PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr UV do Nikkor 500mm f/4

Groniu7
08-07-2011, 22:33
Witam mam pytanie czy do tego szkła Nikkor 500mm f/4 można zamontować filtr UV jeśli tak to jakiej średnicy należy kupić bo widziałem max 82mm.

marcin_G
08-07-2011, 23:10
Nie ma możliwości założenia przedniej UV-ki - ona jest już seryjnie wbudowana i uzytkownik nie ma szansy nawet ją zdjąć (chyba, że rozkręci obiektyw)
można stosować małe filtry: 39 mm w wersji AIS, 52mm w wersjach AF, mocowane w wewnętrznym uchwycie

Groniu7
10-07-2011, 03:04
No właśnie słyszałem o tym że brak takich osobnych filtrów UV do montażu jednak zastanawiał mnie ten gwint na samym końcu szkła jest to typowy gwint pod jakiś filtr do wkręcenia przynajmniej tak mi się wydaje...

marcin_G
10-07-2011, 12:20
Na końcu czyli z przodu? Tam nie ma gwintu, to jest tylko takie rowkowanie. Najwięsze wkręcane filtry nikona to 122mm, bardzo popularny w długich rurach, ale za mały na 500-tkę, pierwsza 600/4 miała filtr 160 mm (!), ale to za dużo na 500 mm.
Na 500tkę nic z przodu na zakręcisz. Koniec. Kropka. Finito....
Co innego na 500tki lustrzane :)

Groniu7
10-07-2011, 16:44
Hmmm miałem na myśli cel taki aby zabezpieczyć szkło tym filtrem zawsze może się coś stać jakiś upadek albo co ale jak nie można to już wszystko wiem bardzo dziękuję za odp :)...

marcin_G
10-07-2011, 19:25
Doskonale Cię rozumiem, ale Nikon Cię wyręczył z tych rozterek. Jesli np fotografując rajdy samochodowe, dostaniesz kamieniem w filtr i zostanie on poważnie uszkodzony / potłuczony, meldujesz się z tym na Postępu, dostajesz wycenę, potem tylko atak serca i reanimacja, następnie wysyłka obiektywu, odebranie paczki z nowym filrtem i kolejmy wyjazd na.....żużel na przykład.... :)

wilk325
10-07-2011, 19:38
Doskonale Cię rozumiem, ale Nikon Cię wyręczył z tych rozterek. Jesli np fotografując rajdy samochodowe, dostaniesz kamieniem w filtr i zostanie on poważnie uszkodzony / potłuczony, meldujesz się z tym na Postępu, dostajesz wycenę, potem tylko atak serca i reanimacja, następnie wysyłka obiektywu, odebranie paczki z nowym filrtem i kolejmy wyjazd na.....żużel na przykład.... :)

no nie jest tak źle, 500 nie stoi 2m od celu ( chyba że chcesz plomby zawodnikowi zrobić:) ). Przed upadkiem to osłona najlepiej zabezpieczy, ale to też nie jest tanie w razie wymiany.