Zobacz pełną wersję : Numeracja zdjęć na zdjęciu
Witam,
Mam pytanko.. chciałbym puścić w obieg płytę ze zdjęciami, na podstawie której zainteresowani będą mogli wybrać sobie konkretne zdjęcie - zapisać nr zdjęcia - i zwrócić się do mnie o zdjęcia końcowe (odbitki).
Zastanawiam się czy jest prosty sposób, aby na kilkuset zdjęciach nałożyć np. półprzeźroczysty napis z numerem zdjęcia (jak znak wodny). Chciałbym z jednej strony umożliwić chętnym podgląd zdjęć, a z drugiej uniemożliwić zrobienia odbitek we własnym zakresie.
Może Lightroom, Photoshop, NX2 coś takiego posiadają taką funkcję, a może ktoś ma inny sposób ???
Pozdrawiam
Pixeel
Było już kilka razy na forum...
poszukaj...
tak na szybko potrafi to np. program "FastStone Photo Resizer", czy nawet IrfanView pewnie to potrafi.
Ja nie znalazłem może ktoś wie gdzie taka instrukcja sie znajduje?
Wglądówki, możesz wykonać np. PeeSem.
PeeSem.
Nie wiem co to jest.
IrfanView -> Batch [B] -> Work as: Batch conversion lub Batch conversion - Rename result files -> Use advanced options (for bulk resize...) zafajkować -> Kliknąć przycisk Advanced [Alt+C] -> Add overlay text -> Settings -> w pole Text wpisać $X lub inne wg upodobań (dostępne opcje pod przyciskiem Help) oraz poustawiać pozostałe opcje -> OK -> OK -> Wybrać pliki -> Add -> Start Batch
Zastanawiam się własnie czy nie zmniejszyć wszystkich zdjęć np do 800 px po szerokości ponumerować. A następnie ułożyć w stykówce.
W IrfanView także możesz dodatkowo zdjęcia zmniejszyć. Jest to dostępne w okienku po przyciśnieciu przycisku Advanced [Alt+C] - cześć RESIZE.
Rozumiem, że na zdjęciu będę miał cyfrę?
Nie wiem co to jest.
Oczywiście, że wiesz Góralu co to jest. ;)
Menu --> Plik --> Automatyzuj --> Stykówka
Wskazujesz folder z fotkami i wykonujesz arkusze wglądówek.
Rozumiem, że na zdjęciu będę miał cyfrę?
Będziesz miał [x/y] gdzie x to kolejny numer zdjęcia, natomiast y to liczba wszystkich zdjęć. Ale jeśli przed dodaniem numerków do zdjęć ponumerujesz sobie odpowiednio pliki to wstawiając $N zamiast $X naniesie Ci na zdjęcie samą nazwę pliku bez rozszerzenia - czyli numer zdjęcia.
Można też przez Bridge:
http://help.adobe.com/pl_PL/photoshop/cs/using/WS42C3020A-DAD1-4f92-8014-012263F3A51D.html
Ale w Bridge to jest to samo co w PS :-)
Oczywiście, że wiesz Góralu co to jest. ;)
Menu --> Plik --> Automatyzuj --> Stykówka
Wskazujesz folder z fotkami i wykonujesz arkusze wglądówek.
No to stykówka to ja wiem co to jest bo jeszcze robiłem sobie w ciemni ale pesem ;-) może piesem Stykówka chyba najbardziej mi podchodzi.