PDA

Zobacz pełną wersję : D90 robi czarne zdjęcia

majkaxp
09-07-2011, 19:08
Z racji że to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich!

Od 2 dni posiadam Nikona D90, zdaję sobie sprawę że mało o nim wiem ale już mam z nim problem dlatego proszę o pomoc. Aparat czasami robi czarne zdjęcia. W wizjerze zdjęcie się robi normalnie, a na podglądzie wychodzi całe czarne i tak się zapisuje. Nie jest to napewno normalne zachowanie, więc podejrzewam że to jakaś wada;( a najgorsze jest to że dopiero zaczynam przygode z marką NIKON i odrazu taki pech i to za takie pieniądze...

pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

Erie
09-07-2011, 19:15
wrzuć proszę jakieś czarne zdjęcie (bez obróbki) na jakiś serwer internetowy tak aby można było zobaczyć jego exif i podpowiedziec ewentualną przyczynę - bo może to być wiele rzeczy - od doboru złych parametrów ekspozycji do padniętej migawki

kazziz
09-07-2011, 19:30
edit...

Antonioo
09-07-2011, 19:30
zmień na polkrętle na program P albo na zielony....

eBarciu
09-07-2011, 19:49
Z racji że to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich!

Od 2 dni posiadam Nikona D90, zdaję sobie sprawę że mało o nim wiem ale już mam z nim problem dlatego proszę o pomoc. Aparat czasami robi czarne zdjęcia. W wizjerze zdjęcie się robi normalnie, a na podglądzie wychodzi całe czarne i tak się zapisuje. Nie jest to napewno normalne zachowanie, więc podejrzewam że to jakaś wada;( a najgorsze jest to że dopiero zaczynam przygode z marką NIKON i odrazu taki pech i to za takie pieniądze...

pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

dekielek na szkle ? :)

hostman22
09-07-2011, 19:55
Aparat czasami robi czarne zdjęcia.
zdarza się

W wizjerze zdjęcie się robi normalnie
czy ja o czymś nie wiem...

a na podglądzie wychodzi całe czarne i tak się zapisuje. Nie jest to napewno normalne zachowanie
fakt nie jest, może być to winą migawki lub elektroniki, bez zdjęcia przykładowego trudno powiedzieć.

najgorsze jest to że dopiero zaczynam przygode z marką NIKON i odrazu taki pech i to za takie pieniądze...
jak pech to pech, raczej z logo firmy bym tego nie łączył ;)

kazziz
09-07-2011, 20:09
Błąd obiektywu, wyrobiony bagnet? Nie, wtedy nie wyzwalał migawki...

majkaxp
09-07-2011, 20:47
dekielek na szkle ? :)

bardzo śmieszne....hehe;)

zdjęcie:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5bd1db36cd0b1fe9.html

jackrabbit
09-07-2011, 20:58
bardzo śmieszne....hehe;)

zdjęcie:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5bd1db36cd0b1fe9.html

przestaw to koleczko co masz na aparacie z trybu Masta (M) na tryb Pro (P) i bedzie dobrze

pozdrawiam

kzkzg
09-07-2011, 21:03
ewentualnie na tryb A (amator) :)

hostman22
09-07-2011, 21:04
Exposure Time = 1/4000"; F Number = F5.6 -- jakie miałeś warunki, na takie nastawy ??

Z M przestaw na P

Aparat masz dobry, czarne zdjęcia to Twoja wina ;)

bognik
09-07-2011, 21:06
Widząc zdjęcie i dane exif stwierdzam, że dobrałeś złe ustawienia ;) Takie ustawienia by przeszły w słoneczny dzień w południe, ale nie o godzinie 19:16, przy ISO 200, czasie 1/4000 i przysłonie 5.6 ;)

majkaxp
09-07-2011, 21:17
może to głupio zabrzmi ale skoro to moja wina to sie cieszę;) jestem w trakcie nauki więc wszystko można nadrobić, ale gdyby aparat był wadliwy to juz trudniejsza sprawa. dzięki

cervandes
09-07-2011, 22:35
HIT!!! Wnioskuję za przyklejeniem tego wątku!!!

jackrabbit
09-07-2011, 22:36

do czola se przyklej

Erie
09-07-2011, 22:48

gratuluję samozachwytu... ktoś kupił aparat, chce się nauczyć go obsługiwać, coś wychodzi źle i chce się dowiedzieć czemu, obawia się, że wydane zostały duże pieniądze na bubel - pyta sie zatem na forum, gdzie niektórzy oświeceni użytkownicy, którzy przeciez wyssali z mlekiem matki obsługę aparatu (i zapewne nie tylko) potrafią się tylko nabijać

ale co tam... zgryźliwi bądźmy dalej - przyklej... sorry przybij sobie pinezką wątek do czoła :)

Antonioo
09-07-2011, 23:08
czyli miałem rację.....;)

pil74
09-07-2011, 23:15
gratuluję samozachwytu... ktoś kupił aparat, chce się nauczyć go obsługiwać, coś wychodzi źle i chce się dowiedzieć czemu, obawia się, że wydane zostały duże pieniądze na bubel - pyta sie zatem na forum, gdzie niektórzy oświeceni użytkownicy, którzy przeciez wyssali z mlekiem matki obsługę aparatu (i zapewne nie tylko) potrafią się tylko nabijać

ale co tam... zgryźliwi bądźmy dalej - przyklej... sorry przybij sobie pinezką wątek do czoła :)

Może i tak, a może i nie.
Jedno jest pewne, brak elementarnej wiedzy,brak zapoznania się z instrukcją.
Więc nad czym się rozczulać?

panoramix
10-07-2011, 00:38
Taki proces nauki. Najpierw czarne, potem czarno-białe, a kolor na koniec cyklu nauczania... Chyba, że przeczytasz instrukcję obsługi, wtedy automatem przeskoczysz na Color Level.

BTW i aprpos spekulacji o uszkodzonym "czymś". Na początek lepiej jest zakładać, że samemu się coś spieprzyło. Jak w amerykańskiej instrukcji obsługi: urządzenie nie włącza się - sprawdź czy jest podłączone do źródła zasilania. :) Niby nikt nie jest głupi, ale...

MZ najlepszy tryb nauki to Zielony -> P -> A -> S -> M, czyli Zaznajomienie ze sprzętem -> Potwierdzenie znajomości -> A teraz GO -> Szanuj migawkę -> Made by Nikon & ...

kazziz
10-07-2011, 01:58
MZ najlepszy tryb nauki to Zielony -> P -> A -> S -> M
osobiście P->S->A->M i sobie chwalę. ale agreed.