i naprawdę super wykonane. Ja mam model Swing RS - już chyba nieprodukowany. Pusta buda waży około 12 kilo.

d50kid
02-08-2011, 12:26
A może NZXT H2 - 400 zł i podobno nic jej nie brakuje :)

HYPER
03-08-2011, 15:56
Ja mam Lian Li PC-A71F i moge powiedziec, ze obudowa jest rewelacyjna. jedyny minus to ciezki dostep do wentylatorow z przodu. poza tym wszystko fajnie. no i ten wyglad...

d50kid
03-08-2011, 22:15
Buda przepiekna ale cena mnie zabiła - 2 x wiecęj niż Fractal Design R3 czy wspomniana NZXT H2. Ostatnio się przeraziłem jak wyczytałem w opiniach ludzi którzy maja Fractal Design R3 ze boczna ściana czasem potrafi kopnąć prądem i to jedyny jej minus - czy to możliwe ? Za to o NZXT H2 ze to żałosna próba podrobienia Fractala - i bądź tu mądry - prawie juz wybrałem bude a tu takie cos. I teraz jeszcze ten kosmiczny Lian.

Umbra
03-08-2011, 22:49
pudełko po butach jest lepiej wykonane.
jeśli obudowa ma spełniać swoje zadanie nie ma prawa być zrobiona z papieru toaletowego tylko z grubego kawałka prawdziwej blachy.

Szukałbym czegoś w okolicy 10-14kg. Ciężar pociąga za sobą nie tylko stabilność i ciszę ale także lepsze tłumienie drgań w żelaźniaku.

Obie konstrukcje równie udane i obie mają w normalnym miejscu przewidziany montaż zasilacza do tego CM można bardzo fajnie zaplanować i poukrywać kable.
Druga konstrukcja podana w linku jak najbardziej ok

A wiesz co to jest aluminium? LianLi to ponoć klasa sama w sobie i warto je brać. Sam nie macałem, ale taki Screamer przerzucił kilka (obczajcie na pclabie).

CM 690 II Adv miałem sam i mogę polecić. Ma kilka wad, ale ogólnie to dobra obudowa.

Inkognito
03-08-2011, 23:44
Pomyłka - post do usunięcia.

Kyle
04-08-2011, 07:41
Ostatnio się przeraziłem jak wyczytałem w opiniach ludzi którzy maja Fractal Design R3 ze boczna ściana czasem potrafi kopnąć prądem i to jedyny jej minus - czy to możliwe ? Gdzie to czytałeś, że się tak przeraziłeś? ... na PClol'u ? (PCLAB) :P

Każda* nieuziemiona obudowa potrafi "kopnąć prądem". Każda* nieuziemiona obudowa lekko kopie kiedy dotyka się jej wierzchnią stroną ręki.

* - metalowa

d50kid
04-08-2011, 08:55
Gdzie to juz Tobie nie powiem bo ostatnimi czasy tyle tego czytam ze az strach - zaraz sklep komputerowy założe ;) Czyli mówisz ze takie cos moze sie zdarzyc ? Ja od kiedy mam PC czyli 15 lat nigdy mi sie to nie zdarzyło i mam nadzieje odpukac ze sie nie zdarzy. Tu bardziej chodzi o to ze sie boje o moje male dzieci ktore chodza i sobie dotykaja obudowe bo kiedys byl przypadek w Polsce co naglasniali ze dziecko dotknelo i RIP.
Wiem co to aluminium i wiem jakie to drogie ale jak wydam na bude 900 zamiast zakladanych 400 to znow przekrocze limit.

Kyle
04-08-2011, 09:14
Gdzie to juz Tobie nie powiem bo ostatnimi czasy tyle tego czytam ze az strach - zaraz sklep komputerowy założe ;) Czyli mówisz ze takie cos moze sie zdarzyc ? Ja od kiedy mam PC czyli 15 lat nigdy mi sie to nie zdarzyło i mam nadzieje odpukac ze sie nie zdarzy.Jak masz gniazdko z bolcem (który to bolec nie jest atrapą) i odpowiednią listwę to problemów nie będzie. Od kiedy uziemiłem swój PC to ładunki z obudowy, jak ręką odjął, ... zniknęły.

Inkognito
04-08-2011, 11:44
Panowie specjaliści, a co sądzicie o obudowie: http://www.frazpc.pl/artykuly/917915,Fractal_Design_Core_3000.html ?
Będzie to lepsze od Antec Gamer Three Hundred?

Obie jak dla mnie w bardzo przyzwoitych pieniądzach.

Kyle
04-08-2011, 13:51
Waga 7,1 KG jest zastanawiająco niska, jak na "lepszą" obudowę, wykonaną ze stali.

Inkognito
04-08-2011, 16:21
To jest lżejsza niż polecana (także w tym wątku) Antec'owa o około 100g.
A recenzje Fractal ma bardzo zachęcające.

Kyle
04-08-2011, 21:55
To jest lżejsza niż polecana (także w tym wątku) Antec'owa o około 100g.
A recenzje Fractal ma bardzo zachęcające.W porównaniu do kilkunastokilogramowego cheftec, obie to piórko.

Slon
04-08-2011, 23:24
Mam Anteca Three Hundred i jest calkiem spoko. Wykonanie bardzo fajne, calkiem przemyslana konstrukcja. Jedyny minus, to dosc glosne dolaczone wentylatory (zwlaszcza ten na gorze - 14cm). Nawet pomimo seryjnej regulacji obrotow (3-stopniowa) ten gory troche halasuje...
Ale po zamontowaniu wentylatora z przodu, masz bardzo przewiewna bude i w miare cicha.

Ten Fractal wydaje sie byc spoko. Nawet nie wiem, czy bym go teraz nie wzial zamiast Anteca - ma 4 portu USB z przodu... Dla mnie wystarczajacy powod, o ile reszta jest podobna

Kyle
05-08-2011, 08:10
Mam Anteca Three Hundred i jest calkiem spoko. Wykonanie bardzo fajne, calkiem przemyslana konstrukcja. Jedyny minus, to dosc glosne dolaczone wentylatory (zwlaszcza ten na gorze - 14cm). Nawet pomimo seryjnej regulacji obrotow (3-stopniowa) ten gory troche halasuje...
Ale po zamontowaniu wentylatora z przodu, masz bardzo przewiewna bude i w miare cicha.
Hałasuje ten wentylator przy ilu RPM?

Slon
05-08-2011, 08:55
Hałasuje ten wentylator przy ilu RPM?

GÓRA: Antec TriCool 140mm - 700RPM / 1100RPM / 1500RPM (L/M/H)
TYŁ: Antec TriCool 120mm - 1200RPM / 1600RPM / 2000RPM (L/M/H)

podane predkosci odpowiadaja 3 ustawieniom. U mnie oba sa skrecone na maxa. Mniejszego kompletnie nie slychac, wiekszy w ciagu dnia jest ok, wieczorkiem jak robi sie cicho staje sie mocniej slyszalny i troche potrafi denerwowac.
Wieksze predkosci automatycznie staja sie uciazliwe, ale ja lubie jak komp jest kompletnie bezglosny ;)

Kyle
05-08-2011, 09:43
Nie wiem jaką masz płytę, ale np. w ASRock można regulować prędkość wentylatorów, więc można by spróbować jeszcze bardziej przykręcić tego hałaśnika.

Slon
05-08-2011, 10:05
Nie wiem jaką masz płytę, ale np. w ASRock można regulować prędkość wentylatorów, więc można by spróbować jeszcze bardziej przykręcić tego hałaśnika.

W tym antecu zasilanie wentylow jest nieco inaczej rozwiazane. Wpina sie oba w zlacze molex. I dlatego przy kazdym wentylatorze jest 3-stopniowa regulacja obrotow.
Troche kombinowalem z oddzielnym regulatorem predkosci, ale zdarzalo sie, ze ten 14cm nie startowal, wiec porzucilem temat. Ogolnie nie jest zle, ale do absolutnej ciszy troche brakuje ;)

Umbra
05-08-2011, 10:12
Gdzie to juz Tobie nie powiem bo ostatnimi czasy tyle tego czytam ze az strach - zaraz sklep komputerowy założe ;) Czyli mówisz ze takie cos moze sie zdarzyc ? Ja od kiedy mam PC czyli 15 lat nigdy mi sie to nie zdarzyło i mam nadzieje odpukac ze sie nie zdarzy. Tu bardziej chodzi o to ze sie boje o moje male dzieci ktore chodza i sobie dotykaja obudowe bo kiedys byl przypadek w Polsce co naglasniali ze dziecko dotknelo i RIP.
Wiem co to aluminium i wiem jakie to drogie ale jak wydam na bude 900 zamiast zakladanych 400 to znow przekrocze limit.

Są też mniejsze i tańsze Lian Li.

Panowie specjaliści, a co sądzicie o obudowie: http://www.frazpc.pl/artykuly/917915,Fractal_Design_Core_3000.html ?
Będzie to lepsze od Antec Gamer Three Hundred?

Obie jak dla mnie w bardzo przyzwoitych pieniądzach.

Mam Fractala R2 i zraziłem się do tej firmy. Nigdy już nic od nich nie kupię, ani niczego nie polecę.

d50kid
05-08-2011, 10:37
Fractal R2 podobno jest wykonany troszke "badziewnie" jak za tą kase ale słyszałem i czytałem ze R3 to juz dobra buda. Napisz czemu sie zraziłeś?

Umbra
05-08-2011, 17:43
Właśnie dlatego, że jest badziewna. Maty przez pierwsze 2-3 miesiące po prostu śmierdziały. Odklejają się. Blacha jakaś cienka (ale nie wibruje). Łatwo ją zarysować. Tragiczne wentylatory w standardzie. I wcale nie wycisza to wyciszenie (a wymieniłem wentylatory, mam regulator obrotów). Mam porównanie z CM 690 II Adv (moja poprzednia obudowa) i moim zdaniem CM jest lepszy.