PDA

Zobacz pełną wersję : Filmowanie d90

hadwao
07-07-2011, 12:28
Witam,

przymierzam się do kręcenia videoblogów i do dyspozycji mam d90. Ogólnie wiem, że nie jest to sprzęt wymarzony do filmowania, ale też nie potrzebuję jakiś super opcji, bo ujęcia będę bardzo statyczne.

To co mnie martwi, to fakt, że zasłyszałem, że filmowanie czyli długa jednorazowa ekspozycja matrycy może powodować problemy z matrycą - np. hotpixele. Czy jest to fakty czy tylko taki "urban legend"?

I jeszcze takie pytanie "poboczne" - czy do d90 da się jakoś podpiąć zewnętrzny mikrofon? Wiem, że nie ma wejścia mikrofonowego, ale może są jakieś inne sposoby?

Z góry dzięki za informacje.

apple
07-07-2011, 17:10
Nic się 90 nie stanie ;) a co do mikrofonu to nie da się podpiąć. Pozdrawiam

hadwao
07-07-2011, 17:43
Dzięki, właśnie czytałem na zagranicznych forach, że ludzie robią jakieś "obejścia" przez port av, ale to wiąże się z utratą gwarancji - zresztą chyba zdecyduję się na mikrofon zewnętrzny i łączenie wszystkiego w postprocessingu.

arturmsi
02-06-2012, 12:30
Czy ktoś z was filmował cały czas Nikonem d90 aż bateria była na skraju wyczerpania?
Interesuje mnie ile minut filmu wytrzymuje oryginalna bateria, pomijając ze co jakiś czas trzeba wyłączyć live view, to ile można w sumie nagrać minut filmu na jednej oryginalnej baterii ;)
Chce porównać do spadku mocy z aku w gripie, bo zrobiłem 600 zdjęć i mam 22 minuty filmików nakręcone i zostały już tylko 2 kreski baterii z 6 pełnych enelopów 2000 mAh. Wydaję mi się to słabym rezultatem, chociaż właśnie nie wiem ile d90 jest w stanie nagrać filmu na oryginalnym aku.