PDA

Zobacz pełną wersję : Capture One

Budziko
05-07-2011, 13:17
Dostałem ja prezencik, podzielę się z Wami.
Rejestrując się na tej stronie otrzymacie serial number do C1 za free.

http://www.dphotographer.co.uk/captureone/

Miłego pobierania.

prz3mo
05-07-2011, 13:33
No fajnie, rzeczywiście kod przysyłają, ale obstawiam, że to tylko jakiś czasowy tak?

Michal_C
05-07-2011, 13:40
Nie no może być na stałe ale to jest Capture One Express.

Pozdrawiam

Budziko
05-07-2011, 13:40
Przemo - Nie wiem. Pobrałem wczoraj, zainstalowałem i nigdzie nie widziałem info, ze mam "dłuższego triala". Czas pokażę. Sądze, że jest to normalna wersja.

prz3mo
05-07-2011, 13:45
Z tego co widzę wysyłany jest ten sam kod (ostatni człon -4AXT)
Za pierwszym razem myślałem, że coś nie poszło, więc kliknąłem drugi raz... doszły dwa maile z takim samym kodem.

Nie no może być na stałe ale to jest Capture One Express.

Pozdrawiam

no tak, ale Express też kosztuje, bodajże 99euro.

Co najmniej dziwna to promocja, dziś nic nie ma za darmo... gdzieś musi być haczyk.

Budziko
05-07-2011, 13:53
Jest wiele osób które ściągają nielegalnie, tu mają świetna wołarkę rawów za free.
Dla dodatkowego ukojenia 99 eur zostaje w kieszeni. Macie rację to jest wersja Express. Nie znam oprogramowania od nich, zawsze korzystałem z softu Adobe, jednak spróbuję się nauczyć czegoś nowego.

krzysztofer
05-07-2011, 15:38
No proszę, wersja na Maca też jest. Dzięki za podesłanie informacji o serialu.

mcl
05-07-2011, 19:43
ja dostałem inny

Co najmniej dziwna to promocja, dziś nic nie ma za darmo... gdzieś musi być haczyk.
też jestem ostrożny, ale kiedyś mieli promocję i dodawali za free kody do kart SanDiska

motyl
05-07-2011, 20:06
...ale kiedyś mieli promocję i dodawali za free kody do kart SanDiska
Była to wersja chyba oznaczona jako LE i wspominam ten program jako bardzo dobry. Dawał dużo lepsze efekty przy wołaniu niż PS.

prz3mo
05-07-2011, 20:19
ja dostałem inny

też jestem ostrożny, ale kiedyś mieli promocję i dodawali za free kody do kart SanDiska

Owszem, miałem nawet dwa takie kody, bo kupowałem wtedy karty SD do D80-tki..
Tyle tylko, że za kartę trzeba było jednak zapłacić, więc SanDisk miał układ z Phaseone i ta druga firma na bank jakąś kasę z tego miała.
Tutaj jest sobie jakaś stonka, wysyłają kody każdemu, brak jakichkolwiek informacji o warunkach licencji, gdzie i jak może być używany C1 z tym kodem... Dziwnie to wygląda.

maciey75
05-07-2011, 20:52
Kod nawet pojawia sie w profilu na phaseone.com wiec chyba wszystko ok. Moze zbieraja adresy ;)

Michal_C
05-07-2011, 21:06
Myślę, że za jakiś czas mogą zrobić promocyjną ofertę przejścia na Pro w dobrej cenie.

KS
05-07-2011, 21:50
Dzięki za linka! :)

sidek
05-07-2011, 21:54
Dzięki za info.
Czy ktoś już się orientował jak jest z wykorzystaniem komercyjnym? Czy zakładając konto firmowe na phaseone.com można podpiąć klucz takiej licencji.
Domyślam się że wykorzystując to komercyjnie i tak trzeba zapłacić wyliczoną daninę do urzędu.. mimo, że jest za free.

andko
05-07-2011, 22:30
Dzięki,działa :)

mcl
06-07-2011, 11:27
Owszem, miałem nawet dwa takie kody, bo kupowałem wtedy karty SD do D80-tki..
Tyle tylko, że za kartę trzeba było jednak zapłacić, więc SanDisk miał układ z Phaseone i ta druga firma na bank jakąś kasę z tego miała.
Wątpię, żeby Sandisk płacił coś Phaseone, ale kto tam wie. Cena kart bez kodu i z kodem była taka sama.

Tutaj jest sobie jakaś stonka, wysyłają kody każdemu, brak jakichkolwiek informacji o warunkach licencji, gdzie i jak może być używany C1 z tym kodem... Dziwnie to wygląda.
Licencja dotyczy produktu, nie kodu, kod jest do "full version of Capture One Express 6" więc obowiązuje licencja CO Express 6. Nie wiem jak teraz, ale wcześniej taki kod wystarczał na kilka aktualizacji i z momentem wyjścia D300s już nie wystarczał i trzeba było kupić nową wersję, żeby otwierała nefy.

Myślę, że za jakiś czas mogą zrobić promocyjną ofertę przejścia na Pro w dobrej cenie.
Nazywa się to "Upgrade Capture One Express 6 to Pro 6" i kosztuje 229,00 euro

A tak w ogóle to chyba najlepiej wysłać pytanie do CO, niech się ustosunkują.

prz3mo
06-07-2011, 12:09
Wątpię, żeby Sandisk płacił coś Phaseone, ale kto tam wie. Cena kart bez kodu i z kodem była taka sama.

Wiem, że była taka sama cena. Ale nie wierzę w charytatywny charakter takich akcji. C1 to komercyjny produkt.

mcl
06-07-2011, 13:24
Zgadza się, ale ja na to patrzę jak na takiego rozszerzonego triala. Popracuj trochę, zobacz efekty, przyzwyczaj się do softu, a jak chcesz więcej możliwości - zapłać, jak chcesz aktualizację - zapłać. Jakoś klientów muszą zdobywać.
Jeśli się nie mylę, wersja do przystawek cyfrowych jest bezpłatna.

de Fresz
06-07-2011, 15:15
Jeśli się nie mylę, wersja do przystawek cyfrowych jest bezpłatna.

Prawie dobrze ;-) W cenie przystawki dostajesz C1Pro. Czyli niemal jak za darmo ;-)

sidek
06-07-2011, 15:52
... Nie wiem jak teraz, ale wcześniej taki kod wystarczał na kilka aktualizacji i z momentem wyjścia D300s już nie wystarczał i trzeba było kupić nową wersję, żeby otwierała nefy.

Ta darmowa licencja nie obejmuje aktualizacji. Jest tylko do aktualnej wersji.

mcl
06-07-2011, 20:25
Prawie dobrze ;-) W cenie przystawki dostajesz C1Pro. Czyli niemal jak za darmo ;-)
Jednak obstawiam, że dobrze :) Nie trzeba mieć przystawki, żeby uruchomić C1Pro w trybie Digital Back. Jeśli ktoś pracuje na gotowych plikach - da radę.

bialogardzianin
07-07-2011, 10:44
Za pierwszym razem myślałem, że coś nie poszło, więc kliknąłem drugi raz... doszły dwa maile z takim samym kodem.

no tak, ale Express też kosztuje, bodajże 99euro.

Mi przysłali kod z ostatnim członem -YKR7

A tak w ogóle, to można gdzieś pobrać starszą wersję LE, bo wydaje mi się, że w piwnicy, w pudełku po starych SDkach mam kod? ;)

marszull
07-07-2011, 11:41
te kody mialy ograniczenie czasowe

biegly
07-07-2011, 16:38
Dzieki za wiadomość :)
Śmiga.

Pozdrawiam
Rafal

prz3mo
07-07-2011, 16:47
A tak w ogóle, to można gdzieś pobrać starszą wersję LE, bo wydaje mi się, że w piwnicy, w pudełku po starych SDkach mam kod? ;)

Te kody z kart SanDiska już nie zadziałają.

rotor
09-07-2011, 21:16
kurde! ale jaja, miła niespodzianka - znowu darmówka :), ciekawe to, poprzednio miałem kod z karty SD, więc jakaś kasa wyszła z portfela, a teraz tak po prostu ?

Motorniczy
10-07-2011, 00:48
Warunki wyswietlone do zaakceptowania podczas instalacji programu :

Capture One

Software License Agreement

Updated: January 2010

PLEASE READ THIS SOFTWARE LICENSE AGREEMENT CAREFULLY BEFORE USING THE SOFTWARE. THIS IS AN AGREEMENT BETWEEN YOU AND PHASE ONE. BY USING THE SOFTWARE, YOU ARE AGREEING TO BE BOUND BY THE TERMS OF THIS LICENSE. IF YOU DO NOT AGREE TO THE TERMS OF THIS LICENSE, PROMPTLY RETURN THE SOFTWARE TO THE PLACE WHERE YOU OBTAINED IT FOR A REFUND.

1. License.

The software and any parts accompanying this License whether on disk, in read only memory or any other media (the “Software”) are licensed, not sold, to you for use only under the terms of this Software License Agreement (“License”). You own the media on which the Software is recorded but Phase One and/or Phase One's licensor(s) retain title to the Software. The Software in this package and any copies, which this License authorizes you to make, are subject to this License.

2. Grant of License.

Subject to the restrictions in Section 3, Phase One hereby grants to you the following non-exclusive rights in respect of the Software subject to your fulfillment of the relevant criteria. The rights granted to you are personal and non-transferable. Your rights under this License will terminate automatically without notice from Phase One if you fail to comply with any term(s) of this License.

2.1 Evaluation License.

You may use a copy of the evaluation version of the Software (comprising the evaluation version of the programs and any accompanying documentation), for evaluation purposes only without charge for a period of up to 30 days. If you wish to continue to use the Software after expiry of the evaluation period you must pay the License fee and obtain a full License. For details of payment, please refer to the Purchase Information in the package or visit our website at: www.phaseone.com. When Phase One has received payment you will receive a License Number, with which you can unlock any locked or disabled functionality in the evaluation version of the Software.

2.2 Single User License.

This License is for one person to use, provided that you have obtained from Phase One a Single User License Number. The Single User License can only be used on one computer at a time. However, it may be installed on up to 2 computers. You are allowed to create one copy of the Software in machine-readable form for backup purposes only. The backup copy must include all copyright information contained on the original.

2.3 Multi User License.

You may install the Software on each of your company’s computers/server(s), up to the Permitted Number, provided that you have obtained from Phase One a Multi User License.

Multi user Limitations and Restrictions: You may not permit any user outside your company’s internal network to install the Software or to use your company’s product code, nor are you allowed to emulate your Software from their Computer (e.g. multi-user authorizing).

To request additional Software usage rights, please contact Phase One.

3. Restrictions.

3.1 You may not use the Software in any application or situation where any failure of the Software could lead directly to death, personal injury, or severe physical or environmental damage, including without limitation using the Software for controlling the operation of equipment in any nuclear facilities; aircraft navigation, communications or flight control systems; air traffic control systems; mass transit systems; applicable medical equipment; or weapons systems.

3.2 This License only gives you some rights to use the Software. Phase One reserves all other rights. Except as permitted by applicable law you may not decompile, reverse engineer, or disassemble the Software. You may not modify, rent, lease, loan, distribute, sub-license, create derivative works from the Software, transmit the Software over a network or otherwise provide commercial hosting services with the Software.

4. Limited Warranty on Media.

Phase One warrants the media on which the Software is recorded to be free from defects in materials and workmanship under normal use for a period of ninety (90) days from the date of original retail purchase. Your exclusive remedy under this paragraph shall be, at Phase One's option, a refund of the purchase price of the product containing the Software or replacement of the Software, which you will return to Phase One or a Phase One authorized representative with a copy of the receipt. This Limited Warranty and any implied warranties on the media including the implied warranties of merchantability and fitness for a particular purpose are limited in duration to ninety (90) days from the date of original retail purchase. Some jurisdictions do not allow limitation on how long an implied warranty last, so this limitation may not apply to you. The limited warranty set forth herein is exclusive and in lieu of all others, whether oral or written, express or implied. Phase One specifically disclaims all other warranties. This limited warranty gives you specific legal rights, and you may also have other rights, which vary by jurisdiction.

5. Disclaimer of Warranty on Software.

You expressly acknowledge and agree that use of the Software is at your sole risk. The Software is provided “AS IS” and without warranty of any kind, and Phase One expressly disclaims all warranties, express or implied, including, but not limited to, the implied warranties of merchantability and fitness for a particular purpose. Phase One does not warrant or make any representations regarding the use or the results of the Software or related documentation in terms of their correctness, accuracy, reliability, or otherwise. No oral or written information or advice given by Phase One or its authorized representative shall create a warranty. Should the Software prove defective, you (and not Phase One or a Phase One authorized representative) assume the entire cost of all necessary servicing, repair or correction. Some jurisdictions do not allow the exclusion so this limitation may not apply to you.

6. Limitation of Liability.

Under no circumstances, including negligence, shall Phase One be liable for any incidental, special, indirect or consequential damages arising out of or relating to this license or the Software, nor shall Phase One be liable for direct damages arising out of or relating to this license or the Software. Some jurisdictions may not allow this limitation of incidental, consequential or other damages so this limitation may not apply to you. In no event shall Phase One’s total liability to you for all damages exceed the amount paid for this License to the Software.

7. Termination.

Phase One may terminate this License upon written notice to you due to (i) an intellectual property infringement claim relating to the Software in the event that Phase One is unable to remedy the infringement by working around such infringement or by obtaining the required license rights; or (ii) your breach of this License.

8. Export Rules.

The Software is subject to U.S. export laws and regulations. You must comply with all U.S. and international export laws and regulations that apply to the Software, including its components. You represent that you have not had export privileges suspended, revoked or denied by a U.S. governmental agency.

9. Third Party Beneficiaries.

The parties agree that Phase One’s licensors and suppliers, together with their subsidiaries and affiliates, are third party beneficiaries to this License with the right to rely on and enforce its terms to their full extent, notwithstanding that such entities are not parties to this License. You further agree not to take any actions that may prevent or otherwise impair any such licensor’s or supplier’s exercise of these rights.

This software incorporates software developed and owned by NIKON Corporation. The restrictions on use, limitations of liabilities, and disclaimers of warranties applies to the NIKON software also.

10. Controlling Law and Severability.

This License shall be governed by the laws of the Kingdom of Denmark. If for any reason a court of competent jurisdiction finds any provision, or portion thereof, to be unenforceable, the remainder of this License shall continue in full force effect.

11. Complete Agreement.

This License constitutes the entire agreement between the parties with respect to the use of the Software and supersedes all prior or contemporaneous understandings regarding such matter. No amendment to or modification of this License will be binding unless in writing and signed by Phase One. If Phase One, at its discretion, releases an update to the Software, such update will be governed by the same terms and conditions as this License.

dziekuje za link :)

rotor
10-07-2011, 00:52
no i co, są jakieś haczyki w licencji ?

Motorniczy
10-07-2011, 01:22

Nie wiem , nie czytalem :) jak soft przypadnie mi do gustu to przeczytam .

biegly
10-07-2011, 13:36

Oj, śmiać się chce czytając takie komentarze :D

Takie możliwości spotyka się wszędzie i to normalne, ale jak w PL ktoś podlinkuje to już coś musi być :p
(dłuższy trial, haczyki, a to express nie Pro itd.. )

Lepiej ściągnąć z Rapidshe.... bo świadomość ze program lewy ;)

Oj, narodzie cieszyć się nie potrafimy ;)

rotor
10-07-2011, 20:02
nawet nie wiesz, jak ja się cieszę :mrgreen:

witus
10-07-2011, 20:33
dziękuję za linka ... jestem w szoku co ten program robi z nef'ami one są jakieś inne ładniejsze :)

maciey75
11-07-2011, 16:37
Porownalem sobie odpalonego NEFa z D300 z ViewNX2 i C1. W C1 to jakas masakra. Tez tak macie?

biegly
11-07-2011, 17:53
Porownalem sobie odpalonego NEFa z D300 z ViewNX2 i C1. W C1 to jakas masakra. Tez tak macie?
A próbowałeś z Adobe? :D

siedemczwartych
11-07-2011, 21:59
pierwszy raz włączyłem ten program... i chyba tak samo szybko jak pozbyłem sie NX pozbędę sie C1.
Na jakich zasadach on działa?
Tworzą sie jakieś foldery. Kupa jakichś śmieci.
A jak zapisać obrobionego RAWa w postaci JPG?????

Pawel92
11-07-2011, 22:11
pierwszy raz włączyłem ten program... i chyba tak samo szybko jak pozbyłem sie NX pozbędę sie C1.
Na jakich zasadach on działa?
Tworzą sie jakieś foldery. Kupa jakichś śmieci.
A jak zapisać obrobionego RAWa w postaci JPG?????

:lol:

rotor
11-07-2011, 22:12
z tymi folderami, to jest trochę zabawy - fakt, a jak zapisać RAWa? naciskasz w PGR (na górnej linijce) takie koło zębate i leci do wcześniej zdefiniowanego miejsca

w tej wersji dodali przydatne rzeczy, jak winietę (mz bardzo fajnie wychodzi bez zbędnych komplikacji) i usuwanie paprochów, co kapitalnie uprości obróbke niektórych fot, bez potrzeby przenoszenia do zew.programu, czekamy na więcej.. ;)

siedemczwartych
11-07-2011, 22:17
a nie moze być zwyczajnie... "zapisz jako" itp jak w "normalnych" programach.. :)

a gdzie sie definiuje???
Chyba sobie dam spokój :)

Ps. teraz wiem dlaczego rozdają ten program na free :P

rotor
11-07-2011, 22:31
nie zniechęcaj się tak szybko, w porównaniu do NXa obsługa jest banalna MZ :), a szybkość działania to po prostu rakieta, program używam od kilku lat i naprawdę jest dobry, bardzo łatwo uzyskać na nim naturalne kolory

a z tym zapisem, jest tu po prostu szybciej, bo naciskach raz i już leci, a w "save as" musisz trzy heh :0

siedemczwartych
11-07-2011, 22:45
nie zniechęcaj się tak szybko, w porównaniu do NXa obsługa jest banalna MZ :), a szybkość działania to po prostu rakieta, program używam od kilku lat i naprawdę jest dobry, bardzo łatwo uzyskać na nim naturalne kolory

a z tym zapisem, jest tu po prostu szybciej, bo naciskach raz i już leci, a w "save as" musisz trzy heh :0

nie pracowałeś chyba w gimpie.
Jeden łatwo definiowalny i dowolny przycisk na klawiaturze i mam "zapisz jako" lub "zapisz i zamknij"

Po prostu nie lubie "dziwolągów". Program powinien "współpracować" a nie ograniczać.
Włączam i intuicyjnie go obsługuję a nie trace czas na odszukiwanie oczywistych oczywistości.
Wszyscy mają w pliku "zapisz jako" a nikon wymyślił swoje.
Dobrze, że nie produkują samochodów, bo kierownica by była w bagażniku :)

biegly
12-07-2011, 08:21
a nie moze być zwyczajnie... "zapisz jako" itp jak w "normalnych" programach..

To Lr, viewNX już nie jest normalny ;)

a gdzie sie definiuje???
Chyba sobie dam spokój
Chyba bardziej cierpliwości i nieznajomość języka tu przemawia :)

Jak wiadomo, nie wszystko dla wszystkich i całe szczęście ;)

murwazy
12-07-2011, 09:59
siedemczwartych przeczytaj czlowieku instrukcje albo po prostu helpa

siedemczwartych
12-07-2011, 11:04
szkoda mojego czasu na uczenie się wynalazków nikona. :)

Definiowanie jest bez sensu. Jeśli chce jeden plik zapisać w jednej lokalizacji inny w innej, to zwyczajna funkcja "zapisz jako" załatwia sprawę. Tu trzeba definiowac lokalizacje!?

Dodatkowo tworzenie sie folderów z jakimiś śmieciami jest chorym pomysłem.

mcl
12-07-2011, 11:34
szkoda mojego czasu na uczenie się wynalazków nikona. :)
a właściwie to o jakim sofcie Ty piszesz? C1 czy CNX?

Zink
21-07-2011, 10:18
No i po promocji - "We are sorry, but there are no more available license codes" :(

Pawel92
22-07-2011, 08:04
Ta darmowa licencja nie obejmuje aktualizacji. Jest tylko do aktualnej wersji.

Darmowa wersja C1 Express właśnie mi się zaktualizowała do wersji 6.2.2.

fumio
22-07-2011, 08:12
Chyba już promocja się skończyła ;-(

We are sorry, but there are no more available license codes

Pozdr.

mcl
24-07-2011, 00:04
Darmowa wersja C1 Express właśnie mi się zaktualizowała do wersji 6.2.2.
To jakieś drobne poprawki, a nie zmiana wersji/funkcjonalności.

Pawel92
24-07-2011, 06:11
To jakieś drobne poprawki, a nie zmiana wersji/funkcjonalności.

:roll: Poprzednia wersja 6.2.1 uaktualniła się do wersji 6.2.2. Będzie się dalej uaktualniała dopóki nią pojawi się wersja 7.x. Poza tym, C1 (Express i Pro) można było uaktualić z serii N.x.y do N+1 jedynie za dopłatą.

km79
25-07-2011, 12:15
Promocja nadal aktualna, trzeba odpowiedzieć na pytanie :) http://www.dphotographer.co.uk/captureone/

Zink
26-07-2011, 11:02
Promocja nadal aktualna, trzeba odpowiedzieć na pytanie :) http://www.dphotographer.co.uk/captureone/
Też już nieaktualna (nie ma więcej kodów).
Tylko szkoda, że nie wyłączają formularza kiedy już wypełnianie nie ma sensu.

sznuras
26-07-2011, 13:01

No cóż, każdy nowy adres mailowy od osoby zainteresowanej produktem jest mile widziany w dziale marketingu firmy :lol:

mcl
26-07-2011, 16:35
tak tak, informacje marketingowe już ślą ;)

Władca Pixeli
27-07-2011, 03:18
Kody jest dostępny cały czas są tylko trzeba kupić ich czasopismo bo dodatkowo pytają się co jest na danej stronie.
Aby utrudnić zmieniają pytania, więc chyba w tym chodzi aby zmusić ludzi do kupna ich czasopisma.

Zink
27-07-2011, 13:46
Kody jest dostępny cały czas są tylko trzeba kupić ich czasopismo bo dodatkowo pytają się co jest na danej stronie.
Aby utrudnić zmieniają pytania, więc chyba w tym chodzi aby zmusić ludzi do kupna ich czasopisma.
Jesteś pewny, że są dostępne? Raczej wpisałem poprawną odpowiedź, bo zamiast informacji "That was not the right answer to the question. Please try again" (kiedy wpisze się bzdury) dostałem "We are sorry, but there are no more available license codes".

Polsar74
30-07-2011, 20:00
Jesteś pewny, że są dostępne? Raczej wpisałem poprawną odpowiedź, bo zamiast informacji "That was not the right answer to the question. Please try again" (kiedy wpisze się bzdury) dostałem "We are sorry, but there are no more available license codes".

a tak z ciekawości - miałeś dostęp do tej gazetki czy gdzieś da się ją obejrzeć w formie elektr. ?

Zink
01-08-2011, 08:58
Nie, po prostu odpowiedzi na jedno z pytań można się bardzo łatwo domyślić na podstawie zdjęcia okładki tego numeru :D (a zdjęcie okładki jest w internecie).
Dodatkowo tych pytań jest tylko ok. 4~5, więc wystarczy kilka razy odświeżyć stronę, żeby trafić na to właściwe.