PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 - blokada ostrości

uppersilesian
08-07-2011, 15:32
Czy jest jakaś inna możliwość zablokowania ostrości w trybie AF-S niż przytrzymywanie wciśniętego do połowy spustu migawki?
Z instrukcji wynika, że niby tak, ale albo ja nie rozumiem jak to zrobić, albo tłumacz coś pomotał.
Wolałbym to pierwsze ...
Chodzi o sytuację kiedy fotografujemy krajobraz, chcę ostrość ustawić na np. 20-30m, przekadrować,spokojnie zmierzyć światło, i cyknąć z głębią od tych 20m do ... hen, hen

DominikGSI
08-07-2011, 15:35
Czy jest jakaś inna możliwość zablokowania ostrości w trybie AF-S niż przytrzymywanie wciśniętego do połowy spustu migawki?
Z instrukcji wynika, że niby tak, ale albo ja nie rozumiem jak to zrobić, albo tłumacz coś pomotał.
Wolałbym to pierwsze ...
Chodzi o sytuację kiedy fotografujemy krajobraz, chcę ostrość ustawić na np. 20-30m, przekadrować,spokojnie zmierzyć światło, i cyknąć z głębią od tych 20m do ... hen, hen

- możesz sobie ustawić pod AE-L też blokadę AF.
- możesz sobie sobie pod AE-L ustawić AF-ON, jak puścisz ostrość zostanie tam gdzie ją ustawiłeś.
Do wyboru do koloru :D

uppersilesian
08-07-2011, 16:40
Tak, tak, można też ustawić blokadę AF dla przycisku Fn (aż podskoczyłem jak o tym przeczytałem, bo dostęp do przycisku AE-L z nosem przy aparacie jest, jaki jest, szkoda mówić) albo przycisku głębi ostrości, tylko że jest ona utrzymywana do momentu kiedy, siłą rzeczy, naciskasz migawkę, żeby zrobić zdjęcie z tą zablokowaną ostrością i wtedy aparat ostrzy na nowo, ale już dla punktu, na który skierowałeś punkt autofocusa przy przekadrowywaniu.
I zablokowaną ostrość diabli biorą.
Ale wciąż mam nadzieję, że to ja robię coś nie tak.

DominikGSI
08-07-2011, 17:49
Albo nie doczytałeś, albo nie próbowałeś :D Jeśli ustawisz sobie pod AE-L funkcję AF-ON, to po naciśnięciu spustu aparat już nie ostrzy, a to jest chyba to czego szukasz. Ostrzysz trzymając AF-ON, puszczasz i kiedy chcesz wciskasz spust z ostrością zablokowaną tam, gdzie puściłeś AF-ON.

life
08-07-2011, 18:06
Z tym, że działa to tylko dla AF-S i AF-C (zakładając że jest priorytet spustu), w trybie AF-A nie wyzwala migawki po ustawieniu ostrości i przekadrowaniu (trzeba cały czas trzymać AE-L/AF-L) nawet jeśli jest ustawiony jako AF-ON.

DominikGSI
08-07-2011, 19:17
Ale właśnie o AF-S pytał kolega w pierwszym poście.

uppersilesian
10-07-2011, 14:58
Dziękuję,
Tobie Dominik GSI za "AF-ON", tobie life za "priorytet spustu", wcześniej miałem priorytet ostrości, pewnie by kolidowało?
Pozdrawiam

DominikGSI
10-07-2011, 15:38
Dziękuję,
Tobie Dominik GSI za "AF-ON", tobie life za "priorytet spustu", wcześniej miałem priorytet ostrości, pewnie by kolidowało?
Pozdrawiam

Przy priorytecie ostrości nie wyzwoliłbyś migawki po przekadrowaniu. Te dwa warunki muszą być spełnione łącznie, jak słusznie life zauważył.