Zobacz pełną wersję : Dziwna praktyka Onet.pl
Kiedyś a było to bardzo bardzo dawno temu zachciało mi się założyć konto pocztowe na onet.pl Oczywiście wpierw darmowe jednak po krótkim czasie zapragnąłem nie dostawać spamu , reklam i takie tam inne. Zacząłem opłacać to konto. Na dziś jest to kwota 34 zł. Dziś znowu odwidziało mi się opłacanie tego konta. Wydawało mi się że konto znowu powinno być darmowe jak na wstępie. Niestety uprzejma pani poinformowała mnie, że jeśli przestanę opłacać konto to mi zabierają dostęp do konta i adres
[email protected]. Czyli jestem skazany na płacenie za usługę. Pozdro
To jakieś nieporozumienie... Albo źle Cię zrozumiała, albo źle się wyraziła, a na pewno źle, jeśli oni to stosują...
Z tego co się orientuję, to onet jest tej samej klasy co wp. Przejdź na pierwszy z brzegu i jakże przyjemny gmail i ciesz się życiem ;)
Przejdź na pierwszy z brzegu i jakże przyjemny gmail i ciesz się życiem ;)
Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić.
Rezygnacja z mojego niezbyt popularnego adresu: znajomi, jakaś lista mailingowa, kilka sklepów, Allegro i takie tam, trochę trwała. Ponad rok trwało zanim przynajmniej znajomi przestali używać starego adresu, z tym, że ja nie mam odruchu wysyłania wiadomości, heloł tu mój nowy adres, do wszystkich ze skrzynki, zwłaszcza, że stare konto nadal działa.
Co prawda teraz to stare konto mam podpięte pod konto gmailowe i w sumie jest OK, ale manfred musiałby zrezygnować całkowicie ze starego adresu.
I zastąpić go nowym "
[email protected]" co i tak już brzmi niepoważnie. Dzwoniłem do Onet.pl niestety z komercyjnego konta na darmowe nie można powrócić w drugą stronę owszem :-)
Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić.
Ale wciąż wykonalne ;)
Manfred, czy oni podają to jasno i wyraźnie do wiadomości, zanim ktoś podejmie płatne konto?
jackrabbit
05-07-2011, 13:12
brzmi tak samo powaznie jak w domenie onet.pl
zaloz na gmailu i polacz ze swoja wlasna domena
Powiem szczerze co jest moim błędem nie czytam regulaminów zbyt drobiazgowo. Może i była taka informacja. Ja bardziej posłużyłem się porównaniem jakie jest na stronie Onet.pl kont darmowych komercyjnych. Dziś tak z ciekawości powiedziałem miłej pani, która do mnie zadzwoniła z przypomnieniem że muszę zapłacić za konto, a co jak nie zapłacę... dalej już wiesz
brzmi tak samo powaznie jak w domenie onet.pl
zaloz na gmailu i polacz ze swoja wlasna domena
Nie kumam. manfred1 brzmi bardziej poważnie niż manfred563 to moje zdanie.
Nie kumam. manfred1 brzmi bardziej poważnie niż manfred563 to moje zdanie.
Rożnica MZ kosmetyczna.
Jeśli już OT na poważne nazwy, to poważnie brzmi tylko imię i nazwisko lub nazwisko w różnych konfiguracjach. Reszta, to tylko mały krok od adresów typu bunia86@...
Już założyłem
[email protected] mam nadzieje że jest poważny :-)
Na pewno bardziej niż poprzednie... Zgodzę się z zdyboo, tylko imię i nazwisko brzmi w pełni poważnie i oznajmia korespondentom szacunek.
Manfred, czy oni podają to jasno i wyraźnie do wiadomości, zanim ktoś podejmie płatne konto?
Regulamin kont komercyjnych, § 4.
mirekkania
05-07-2011, 13:51
Zgodzę się z zdyboo, tylko imię i nazwisko brzmi w pełni poważnie i oznajmia korespondentom szacunek. :) Ojjoj :)
[email protected] :mrgreen:
Kolego Mirku, mam kilka kont o różnym stopniu powagi ;)
Aha, fakt - nazwa firmy może zastąpić imię i nazwisko! :p
Aha, fakt - nazwa firmy może zastąpić imię i nazwisko! :p
Wypadałoby jednak, żeby adres był w wykupionej domenie, nie na darmowym serwerze.
Tak, wypadałoby i tego też używam... Trochę poszłam sobie na łatwiznę i zrobiłam podział na różne konta w zależności od korespondencji. To czasem dobre rozwiązanie ;)
Sendilkelm
05-07-2011, 14:34
Rożnica MZ kosmetyczna.
Jeśli już OT na poważne nazwy, to poważnie brzmi tylko imię i nazwisko lub nazwisko w różnych konfiguracjach. Reszta, to tylko mały krok od adresów typu bunia86@...
Dzisiejszy bash :) http://bash.org.pl/676721/
<gerka> właśnie założyłem maila, którego adres składa się z mojego imienia i nazwiska
<gerka> czy to oznacza, że jestem już dorosły?
Wypadałoby jednak, żeby adres był w wykupionej domenie, nie na darmowym serwerze.
A jeśli mam firmowe wykupione konto na onecie (pro) z alisaem @onet.pl to znaczy, że moja firma nie jest poważna?
Idąc tym torem, to najpoważniejsze będzie utworzenie własnego aliasu we własnej domenie. Nie przesadzajmy, to jest tylko e-mail :)
miron19j
05-07-2011, 15:04
Idąc tym torem, to najpoważniejsze będzie utworzenie własnego aliasu we własnej domenie. Nie przesadzajmy, to jest tylko e-mail :)
Idac tym tropem: po co wizytowki, przeciez to tylko dane kontaktowe? Po co papier firmowy, przeciez to tylko dane firmy? :-)
Sendilkelm
05-07-2011, 15:14
Idac tym tropem: po co wizytowki, przeciez to tylko dane kontaktowe? Po co papier firmowy, przeciez to tylko dane firmy? :-)
No ja nie mam, bo mi nie są potrzebne :) Tak naprawdę to jest kwestia działalności jaką się prowadzi (głównie chyba, wielkości firmy). Fotograf dobrze, by miał domenę z imieniem i nazwiskiem, ale właściciel działalności gospodarczej zajmującej się sprzedażą garnków lepiej, żeby miał imię i nazwisko przed @ w domenie firmy, lub w domenie firmy, w której wykupiony jest sklep etc. etc. :)
Wracając do tematu to faktycznie praktyka dziwna, ale wydaje mi się, że nie tylko onetu, ale wszystkich firm/portali świadczących e-maile darmowe i komercyjne.
mirekkania
05-07-2011, 15:15
Wypracowana "dyskusyjna" marka jest znacznie cenniejsza, niż "fajna" zupełnie nowa.
Czy adres jest nazwą firmy, imieniem i nazwiskiem, czy bunią98, czy na gmailu, czy domenie firmowej, to absolutnie wszystko jedno. O rzetelności firmy świadczy jej rzetelność, przede wszystkim. Resztę można pominąć, chociaż nie twierdzę, że jest zupełnie bez znaczenia. Dla części społeczeństwa jest bardzo ważne, żeby " swietnie zaprojektowana metka była dobrze widoczna na kiepsko skrojonych spodniach".
Praktyka Onetu wydaje mi się zupełnie przewidywalna. Marketingowcy zdają sobie sprawę z kłopotów, jakie moga wystąpić przy zmianie adresu komercyjnego. Dlatego nie ułatwiają tego, bo to dla nich biznes. Nasze ebiznesy sa raczkujące a świadomośc ekonomiczna słaba, stąd takie mechanizmy.Z tych powodów, od lat uzywam darmowych emailii na yahoo i gmail. Bo bez spamu i bez ukrytych opłat.
A jeśli mam firmowe wykupione konto na onecie (pro) z alisaem @onet.pl to znaczy, że moja firma nie jest poważna?
Wysyłam teksty do tłumaczenia do jednej firmy, co ma konto pocztowe na onecie. Od wielu lat z nimi współpracuję i nie mam najmniejszych zastrzeżeń. ;)
Jednakże, jeśli szukam jakiejś firmy przez net i nie jest to firma jednoosobowa w stylu DG, to zachowuje ostrożność. Zwłaszcza jak firma ma wykupioną domenę, a poczta jest na innym serwerze. Co to za problem zrobić alias.
Ważniejsze jest to, że na ogół do emaili z darmowych kont doklejane są reklamy, płatne konta są od tego wolne.
Konto Gmail + Smartfon z Androidem i można cieszyć się życiem :D
Ja mam darmowe konto na gmail'u i jakoś reklam nie dostaje... no dobra dwa dni temu się jedna przybłąkała :D Ale była to pierwsza od 2 miesięcy. Duże znaczenie co do ilości reklam/spamu ma też to czy podajemy nasz główny e-mail na wszystkich stronach. Lepiej zrobić drugi który używamy do rejestracji na stronach mniej ważnych jak np gry online. Wtedy reklamy będą sobie tam przychodzić a nie na konto główne ;]
Gmail pod względem spamu jest po prostu piękny - właśnie dlatego podaję we wszelkich ogłoszeniach, katalogach, gdziekolwiek, adres gmail. Spam trafia się bardzo rzadko.
Dla porównania wp i o2 mam gwarancję spamu po każdym wejściu do poczty - raz dziennie wejdę to mam 10-30 spamów, a po każdym zaznaczeniu i usunięciu, lub odświeżeniu skrzynki dochodzi nowy :D To tak dla porównania.
Dla porównania wp i o2 mam gwarancję spamu po każdym wejściu do poczty - raz dziennie wejdę to mam 10-30 spamów, a po każdym zaznaczeniu i usunięciu, lub odświeżeniu skrzynki dochodzi nowy :D To tak dla porównania.
Ale wg o2, to nie spam, tylko wiadomość przesłana zgodnie z regulaminem o2. ;)
Właśnie stare konto na o2 podpiąłem pod gmaila i mam spokój.
Sapphiron
06-07-2011, 09:13
Gmail pod względem spamu jest po prostu piękny - właśnie dlatego podaję we wszelkich ogłoszeniach, katalogach, gdziekolwiek, adres gmail. Spam trafia się bardzo rzadko.
Powiedzmy...
Ja dostaje na koncie firmowym jakieś 10-30 (czasami więcej) maili spamowych dziennie na pocztę na gmailu...
Tyle że jest pewien myk który jest bardzo przyjemny w tej poczcie... Otóż ten spam wędruje z miejsca do folderu SPAM i tam siedzi nie pokazując się nawet na oczy... W przeciwieństwie do tego co jest na o2...
Dawno usunąłbym pocztę na o2 ale mam trochę znajomych na tlenie i gadamy sobie często gęsto...
konto na onecie miałem tydzień... po tygodniu skasowałem razem z 300oma wiadomościami spamowymi widocznymi w skrzynce odbiorczej... NIGDY WIĘCEJ!!!
Nie zrozumieliście mnie - jeśli masz konto bezpłatne, to do TWOICH wiadomości email (wychodzących) dostawca poczty dokleja często reklamy w stopce. Chyba, że coś się zmieniło, bo od kilku już lat nie używam bezpłatnych kont.
Sapphiron
06-07-2011, 09:32
aaa o to chodzi... Dlatego korzystam z gmaila, zero zbędnebo badziewia w mailu tak jak na wp, interii, onecie i każdym innym krzaku...
No właśnie Krzysiu na o2 niczego nie doklejają, kiedyś się nawet szczycili hasłem: "My nie doklejamy reklam do twoich wiadomości", natomiast spamują skrzynkę wiadomościami reklamowymi.
No właśnie Krzysiu na o2 niczego nie doklejają, kiedyś się nawet szczycili hasłem: "My nie doklejamy reklam do twoich wiadomości", natomiast spamują skrzynkę wiadomościami reklamowymi.
Na szczęście w każdej z tych wiadomości pojawia się "przesłane portal przez o2.pl" (czy jakoś tak) dzięki czemu odfiltrowanie nie stanowi problemu.
Tyle że jest pewien myk który jest bardzo przyjemny w tej poczcie... Otóż ten spam wędruje z miejsca do folderu SPAM i tam siedzi nie pokazując się nawet na oczy...
Akurat folder SPAM sprawdzam z zawartości, bo zdarzyło się, że klientowego maila miałam, a potem taki puści info, że foter nawet nie raczy odpisać ;) Widocznie został już zgłoszony jak spamiarz ;)
Przy okazji - nie nazywajmy spamem reklam i news, o które sami prosimy podczas rejestracji w portalach itp. Jeśli zatwierdzasz chęć otrzymywania takich maili, to je odbieraj, a nie wrzucaj do SPAM ;) Zawsze na dole takiej reklamy jest link, przez który można zrezygnować z dalszego zainteresowania ich mailami.
...Czy adres jest nazwą firmy, imieniem i nazwiskiem, czy bunią98, czy na gmailu, czy domenie firmowej, to absolutnie wszystko jedno. O rzetelności firmy świadczy jej rzetelność, przede wszystkim. Resztę można pominąć, chociaż nie twierdzę, że jest zupełnie bez znaczenia....To absolutnie nie wszystko jedno.
...A jeśli mam firmowe wykupione konto na onecie (pro) z alisaem @onet.pl to znaczy, że moja firma nie jest poważna?...
A jak ocenić (zweryfikować) kogoś kto się do ciebie zgłasza pierwszy raz i ma konto załóżmy na wp.pl? Ja dostałem sporo takiej korespondencji, próbując weryfikować niektóre propozycje okazuje się, że to nie sa powazne firmy. To prawdopodobnie w ogóle nie sa firmy, tylko naciaganie. Adres we własnej domenie nie jest oczywiście też żadną gwarancją, ale odsetek takich naciagaczy jest drastycznie mniejszy.
Dostaję sporo ofert dla modelek z ...Chin i Turcji. Z mailami w domenie gmail. Od razu to wyrzucam. A jak dostaje z poczty w domenie, to wchodzę na www. I generalnie tez sobie odpuszczam :mrgreen: ale to z innych powodów.
2pompony
07-07-2011, 02:23
Jeden prawnik z byłej Pretorii mnie zawiadomił, że dostałem w spadku pół kopalni diamentów, i miał w sumie maila w bardzo fajnej domenie. Nawet miał niezłą angielszczyznę, choć prawniczego języka nie ośmielę się oceniać...