PDA

Zobacz pełną wersję : Szara karta czy korekta???

pawulonxxx
06-07-2011, 12:06
Witam wszystkich :)
tak sobie czytałem na forum i w necie o szarej karcie i tak się zastanawiam.....

Wszyscy tak dążą do uzyskania tych 18% ja zamiast "szarej" używam białej równo oświetlonej karty i prześwietlam o 1,5 EV efekt zawsze jest zadowalający , histogram rozciąga się idealnie. Nie ma przepaleń ani zaniku szczegółów w cieniach. Można też zrobić odwrotnie. Nie doświetlić o 1,5 EV czarnej ale z tą czernią bywa różnie i sprawdziło mi się to tylko kiedyś z nowym szmacianym pokrowcem od telefonu na "N" wszystkie inne kartony korygowałem na -1 lub 1,3 EV.

jest to metoda która podobno najlepiej sprawdzała się z kliszakami i z moich doświadczeń na cyfrówkach sprawdza się najlepiej ale tylko z tą białą kartką. Stosuje najzwyklejszą stronę A4 z bloku technicznego lub jeśli obiekt w kadrze ma białe elementy pomiar punktowy i czasową blokadę pomiaru przyciskiem AE-L

Co sądzicie o tej metodzie i czy macie z nią jakieś doświadczenia? :)

M_J
06-07-2011, 12:59
Mi najłatwiej jest zmierzyć światłomierzem.

andso
06-07-2011, 14:07
Co sądzicie o tej metodzie i czy macie z nią jakieś doświadczenia? :)

Czasami z tego korzystałem tzn. pomiar punktowy z czegoś białego i korekta na + ok. 2EV głównie w przypadku trudnych warunków (sporo białych budynków, słońce itp. ) ale pomiar robiłem z zastanych elementów nie z kartki. Później trzeba tylko pamiętać, żeby zmienić pomiar punktowy na inny bo będzie kicha.

Pozdrawiam

pawulonxxx
06-07-2011, 22:34
No tak oczywiste, jeśli w kadrze mam białe elementy wykorzystuje je ale jeśli takowych brak a warunki są trudne i jest na to czas to używam kartki :)