PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ze szczytu

geralttt
09-07-2011, 01:42
... Niezbyt wysokiej góry.

Islandia - środek dnia, warunki, jak widać.

Piszom Pany co myślom :D Ja pozdrawiam!

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img19.imageshack.us/img19/1238/zeszczytu20111000pixful.jpg)

Hoobie
09-07-2011, 09:35
Tak szczerze, to ... mz troche za duzo lewej strony (pierwszy plan).
Myślę, że lekko w prawo bym kadrował ;) Ale to ja.
Mimo tego widoczek bardzo ładny, kolory również :)

Nikonozaur
09-07-2011, 10:17
Też mi się wydaje, że LG trochę za bardzo rozbudowany. Widoczek nieziemski. Pozbycie się części lewej strony i odrobiny dołu w/g mnie dałoby dobry rezultat.

geralttt
09-07-2011, 13:33
Ostre światełko było więc musiałem uważać i oczy mrużyć :D Pewnie nie zauważyłem że I planu za dużo :D Zazwyczaj omijam takie warunki, ale tutaj chmury przeważyły - inaczej nie miałbym 2-giej okazji.
Fajnie Hubercie - zatem przytnę odrobinkę - zastanawiało mnie jedynie z lewej to miejsce gdzie te chmury włażą na górę - po cięciu będą sprawiać wrażenie "bycia wszędzie, a tutaj widać jak w rzeczywistości dopiero się do górki "dobierają". :)

A może tylko dół przykrócić? Hmmm, mam dylemat, rzadka to sprawa, ale tym razem mam... :(

Hoobie
09-07-2011, 16:46
Rozszyfrowałem Twój zmysł i powód, dla którego tak kadrowałeś - mowa tutaj o chmurach, włażących na górę, z lewej :)
Cięcie dołu? Nie głupi pomysł, choc z drugiej strony szkoda pozbywac się tego, co dzieje się w PD - to element pokazujący widzowi, z jakiej (mniej więcej oczywiście) wysokości powstała ta fotografia.
Ale jeśli już zdecydujesz się na taki manewr, to cięcie dołu (do panoramy) nie więcej jak 3cm (deczko przed drogą otaczającą zbiornik wodny).

Druga opcja kwadrat: pozwolę sobie zaproponowac (http://img846.imageshack.us/img846/3732/zeszczytuhl.jpg).
Z tym, że wtedy osiągniesz efekt wszechobecności chmur... ;)

Także sugeruje zrobic 2 wersje :D
A najlepiej, to wrócic tam o wschodzie/zachodzie słońca i podejsc do tematu raz jeszcze :D Może uda się znalezc ciekawszy pierwszy plan?
Myslę, że nie zaszkodzi spróbowac, bo efekt może byc zadziwiający... ale to moje zdanie.

PZDR!

Nikonozaur
09-07-2011, 22:42
Też mi się wydaje, że LG trochę za bardzo rozbudowany. [...]
Pomyliłem literki, oczywiście nie chodzi o LG, tylko o LD. ;)

geralttt
11-07-2011, 10:04
Rozszyfrowałem Twój zmysł i powód, dla którego tak kadrowałeś - mowa tutaj o chmurach, włażących na górę, z lewej :)
Cięcie dołu? Nie głupi pomysł, choc z drugiej strony szkoda pozbywac się tego, co dzieje się w PD - to element pokazujący widzowi, z jakiej (mniej więcej oczywiście) wysokości powstała ta fotografia.
Ale jeśli już zdecydujesz się na taki manewr, to cięcie dołu (do panoramy) nie więcej jak 3cm (deczko przed drogą otaczającą zbiornik wodny).

Druga opcja kwadrat: pozwolę sobie zaproponowac (http://img846.imageshack.us/img846/3732/zeszczytuhl.jpg).
Z tym, że wtedy osiągniesz efekt wszechobecności chmur... ;)

Także sugeruje zrobic 2 wersje :D
A najlepiej, to wrócic tam o wschodzie/zachodzie słońca i podejsc do tematu raz jeszcze :D Może uda się znalezc ciekawszy pierwszy plan?
Myslę, że nie zaszkodzi spróbowac, bo efekt może byc zadziwiający... ale to moje zdanie.

PZDR!

Świetny kwadrat Hubercie

Co do powrotu na górkę - z pewnością! Zawsze wracam, kwestia czasu, chociaż nie wiem, czy uda się te chmurzyska znowu tak dorwać.. We'll see... :)
Pozdr.

MarianS
11-07-2011, 11:14
Ładnie jest, wersja Huberta ładniej się komponuje a z drugiej strony żal tych chmurek po lewej no ale coś za coś chyba trzeba wrócić.pozdrawiam

krokus66
11-07-2011, 12:57
Pomyliłem literki, oczywiście nie chodzi o LG, tylko o LD. ;)

A ja uważam, że LG jest na tyle ciekawy - ośnieżone szczyty gór, iż skutecznie odciąga wzrok od całości, podczas gdy LD jest spokojny, chociaż zgodzę się, że jest go trochę za dużo.

Propozycja kwadratu mi się podoba aczkolwiek widok z góry w dół z definicji prosi się o panoramę. Proponuję ciąć boki: lewy, prawy, dół i trochę nieba, tak aby mocno uwypuklić część centralną z ładną drogą prowadzącą wzrok wzdłuż zbiornika wodnego. Taki wariant od razu rzucił mi się w oczy.

To zdjęcie podoba mi się a swoją wypowiedzią je nie przekreślałem.