Zobacz pełną wersję : Pierwsza lampa? Nissin, Nikon
Witam,
Jestem początkującym fotoamatorem. Postanowiłem, że do kompletu dokupię sobie lampę. Mój zestaw na chwilę obecną to D90, nikkor 50/1.8, samyang 14.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie miałem jeszcze do czynienia z lampami błyskowymi, poza tą wbudowaną w aparat. Temat lamp błyskowych jest dla mnie obcy, dlatego nie potrafię podjąć decyzji jaką lampę wybrać.
Przeglądając różne wątki na forum, oraz czytając wszelakie opinie w internecie na temat lamp udało mi się wyłuskać kilka kandydatek:
SB-700 (http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe1/nikon-sb-700.bhtml)
SB-900 (http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe1/nikon-sb-900.bhtml)
Nissin Speedlite Di866 MK (http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe1/nissin-speedlite-di866-mk-ii-typ-n.bhtml)
Nissin Speedlite Di622 MK (http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe1/nissin-speedlite-di622-mk-ii-typ-n.bhtml)
Dodatkowo doszła jeszcze sb800, ale z uwagi na fakt, że jest trudno dostępna, wykreśliłem ją z listy.
Chciałbym prosić Was o radę: czy lepiej wybrać lampę tanią np. Di622 – najlepiej używaną, a dopiero za jakiś czas wymienić ją na lepszy sprzęt, czy może lepiej od razy kupić tę najlepszą i nie zmieniać jej wcale. Nie mam pojęcia jaka jest żywotność tych lamp. Nie wiem też na ile wykorzystam możliwości najlepszej z nich i czy jest sens płacić za nią spore pieniądze. Pośrednie lampy mają być kompromisem między najlepszą i najdroższą oraz najtańszą i zapewne najgorszą.
Fotografuję głównie krajobrazy i różne przedmioty w domu – takie kulawe domowe studio na ławie, „arcyamatorskie”. Wiem jednak, że lampa da mi zupełnie nowe możliwości. Próbowałem już bawić się z lampą wbudowaną i już zaobserwowałem ciekawe efekty, a co dopiero jak będę mógł zmieniać kąt i ustawiać inne parametry.
Chciałbym też wykorzystać lampę do portretów, ale póki co robię je rzadko.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Są 2 możliwości przy czym sam musisz sobie odpowiedzieć która będzie dla ciebie lepsza.
1. Jeśli rozpoczynasz "zabawę" z lampą, to warto kupić tanią nauczyć się co u jak i tu polecany Nissin - kwestia ceny
2. Jak już kupować, to porządną lampę SB-900 i uczyć się na niej wykorzystywać lampę błyskową i nie bawić się w badziew.
Z drugiej strony możesz skorzystać z opcji nr 1 i z czasem, jeśli uznasz, że to jest to czego oczekiwałeś, to dokupić SB-900 i bawić się na 2 lampy
Nie kupuj taniej lampy bo się tylko zrazisz. Kup porządna lampę raz a dobrze po cholerę wywalać kasę na jakiś badziew. 800 bardzo łatwo dostać na alleg... tak samo jest z 900. 700 nie miałem to ci nie doradzę. Uważam że dla amatora 800 jest idealna oj tam i dla profesjonalisty tys.
Z drugiej strony możesz skorzystać z opcji nr 1 i z czasem, jeśli uznasz, że to jest to czego oczekiwałeś, to dokupić SB-900 i bawić się na 2 lampy
I to chyba najlepsza opcja.
Sam posiadam Nissina Di622 MkII i nie moge na niego narzekać. Cenowo i jakościowo jest dla mnie OK i na dodatek mogę pobawić się fotocelą.
Dla mnie SB-900 jest przeznaczona dla ludzi którzy na co dzień zajmują się fotografią lub dla tych którzy myślą że profesjonalna lampa pozwoli im zrobić super fote :P
no chyba że kasa to nie problem...
adolfik9501
07-07-2011, 11:15
Nowe:
1. Kasa ograniczona, lampa "potrzebna na już": Nissin Di622 MkII (masz CLS/AWL, oraz fotocelę), Metz 44AF1 Digital (masz CLS/AWL, póki co nie ma fotoceli, lecz może dołożą przy aktualizacji FW) - ok. 500 PLN
2. Kasa ograniczona, lecz można chwilę poczekać by doskładać: SB700, M50AF1 - ok. 800-1000 PLN
3. Full wypas: SB900, M58AF2 - >1300 PLN.
Decyzja należy do Ciebie, lecz w opcji numer 2 pojawiają się prawdziwe lampy w pełni współpracujące z Twą puszką tak na niej, jak i zdalnie.
Bartek1218
07-07-2011, 12:48
Z tych lamp które przedstawiłeś osobiście odrzuciłbym opcję 3 i 4 bądź wymienił opcję nr 3 na Metz 58 a opcję nr. 4 na Metz 50. Zrobiłbym tak gdyż po rozmowach z użytkownikami zraziłem się do lamp Nissina. Głównie chodzi tu o mozolną pracę (Di866), zacinanie się menu (Di866), o niedoświetlanie bądź prześwietlanie zdjęć (użytkownik zrobił 3 identyczne zdjęcia serią i 1 było niedoświetlone drogie prześwietlone a dopiero 3 było ok. zaznaczmy, ze nie zmieniał ustawień), to akurat tyczy się obydwu lamp, oprócz tego wykonanie Nissina nie przekonuje mnie do siebie. Osobiście mogę się wypowiedzieć na temat opcji nr. 1. Dla mnie jest to lampa idealna i nie zamienił bym jej na żadną inną. Mała, lekka (w porównaniu do SB900 (wiem, że w 900 jest większy zoom palnika)), mocna. SB700 jest to lampa idealna dla amatora który chce się dopiero uczyć używania lampy. Jest po prostu amatorskim, tańszym ( w FJ cena 1044) odpowiednikiem SB 900. Naprawdę polecam SB700. (sorry, że taki długi post ale ze mnie jest trochę gaduła :):) )
zamkowski
07-07-2011, 13:03
Ja pracuję na lampie SB600 i uzywałem są z nikonem D90. Tym zestawem obskoczyłem wiele imprez i portretów. Cena tej lampy jest przystepna i cały czas pracuje mi od roku 2007 (wymieniłem tylko żarnik bo mi upadła i pękł - konstrukcja pozostała nienaruszona!!!). Miałem sygnały, że SB 900 jest często serwisowana ponieważ potrafi się przegrzewać bardzo szybko - taki mankament. Z SB600 nie ma tego problemu - strzela równie mocno i pytanie czy będziesz użwyał wszystkich kosmicznych funkcji SB900? Nissin - nie wiem nie używałem, wiec nie polecam czegos czego nie znam.
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.
Wasze rady doprowadziły mnie nie do punktu w którym pozostają dwie lampy do wyboru: nissin di622 MK oraz SB-900.
Argumenty przemawiające za kupnem np SB-800 czy SB-600 są w mojej ocenie trafne, jednak uważam, że różnica w cenie tych produktów nie jest aż tak znacząca, lepiej zatem kupić lepszą. Patrzyłem teraz na ceneo i SB-600 kosztuje najmniej 950 zł, SB-900 widziałem od 1400.
Będę kupował lampę na raty i dla mnie nie ma znaczenia czy będę miesięcznie płacił 95 czy 140 zł. Gdybym kupował za gotówkę pewnie bym się zastanowił.
Przemawia do mnie jeszcze druga opcja, żeby kupić taniego nissina i w dalszej perspektywie dokupić drugą. Martwi mnie tylko to co napisał manfred, że mogę się zrazić. Z doświadczenia wiem, że pierwszy nieudany kontakt z jakimś urządzeniem czy techniką, może skutecznie odstraszyć na długi czas.
Zastanawiam się czy te nissin'y są faktycznie kiepskie. Czytałem mnóstwo opinii na ten temat. Zdania są podzielone, od skrajnie euforycznych po miażdżące kompletnie tę markę.
Chciałbym jeszcze się dowiedzieć jaka jest żywotność tych lamp. Często trafiałem na informacje, że lampy przestają działać (umierają) po jakimś czasie. Czy dotyczy to tylko felernych egzemplarzy, czy też jest domena lamp błyskowych w ogóle.
Przypomnę jeszcze Metz 48 af-1, u niektórych sprzedawców można go znaleźć, a cena jest ciekawa. To poprzednik 50 af-1, niewiele słabszy.
Wątpie żebyś się zraził. Nissin DI622 Mark II był też moją pierwszą lampą i nie zraziłem sie do tego produktu. Byłem wręcz zdziwiony jakie daję możliwości. Nie zapominaj że lampę trzeba jeszcze czymś zasilić więc do ceny trzeba doliczyć ze 100 zł na komplet akumulatorów i ładowarkę jeśli się nie ma.
Ja jestem zadowolony z niej jak na razie. Może gdybym miał do czynienia z jakąś SB to stwierdziłbym że to szajs nie wiem.
Po przeanalizowaniu Waszych rad postanowiłem zrobić tak jak radzi Paweł M, tzn. kupić nissina (tańsza wersja) a za jakiś czas dokupić porządną lampę (np SB-900) i mieć dwie.
Z tego co się orientuję, dwie lampy to ciekawe rozwiązanie i daje super efekty.
Dzięki jeszcze raz za wszystkie rady, były mi naprawdę pomocne :)
chomik1410
07-07-2011, 22:19
Ja ci powiem jako były sprzedawca NIKON-a, jeśli chcesz kupić na raty weź sb900 nic innego.
po
1. sb600 i sb800 ma dość skomplikowane menu, a dokładnie chodzi o umiejętność wciśnięcia odpowiedniej kombinacji przycisków.
sb 900 i sb700 tego problemu praktycznie niema.
2. dziwi mnie fakt że nikt nie wspomina o mocy lampy sb600 - 800zl i sb700 - 999zl, jeśli mnie pamięć nie myli moc przewodnia 39. a nissin za 480zl ma moc 44.
3. jako początkujący masz większe prawdopodobieństwo że zjarasz palnik dość szybko, naprawa w nikon serwis polska jest poprostu katorga, bóg raczy wiedzieć ile razy musiałem świecić oczami za serwis nikona.
4. bez urazy, ale txt że zrazisz się jak kupisz coś tańszego i okaże się bublem jest tak samo prawdopodobne jak przy kupnie serii sb.
konkluzja
ja bym kupil najpierw nissina a pozniej nastepce sb - 900. tak jak mialo to miejsce przy sb 700 ze zrobili fajna lampe szybką i łatwą w obsłudze to poprawia też i sb-900.
chomik1410
07-07-2011, 22:21
brawo. tylko taka rada sprawdz na miejscu czy wyswietlacz ci sie sam nie zapala, chodzi o ten boczny.
brawo. tylko taka rada sprawdz na miejscu czy wyswietlacz ci sie sam nie zapala, chodzi o ten boczny.
O właśnie słuszna uwaga, wezmę aparat ze sobą, czytałem, że jest z tym gdzieniegdzie problem.
Twoja opinia utwierdziła mnie w wyborze nissina na początek.
Moje pytane o żywotność lamp jest nadal aktualna.
chomik1410
07-07-2011, 22:52
Powiem ci szczerze że nie wiem, to zależy z jaką siłą będzie palnik błyskał i z jaką częstotliwością. Ja mam nissina od kilku dni i sam się nadziałem na ten wyświetlacz. nie mogę wymienić teraz bo jadę na koncert jako reporter i lampa jest mi potrzebna, ale będę myślał co z tym fantem zrobić. Ale mimo wszystko nie żałuję, pokrycie, czas reakcji i-ttl to wszystko za 500zl to jak zaglądanie darowanemu koniowi w zęby. Owszem barwa błysku jest inna niż w sb. ale to pierdoła.
No i zamówiłem tego nissina, zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie :)
Photoartbox
08-07-2011, 07:53
Owszem barwa błysku jest inna niż w sb. ale to pierdoła.
Dopoki masz jedna lampe, lub wszystkie tego samego producenta :)
samson09
08-07-2011, 07:56
Miałem nissina po miesiącu zmieniłem na sb900. Dlatego teraz wiem, że nie opłaca się kupować tańszego zamiennika, bo wcześniej czy później i tak przychodzi czas na którąś z sb. Lepiej więc poczekać i odłożyć chociażby na sb600 czy sb700.
Miałem nissina po miesiącu zmieniłem na sb900. Dlatego teraz wiem, że nie opłaca się kupować tańszego zamiennika, bo wcześniej czy później i tak przychodzi czas na którąś z sb. Lepiej więc poczekać i odłożyć chociażby na sb600 czy sb700.
No iw zasadzie poszedłem Twoim tokiem rozumowania z tą jednak różnicą, że ten czas oczekiwania przeznaczę na robienie zdjęć gorszym sprzętem. Myślę, że za jakieś 3-6 miesięcy będę myślał o zmianie, dla początkującego to chyba rozsądna droga...
Nie radzę Ci kupować lampy Nissin DI622 Mark II bez sprawdzenia. Właśnie byłem zmuszony zwrócić ją do sklepu. Nissin chyba wypuścił jakąś wadliwą serię tych lamp, bo po podłączeniu nikona D90 lampa samoczynnie zapala podświetlenie bocznego wyświetlacza LCD i non stop wymusza aktywność pomiaru światła. Sprawdzałem 3 egzemparze i wszystkie tak miały. Aparat mam dobry bo z Metz'em 50 działał bez problemów.
Photoartbox
08-07-2011, 08:29
Malo w tym watku mowi sie o doskonalej alternatywie dla SB, jaka jest Metz. To producent o wieloletniej tradycji "lampownictwa". Uwazam, ze lampy Metza, przy podobnej (czasem nawet lepszej funkcjonalnosci), nizszej cenie i dbalosci o uzytkownika (czeste ulepszenia FW) i mniejszej awaryjnosci, sa bardzo ciekawa propozycja rynkowa. Ale oczywiscie jak zwykle, dla kazdego cos milego, dobrze, ze jest wybor.
samson09
08-07-2011, 09:51
Malo w tym watku mowi sie o doskonalej alternatywie dla SB, jaka jest Metz. To producent o wieloletniej tradycji "lampownictwa". Uwazam, ze lampy Metza, przy podobnej (czasem nawet lepszej funkcjonalnosci), nizszej cenie i dbalosci o uzytkownika (czeste ulepszenia FW) i mniejszej awaryjnosci, sa bardzo ciekawa propozycja rynkowa. Ale oczywiscie jak zwykle, dla kazdego cos milego, dobrze, ze jest wybor.
Jasne już zamiast nissina wolałbym tego metza chociażby 50-kę. Warto jednak sprawdzić na ich stronie najpierw kompatybilność poszczegoónych aparatów z ich lampami.
Owszem barwa błysku jest inna niż w sb. ale to pierdoła.
Zwłaszcza jak autor postu zamierza w przyszłości grupować lampy to pewnie ze pierdoła jak jedna świeci na "żółto a inna na czerwono"
Jasne już zamiast nissina wolałbym tego metza chociażby 50-kę. Warto jednak sprawdzić na ich stronie najpierw kompatybilność poszczegoónych aparatów z ich lampami.
W przypadku Metzów 44 af-1, 48 af-1, 50 af-1, 58 af-1 i 2 ta sprawa jest załatwiona przez gniazdo usb i możliwość aktualizowania firmware w domu.
Tego Metza skreśliłem już na samym początku, może niesłusznie, ale nasłuchałem się negatywnych opinii o tych lampach. Jeśli chodzi o nissina to najczęściej spotykałem się z opiniami pozytywnymi (z uwzględnieniem ceny oczywiście). Jedynym mankamentem, który przewija się w wielu watkach opisujących nissin jest to nieszczęsne zapalania się światełka na panelu.
Ja mam DI622 Mark II i puki co nie moge nic złego o niej powiedzieć, dla początkującego w zupełności wystarczy, a operować na wbudowanej a dodatkowej jest różnica.
Może za jakis czas przyjdzie czas na SB ale puki co działam na tym co mam :)
drzalek: Poczytaj o "problemach" z przegrzewaniem się sb900 :lol:
drzalek: Poczytaj o "problemach" z przegrzewaniem się sb900 :lol:
No i dobrze, że kupiłem tego nissina, bo zamąciłeś mi z tymi SB :)
Będę miał czas, żeby się przekonać, czy grożą mi takie problemy z lampa w przyszłości.
Odebrałem dzisiaj moją nową lampkę. Jak na razie jestem bardzo zadowolony, pewnie to dlatego, że wcześniej nigdy nie miałem takich możliwości robienia zdjęć, wbudowana lampa nawet nie daje się porównać z dodatkową.
Problem z włączającym się panelem na aparacie oczywiście jest... trudno się mówi.
Ale teraz mam inny pytanie. Chciałbym do tej lampy dokupić dyfuzor jakiś ale się na tym nie znam. Na allegro jest tego sporo, a ja nie mam pojęcia czy jakość tych dyfuzorów ma znaczenie czy nie? Czy mogę wziąć pierwszy z brzegu, najtańszy, czy może trzeba na coś zwracać uwagę?
Póki co za dyfuzor robi kawałek chusteczki higienicznej, ale nie jest to komfortowe rozwiązanie :)
Jaka lampe wzioles? Sadze ze Marka II To w niej masz rozpraszacz i odblysnik. Osobiscie nie mam dyfuzora ale palnik na 45 lub 90 stopni do tego wlasnie rozpraszacz i odblysnik wyciagam i jest Ok. Jak bede w Jabbafoto spytam o dyfuzor.
Jaka lampe wzioles? Sadze ze Marka II To w niej masz rozpraszacz i odblysnik. Osobiscie nie mam dyfuzora ale palnik na 45 lub 90 stopni do tego wlasnie rozpraszacz i odblysnik wyciagam i jest Ok. Jak bede w Jabbafoto spytam o dyfuzor.
Nissin Di622 Mark II.
Oczywiście korzystam z opcji dostępnych w lampie, ale mimo tego potrzebowałem jeszcze czegoś, stąd ta chusteczka :)
Witam.
Ja niedawno (2 tyg) kupiłem sigmę 530. Typowy automacik, ale bardzo obrotowy. Testowałem sigmę 630, ale uznałem że troche za droga. Fotografując bez lampy niestety straciłem sporo zdjęć. Podsumowując - warto najpierw w miarę możliwości pożyczyć lampę na dzień/dwa i wtedy ma sie pogląd. Wydaje mi się, że nowa jest lepsza. Pozdro
Photoartbox
10-07-2011, 12:52
Tego Metza skreśliłem już na samym początku, może niesłusznie, ale nasłuchałem się negatywnych opinii o tych lampach.
Gdzie? :shock:
Gdzie? :shock:
Raczej kogo...
Jako zupełny nowicjusz w posługiwaniu się lampami kierowałem się tylko i wyłącznie opiniami zasłyszanymi od ludzi, lub wyczytanymi na forach. Nie twierdze, że były one słuszne, ale na czymś trzeba się było oprzeć.
Tak czy inaczej po wczorajszej zabawie lampą jestem bardzo zadowolony z efektów i możliwości jakie teraz mam :)
Photoartbox
10-07-2011, 14:13
Raczej kogo...
Jako zupełny nowicjusz w posługiwaniu się lampami kierowałem się tylko i wyłącznie opiniami zasłyszanymi od ludzi, lub wyczytanymi na forach. Nie twierdze, że były one słuszne, ale na czymś trzeba się było oprzeć.
Dlaczego nie gdzie? Chcialbym poznac te negatywne opinie i dlatego prosze o podanie miejsca, w ktorym moglbym je przeczytac, lub uslyszec.
Ggrzesiek
10-07-2011, 15:46
Witam
Założycielowi wątku życzę jak najlepszej współpracy z nową lampą i udanych zdjęć.
A co do lamp marki Metz, to osobiście używałem tylko modelu 48 AF-1, z dedykacją do Olympusa i do Nikona. Złego słowa o tych produktach nie powiem. W obu przypadkach lampy działały dokładnie tak jak powinny. Tym bardziej dziwią mnie te "zasłyszane niepochlebne opinie".
Pozdrawiam
Dlaczego nie gdzie? Chcialbym poznac te negatywne opinie i dlatego prosze o podanie miejsca, w ktorym moglbym je przeczytac, lub uslyszec.
Nie jestem wstanie wskazać miejsca. Po prostu mam takie skojarzenie na podstawie zasłyszanych opinii, jak już mówiłem niekoniecznie słuszne. Podejrzewam, że każdy producent ma swoich gorących zwolenników i zagorzałych przeciwników, dlatego też mogłem akurat natrafić na tych drugich...
Photoartbox
10-07-2011, 18:01
Nie jestem wstanie wskazać miejsca. Po prostu mam takie skojarzenie na podstawie zasłyszanych opinii, jak już mówiłem niekoniecznie słuszne. Podejrzewam, że każdy producent ma swoich gorących zwolenników i zagorzałych przeciwników, dlatego też mogłem akurat natrafić na tych drugich...
No tak, niestety tak bywa najczesciej, jak sie poprosi o konkrety, to dostaje sie odpowiedz jak powyzej. Wstrzymywalbym sie z tego typu opiniami, jesli nie potrafilbym nawet podac ich zrodla. Metz robil juz lampy jak Nikon nawet o tym nie snil i w necie mozna duuuzo wiecej poczytac o uszkodzonych Sabinkach niz Metzach, pomimo, ze zapewne uzytkownikow tych ostatnich jest wiecej (Metz produkuje lampy do wszystkich popularnych systemow).
No tak, niestety tak bywa najczesciej, jak sie poprosi o konkrety, to dostaje sie odpowiedz jak powyzej. Wstrzymywalbym sie z tego typu opiniami, jesli nie potrafilbym nawet podac ich zrodla. Metz robil juz lampy jak Nikon nawet o tym nie snil i w necie mozna duuuzo wiecej poczytac o uszkodzonych Sabinkach niz Metzach, pomimo, ze zapewne uzytkownikow tych ostatnich jest wiecej (Metz produkuje lampy do wszystkich popularnych systemow).
Szkoda, że nie zwróciłeś uwagi na fakt, że nie była to moja opinia ani opinia w ogóle, mało tego nawet napisałem, wydaje mi się, ze dość wyraźnie i kilka razy, iż stwierdzenie to niekoniecznie jest słuszne.
Zdaje się, że w całym wątku ani jedna osoba nie napisała, że Metz jest zły, dlatego nie wiem po co w tym momencie tak zażarcie bronisz tego Metza.
Ja osobiście nic do nich nie mam i jak pisałem już wcześniej nic nie mam do żadnych lamp bo żadnych nie znam.
Photoartbox
10-07-2011, 20:54
Szkoda, że nie zwróciłeś uwagi na fakt, że nie była to moja opinia ani opinia w ogóle, mało tego nawet napisałem, wydaje mi się, ze dość wyraźnie i kilka razy, iż stwierdzenie to niekoniecznie jest słuszne.
Zdaje się, że w całym wątku ani jedna osoba nie napisała, że Metz jest zły, dlatego nie wiem po co w tym momencie tak zażarcie bronisz tego Metza.
Ja osobiście nic do nich nie mam i jak pisałem już wcześniej nic nie mam do żadnych lamp bo żadnych nie znam.
Sluchaj kolego, to ty nie rozumiesz tego co do ciebie pisze. Chodzi o to stwierdzenie:
nasłuchałem się negatywnych opinii o tych lampach.
Jak piszesz, ze sie nasluchales/naczytales, to chyba powinienes gdzie i od kogo, a jesli nie wiesz, to nie powielaj bzdur, bo inny "znawca" tematu przeczyta te madrosci i rowniez napisze, ze gdzies sie naczytal, ze cos tam jest "be".
Jak już coś cytujesz to nie odzieraj tego z kontekstu, z mojej wypowiedzi wyraźnie wynika, że nie wziąłem pod uwagę Metz'a w moich rozważaniach kupna lampy, a nie, że te lampy są do niczego, więc nie wmawiaj mi, że powielam bzdury. NIGDY niczego negatywnego nie napisałem o lampach Metz, ale Ty się uparłeś, nie wiem w jakim celu, żeby wmówić mi i innym użytkownikom, iż powielam jakieś bzdury na temat lamp Metz. Jeżeli masz ochotę na polemikę w temacie to proponuję wybierz sobie kogoś bardziej doświadczonego. A tak przyczepiłeś się do mnie, choć doskonale wiesz, bo o tym pisałem, ze nie mam zielonego pojęcia o żadnych lampach, przynajmniej nie na tyle, żeby prowadzić dyskusje na takim poziomie.
Photoartbox
10-07-2011, 21:50
Jak już coś cytujesz to nie odzieraj tego z kontekstu, z mojej wypowiedzi wyraźnie wynika, że nie wziąłem pod uwagę Metz'a w moich rozważaniach kupna lampy, a nie, że te lampy są do niczego, więc nie wmawiaj mi, że powielam bzdury. NIGDY niczego negatywnego nie napisałem o lampach Metz, ale Ty się uparłeś, nie wiem w jakim celu, żeby wmówić mi i innym użytkownikom, iż powielam jakieś bzdury na temat lamp Metz. Jeżeli masz ochotę na polemikę w temacie to proponuję wybierz sobie kogoś bardziej doświadczonego. A tak przyczepiłeś się do mnie, choć doskonale wiesz, bo o tym pisałem, ze nie mam zielonego pojęcia o żadnych lampach, przynajmniej nie na tyle, żeby prowadzić dyskusje na takim poziomie.
No coz widac, ze nie sam nie rozumiesz co piszesz. Wyraznie napisales, ze NASLUCHALES I NACZYTALES sie negatywnych opinii o Metzu, zapytany gdzie i od kogo, odwracasz "kota ogonem", ze chce z toba polemizowac. Nigdzie nie napisalem, ze chce polemizowac z toba, ja chce jedynie nasluchac i naczytac sie o fatalnosci Metza. Wiec albo podaj zrodla twoich sensacji, albo miej cywilna odwage i przyznaj, ze ci sie to przysnilo.
adolfik9501
10-07-2011, 21:55
No coz widac, ze nie sam nie rozumiesz co piszesz. Wyraznie napisales, ze NASLUCHALES I NACZYTALES sie negatywnych opinii o Metzu, zapytany gdzie i od kogo, odwracasz "kota ogonem", ze chce z toba polemizowac. Nigdzie nie napisalem, ze chce polemizowac z toba, ja chce jedynie nasluchac i naczytac sie o fatalnosci Metza. Wiec albo podaj zrodla twoich sensacji, albo miej cywilna odwage i przyznaj, ze ci sie to przysnilo.
Ja również czytałem opinie o awaryjności Metza, i ani nie robię z tego problemu, gdyż wszystko się psuje, ani nie podam źródeł. Chcesz, to sobie poszperaj choćby na forum Pentaxa, czy Canona.
Skoro masz taką potrzebę to sobie poszukaj odpowiednich źródeł, pisałem raz i więcej nie będę tłumaczył się z mojego stwierdzenia "nasłuchałem się negatywnych opinii", więc daj mi, sobie i innym spokój, bo nie to jest tematem dyskusji.
Photoartbox
10-07-2011, 22:22
Tak, internet zniesie wszystko. Stanislaw Lem napisal cos kiedys na ten temat... I tym akcentem koncze te dyskusje zalujac, ze znow dalem sie wciagnac w taki "Lipton" :P
Tak, internet zniesie wszystko. Stanislaw Lem napisal cos kiedys na ten temat... I tym akcentem koncze te dyskusje zalujac, ze znow dalem sie wciagnac w taki "Lipton" :P
Szczerze - też żałuję. To było bez sensu... :)