PDA

Zobacz pełną wersję : Sprawdzanie dysku C - problem

manfred
07-07-2011, 20:25
Witam serdecznie wczoraj zauważyłem podczas startu systemu ze wyskoczyło mi powiadomienie aby sprawdzić dysk ze jest to zalecane. Po dwóch godzinach wyłączyłem komp. Dziś powtórzyło się to samo i system sprawdza dysk C już ponad dwie godziny. Mam wrażenie że robi to w kółko. Czyżby klapa z dyskiem C?

krzysztofer
07-07-2011, 21:16
Niekoniecznie klapa z dyskiem, mogą być błędy w tablicy partycji które chce naprawiać ale nie daje rady. Często pomaga usunięcie wszystkich i stworzenie nowych partycji. Może się okazać że będzie po takiej operacji działać dobrze.
Zakładam że sprawdziłeś czy nie ma uszkodzonych sektorów?

manfred
07-07-2011, 21:26
Nie sprawdziłem ale biorę się za to. Póki co ściągłem program do defragmentacji ale z kolei nie można tego wykonać na dysku c.

T&T
07-07-2011, 21:44
Ściągnij triala HD Tune Pro i sprawdź nim dysk.

marekwwwww
07-07-2011, 21:49
na początek windows start URUCHOM i w pisz chkdsk

Johanan
07-07-2011, 21:57
Przede wszystkim, stosowanie procedur naprawczych z poziomu sprawdzanego dysku jest zwyczajnie często mało skuteczne, a to z powodu niepełnego dostępu do całego jego obszaru.

Dlatego też trzeba stosować narzędzia z jakichś LiveCD z odpowiednimi narzędziami, np. Hirens LiveCD.

Dawidek
07-07-2011, 21:58
raczej chkdsk /r i wtedy zapyta czy sprawdzić przy ponownym uruchomieniu i zgodzić się, jednak będzie 5 etapów a nie 3 i powinien trwale to naprawić, warto też sprawdzić czy nie ma uszkodzonych sektorów. Jeśli jesteś trochę bardziej rozgarnięty w tej materii to jakiś hirens lub zwykła płyta z windowsem i konsola odzyskiwania i wtedy chkdsk /r

freefly
07-07-2011, 23:33
Nie instalowały Ci się przypadkiem ostatnio jakieś aktualizacje windozy?
U mojej żony zainstalowały się jakieś kilka dni temu, i zaczęły właśnie wyskakiwać komunikaty o dysku. Potem były problemy z zamknięciem (nie dało się zamknąć po się restartował za każdym razem). A na końcu pojawił się bluescreen. Po odłączeniu urządzeń USB wszystko zaczęło działać jak należy. Zniknęły komunikaty o dysku.
Okazało się że ostania aktualizacja namieszała w sterownikach USB i po przywróceniu systemu w trybie awaryjnym i wyłączeniu automatycznych aktualizacji objawy dysku (ciągłe sprawdzanie) ustało.

A nie wychodzić z założenia, że to problemy z dyskiem. Zacznij od najprostszych spraw.

manfred
08-07-2011, 07:17
Prawdopodobnie za "szybko" system mi się zamknął w czym mu pomogłem. Brak prądu mnie do tego zmusił. Puki co wyłączyłem sprawdzanie dysku C. Ale w weekend zajmę się tym problemem dogłębniej.

markB
12-07-2011, 13:46
To jest typowy objaw uszkodzenia jednego z sektorów HD, zwykle startowego. Kiedyś miałem takie coś i naprawiłem przez konsolę odzyskiwania (Windows XP).