Zobacz pełną wersję : D90 VS D3100 Pomocy :)
Witajcie, mam pewien problem za pewien czas będę kupował sobie lustrzankę i tu naradza się pytanie D90 czy D3100.
Teraz jak dokonać wyboru dodam iż będę robił zdjęcia wszystkiego. Do tego będę kręcił filmy i którym aparatem lepiej to wychodzi ?
Pozdrawiam
Antonioo
09-07-2011, 17:34
.......Teraz jak dokonać wyboru.......
Z tak zadanego pytania, ja potrafię odpowiedzieć jedynie na powyższe,,,,,
Otóż wyboru dokonać w miarę szybko, bo zdjęcia uciakają, jak i mądrze i właściwie.......(żaby nie żałować)
Chodzi mi o to którą wybrać. A będe robić zdjęcia wszystkiego ....
Ja stałem przed tym samym wyborem.. wybrałem D90
krzysiozboj
09-07-2011, 18:38
A ja odpowiem przewrotnie - żaden z tych, jakaś hybryda fuji, poza kawą i masażem robi prawie wszystko, do tego ma mega zoom i macro a jak już będziesz wiedział czego chcesz to co prawda nadal pozostaną dylematy ale będą prostsze do rozwiązania.
cybermar
09-07-2011, 18:47
Witajcie, mam pewien problem za pewien czas będę kupował sobie lustrzankę i tu naradza się pytanie D90 czy D3100.
Teraz jak dokonać wyboru dodam iż będę robił zdjęcia wszystkiego. Do tego będę kręcił filmy i którym aparatem lepiej to wychodzi ?
Pozdrawiam
to tak jakbys pytal czy wolisz bmw 7 4,0 z 2005 a Skode fabie 1,6 z 2010
Pozdrawiam
proponuje D5100 z dwóch powodów: zdjęcia przynajmniej teoretycznie można zrobić lepsze niż używając D90, do fotografowania i filmowania wszystkiego może przydać się uchylny LCD a filmy też chyba robi najlepsze z ww wymienionych.
proponuje D5100
problem w tym że D5100 nie jest tu przez autora brany pod uwagę, wybiera miedzy D90 a D3100
i w sumie którego apratu nie wybierze - będzie szczęśliwy, że ma dobry sprzęt do robienia zdjęć.
Krótko i na temat: idź do sklepu, weź do ręki jeden i drugi (D90 KONIECZNIE z 18-105) i sprawdź, jak Ci leżą w ręce.
Porównanie do BMW i Fabii jest całkiem słuszne, aczkolwiek poprawiłbym na BMW 5 [to jednak nie D300 bez eS]
krzysiozboj
09-07-2011, 20:10
Czytam Wasze porady, czy na tak postawione pytanie któraś odpowiedź może mieć sens? D90 ma sporą przewagę w wielu miejscach nad D3100 ale na pewno w filmach o które pyta zakładający watek? Samą puszką cokolwiek on zrobi? Są dwa spore tematy i o D90 i o D3100, do tego sporo tematów porównujących D3100/D5000/D5100/D90, dla mnie temat prowokacja albo trolowanie.
problem w tym że D5100 nie jest tu przez autora brany pod uwagę ...
ieS]
zaproponowałem, ponieważ często wybierając między "x" a "y" zapominamy lub nie wiemy, że jeszcze "z" może być dla nas dobrym rozwiązaniem. chęć niesienia pomocy była silniejsza niż chęć trzymania się sztywnych ram tematu :)