Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie o kartę pamieci

smajki
06-07-2011, 08:50
Witam

Chciałbym kupić kartę do d90
Goni mi po głowie Sandisk Extreme class 10 tylko ze nie ma jej za wiele natomiast jest duzo HD Video Extereme i gdzieś wyczytałem ze to nastepca tej pierwszej wymienionej.
Czy to prawda ???

Co moglibyście polecić???

Pozdr....

piotrze
19-07-2011, 21:40
Witam

Chciałbym kupić kartę do d90
Goni mi po głowie Sandisk Extreme class 10 tylko ze nie ma jej za wiele natomiast jest duzo HD Video Extereme i gdzieś wyczytałem ze to nastepca tej pierwszej wymienionej.
Czy to prawda ???

Co moglibyście polecić???

Pozdr....

Sandisk dobra karta, jeśli kupisz oryginalną.

Extreme HD, to Extreme z inna nalepką (marketing..). Są też wersje HD z niższymi prędkościami, np. class 6 (20 mb/s) i co ciekawe dwie karty z rodziny HD o tej samej prędkości też potrafią się różnić, np. SDSDRX3-032G-A21 i SDSDX-032G-X46 - ta druga ma interfejs UHS-I (ale to Ci się w D90 raczej nie przyda). Jeśli zależy Ci na prędkości zgrywania, to jest jeszcze Extreme Pro (45mb/s).

igorrro
21-07-2011, 01:40
poszukuje karty pamieci do Nikona D90, czy w tym przypadku wystarczy mi karta o pojemnosci 4 GB?
sugerowany model: Secure Digital (SDHC) 4GB SanDisk Extreme Pro 45 MB/s

piotrze
22-07-2011, 23:12
poszukuje karty pamieci do Nikona D90, czy w tym przypadku wystarczy mi karta o pojemnosci 4 GB?
sugerowany model: Secure Digital (SDHC) 4GB SanDisk Extreme Pro 45 MB/s

To zależy głownie od Ciebie :) - od tego z jaką częstotliwością focisz, w jakich formatach, czy masz możliwość zgrywania na bieżąco..

Poza tym musisz mieć świadomość, ze z tych 45 mb/s na oryginalnym czytniku Sandiska wyciśniesz maks 34 mb/s..