PDA

Zobacz pełną wersję : Uszkodzone pliki NEF + JPG

jumbox
06-07-2011, 22:52
Ostatnio stała się dośc dziwna sprawa - otóż kilkanaście zdjęć wykonanych pod koniec dnia po zgraniu na dysk twardy nie daje się odczytać. Niestety nie mam już zdjęć na karcie. Jeżeli ktoś z Was szanowni forumowicze byłby wstanie mi pomóc to będę baaaardzo wdzięczny
Ponizej próbka jednej fotki (JPG+NEF)
http://www.przeklej.pl/plik/20110625-rar-002b9o0dp96u

2pompony
07-07-2011, 02:16
Ponieważ spakowałeś łącznie 13,6 mega do archiwum które ma 10 kilo, na początku myślałem, że archiwum jest skopane - ale nie jest, daje się otwierać i można wypakować pliki. Potem pomyślałem, ze zrobiłeś zdjęcie białej ścianie bez faktury - takie obrazki świetnei się pakują. Wątpliwości rozwiało podejrzenie plików w byle jakim Hex Editorze; pliki zawierają same zera.

Te pliki są zwalone na całego - pytanie tylko, czy to zrobił soft aparatu, czy ten, którym zgrywałeś zdjęcia z karty. Zrób najprostszy test: zrób zdjęcie a potem zgraj je z karty w innym kompie, lub jak nei masz innego, to koniecznie innym programem niż wcześniej. Będzie można wywnioskować coś więcej.

jumbox
07-07-2011, 07:32
Dzieki za odpowiedź - faktycznie wystarczyło sprawdzić rozmiar pliku po spakowaniu....na całe szczęście ta sytuacja okazała się incydentalna. Wystąpiła raz i oby się nie powtórzyła...ale zdjęć szkoda i to bardzo ..... no nic - bardzo dziękuję za pomoc

drhardware
07-07-2011, 08:06
JEżeli nic nie nagrywałeś na ta kartę, to możesz spróbować je odzyskać z karty.

jumbox
07-07-2011, 20:51
niestety karta była już zapełniona wielokrotnie.....