PDA

Zobacz pełną wersję : Powiększalnik do średniaka i małego obrazka

anita-głowacka
06-07-2011, 13:05
Nie do końca wiem czy umieszczam pytanie w dobrym dziale, ale proszę przenieść w razie mojej pomyłki ;)
Do sedna.. Zaczynam wchodzić w średni format i szukam powiększalnika pod 6x6, czasem do małego obrazka.
Kilka dobrych lat miałam Opemusa 6 i byłam z niego całkiem zadowolona, jednak służył mi on tylko i wyłącznie do małego obrazka, niestety musiałam go sprzedać z przyczyn finansowych. Teraz uzbierałam trochę oszczędności i szukam czegoś dobrego, czytałam, że Dursty są godne polecenia, nie do końca znam ich specyfikacje co do poszczególnych modeli. Możecie mi coś polecić? :)
Fundusz-max. za sam powiększalnik bez szkła do 1200zł. i tu pytanie czy powiększalniki mają uniwersalny "gwint" do mocowania szkieł? Tzn. czy El-nikkor 50mm/2.8 będzie pasował? Technicznie nie znam się na tego typu sprawach, stąd moje pytanie ;)

bowie
06-07-2011, 18:30
Zajrzyj na forum korexu http://www.korex.net.pl/forum/ i skontaktuj się z użytkownikiem dadan_mafak, on Ci pomoże
Polecam dursta M605 lub M707 lub podobnej klasy z serii M, dadan_mafak zapewne powie Ci to samo. Możesz powołać się na mnie :)
El-nikkor ma standardowy gwint 39mm, będzie pasował praktycznie do wszystkiego

wasilewk
06-07-2011, 18:37
Tak z przekory zapytam: czy już nie obowiązuje zasada, że w powiększalniku powinien być obiektyw o takiej samej ogniskowej, jakim robiono zdjęcie ?

doktor
06-07-2011, 18:40
Obowiązuje generalnie. Tylko przy większych powiększeniach i założonym 80mm może brakować wyciągu kolumny.
Dursty są jak najbardziej OK, choć jest ich w Polsce mniej niż Opemusów, czy Krokusów, trzeba trochę poszukać. Gwint jest uniwersalny (m39)

wasilewk
06-07-2011, 18:45
Obowiązuje generalnie. Tylko przy większych powiększeniach i założonym 80mm może brakować wyciągu kolumny.
...

A od czego ściana ! Nie takie rzeczy się robiło.

Pzdr.

doktor
06-07-2011, 18:48
Ja tam za stary i za wygodny na takie rzeczy jestem
P.S. a ten Durst, co go miałeś na myśli już poszedł. Nie poszedł, siedzi na pewnym portalu aukcyjnym

donkiszot
06-07-2011, 21:37
Tak z przekory zapytam: czy już nie obowiązuje zasada, że w powiększalniku powinien być obiektyw o takiej samej ogniskowej, jakim robiono zdjęcie ?

Obowiązuje generalnie.[…]

Że niby zdjęcia z fisza trzeba fiszowym obiektywem powiększać, a z czterysetki czterysetką?
Ze szczerym zainteresowaniem zapytam co to ma na celu? Bo chyba ilość i rozmiar ziarna (halogenków srebra czy inszych analogowych pikseli) się nie zmienia od użytego obiektywu. Byłem przekonany, że obiektyw się dobiera do rozmiaru klatki/powiększenia.

Pytam jak najbardziej poważnie, po co taka zasada?

jkowal
06-07-2011, 22:10
Wydaje mi się, że ta zasada nigdy nie obowiązywała bo obiektyw dobiera się do formatu (wielkości negatywu). Mogło się stąd wziąć że do powiększalnika przeważnie używa się standardowej ogniskowej dla danego formatu, czyli dla małego obrazka używa się 50mm a dla 6x6 80mm.
Im krótsza ogniskowa tym większe powiększenie można uzyskać przy takim samym wyciągu.

doktor
07-07-2011, 01:02
My się chyba nie rozumiemy. Albo nie do końca. Ja rozumiem pytanie w sensie standardu, czyli 35mm - 50mm, 6x6 - 80mm, 6x9 105mm, etc. Generalna zasada, że do reprodukcji stosuje się obiektyw o ogniskowej będącej odpowiednikiem 50mm dla danego formatu. Taka też była odpowiedź, bo przy powiększeniu z formatu 135 na formacie większym niż 24 x 30 cm brakuje wyciągu na kolumnie powiększalnika. W przypadku klatki 6x6 zastosowanie obiektywu 50mm zmniejsza odległość obiektywu od maskownicy, choć trzeba go mocniej przymknąć, bo robi się*mydło po krawędziach

donkiszot
07-07-2011, 08:47
Aaa, że skrót myślowy nie został (przeze mnie) odczytany? Znaczy chodziło o to, że:

Tak z przekory zapytam: czy już nie obowiązuje zasada, że w powiększalniku powinien być obiektyw o takiej samej (standardowej) ogniskowej, jakim (formatem) robiono zdjęcie ?(wtrącenia moje)

Innymi słowy, powinien być adekwatny obiektyw do formatu jakim robiono zdjęcie. Czyli wszystko się zgadza.

wasilewk
07-07-2011, 09:41
Aaa, że skrót myślowy nie został (przeze mnie) odczytany? Znaczy chodziło o to, że:

(wtrącenia moje)

Innymi słowy, powinien być adekwatny obiektyw do formatu jakim robiono zdjęcie. Czyli wszystko się zgadza.

Cieszę się !

Pzdr.

anita-głowacka
07-07-2011, 13:35
Ok, dzięki ;) Będę szukać na korexie :)