Zobacz pełną wersję : Sprawdzanie dysku C - problem
Witam serdecznie wczoraj zauważyłem podczas startu systemu ze wyskoczyło mi powiadomienie aby sprawdzić dysk ze jest to zalecane. Po dwóch godzinach wyłączyłem komp. Dziś powtórzyło się to samo i system sprawdza dysk C już ponad dwie godziny. Mam wrażenie że robi to w kółko. Czyżby klapa z dyskiem C?
krzysztofer
07-07-2011, 21:16
Niekoniecznie klapa z dyskiem, mogą być błędy w tablicy partycji które chce naprawiać ale nie daje rady. Często pomaga usunięcie wszystkich i stworzenie nowych partycji. Może się okazać że będzie po takiej operacji działać dobrze.
Zakładam że sprawdziłeś czy nie ma uszkodzonych sektorów?
Nie sprawdziłem ale biorę się za to. Póki co ściągłem program do defragmentacji ale z kolei nie można tego wykonać na dysku c.
Ściągnij triala HD Tune Pro i sprawdź nim dysk.
marekwwwww
07-07-2011, 21:49
na początek windows start URUCHOM i w pisz chkdsk
Przede wszystkim, stosowanie procedur naprawczych z poziomu sprawdzanego dysku jest zwyczajnie często mało skuteczne, a to z powodu niepełnego dostępu do całego jego obszaru.
Dlatego też trzeba stosować narzędzia z jakichś LiveCD z odpowiednimi narzędziami, np. Hirens LiveCD.
raczej chkdsk /r i wtedy zapyta czy sprawdzić przy ponownym uruchomieniu i zgodzić się, jednak będzie 5 etapów a nie 3 i powinien trwale to naprawić, warto też sprawdzić czy nie ma uszkodzonych sektorów. Jeśli jesteś trochę bardziej rozgarnięty w tej materii to jakiś hirens lub zwykła płyta z windowsem i konsola odzyskiwania i wtedy chkdsk /r
Nie instalowały Ci się przypadkiem ostatnio jakieś aktualizacje windozy?
U mojej żony zainstalowały się jakieś kilka dni temu, i zaczęły właśnie wyskakiwać komunikaty o dysku. Potem były problemy z zamknięciem (nie dało się zamknąć po się restartował za każdym razem). A na końcu pojawił się bluescreen. Po odłączeniu urządzeń USB wszystko zaczęło działać jak należy. Zniknęły komunikaty o dysku.
Okazało się że ostania aktualizacja namieszała w sterownikach USB i po przywróceniu systemu w trybie awaryjnym i wyłączeniu automatycznych aktualizacji objawy dysku (ciągłe sprawdzanie) ustało.
A nie wychodzić z założenia, że to problemy z dyskiem. Zacznij od najprostszych spraw.
Prawdopodobnie za "szybko" system mi się zamknął w czym mu pomogłem. Brak prądu mnie do tego zmusił. Puki co wyłączyłem sprawdzanie dysku C. Ale w weekend zajmę się tym problemem dogłębniej.
To jest typowy objaw uszkodzenia jednego z sektorów HD, zwykle startowego. Kiedyś miałem takie coś i naprawiłem przez konsolę odzyskiwania (Windows XP).