Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Barbara
jacekhc666
05-07-2011, 23:15
Witam i zapraszam do komentowania.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img190.imageshack.us/img190/2532/dsc1129z.jpg)
2.
źródło (http://img807.imageshack.us/img807/6714/dsc1126u.jpg)
3.
źródło (http://img837.imageshack.us/img837/8218/dsc1229o.jpg)
streetfighter69
06-07-2011, 00:27
A co te zdjecia maja wspolnego z kategoria, w ktorej je umiesciles?
jacekhc666
06-07-2011, 00:35
Kurde, pomyłka :P ...czy ktoś może przenieść do portretów.
Modelka w dziób nie dała? :)
Trzecie jeszcze od biedy. Za dużo góry i lewej strony.
Pierwsze dwa obarczone dużym ryzykiem.
ps. przenieść może modo - poproś.
remiksson
06-07-2011, 11:35
rozmiarowo tez chyba nie trzymają się regulaminu, co? ;)
jacekhc666
06-07-2011, 19:06
Modelka w dziób nie dała? :)
Trzecie jeszcze od biedy. Za dużo góry i lewej strony.
Pierwsze dwa obarczone dużym ryzykiem.
ps. przenieść może modo - poproś.
Ja już nie wiem czy tu wszyscy tak ostro oceniają czy ja robię te zdjęcia takie beznadziejne :)
rozmiarowo tez chyba nie trzymają się regulaminu, co? ;)
...a czytałeś go kiedyś, co?
wasilewk
06-07-2011, 19:21
Powiem tak:
Już dawno ludzie opracowali co jest dobre a co złe w fotografii - co pasuje, a co nie, czego nie wypada.
Między innymi mówi się, że dla określonej wielkości zdjęć obowiązuje określona odległość oglądania a także to, że w powiększalniku ma być obiektyw o takiej ogniskowej jakim wykonano zdjęcie (chodzi o kąt widzenia). Ty tutaj naruszasz te wszystkie kanony. Mnie się to źle ogląda.
Pzdr.
jacekhc666
06-07-2011, 20:15
Powiem tak:
Już dawno ludzie opracowali co jest dobre a co złe w fotografii - co pasuje, a co nie, czego nie wypada.
Między innymi mówi się, że dla określonej wielkości zdjęć obowiązuje określona odległość oglądania a także to, że w powiększalniku ma być obiektyw o takiej ogniskowej jakim wykonano zdjęcie (chodzi o kąt widzenia). Ty tutaj naruszasz te wszystkie kanony. Mnie się to źle ogląda.
Pzdr.
Przykro mi ale nie bardzo rozumiem twoją wypowiedź, a o powiększalniku nie mam pojęcia :)
Witam,
Przykro mi ale nie bardzo rozumiem twoją wypowiedź, a o powiększalniku nie mam pojęcia :)
no to ja prościej napiszę: nie podchodź z tą 50-tką tak blisko modelki, zobacz jaki Ona ma wielki nos na 1 i 2.
Pozdrawiam, QuadMan
wasilewk
07-07-2011, 09:57
Powiększalnik miał Ci uzmysłowić o co biega.
Skoro jednak jesteś "dzieckiem cyfry", to poczytaj o ludzkim wzroku, jak obrazy są składane przez oko-mózg, jakim kątem zastępczym można to odzwierciedlić.
Ogólnie dla monitora: obrazy 20x30cm ogląda się z ok. 60cm ( w przybliżeniu ) i ważne jest, żeby obraz był robiony obiektywem o zbliżonym kącie widzenia do ludzkiego wzroku (z pewnym przybliżeniem). Jeśli robisz twarz z bardzo bliskiej odległości, obiektywem szerokim, potem to oglądasz na ekranie powiększone, to dla ludzkiego wzroku jest to nienaturalne, oczy się męczą.
Na Twoim miejscu ja bym eksperymentował, ale z publikacją tego wstrzymałbym się do czasu jak coś na ten temat poczytam.
Pzdr.
jacekhc666
07-07-2011, 19:39
Dzięki za rady, robiłem takie zdjęcia pierwszy raz i miałem prawo popełnić jakieś błędy. Jednym ze sposobów na ich poprawienie jest publikacja i przyjęcie krytyki jako porad na przyszłość. Jak bym je trzymał 'w szufladzie' to pewnie długo bym się jeszcze nie dowiedział jakie błędy popełniłem robiąc te zdjęcia. Czytam, oglądam dużo i jak widać ćwiczę od roku kiedy kupiłem D90 ...powinno być już teraz tylko coraz lepiej. ;)
remiksson
09-07-2011, 00:58
Ja już nie wiem czy tu wszyscy tak ostro oceniają czy ja robię te zdjęcia takie beznadziejne :)
...a czytałeś go kiedyś, co?
A ty w ogole coskolwiek czytaleś? Umiesz w ogóle czytac, czy prosisz kolegę zeby Ci przetłumaczył co tu jest napisane?
jacekhc666
09-07-2011, 09:08
Regulamin mówi: "maksymalny rozmiar pliku - 1000px szerokości i 850px wysokości" i takich rozmiarów są moje zdjęcia w tym wątku, a twoja uwaga jest nie na miejscu.
samson09
10-07-2011, 07:45
Pojechałeś z tym blurem zwłaszcza na 3 :)
jacekhc666
10-07-2011, 17:58
Pojechałeś z tym blurem zwłaszcza na 3 :)
Pojechałem, pojechałem ...tylko że nie z blurem :P
samson09
10-07-2011, 20:12
Pojechałem, pojechałem ...tylko że nie z blurem :P
Ale efekt i tak nie taki jak trzeba :) Za mocno.
A ty w ogole coskolwiek czytaleś? Umiesz w ogóle czytac, czy prosisz kolegę zeby Ci przetłumaczył co tu jest napisane?
Regulamin forum każe oceniać zdjęcia a nie autora , chyba że nie umie się czytać jak ty remik.
Dla mnie 3 jest ok
jacekhc666
10-07-2011, 21:13
Regulamin forum każe oceniać zdjęcia a nie autora , chyba że nie umie się czytać jak ty remik.
Dla mnie 3 jest ok
Dzięki za poparcie, dziwne że żaden moderator nie zareagował na niegrzeczne uwagi remik, ostatni raz taki tekst słyszałem w przedszkolu :) Innym dzięki za cenne uwagi które starałem się wykorzystać na wczorajszej 'sesji'.
Troche nie rozumiem tej krytyki, przecież 3 jest bardzo fajna. Ja nawet tego nosa nie zauważyłem, szczerze mówiąc. I jeszcze te ciężkie do zrozumienia "tłumaczenia" na temat wielkości obrazu....gość ledwo wziął aparat do ręki a ma wiedzieć wszytko o wszystkim?
Trochę tu ludziska poszaleli z komentarzami widzę - spokojnie rób dalej swoje. :) Co do zniekształceń, to chcąc ich uniknąć (a przy płci pięknej zwykle chcemy), należy zachować dystans przynajmniej metra (a najlepiej półtora). Natomiast można i zniekształcać i bliżej podejść - ale warto być świadomym niebezpieczeństw i zwracać baczną uwagę na nosy. :)
ranbir kapoor
18-07-2011, 08:06
Chlopak robi zdjecia rok a Te fotki sa lepsze od wielu tu wychwalanych a jakze sztampowych i nudnych
A wy go zniechecacie tylko regulaminami, powiekrzalnikami i regulami ze 50tke to tylko powyzej 1,5m
Dla mnie te zdjęcia są przekombinowane. Za dużo obróbki, zbyt ostre światło, za ciasne kadry. Brakuje wyczucia.
Z drugiej strony na tym forum i w internecie widziałem (sam popełniłem :) ) wiele gorszych pstryków.
Rada ode mnie - przejdź się na wystawę, kup dobry album, oglądaj zdjęcia i kombinuj. I nie martw się zbytnio numerkami, pixelami i centymetrami na razie.