Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ze wzgórza
piotrm100
07-07-2011, 01:19
Spóźniłem się oczywiście na kolorowy zachód. Pozostały więc resztki na niebie.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img121.imageshack.us/img121/6779/wzgorze.jpg)
Przede wszystkim mało ciekawy kadr wgląda na przypadkowo zrobiony ze wzgórza, np brak głównego motywu.
Gdyby kadr był już w miarę ciekawy to z kolej "podłoga" zdjęcia ciemna, sporo niedoświetlona, pierwszy plan może też nawet nieostry ale to już mało istotne bo i kadr jest mało ciekawy a na dole tak ciemno że trudno to ocenić.
Piszesz że spóźniłeś sie na zachód (ale uważam że do zachodu to jeszcze daleko słońce po prostu było za chmurami) , ja również bardzo często spóźniałem/spóźniam na wschody i na zachody ale niestety rozwiązane jest na to jedno należy odpowiednio długo przed zachodem/wschodem być na z góry upatrzonych pozycjach :)
Dobrze mieć też przynajmniej ogolnie przemyślana koncepcje na zdjęcie.
Do zachodów/wschodów polecam szarą polówkę ( żeby pozbyć się problemu niedoświetlonego dołu) bądź też robić konturowe zdjęcie.
W każdym razie polecam wrócić na te wzgórze i spróbować ponownie w odpowiedniej porze dnia i pogodzie pasującej to koncepcji zdjęcia.
Otóż to, Rob doskonale wyłuszczył to, co boli ;)
piotrm100
07-07-2011, 21:52
Rob... ze kadr nie za mocny to ja sobie sprawe zdaje, ale naprawde prosze... nie rob ze mnie idioty :) Jak pisze, ze spoznilem sie na kolorowy zachod to znaczy, ze tak bylo. Zachod byl o 21:18 a zdjecie strzelone o 21:23.
Nie kazdy ma tyle czasu na hobby ile by chcial miec. Rzadko w ogole udaje mi sie od czasu do czasu gdzies wyskoczyc z aparatem. Wczoraj akurat gdy spojrzalem na niebo zapowiadalo sie pieknie. Szybko wiec wskoczylem w samochod i jazda na pagorek. Niestety kiedy tam dotarlem po kolorkach pozostalo juz tylko wspomnienie. Probowalem cos jeszcze wykombinowac, ale z kazda minuta bylo tylko gorzej.
Druga sprawa to ciemna podloga. Zastanawia mnie mocno to co piszesz bo na moich 3 monitorach podloga jest naswietlona odpowiednio, w Lightroomie dodalem tyle swiatla, ze cale niebieskie obszary zniknely. Nie wiem wiec o co chodzi, zwlaszcza ze na dole jest na tyle jasno, ze widze dokladnie najmniejsze szczegoly.
Nasuwa mi sie pewne spostrzezenie. Jezeli tu na forum ma sie juz wyrobione nazwisko to nawet gdy sie wrzuci jakiegos gniota to reszta forumowiczow stara sie na sile znalezc w nieudanym kadrze jakies plusy. A juz jak renomowany wrzucajacy zapowie ze kadr nie jest szczytem jego mozliwosci, tylko takim sobie pstrykiem, inni zacni zaraz zaczynaja go pocieszac, ze wcale nie jest tak zle. Gdyby np. bylo to zdjecie takie jak moje pocieszajace uwagi moglyby brzmiec :''No moze i kadr malo ciekawy, ale ta chmurka na srodku to tak jakby specjalnie dla ciebie sie ustawila'', lub ''fajny trojkacik ci wyszedl, te dwa drzewka i chmurka u gory'', albo ''w kadrze nieciekawie, ale zielen to ci wyszla naprawde fajnie''.
No coz... jak wszedzie. Nowy dosteje po d*** :)
Nikonozaur
07-07-2011, 22:22
Zdjęcie jest kadrowo słabe, bo o niczym. I nie dlatego, że jesteś tu "nowy".
maniak666
07-07-2011, 22:30
Rob123 -ja pomimo tego że na kiepskim lapku oglądam naprawde dużo szczegółów na podłodze widzę i nie ma tam jakiejś przesadne ciemnoty. Nie piszę dlatego bo się z Piotrem znamy tylko opisuję to co widzę.
Piotr
Sam musisz przyznac ze kadr do porywających nie należy. Myślę że chciałeś się dowiedziec o tym, czy poradziłeś sobie z obróbką- myślę ze warto zapytac wprost-sądzę że zawsze znajdzie się ktoś kto podpowie to i owo. Nie warto się zrażac tylko dalej robic swoje, wrzucac tu, nastawic się na baty czasem:-) i powoli, powoli jakoś się to wszystko poukłada. Mówiłem Ci kiedyś ,że w zasadzie wszystkiego się tu naumiałem, zresztą ciąglę się uczę, najwięcej stąd, no i ganiając z tą puchą na szyi. Wiem- mało czasu na hobby. No cóż- trwac to wszystko może nieco dłużej...
A co do spostrzeżen. Coś w tym co piszesz jest:wink: Ale na koncu sam sobie odpowiedziałeś:-) Rada- wrzucaj jak najwięcej- to z korzyścią dla Ciebie i twojego rozwoju, no i szybko przestaniesz byc "młody":D
Choc chyba nigdy nie warto przestac byc młodym.
Pozdrawiam.
P.S Spróbuj wygospodarowac nieco więcej czasu tylko dla siebie, wiem ciężko, ale mimo to...spróbuj
Porwiemy Cie z Mirkiem:wink:
Co z tego, że widać szczegóły na dole, że jest "odpowiednio" naświetlone, że nie ma przepałów, skoro kadr jest nudny, nic się na nim nie dzieje, nie ma światła, nie ma w zasadzie niczego, co mogłoby się w tym zdjęciu spodobać. Tłumaczenie, że było już po zachodzie nic nie zmienia, bo od tego, że opisałeś jak powstało zdjęcie, nie stało się nagle lepsze. Jest słabe i tyle. Obawiam się zresztą, że nawet przy kolorowym zachodzie słońca zrobionym dokładnie z tego miejsca, w takim kadrze, zdjęcie byłoby nadal tylko średnie, z powodu kadru właśnie.
Nie przejmuj się Piotrze, że jesteś nowy. Każdy jakoś zaczynał, i każdy robił gnioty na początku, a i nadal nam, tym "starym", zdarza się gnioty robić. No dobra, mi się zdarza, może reszcie nie :) Rób więc foty, podglądaj innych, staraj się innych naśladować, zanim się nauczyć robić "swoje" zdjęcia. I nadstawiaj tyłek do oceny. ;) Aha, i najważniejsza rada: nie zrażaj się negatywnymi komentarzami, ucz się z nich. One w większości przypadków nie wynikają ze złośliwości czy z tego, że jesteś nowy. Ja czytając krytyczne komentarze pod swoimi zdjęciami nauczyłem się unikać błędów, które robiłem. Ty też się tego nauczysz. I nadal jestem otwarty na krytykę, bo wciąż się uczę.
Nie zniechęcaj się :)
maniak666
07-07-2011, 22:49
Co z tego, że widać szczegóły na dole, że jest "odpowiednio" naświetlone, że nie ma przepałów, skoro kadr jest nudny, nic się na nim nie dzieje, nie ma światła, nie ma w zasadzie niczego, co mogłoby się w tym zdjęciu spodobać. Tłumaczenie, że było już po zachodzie nic nie zmienia, bo od tego, że opisałeś jak powstało zdjęcie, nie stało się nagle lepsze. Jest słabe i tyle. Obawiam się zresztą, że nawet przy kolorowym zachodzie słońca zrobionym dokładnie z tego miejsca, w takim kadrze, zdjęcie byłoby nadal tylko średnie, z powodu kadru właśnie.
Nie przejmuj się Piotrze, że jesteś nowy. Każdy jakoś zaczynał, i każdy robił gnioty na początku, a i nadal nam, tym "starym", zdarza się gnioty robić. No dobra, mi się zdarza, może reszcie nie :) Rób więc foty, podglądaj innych, staraj się innych naśladować, zanim się nauczyć robić "swoje" zdjęcia. I nadstawiaj tyłek do oceny. ;) Aha, i najważniejsza rada: nie zrażaj się negatywnymi komentarzami, ucz się z nich. One w większości przypadków nie wynikają ze złośliwości czy z tego, że jesteś nowy. Ja czytając krytyczne komentarze pod swoimi zdjęciami nauczyłem się unikać błędów, które robiłem. Ty też się tego nauczysz. I nadal jestem otwarty na krytykę, bo wciąż się uczę.
Nie zniechęcaj się :)
Amen:wink:
piotrm100
08-07-2011, 20:08
Nawet mi przez mysl nie przeszlo ze to super fota. Wiem doskonale ze to nudny kadr, ale naprawde to kwestia czasu. Jak wspomnialem jezeli uda mi sie wyskoczyc na kilka minut na zdjecia to ciesze sie z tego co mam. Pewnie, ze chcialbym moc pojechac tu i tam kilka godzin przed czasem, zaplanowac taktyke itd., ale niestety jezeli mi sie dzisiaj w EuroLotto nie powiedzie to marne szanse na szybkie zmiany.
Ablosutnie nie mam do nikogo zadnych pretensji, ze sie zdjecie nie podoba. Nie podoba sie? Slusznie-marne jest :) Tyle ze sie troche zbulwersowalem mentorskim tonem Roba, nie zas sama krytyka.
Podsumowujac... musze Was zmartwic bo jeszcze nieraz bedziecie zmuszeni ogladac moje nieudolne proby! :D
skoro wiesz, ze sie spozniles i nie zastales fajnego zachodu slonca, to po o pytasz o opinie, ROb ma racje... pozostaje tylko powrot na pagorek, a dol jest za ciemny w porownaniu do gory, a niebo po prostu szarawo nijakie... chcesz pochwale ze to ze masz symetrie, drzewka i chmurka... no wiesz co...
Jeżeli uraziłem bądź też zbulwersowałem autora swoim komentarzem to przepraszam nie było to moim zamiarem.
"troche zbulwersowalem mentorskim tonem Roba"
W swoim poście poza opinią chciałem dać Tobie moim zdaniem przydatne rady.
Patrząc na zamieszczone zdjęcie napisałem o postawach jeżeli uznałeś to za wymądrzanie się z mojej strony to trudno nie wiem jaką wiedzę posiadasz założyłem ze dopiero zaczynasz(nie chodzi tu bynajmniej o staż na forum) i każda nawet elementarna rada może być dla ciebie przydatna ( w myśl zasady elementarne błędy na zdjęciu elementarne rady). Uważam że robię bardzo często nędznej jakości fotki ale większości wypadków jestem wstanie to zauważyć, sądzę że należy być dosyć krytyczny w stosunku do swoich zdjęć. To już ostania moja pseudometorska rada więcej nie będę się wymądrzać w tym wątku.
A że mam charter przymodrzałego człowieka wiec nie mogłem się oprzeć tej pokusie :)
Temat z mojej strony uważam za wyczerpany.
piotrm100
08-07-2011, 21:49
Nie chce pochwal, czytaj ze zrozumieniem .... i gdzie ty widzisz moja prosbe o opinie?
jak Cie nie interesuje opinia to po co dodajesz na forum?
bez sensu...
piotrm100
08-07-2011, 22:06
Niezupelnie. Juz wyjasnialem dlacego mam ostatnio slabe kadry. Do tego potrzeba czasu i miejscowki. Jako poczatkujacy raczkuje zarowno w samym polowaniu na swiatlo jak i w postprocesingu. Jezeli wrzucam wyraznie slaby kadr i zaznaczam ze wiem ze warunki byly naprawde kiepskie to oczekuje uwag technicznych nie zas kompozycyjnych.
i takowe dostales, czytaj ze zrozumieniem na litosc boska...
EOT