Zobacz pełną wersję : Serwis nikona w Wa-wie
Spascmar
08-07-2011, 20:45
Orientujecie sie moze ile czeka sie na zwrot sprzetu z serwisu na ul. Postepu?
We wtorek otrzymali sprzet i dalej widnieje jako"oczekujacy na naprawe".
Ja czekałem 3.5 miesiąca.
Paradiso Perduto
08-07-2011, 21:57
konkrety!
jakiego sprzętu?
jaka usterka?
może najlepiej zadzwonić/napisać i rozpoznać co i jak?
Spascmar
09-07-2011, 12:08
Konkrety tutaj niepotrzebne :-)
Wyslalem puszke i obiektyw z prawdobodobnym BF.
Raz powiedzieli mi ze w jeden tydzien sie wyrobia, za drugim razem uslyszalem juz minimum 2 tygodnie.
Pytam Was bo pewnie juz ktos korzystal i wie ile sie czeka.
Kontakt z nimi raczej jest ciezki.
Zapytam jeszcze o jedno, czy sa w stanie naprawic sprzet? Moze pytanie banalne, ale BF w moim zestawie nie byl duzy aczkolwiek bardzo denerwujacy, ciekaw jestem czy nie odesla mi czasami i napisza ze wszystko OK i ze ja mam np zeza :-)
Napisałem emaila odpisali następnego dnia - podali wycenę oraz przewidywany czas naprawy (3 tygodnie!). Dostarczyłem sprzęt do serwisu dostałem inną wycenę (o 50PLN mniej niż w emailu) ten sam czas oczekiwania. Po 2-3 dnia dostałem emailem prośbę o potwierdzenie naprawy (koszt o kolejne 50PLN mniejszy). W sumie puszka siedziała u nich z 10 dni. W zasadzie nie miałem zastrzeżeń co do naprawy (no mała drobna ryska na osłonce stopki od lampy). Dostałem gwarancję na naprawę 6miesięcy...
Zdumiewające, jak Ty to zauważyłeś, że serwis wykonał Ci drobną ryskę na "osłonce od stopki od lampy". No i faktycznie, gdyby nie to, to serwis byłby extra, a tak...
Zdumiewające, jak Ty to zauważyłeś, że serwis wykonał Ci drobną ryskę na "osłonce od stopki od lampy". No i faktycznie, gdyby nie to, to serwis byłby extra, a tak...
I po co ta ironia? Jest całe gro osób które dba o sprzęt (dla co poniektórych pedantycznie wręcz) i albo nie mają żadnych zew. śladów używania, albo znają każdą rysę na swoim sprzęcie. I to chyba normalne że jak oddaję sprzęt do serwisu to oczekuję że wróci w takim samym stanie wizualnym?
Spascmar
10-07-2011, 17:05
Wydaje mi sie ze serwis spisuje wyglad sprzetu takim jakim go otrzymal. Ja sam dbam o sprzet i raczej nie mam zadnej ryski pomimo 1 roku uzytkowania. A w notce z serwisu wyczytalem ze jest mala ryska gdzies tam, nawet nie mala tylko napisali MIKRO. Spisali tez wyszystko co wyslalem, czyli to co bylo w oryginalnych pudelkach a ja nigdy z tego nie skorzystalem i nie wyjmowalem.
Czy ktos z was mial problem FF lub BF i serwis go usunal? Aparat i obiektyw ostrzy w punkt?
Mialem mały FF na jednym szkle, wysłałem do serwisu aparat i obiektyw. Po 6 dniach sprzęt dostałem sprzęt z powrotem - i co ważne bez śladów FF ani BF. Byl tylko jeden nowy paproch (olbrzymi) na matrycy.
Wszystko w ramach gwarancji, kontakt z serwisem mailowy rewelacyjny zarówno przed, w trakcie jak i po naprawie. Podgląd on-line statusu naprawy na bierząco. Usługa na 5 (-1 za paprocha).
Tyle że serwis w Dusseldorfie (z zasady unikam Po(d)stępu - szkoda mi sprzętu).
Czas naprawy zależy również od tego czy jest wykonywany w kraju czy w Niemczech.
Czasami obiektyw jedzie z Postępu na wycieczkę do Niemiec w celu dokonania bardziej skomplikowanej regulacji.
U nas nie mają odpowiedniej komputerowej ławy optycznej Nikona.
Tak miałem ze swoim N17-55.
Czas oczekiwania ok. miesiąca, ale dostałem zastępczy.
kamilkamien
11-07-2011, 00:03
Ja przygody z serwisem z Wa-wy miło wspominam. Wycena i kosztorys w dobę od otrzymania przedmiotu a dwie od wysyłki. Po nieakceptowaniu naprawy sprzęt wrócił do mnie i wszystko trwało to ok 4 dni. Nie było to robione w ramach NPS tylko normalna obsługa klientowska. Serwis w UK podobnie przeprowadził kosztorys, doszedł czas przesyłki na wyspy i wymiana bloku optycznego w obiektywie trwająca 3 dni... Tak aby zobrazować pracę kolegów z za morza :)
Marcin Borkowski
11-07-2011, 11:15
najlepiej umówić się konkretnego dnia i zawieźć sprzęt.
ja na kalibrację puszki z obiektywem czekałem 3 godzinki :D
Jeżeli chodzi o kalibracje, to trzeba jechać osobiście i po regulacji od razy sprawdzić czy jest dobrze wyregulowane. Mówie tak, bo u mnie dopóki nie powiedziałem im jak chce żeby było , to regulowali źle (ciągle na FF).
najlepiej umówić się konkretnego dnia i zawieźć sprzęt.
ja na kalibrację puszki z obiektywem czekałem 3 godzinki :D
Kolego to miales szczescie , ja tez bylem umowiony na konkretny dzien - kumpel mi podrzucil puszke do serwisu bo zle zrobili kalibracje , boczne punkty miodzio a centralny masakra , body to D90 i czekam do dzis - to juz jest 11 dzien roboczy a status dalej " sprzet oczekuje na naprawe"
To ja teraz juz tego nie rozumiem , jednemu zrobia za 3 godziny a drugi musi czekac 3 tygodnie albo i wiecej.
Ok mam body , po 3 tygodniach otrzymalem i dalej sa problemy , dalej boczne punkty sa ok a centralny ma FF , to juz byla druga moja wysylka do serwisu na kalibracje i jak widac nie potrafia tego zrobic raz a dobrze , wydaje mi sie ze w ogole nie ruszyli mojego body.
Bede wysylal tak dlugo az sie im to wkoncu znudzi! Na stronie nikona strasznie pisza ze co to nie maja za sprzet nowej generacji - wlasnie widac - ze 2 razy kalibruja mi doby i dalej jest zje..... , niech oni lepiej ten swoj sprzet ktorym kalibruja wysla do Japoni na naprawe a nie! Jestem bardzo nie zadowolony z serwisu i pewnie nie tylko ja. Nie usmiecha mi sie jechac 380 km do nich - ale to bylo by chyba najlepsze rozwiazanie , poprostu nie wyszedl bym z serwisu dopuki nie bylo by wszystko ok.
Spascmar
17-07-2011, 10:46
barto28, czy napisali ci ze znalezli usterke i ja naprawili?
Jak wiesz ja wyslalem z podobna usterka body z obiektywem i dzwoniac wypytalem sie co zrobili. Koles ktory odebraf tel. powiedzial ze obiektyw byl ok ale w body bylo cos nie tegez i to poprawili.
Nie mam jeszcze sprzetu, wiec nie potwierdze.
Dostales jakis protokol naprawy?
barto28, czy napisali ci ze znalezli usterke i ja naprawili?
Jak wiesz ja wyslalem z podobna usterka body z obiektywem i dzwoniac wypytalem sie co zrobili. Koles ktory odebraf tel. powiedzial ze obiektyw byl ok ale w body bylo cos nie tegez i to poprawili.
Nie mam jeszcze sprzetu, wiec nie potwierdze.
Dostales jakis protokol naprawy?
Body odbieral mi kumpel , powiedzieli mu ze zrobili ponowna kalibracje , nic nie napisali ze znalezli jakas usterke , zadnego protokolu nie otrzymalem , poprostu juz nie wiem co mam robic , po pierwszej kalibracji widzialem poprawe ale tylko na punktach bocznych - centralny zchrzaniony. po drugiej "kalibracji" boczne pogorszone , centralny nadal nieostry.
Ja poprostu niewiem jak oni to robia.Kolega ma D90 po kalibracji do wzorca i u niego moja sigma hula jak ta lala - u mnie masakra.na N50 1.8D juz w ogole porazka , ale to temu ze kupowalem ja zanim kalibrowalem body - wybieralem poprostu szklo pod puszke , teraz to ja moge tylko na nia sobie patrzec jak lezy na komodzie - bo nic z nia juz nie zrobie.
wasilewk
17-07-2011, 11:51
Body odbieral mi kumpel , powiedzieli mu ze zrobili ponowna kalibracje , nic nie napisali ze znalezli jakas usterke , zadnego protokolu nie otrzymalem , poprostu juz nie wiem co mam robic , po pierwszej kalibracji widzialem poprawe ale tylko na punktach bocznych - centralny zchrzaniony. po drugiej "kalibracji" boczne pogorszone , centralny nadal nieostry.
Ja poprostu niewiem jak oni to robia.Kolega ma D90 po kalibracji do wzorca i u niego moja sigma hula jak ta lala - u mnie masakra.na N50 1.8D juz w ogole porazka , ale to temu ze kupowalem ja zanim kalibrowalem body - wybieralem poprostu szklo pod puszke , teraz to ja moge tylko na nia sobie patrzec jak lezy na komodzie - bo nic z nia juz nie zrobie.
Może naprawa gwarancyjna, to protokół do Ciebie nie trafi.
1. Szkłem testowym nie jest N50/1.8 D ale N50/1.4D (a i tak jest to stare szkło raczej do kliszy). TU (http://wasilewk.republika.pl/DSC_0011.JPG) jest tablica do ustawiania AF.
2. Dam głowę (no, może koguta, nie swoją), że z nowymi szkłami AF-S wszystko będzie ok.
3. To nie jest tak, że Nikon ma na tyle dobre aparaty, że i Sigma w nich ostrzy prawidłowo; Jak się na nią upierasz, to wyślij ją z aparatem do Gdyni (Foto-Technika) i Ci ją skalibrują pod aparat.
Pzdr.
Może naprawa gwarancyjna, to protokół do Ciebie nie trafi.
Jak się na nią upierasz, to wyślij ją z aparatem do Gdyni (Foto-Technika) i Ci ją skalibrują pod aparat.
Pzdr.
To juz jest niestety naprawa pogwarancyjna.
Sigma juz byla kalibrowana pod moje body - bylo wszystko ok ale AF z body mi szalal - byl niestabilny , losowy - niepewny. Dlatego wyslalem body do kalibracji. Po pierwszej naprawie punkty boczne byly miodne , centralny (krzyzowy) skopany (FF)
Po drugiej kalibracji boczne juz nie sa takie jak po pierwszej naprawie , a centralny nadal FF.
Ze szklem jest wszystko ok - kumpel ma D90 po kalibracji na "0" i u niego ta sigma smiga az milo - sam mi powiedzial ze mam tej sigmy nie wysylac do Gdyni bo z nia jest wszystko ok.
Z body jest cos nie tak!
Jezeli serwis w Warszawie nie jest w stanie tego naprawic - rozmyslam czy nie wyslac body do Niemiec.
wasilewk
17-07-2011, 12:25
Jezeli serwis w Warszawie nie jest w stanie tego naprawic - rozmyslam czy nie wyslac body do Niemiec.
Tu chodzi o pewne normy pomiarowe. Jesli potrafisz w serwisie wykazać, że aparat nie wytrzymuje normy pomiarowej Nikona, to muszą Ci to naprawić. Obawiam się, że osobiste pojawienie się i rozmowa z technikiem w serwisie - będzie najlepszym rozwiązaniem (pokaż mu oba aparaty i właściwe ostrzenie na aparacie kumpla - ale na obiektywie Nikona, o Sigmie nie wspominaj).
Pzdr.
P.S.
Szkoda, że nie masz blisko do np. takiego pana Bieńka... A może spróbuj na Czapskich w Krakowie ?
Tu chodzi o pewne normy pomiarowe. Jesli potrafisz w serwisie wykazać, że aparat nie wytrzymuje normy pomiarowej Nikona, to muszą Ci to naprawić. Obawiam się, że osobiste pojawienie się i rozmowa z technikiem w serwisie - będzie najlepszym rozwiązaniem (pokaż mu oba aparaty i właściwe ostrzenie na aparacie kumpla - ale na obiektywie Nikona, o Sigmie nie wspominaj).
Pzdr.
P.S.
Szkoda, że nie masz blisko do np. takiego pana Bieńka... A może spróbuj na Czapskich w Krakowie ?
No do Warszawy troche mam . ok 380 km , nie moge zrozumiec tylko jednego , dlaczego na punktach bocznych bylo idealnie a na centralnym kaplica!
W Krakowie tez kalibruja?
wasilewk
17-07-2011, 13:01
...W Krakowie tez kalibruja?
Myślałem raczej o 'stabilności' AF - stąd wspomniałem o Czapskich.
Z tego, co mi wiadomo, to kalibracja aparatu jest przeprowadzana na odpowiedniej tablicy testowej i na odpowiednim obiektywie ---> dla utrzymania norm Nikona <--- oprogramowaniem Nikona pod PC.
To oprogramowanie nie jest w sprzedaży a Nikon wyposaża w nie tylko swój autoryzowany serwis. Nawet napisanie podobnego programu wiąże się z pewnymi licencjami Nikona --> więc jak dotąd nikt się tego nie podjął.
Jednak tutaj dość ważne jest prostopadłe ustawienie osi optycznej obiektywu do matrycy --> podkładki pod bagnetem są rzędu setnych części milimetra ! Więc ewentualną korektę można przeprowadzić także w innym serwisie. Niby w czasie produkcji nawet na tak dużą skalę powinno być ok., ale lekkie stuknięcie aparatem lub obiektywem ---> i kłopoty gotowe: pierwszym objawem jest 'ciężkawe' zapinanie obiektywu i zostawianie otarć na bagnecie obiektywu.
Pzdr.
Myślałem raczej o 'stabilności' AF - stąd wspomniałem o Czapskich.
Z tego, co mi wiadomo, to kalibracja aparatu jest przeprowadzana na odpowiedniej tablicy testowej i na odpowiednim obiektywie ---> dla utrzymania norm Nikona <--- oprogramowaniem Nikona pod PC.
To oprogramowanie nie jest w sprzedaży a Nikon wyposaża w nie tylko swój autoryzowany serwis. Nawet napisanie podobnego programu wiąże się z pewnymi licencjami Nikona --> więc jak dotąd nikt się tego nie podjął.
Jednak tutaj dość ważne jest prostopadłe ustawienie osi optycznej obiektywu do matrycy --> podkładki pod bagnetem są rzędu setnych części milimetra ! Więc ewentualną korektę można przeprowadzić także w innym serwisie.
Pzdr.
Zatem co , czeka mnie kolejne wyslanie body do serwisu , ewidentnie punkt centralny jest gorszy od pozostalych , mam N50 1.8D jeszcze na gwarancji ale boje sie wyslac tego szkla razem z body - bo pewnie wykalibruja mi body wlasnie pod N50 , a co zrobie z dobra sigma ktora idealnie dziala u kumpla na body?
wasilewk
17-07-2011, 13:15
Zatem co , czeka mnie kolejne wyslanie body do serwisu , ewidentnie punkt centralny jest gorszy od pozostalych , mam N50 1.8D jeszcze na gwarancji ale boje sie wyslac tego szkla razem z body - bo pewnie wykalibruja mi body wlasnie pod N50 , a co zrobie z dobra sigma ktora idealnie dziala u kumpla na body?
Serwis musi doprowadzić aparat do stanu technicznego zgodnego z wymogami --> więc prawdopodobnie będzie działał tak jak kumpla. Obiektywu bym nie wysyłał. Jeszcze raz polecam wizytę osobistą i pokazanie różnicy w działaniu obu aparatów - na obiektywie Nikona. Tak po ludzku: wytłumaczyć i pokazać technikowi o co biega, żeby on powiedział: "Ok., wiem już o co Panu chodzi !".
A z Sigmą: jeśli po naprawie aparatu nie będzie działać jak u kumpla, to znaczy, że źle naprawili.
Pzdr.
Serwis musi doprowadzić aparat do stanu technicznego zgodnego z wymogami --> więc prawdopodobnie będzie działał tak jak kumpla. Obiektywu bym nie wysyłał. Jeszcze raz polecam wizytę osobistą i pokazanie różnicy w działaniu obu aparatów - na obiektywie Nikona. Tak po ludzku: wytłumaczyć i pokazać technikowi o co biega, żeby on powiedział: "Ok., wiem już o co Panu chodzi !".
A z Sigmą: jeśli po naprawie aparatu nie będzie działać jak u kumpla, to znaczy, że źle naprawili.
Pzdr.
No tak chyba bedzie trzeba zrobic,tylko jest jeden problem - kumpel jest z Rawy Maz.
No i czy zrobia mi to na miejscu i ile to bedzie trwalo bo trzeba jeszcze dojechac do domu :/
wasilewk
17-07-2011, 13:28
No tak chyba bedzie trzeba zrobic,tylko jest jeden problem - kumpel jest z Rawy Maz.
No i czy zrobia mi to na miejscu i ile to bedzie trwalo bo trzeba jeszcze dojechac do domu :/
Jeśli to poważniejsza naprawa, to wrócisz bez aparatu, a Rawa Maz. jest koło W-wy na trasie katowickiej.
Tylko odbiór też powinien porównać oba aparaty.
Myślę, że przyczyna się znajdzie i serwis przyzna Ci rację.
Pzdr.
Jeśli to poważniejsza naprawa, to wrócisz bez aparatu, a Rawa Maz. jest koło W-wy na trasie katowickiej.
Tylko odbiór też powinien porównać oba aparaty.
Myślę, że przyczyna się znajdzie i serwis przyzna Ci rację.
Pzdr.
Hmm fajnie sie mowi , tylko ze kolega pracuje - nie dam razy tego tak posklejac zeby jechal ze mna :/
Rossi_PL
17-07-2011, 15:26
Heh, no ciekawa sprawa:) Ustalmy parę rzeczy. D90 - mój był w serwisie na regulacji AF do wzorca fabrycznego. Moja szklarnia z podpisu działa super w tym N35, które było też na kalibracji;)
Kolegi barto28 D90 było za to normalnym sklepowym produktem z pułki, serwisowa dziewica. Jak się okazało po zakupie, Sigma 17-70HSM pudłowała więc komplet D90+Sigma były wysyłane do serwisu Sigmy na kalibrację aż 2 razy. Poprawa była ale niestety nie rzucało na kolana, szczególnie prostą powtarzalnością w ustawianiu AF. Dla mnie to jakiś horror, że nie można mieć poprawnie ostrego zdjęcia w warunkach dziennych, raz ostro, raz gorzej itp.
Kolega barto28 przysłał mi swoją Sigmę 17-70HSM. Miałęm ją kilka dni - o dziwo PERFEKT! Miałem u szwagra chrzciny i robiłem zdjęcia moim D90+Sigma 17-70HSM, dzieciaczków na AFS, AFC, na centralnym punkcie, na bocznym lewym i prawym i jak dla mnie efekt zawsze ten sam - super:) Warunki - typowo dzienne, godzina 12-18, bez lampy błyskowej, w domu i na zewnątrz. Ciekawa sprawa nie ?:) Sigma skalibrowana pod załóżmy "rozjechane" body, działała u mnie bez żadnego zarzutu, owszem jakiś odsetek zdjęć jest rozmazane/poruszone - ale potrafię odróżnić moje błędy od błędów sprzętu, dlatego nie odważę się powiedzieć, że owa sigma jest felerna.
Jak już wyżej napisano trzeba by teraz mieć jakiś sprawdzony, albo najlepiej kilka sprawdzonych słoiczków i popodpinać do D90 kolegi barto28, zobaczyć jaki będzie efekt.
Osobiście w Serwisie Nikona byłem raz i wyszedłem stamtąd zadowolony, można poszukać w moich zaległych postach. Choć po tych samplach co teraz dostałem od barto28, ośmielę się stwierdzić, że jednak coś mu robili z body bo teraz już w ogóle nie można zobaczyć ostrej fotki z N50 1.8D - piszę tylko o niej bo z założenia Sigma jest uważana jako be;), wcześniej 50tka 1.8d dawała przyzwoity i akceptowalny portretowy obrazek na bocznych punktach, ale niestety nie na centralnym. Teraz na żadnym punkcie nie ma już takiego obrazka.
ja oddawałem 35/1.8 bo był BF, skalibrowali - dalej był bf, oddałem body - sukces! W nim był ogromny bf. Jeśli chodzi o czas to na drugi dzień już było zrobione :)
Kolego arecki51 - a kiedy robiles ta naprawe? teraz w czasie wakacji?
Ja wysłałem swojego n35mm f/1.8 z rozsypaną przysłoną i tak już leży drugi tydzień. W kosztorysie sobie policzyli za 1,5h robocizny.
Koledzy mam takie pytanie , czy serwis na Postepu jest mi w stanie dobrze zrobic kalibracje body pod szkło N50 1.8D? obiektyw jest pod silnik z body - czy ma to jakies znaczenie w wykalibrowaniu body?
To jest kolejne szklo ktore wyslalem do kolegi Rossi_PL , i jak sigma tak i ta stalka ostrza u Niego bez problemu.
Zatem czy jako w miare pewne szklo ktore ostrzy w punkt u kolegi ktory tez mial kalibrowane body moge ze spokojem wyslac moj komplet D90+N50 1.8D do naprawy? To juz bedzie 3 kalibracja - masakra.
Benny_Bennasi
20-07-2011, 16:29
Ja zamierzam być jutro w serwisie na Postępu bo mam chyba to samo :/
Wpinam 50 mm 1.4 i w centrum ok boki mydło :/
17-55 nikkora też to samo :/
Testowozrobiłem fote kwiatka(50 mm) w doniczce punkt ostrosci centralnie na kwiat a załapało mi tym razem ostrośc w lewym górnym rogu :/
Co jest ? Sprawe załatwi kalibracja??
Bo szkął podpiąłem do innego Body D300 i d200 i śmiga jak ta lala :/
Moge wrzucic zdjęcia jak to sie ma na fotach :/
Ok, dobiłem sie do serwisu na jutro mam dostarczyć sprzęt jednakk człowiek powiedział ,ze w jeden dzień raczej się nie uda (mam 150 km w jedną stronę) to odeśla na swój koszt do mnie..
Oby zadziałało...
Możesz czekać 2 tygodnie lub więcej, z tego co mi wiadomo na pierwszy ogień zawsze idzie NPS.
Dokladnie tak jak pisze kolega wyzej , pierwsza moja kalibracja trwala tydzien - zaplacilem to szybko zrobili , ale skopali robote , zareklamowalem naprawe i czekalem 3 tygodnie , i co ! oczywiscie znow skopali jeszcze bardziej , nie pozostaje mi nic jak wyslac 3 raz :/ jak teraz tego nie zrobia to sie tam przejade osobiscie i powiem ze maja mi to zrobic na miejscu bo do nich mam jakies 380KM :/
Benny_Bennasi
22-07-2011, 10:02
Ok, zawiezione i oddane. Dziwny był troche przyjmujacy bo wziął szkła i nie dopisał ich na kwicie rejestracyjnym i zdziwił się jak go zapytałem ,że brakuje info o przekazaniu szkieł:/
Ale reasumujac ma być gotowy na wtorek lub środe 26 lub 27 lipca..oby :_)
Ok, dobiłem sie do serwisu na jutro mam dostarczyć sprzęt jednakk człowiek powiedział ,ze w jeden dzień raczej się nie uda (mam 150 km w jedną stronę) to odeśla na swój koszt do mnie..
Oby zadziałało...
Kolego a co im powiedziales przez telefon ze powiedzieli ci ze nie zrobia tego w jeden dzien? i ze wysla to w tak krotkim czasie? ja mam do nich 380km to moze by zrobili ......
Benny_Bennasi
22-07-2011, 11:35
powiedziałem,że jest problemz AF ,że chodziło i nie chodzi,że przestrzela i takie tam. Spytalem sie czy jak przyjade to zrobią od ręki to powiedzial,że nie bo jest okres wakacyjny i dużo tego mają.
powiedziałem również ,że wyjeżdzam na urlop po 30 lipca :P i chciał bym mieć aparat to powiedzieli,że do 14 dni najpierw i kazali przyjechac .Człowiek który przyjmowal sprzęt powiedział ,że jest szansa że do środy będzie u mnie spowrotem.
Nadmieniłem,że mam do nich łącznie 300 km.
powiedziałem,że jest problemz AF ,że chodziło i nie chodzi,że przestrzela i takie tam. Spytalem sie czy jak przyjade to zrobią od ręki to powiedzial,że nie bo jest okres wakacyjny i dużo tego mają.
powiedziałem również ,że wyjeżdzam na urlop po 30 lipca :P i chciał bym mieć aparat to powiedzieli,że do 14 dni najpierw i kazali przyjechac .Człowiek który przyjmowal sprzęt powiedział ,że jest szansa że do środy będzie u mnie spowrotem.
Nadmieniłem,że mam do nich łącznie 300 km.
Aha , to moze jak im nadmienie ze mam w sumie prawie 800km to moze tez mi w miare szybko zrobia .
To jest paranoja , robili mi juz 2 razy kalibracje i zawsze jest zle , nie wiem czy oni to robia specjalnie - boja sie ze nie beda miec pracy czy co!Czlowiek im placi za robote i jeszcze zje.....!
Benny_Bennasi
22-07-2011, 11:56
A wysyłąleś im samo body zcy razem ze szkłami? O i typ z punktu powiedział mi,żeby lepiej dołączyć zdjecia na których to widac bo moze byc tak jak u mnie ,że coś sie wali nie wiem jak ale nieraz ostzry idealnie a za chwile nie :/
A dajac zdjecia dajesz im potwierdzenie ,ze usterka ma miejsce. Jesli im zadziałą ok to nie dziw się ze nie naprawiaja :p skoro tego nie stwierdzili :)
A wysyłąleś im samo body zcy razem ze szkłami? O i typ z punktu powiedział mi,żeby lepiej dołączyć zdjecia na których to widac bo moze byc tak jak u mnie ,że coś sie wali nie wiem jak ale nieraz ostzry idealnie a za chwile nie :/
A dajac zdjecia dajesz im potwierdzenie ,ze usterka ma miejsce. Jesli im zadziałą ok to nie dziw się ze nie naprawiaja :p skoro tego nie stwierdzili :)
No wlasnie samo body wysylalem , ogolnie mialem rozjechany AF bo mialem losowy AF , niepewny , po pierwszej kalibracji boczne punkty miodzio , centralny FF jak cholera , wyslalem do poprawy ,no to boczne juz spieprzyli a centralny dalej FF , moze jak wysle ze szklem to zrobia to dobrze.
Ale zdjecia jak wywolane , jakis wiekszy format czy na plycie?
Benny_Bennasi
22-07-2011, 15:24
Zdjecia zostawilem im w body na karcie 1 GB , zrobione w dobrym swietle i złym przy różnych ustawieniach.
Dołącz do tego szkła bo moga powiedzieć ,że to wina szkieł :P
Zdjecia zostawilem im w body na karcie 1 GB , zrobione w dobrym swietle i złym przy różnych ustawieniach.
Dołącz do tego szkła bo moga powiedzieć ,że to wina szkieł :P
Szkla sa idealne , u kumpla smigaja az milo , specjalnie mu wyslalem zeby sprawdzil na swoim body ktore ma po kalibracji i u niego jest igla , szkla pewne, cos nie tak z body u mnie
Benny_Bennasi
22-07-2011, 17:34
Ty to wiesz oni nie :) ja swoje sprawdzilem na innych body i tez ok, ale wolalem zawiesc calosc :)
Ty to wiesz oni nie :) ja swoje sprawdzilem na innych body i tez ok, ale wolalem zawiesc calosc :)
no mysle ze jak teraz zawioze calosc to mi to wkoncu zrobia :/
Spascmar
25-07-2011, 09:09
Tydzień temu dostałem wyregulowany aparat. Obiektywu nie ruszali bo podobno jest ok. W body zrobili regulacje zgodna ze wzorcem - nie napisali co dokładnie. Na pewno rozkręcali puszkę.
Pierwsze foto to jak było przed, drugie juz po regulacji. W obydwu przypadkach ostrość łapana na napis FOCUS FREE. Obydwa foto trochę się różnią, ale robione w zbliżonych warunkach, prawie identycznych.
Co o tym myślicie?
Ja sam mam teraz znacznie więcej ostrych zdjęć, nie licząc swoich błędów. Wyłączyłem tez stabilizacje w obiektywie i jest jeszcze lepiej (18-105 VR).
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fotofotki.pl/images/9m4012gqxujf9nfi9xb.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fotofotki.pl/images/aoq3odf107drme1yjp6v.jpg)
Benny_Bennasi
25-07-2011, 22:34
Nie znam sie na tym niestety :/ ule czasu czekałes na kalibrację?
Spascmar
26-07-2011, 10:22
Dwa tygodnie - jak wyzej.
Chodzi o to że głębia ostrości po kalibracji rozkłada się teraz równomiernie od punktu ostrzenia. Wcześniej aparat ostrzył za punktem ostrości.
Dwa tygodnie - jak wyzej.
Chodzi o to że głębia ostrości po kalibracji rozkłada się teraz równomiernie od punktu ostrzenia. Wcześniej aparat ostrzył za punktem ostrości.
Podepnij jakies jasne szklo i sprawdz na nim czy nadal dobrze ci ostrzy :)
Na kicie 18-55 tez mi dobrze ostrzy :) ale tam jest f 3.5 - 5.6 :) na sigmie 17-70 i N50 1.8 mam juz FF na kazdym punkcie , i tak oto panowie z serwisu twierdza ze jest dobrze zrobiony :/
Spascmar
26-07-2011, 12:49
No niestety. To narazie jedyny obiektyw jaki mam. Przymierzam sie do rozbudowy ale zawsze cos wypadnie.
Jezeli jest ktoś z Ostródy, Olsztyna chetnie sprawdzę.
Benny_Bennasi
28-07-2011, 13:59
Dzwoniłą dzis kobieta z serwisu z info ,że sprzęt "naprawiono" ale po chwili zadałą mi pytanie co mi nie pasowało bo sprzęt chodzi dobrze :/
Więc jak chodzi dobrze to co naprawili??
Ma być na jutro u mnie ale powiem szczerze ,że mam obawy :/
Buahah, czyli nic sie nie zmieni. Będzie tak jak było.
Benny_Bennasi
29-07-2011, 13:56
Hah :) Sprzęt wrócił :) Zapakowany solidnie w 2 tony folii bombelkowej , gumy wyczyszczone łądnie pięknie .
Co do body to hmmmm.... jak by to ując ...
Żyleta :D jak cos będzie niewyraźne to tylko z mojej winy :P
czas realizacji to 5 dni roboczych :)
Sprzęt zawiązłem w czwartek 22 go lipca dziś rano był u mnie :)
N to gites, widocznie przeczyteli ten wątek, przestraszyli sie i postarali się zrobić dobrze. :)
Hah :) Sprzęt wrócił :) Zapakowany solidnie w 2 tony folii bombelkowej , gumy wyczyszczone łądnie pięknie .
Co do body to hmmmm.... jak by to ując ...
Żyleta :D jak cos będzie niewyraźne to tylko z mojej winy :P
czas realizacji to 5 dni roboczych :)
Sprzęt zawiązłem w czwartek 22 go lipca dziś rano był u mnie :)
No to super :) dobrze ze chociaz tobie zrobili to dobrze , ja zaryzykuje i wysle im to jeszcze raz , ale tym razem z obiektywem , i niech kalibruja mi body pod szklo , moze za 3 razem sie im uda :/
Kurde no szczesciaz ma to juz za soba :)
Benny_Bennasi
29-07-2011, 19:33
No a smaku dodaje fakt ,że jutro będe robił zdjecia na ślubie ;)
Psycholog
09-08-2011, 09:05
Z trochę innej beczki :) . Wysłałem w czwartek (04.08.11) kurierem D300s do kalibracji na Postępu. W systemie firmy kurierskiej Widnieje informacja, że paczka dostarczona w poniedziałek rano. Jest wtorek i nie dostałem od serwisu informacji o tym, że sprzęt do nich dotarł. Na stronie Nikona napisane jest, że po otrzymaniu sprzętu zostanie on zarejestrowany w ich systemie i dostanę dane do sprawdzenia statusu naprawy. Ile czasu zazwyczaj czeka się na taką informację ?
zazwyczaj? tydzień - dwa... :)
Spascmar
09-08-2011, 12:56
Ja po tygodniu nie wytrzymalem i zadzwoniłem któryś już raz. Chwile później zmienił sie status na "twój sprzet jest własnie naprawiany". Potem juz tylko "sprzęt naprawiony" i po ponad dwóch tygodniach mialem aparat u siebie. Na protokole naprawy jest napisane: czas naprawy 1,5 godziny!?
Regulowali tylko body.
Psycholog
09-08-2011, 13:04
No tak, ale ja wysłałem sprzęt w zeszły czwartek, a do chwili obecnej nie otrzymałem danych do zalogowania się do ich systemu aby sprawdzić status. Nie wiem ile czasu czeka się na te dane.
Spascmar
09-08-2011, 13:21
Psycholog, zapytaj o Łukasza Sowińskiego. Rozmawiałem z nim osobiście i szybko mialem ID i nr zlecen.
Psycholog
09-08-2011, 13:23
W czwartek rozmawiałem z nim telefonicznie. Rzeczywiście bardzo rzeczowy facet. Napisałem maila z zapytaniem o te dane. Poczekamy zobaczymy.
Dzięki za pomoc.
Też wysyłałem sprzęt na Postępu w czwartek, w poniedziałek przed południem zadzwoniła Pani z serwisu aby upewnić się czy dane teleadresowe są poprawne, a około 17'tej dostałem maila z danymi do zleceń.
Michaelius
18-09-2011, 14:33
Haha oddalem body D40x do wyceny naprawy - wyszlo 525 zeta, ale najciekawsza byla adnotacja, ze aparat zostal dodatkowo uszkodzony w wyniku nieudolnej rozbiorki (ktora polegala na odkreceniu kilku srubek i uwolnienia zablokowanego lustra przez kilka obrotow zebatki)
Do tego body odbierala rodzina, wiec nawet nie dostalem ekspertyzy na pismie.
Na pocieszenie wymienili silnik AF-S w 35/1,8 na gwarancji w tydzien.
Haha oddalem body D40x do wyceny naprawy - wyszlo 525 zeta, ale najciekawsza byla adnotacja, ze aparat zostal dodatkowo uszkodzony w wyniku nieudolnej rozbiorki (ktora polegala na odkreceniu kilku srubek i uwolnienia zablokowanego lustra przez kilka obrotow zebatki)
Do tego body odbierala rodzina, wiec nawet nie dostalem ekspertyzy na pismie.
Na pocieszenie wymienili silnik AF-S w 35/1,8 na gwarancji w tydzien.
No właśnie, mam takie wrażenie, że na gwarancji to serwis bardzo szybko naprawia. Mój aparat po gwarancji leży w serwisie juz ponad 3 tygodnie. Ponad 1,5 tygodnia czekałem na wycenę, i juz drugie 1,5 tygodnia czekam aż sprowadzą części, a gdzie tu naprawa jeszcze. Awarię, której doznał mój sprzęt kilka osób już tu opisywało. Zdarzało się to niektórym osobom też na gwarancji, i nikomu tak długo sprzętu nie trzymali, a tym bardziej nikt tu nie pisał, że czekał na sprowadzenie tej części na która ja czekam. Mi już ręce opadają normalnie. Mój sprzęt to D700 i mam domysły takie, że serwis ma tą część, tylko musi mieć zapas pod naprawę w ramach NPS, albo w ramach gwarancji. Ci po gwarancji i bez NPSu są na szarym końcu. Przynajmniej w przypadku D700. Tak więc jak sprowadzą i znów będą mogli utrzymywać zapas minimalny to mi naprawią. Jak dotąd korzystałem z serwisu albo na gwarancji, albo naprawiałem różne drobne sprawy typu wymiana gum, wymiana pękniętego pierścienia M/A w jednym z obiektywów itp i miałem o szybkości działania serwisu dobre zdanie. Nie czekałem więcej jak 3 dni. Ciekawe ile jeszcze będę czekał w tym przypadku. W miniony piatek wysłałem maila do serwisu z zapytaniem i dostałem odpowiedź, że przynajmniej tydzień. No właśnie przynajmniej-czyli mogą być i dwa tygodnie, i trzy......
Sniper10000
04-10-2011, 12:09
Dorzucę coś od siebie. :)
Kilka miesięcy temu kupiłem Nikona D5100 z kitem 18-105. Po wykonaniu 3 tys. zdjęć zaczął doskwierać mi niecelny AF. Sam nie potrafiłem tego dokładnie zdiagnozować, więc szukałem rady tu na forum (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188181), choć raczej bez specjalnego rezultatu. Nie poddałem się i zaryzykowałem wizytę w serwisie na Postępu.
Nagrałem na kartę pamięci całą serię nietrafionych zdjęć, ale obsługujący mnie serwisant spojrzał tylko na jedno z nich i sporządził zgłoszenie reklamacji. Wziął ode mnie aparat z obiektywem (bez pudełka), dekielek, gwarancję i fakturę zakupu. Skrupulatnie spisał numery seryjne, obejrzał sprzęt z każdej strony czy nie ma rys, itp. Kazał odpiąć pasek, tłumacząc że wsadzą sprzęt do jakiejś maszyny kalibracyjnej i będzie im przeszkadzał. Oddał też kartę SD i bateryjkę.
Przy okazji wspomniałem, że mam też wielki paproch pod zewn. szkłem obiektywu, ale pan skwitował to stwierdzeniem, że gwarancja nie obejmuje czyszczenia i kosztuje 200 zł, a tak w ogóle to nie ma sensu czyścić, bo nie wpływa na jakość zdjęć a wkrótce znowu się zabrudzi. Miałem też kolejny paproch tuż pod wizjerem, jeszcze bardziej drażniący niż ten w obiektywie, ale nie mówiłem już o nim.
Później przez 3 tygodnie obserwowałem status "oczekuje na naprawę" aż wreszcie odebrałem naprawiony sprzęt z adnotacją "regulacja systemu autofocusa zgodnie ze specyfikacją producenta". Serwisant dodał od siebie, że regulowali tylko body, bo obiektyw ostrzył prawidłowo. Efekt? Pełna rewelacja. Ostrość jak żyleta, idealnie trafia w punkt. GO płynnie rozchodzi się od punktu focusa w obu kierunkach i na razie nie zdarzyła mi się sytuacja, żeby AF choć raz się pomylił. Nie ma już żadnej różnicy między celowaniem przez wizjer a trybem LiveView, choć wcześniej LV był zdecydowanie dokładniejszy. Ku mojemu zaskoczeniu usunęli mi również paprochy spod obiektywu i wizjera!
Podsumowując: jestem mega zadowolony. Mam nadzieję, że się drugi raz nic nie zepsuje. :)
Ku mojemu zaskoczeniu usunęli mi również paprochy spod obiektywu i wizjera!
wow! czyli serwisantowi sie chcialo uzyc gruchy...
pewnie z logo nikona...
Dorzucę coś od siebie. :)
Kilka miesięcy temu kupiłem Nikona D5100 z kitem 18-105. Po wykonaniu 3 tys. zdjęć zaczął doskwierać mi niecelny AF. Sam nie potrafiłem tego dokładnie zdiagnozować, więc szukałem rady tu na forum (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188181), choć raczej bez specjalnego rezultatu. Nie poddałem się i zaryzykowałem wizytę w serwisie na Postępu.
Nagrałem na kartę pamięci całą serię nietrafionych zdjęć, ale obsługujący mnie serwisant spojrzał tylko na jedno z nich i sporządził zgłoszenie reklamacji. Wziął ode mnie aparat z obiektywem (bez pudełka), dekielek, gwarancję i fakturę zakupu. Skrupulatnie spisał numery seryjne, obejrzał sprzęt z każdej strony czy nie ma rys, itp. Kazał odpiąć pasek, tłumacząc że wsadzą sprzęt do jakiejś maszyny kalibracyjnej i będzie im przeszkadzał. Oddał też kartę SD i bateryjkę.
Przy okazji wspomniałem, że mam też wielki paproch pod zewn. szkłem obiektywu, ale pan skwitował to stwierdzeniem, że gwarancja nie obejmuje czyszczenia i kosztuje 200 zł, a tak w ogóle to nie ma sensu czyścić, bo nie wpływa na jakość zdjęć a wkrótce znowu się zabrudzi. Miałem też kolejny paproch tuż pod wizjerem, jeszcze bardziej drażniący niż ten w obiektywie, ale nie mówiłem już o nim.
Później przez 3 tygodnie obserwowałem status "oczekuje na naprawę" aż wreszcie odebrałem naprawiony sprzęt z adnotacją "regulacja systemu autofocusa zgodnie ze specyfikacją producenta". Serwisant dodał od siebie, że regulowali tylko body, bo obiektyw ostrzył prawidłowo. Efekt? Pełna rewelacja. Ostrość jak żyleta, idealnie trafia w punkt. GO płynnie rozchodzi się od punktu focusa w obu kierunkach i na razie nie zdarzyła mi się sytuacja, żeby AF choć raz się pomylił. Nie ma już żadnej różnicy między celowaniem przez wizjer a trybem LiveView, choć wcześniej LV był zdecydowanie dokładniejszy. Ku mojemu zaskoczeniu usunęli mi również paprochy spod obiektywu i wizjera!
Podsumowując: jestem mega zadowolony. Mam nadzieję, że się drugi raz nic nie zepsuje. :)
Powiało optymizmem. Mój D5100 oraz N18-105 i N35/1,8 cały czas oczekują na naprawę. Mogę poczekać i 3 tygodnie (choć myślałem, że krócej to trwa), byle AF działał jak należy. U mnie objawy identyczne jak u przedmówcy, przy czym u mnie gdzieś przy 5000 fotce zaobserwowałem BF w obiektywie N35/1,8, dopiero potem sprawdziłem zooma N18-105, bo tam problemy były mniej widoczne. Jednak inaczej niż przedmówca, ja z serwisem kontaktowałem się elektronicznie, tak też przesłałem przykładowe zdjęcia po obejrzeniu których konsultant poinformował mnie, ze mam wszystkie graty dostarczyć do serwisu.
Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa zawiązana z procedurami serwisu. Dostałem informację z numerem zgłoszenia na obiektyw N35 w treści zobaczyłem numer zgłoszenia na body ale nie ma numeru zgłoszenia na zooma N18-105. Czy zatem nie został przyjęty do naprawy?
samson09
04-10-2011, 14:35
wow! czyli serwisantowi sie chcialo uzyc gruchy...
pewnie z logo nikona...
Pewnie świeżak jakiś to i ambitny jeszcze :)
ORZECH 69
13-10-2011, 13:42
Osobiście po oddaniu lampy SB 900 czekałem 2 tygodnie ale usterka nie została naprawiona i kolejny raz będę kożystał z serwisu.