PDA

Zobacz pełną wersję : poszukuje taniej lampy

drakenus77
05-07-2011, 10:23
poszukuje taniej lampy ,co wybrac? do sporadycznego, amatorskiego uzytkowania ,

marcinc
05-07-2011, 10:55
Było już wałkowane o tanich lampach kilka razy.

Ja posiadam Nissin Di622 którą śmiało mogę polecić do amatorskiego użytkowania.
Teraz nowy model Nissin Di622 mark II kosztuje ok 480zł (http://www.e-fotojoker.pl/product/lampy-b-yskowe/nissin/nissin-di-622-nikon-mark-ii)

Albert44
05-07-2011, 11:22
Było już wałkowane o tanich lampach kilka razy.

No właśnie... :lol: a zwłaszcza o nissinach i problemach z nimi :) :)

marcinc
05-07-2011, 15:14
No właśnie... :lol: a zwłaszcza o nissinach i problemach z nimi :) :)

Jakie problemy?
Moja działa od dwóch lat i nie mam z nią żadnych problemów.
To jest tania lampa, która nie ma służyć do profesjonalnych zastosowań, tylko do okazjonalnych amatorskich zdjęć.
Jeśli ktoś dysponuje większym zasobem portfela to oczywiście, że jest kilka innych lepszych propozycji, ale czy autor tego właśnie potrzebuje.
Zapytał o tanią lampę do sporadycznego fotografowania, więc udzieliłem swojej popartej na własnym doświadczeniu propozycji.

drakenus77
05-07-2011, 23:48
dobra jaki model konkretnie tego nissensa zeby nie bylo niespodzianek ? a cos takiego jak sb 400 ? warto ?

hmm a cos takiego np http://allegro.pl/nikon-d300-d80-d70-d60-d40-lampa-blyskowa-nowosc-i1691888637.html warto sie w to wglebiac ?

Jacek S
06-07-2011, 00:46
Nie pakuj się w żadne takie chińskie wynalazki, jak to co pokazałeś z alledrogo!

Jest kilka sprawdzonych firm na rynku, z którymi warto się zadawać, oprócz oryginałów Nikona (nieco drogawych, ale bez przesady) MZ warte uwagi są tylko oferty Metza i Nissina.

SB 400 odradzam, bo ta lampa niewiele więcej daje niż wbudowana, z Nikonów to minimum SB600 ( z nowych oczywiście, dostępnych jeszcze w sklepach).

Nissin Di622 ma chyba najlepszy stosunek ceny do tego co oferuje.
Dobra propozycja to Metz 44AF1 też można znaleźć w cenie ok. 500 zł. Ewentualnie nieco droższy Metz 50AF1.
Słyszałem też kilka dobrych opinii o lampach SIGMY, ale osobiście nie miałem kontaktu z nimi, więc się nie wypowiem.

Generalnie zwróć uwagę, czy lampa w pełni współpracuje z aparatem i czy głowica jest obracana w dwóch płaszczyznach, bo to znacznie zwiększa możliwości kreatywnego wykorzystania lampy.

Nie polecam oszczędzania na siłę na lampie bo nie poczujesz prawdziwej przyjemności kreatywnego wykorzystania światła błyskowego.

Aha, jeszcze jedno: Nissin i wspomniane Metze (tutaj nie na 100%) działają także w systemie CLS, jako "slave", czyli mając D80 masz możliwość wyzwalania ich zdalnie za pomocą wbudowanej lampy, co jeszcze zwiększa twoje możliwości.

tomek67
06-07-2011, 02:38
Nie polecam oszczędzania na siłę na lampie bo nie poczujesz prawdziwej przyjemności kreatywnego wykorzystania światła błyskowego.
Popieram.
Jako pierwszą lampę do Nikona kupiłem Sunpaka.
Wymagał często korekty +-2
I to różnej w zależności od tego czy błysk był bezpośredni czy odbity.
W dodatku kolejnego dnia te korekty potrafiły mu się odmienić w drugą stronę.
Potem kupiłem Metza za 300zł i zachowywał się już ok.
Brakowało mi w nim już tylko obrotowej głowicy i skończyło się na SB-700.

rixmix
08-07-2011, 08:41
Nie radzę Ci kupować lampy Nissin DI622 Mark II bez sprawdzenia. Nissin chyba wypuścił jakąś wadliwą serię tych lamp, bo po podłączeniu nikona D90 lampa samoczynnie zapala podświetlenie bocznego wyświetlacza LCD i non stop wymusza aktywność pomiaru światła. Sprawdzałem 3 egzemparze i wszystkie tak miały. Widzę, że masz D80 więc może nie będziesz miał tego problemu, ale lepiej żebyś sprawdził.
Też chciałem kupić coś tańszego na okazjonalne pstrykanie i chyba jedyna alternatywą do nikonowskich SB są tylko metz'e. Już sprawdziłem że metz 44 AF-1 działa dorze z moim nikonem, więc pewnie jego kupię.

bednario
08-07-2011, 11:55
Nie pakuj się w żadne takie chińskie wynalazki, jak to co pokazałeś z alledrogo!

... akurat Yongnuo to bardzo popularne i tanie lampy do strobingu ... nie jest to jakiś znowu wynalazek - poprostu chinska, manualna i tania lampa ... mimo słabej jakości plastiku jest dosyć porządna

... oczywiście nie nadaje się dla autora wątku, bo nie obsługuje automatyki TTL

rixmix
09-07-2011, 16:43
Jest model przeznaczony do Nikona Yongnuo YN-465, który ma i-TTL'a.
http://speedlights.net/2010/09/22/yongnuo-yn-465-flash-review/

jest jeszcze model Yongnuo YN-467

jackrabbit
09-07-2011, 16:52
mam yn460 II i sb-800 i powiem ze jako pierwsza i jedyna lampe to polecam sabinke albo cos innego podobnej klasy, yn sa swietne jak za ta cene ale warto miec cos niezawodnego