Zobacz pełną wersję : Lowepro system S&F +bonus ;)
Mariusz888
07-07-2011, 19:35
No więc chciałem zapytać czy ktoś używa? Jakiś czas temu sobie sprawiłem pas i szelki bo nastawiony jestem na rozbudowę tego. Dlaczego Lowepro? Bo mam i torbę (Classified 200AW) i plecak (Slingshot 200AW) i zawsze byłem zadowolony z ich produktów, a zależy ma na kompatybilności (system sliplock - do którego co ciekawe pasują też pokrowce np caselogic'a) :)
O ile pas i szelki były zanim modułowy system dostał nazwę S&F (Street & Field) to pokazało się jeszcze kilka nowych pokrowców - są zupełnie inaczej konstruowane i posiadają w większości pokrowiec AW (wspaniała sprawa ale czy w pokrowcach tak potrzebne to nie wiem - w torbie czy plecaku to zbawienie).
Teraz co z tego potrzebuję i o co konkretnie chcę zapytać:
1) S&F Lens Exchange Case 200 AW czy S&F Slim Lens Pouch 75 AW ? Ten pierwszy ma ciut większe możliwości raczej mi nie potrzebne ale wygląda na lepiej usztywniony więc i ciutkę bezpieczniejszy ;)
czy pokrowce S&F Slim Lens Pouch 55 i 75 AW są OK? Czy jednak lepsze tradycyjne "na zamek"? Te mają pokrowiec AF i niby się składają jak są puste ale pytanie czy za tym nie idzie większa "szmaciatość" czyli słaba ochrona szkła... - w dodatku zapinanie na rzepy może dać popalić np w kościele czy innym miejscu gdzie ważne jest być możliwie mało słyszalnym/ widzialnym i nie potrzebujemy robić szumu ;)
2) S&F Slim Lens Pouch 55 AW - jak wyżej bo generalnie to nie ma co pisać tego samego.
3) S&F Quick Flex Pouch 75 AW - na SB900 - niby piszą od razu że to do niej jest niejako dedykowane ALE czy wchodzi tam też dyfuzor/ uchwyt filtrów? Bo pisze tam tak:
Large flash (similar to Canon® 580EX II or Nikon® SB900) or other accessories; batteries
a dla mnie to znaczy że "lub" - niby wizualnie powinno wejść ale "lub" to nie jest "z" ;)
Głównie potrzebuję 3 pokrowce na 14-24 + 24-70 + 70-200 - z boku pewnie będzie mi wisiał jeszcze ten Classified lub coś takiego żeby mieć w czym puszki trzymać ;) Pytam bo generalnie jak wiadomo tego typu rzeczy raczej rzadko gdzie można obejrzeć osobiście ;)
BONUS:
Która torba Lowepro pomści 70-200VRII z zapiętą puszką? ;) Do Classifieda nie wejdzie bo trochę brakuje niestety ;)
nie uzywam ich szelek, ale wszystkie lens case jakie mialem od lowepro, po dwoch latach sa do wyrzucenia. w dwoch rzepy trzymaja ale sie odpruwaja, w jednym rzep ledwo co cos tam trzyma. jednego lekko przytarlem i juz dwie dziury, a wszystkie przemiekaja nawet w lekkim deszczu. dziwi mnie to tym bardziej, ze ok, moze i uzywam czesto, ale nie w jakis brutalny sposob, ani w ciezkich warunkach. czas poszukac czegos mocniejszego
marszull
08-07-2011, 17:04
a ja napisze tak
przez pare lat uzywalem lowepro (sliplockpouch 30, 6AW, pouch 4s, 3, 2s, 1) dosyc czesto
nic mi sie nie poprzecieralo, a i na deszczu wytrzymywalo sporo, grube wzmacniane scianki i spody, spokojnie zamortyzuja upadek, kregoslup odpoczywa- to na plus
a na minus: niewygodnie sie siega po obiektywy ze wzgledu na zamki, strasznie kobylasto to wszystko wyglada, ze wzgledu na sztywnosc nijak tego nie da sie schowac, nawet po wyjeciu obiektywu, ludzie sie dziwnie patrza ;)
i w zwiazku z tymi minusami nabylem uzywke, ale w bardzo dobrym stanie, Men's Documentary Chestvest newswear (zreszta wlasnie przyniosl go listonosz ;) )
jesli sie sprawdzi w praniu, to pozbede sie pokrowcow na sloiki LP, a zostawie sobie na razie pokrowiec na puszke i lampe
ewentualnie z czasem wszystko wymienie na newswear
przy newswear juz widze ze przed upadkiem nie zabezpieczy bardzo, ale reszta solidnie wyglada
Mariusz888
08-07-2011, 18:06
marszull:
niewygodnie sie siega po obiektywy ze wzgledu na zamki
Możesz coś więcej napisać? Chodzi Ci o to że klapa opada czy jak? Bo ja mam z zamkiem obecnie CaseLogica (chyba SLR-2 się nazywa) i jest spoko :)
ze wzgledu na sztywnosc nijak tego nie da sie schowac, nawet po wyjeciu obiektywu, ludzie sie dziwnie patrza
No właśnie dlatego się zastanawiam nad tymi nowymi, ale tak jak napisałem - boję się że "składalność" pociągnęła za sobą mniejszą ochronę (nie widziałem nigdzie ich na żywo to dlatego jest to moje gdybanie ;) ) no i te rzepy - boję się, że jak to będzie np kościół to przy wyjmowaniu będzie cały kościół patrzył na mnie a nie na młodych - zamki jednak są cichsze a tym samym bardziej dyskretne (powoli i umiejętnie odpinany zamek jest praktycznie nie do usłyszenia w takim momencie).
Że się dziwnie patrzą to wiadomo - ja jak kupiłem szelki z pasem to mi dziewczyna powiedziała "że teraz to już w ogóle jak ochrona będę wyglądał" :mrgreen: wiadomo że to raczej nie jest zbyt dyskretne rozwiązanie ;)
marszull
08-07-2011, 19:21
niewygodnie ze jesli chcesz zeby obiektyw siedzial bezpiecznie i nie wyskoczyl jak ty np. sie nachylisz to wyjmowanie wyglada tak
odpinasz zamek, wyjmujesz obiektyw, a drugi chowasz, zapinajac zamek
czasem to zdecydowanie za dlugo, jednak z rzepem jest duzo duzo szybciej, klapa opada ale to akurat najmniejszy problem
tak jak pisalem lowepro zdecydoanie lepiej chroni obiektyw (wlasnie przez ta sztywnosc) w porownaiu z newswear (jak sobie dokladnie obejrzalem)
ale z drugiej strony noszac przy sobie (a nawet bardzo przy sobie) to szanse na upadek itp sa chyba bardzo male
inna sprawa to jednak chyba NW troche chronia sprzet patrzac na ich popularnosc wsrod fotoreporterow, takze tych wojennych
co do rzepow to mi akurat nie przeszkadza
takie "miekkie" pokrowce zdecydowanie lepiej sie "chowaja"
nie uzywam ich szelek, ale wszystkie lens case jakie mialem od lowepro, po dwoch latach sa do wyrzucenia. w dwoch rzepy trzymaja ale sie odpruwaja, w jednym rzep ledwo co cos tam trzyma. jednego lekko przytarlem i juz dwie dziury, a wszystkie przemiekaja nawet w lekkim deszczu. dziwi mnie to tym bardziej, ze ok, moze i uzywam czesto, ale nie w jakis brutalny sposob, ani w ciezkich warunkach. czas poszukac czegos mocniejszego
Ale Lowepro dają wieczystą gwarancję na swoje produkty, więc jeżeli nie trzymają rzepy, to powinni wymienić na nowe (trzymające).
...no i te rzepy - boję się, że jak to będzie np kościół to przy wyjmowaniu będzie cały kościół patrzył na mnie a nie na młodych - zamki jednak są cichsze a tym samym bardziej dyskretne (powoli i umiejętnie odpinany zamek jest praktycznie nie do usłyszenia w takim momencie).
Że się dziwnie patrzą to wiadomo - ja jak kupiłem szelki z pasem to mi dziewczyna powiedziała "że teraz to już w ogóle jak ochrona będę wyglądał" :mrgreen: wiadomo że to raczej nie jest zbyt dyskretne rozwiązanie ;)
Jeśli są sytuacje, gdzie często żongluje się szkłami i do tego w dyskretnych miejscach, po prostu klapę (w sakwach Newswear) wkładam do środka i mam ciągle otwarte. Cicho, szybko. Oczywiście nie skaczę wtedy przez przeszkody itp. ;) . Wszystko noszę wyłącznie na pasie - z szelkami mi nie do twarzy ;) .
Mariusz888
11-07-2011, 18:27
marszull - nie no wiadomo że z zamkiem to tak a nie inaczej - niemniej mi nawet przy reporterce się aż tak nie spieszy żeby zmieniać szkło w biegu - generalnie wiem co i czym chciałbym sfotografować i co może mi się przydać za chwile. Oczywiście są sytuacje nieprzewidziane ale wtedy nawet najszybsze zapięcie futerału nam nie pomoże ;)
burton - no ja też nie skaczę przez płotki ze sprzętem, ale wiesz - po prostu to nie jest kwestia ceny, bo wolę kupić nawet trochę później, ale takie żeby było i wygodne, i trwałe, no i żeby też sprzęt dobrze chroniło bo koszt futerału to czasem praktycznie żaden koszt w porównaniu ze szkłem :) więc czy cena będzie 30zł czy 300 to i tak jest nic np w porównaniu z ceną chociażby 24G którego masz w stopce ;)
Jedno co mnie trochę dziwi to to, że takie noszenie na pasie/ szelkach jest bardzo wygodne przy cięższym sprzęcie, a podejść, obejrzeć praktycznie na ma gdzie bo praktycznie nikt tego nie kupuje :roll:
marszull
11-07-2011, 19:10
mariusz tu nie chodzi o szybkosc tylko upierdliwosc ;)
napisze Ci tak, w sobote poszedlem sobie z narzeczona do zoo i zabralem ze soba nowy nabytek newswear do przetestowania
w srodku maly aparat, 70-200, 24-70, i w malej kieszonce dokumenty i jakies drobiazgi
troche ponosilem na pasie, potem na ramieniu jak torbe, potem na jednej szelce jako torbo-pas, potem na pasie i znowu na ramieniu
troche pozmienialem szkla, zdecydoiwaniej wygodniej sie nosi i korzysta z nowego nabytku, na tyle ze, sprzedaje 4 pokrowce na obiektywy LP i pas,
na razie zostawiam pokrowiec na duza puche i na lampe, z czasem pewnie tez zmienie na newswear
Mariusz888
11-07-2011, 21:21
A co z LP polecasz na lampe i dużą puszkę (FX Dx lub Dxxx z gripem/ bez gripa) i jakieś większe szkło (głównie te co wypisałem)? Pytam bo oni mają trochę tych różnych pokrowców, a nie miałem tego w rękach a może się czymś różnią i któreś lepiej leżą lub nie - czasem coś nawet jak pasuje do sprzętu to jest po prostu nie wygodne :) Niemniej dzięki za wszystkie uwagi :)
marszull
11-07-2011, 22:36
na puszke to sliploc pouch 60AW miesci sie duza pucha (d3) lub mniejsza z gripem (d200 plus grip)
lampa 800 miesci sie do poucha 30 (ale z dyfuzorem tak na styk wiec na 900moze byc za male)
pouch 4s miesci 70-200 ale bez oslony z zalozona oslona wystaje sporo, w 3 zmiesci sie 24-70, wiec pewnie 14-24 tez
nowych pokrowcow nie mialem okazji pomacac, ale generalnie przymierzanie polecam, bo pamietam ze wybralem inne pokrowce niz zaplanowalem ;)
zabralem szkla i puszke dostalem wybor pokrowcow i sobie dopasowywalem ;)
Mocowanie tych pokrowców jest na rzep ?
Do rzepa mam jednak słabe zaufanie, szczególnie, że u mnie to ewentualnie odpięty obiektyw będzie leciał nie z wysokości pasa, ale z nawet kilkudziesięciu metrów.
marszull
12-07-2011, 11:05
na rzep ale taki podwojnie zabezpieczony i usztywniony, nie ma szans zeby cos odpadlo
W takim razie trzeba będzie przetestować organoleptycznie :)
marszull
12-07-2011, 11:15
W takim razie trzeba będzie przetestować organoleptycznie :)
moim zdaniem to najlepsze wyjscie
chociaz jak pisalem to chyba bardziej teraz polecam NW niz LP ;)