Zobacz pełną wersję : nowy d90 czy d300 uzywany ?
drakenus77
05-07-2011, 10:19
co wydaje wam sie lepsze nowy d90 czy d300 uzywany ?posiadam d80 ,zalezy mnie na mniejszych szumach i szybkosci ,jest duza roznica w pracy af d90 a d300 ?
pozdrawiam
jak zależy 'Cie' na tym co napisałeś to chyba jedyna różnica jest w af w d300 mi wydawał się bardziej celny no i niewiele ale jednak szybszy
swojego czasu miałem podobny dylemat, wybrałem d90 i byłem zadowolony dopóki w ręce nie wpadł mi d300, wtedy d90 od razu przestał robić zdjęcia ;) w sensie że zacząłem dostrzegać jego wady oraz braki w stosunku do d300...
Finałem tego wszystkiego jest to, że mam teraz d300s i jestem zadowolony. Jeśli masz kasę i pewnego zadbanego d300 to bierz, takie moje zdanie. I nie o sam AF tutaj chodzi, bo różnic na korzyść d300 jest dużo więcej :)
nie żebym coś miał do d90, fajna puszeczka, mała zgrabna i daje dużo frajdy, z sentymentem ją wspominam, ale już bym do niej nie wrócił :)
Przesiadłem się z D80 na D300s, w D80 jest chyba ten sam układ AF co w D90 - Multi-CAM 1000.
Różnica jest, śrubokręt dużo szybciej, a ogólnie AF pewniejszy, a i jedna sigma, z którą był kłopot na D80 teraz trafia dużo celniej.
robsonzbydzi
05-07-2011, 10:48
miałem d90 mam d300, po przesiadce nie widzę żadnych plusów d90 w stosunku do d300, wszystkie zmiany na lepsze, zwłaszcza o problemach z AF zapomniałem. Brałbym d300 chyba że zależy ci bardzo na tym żeby był nowy
nie zakładaj już trzeciego wątku na ten sam temat ;-) wystarczą dwa. A jeśli chodzi o pytanie tytułowe to oczywiscie jeśli nie przeszkadza ci sprzęt używany to d300
jak zależy 'Cie' na tym co napisałeś to chyba jedyna różnica jest w af w d300 mi wydawał się bardziej celny no i niewiele ale jednak szybszy
Jak dla mnie to są główne argumenty które przekonują mnie do przesiadki na D300 z D90.
Ja jednak zbieram na nowe body D300s:D
streetfighter69
07-07-2011, 10:13
Jesli chodzi o AF to podstawowa roznica tkwi w tym, ze AF D300 to modul 51-punktowy z mozliwoscia sledzenia 3D, a w D90 siedzi stary 11-punktowy AF z D80. Stopnia rozbudowy i zaawansowania tych modulow wogole nie mozna porownywac, zwlaszcza jesli chodzi o prace w trybie servo.
Poza tym D300 lepiej koreluje z duzymi i ciezkimi szklami, jest pancerne i uszczelnione, ma lepsza ergonomie przyciskow na body, szybszy srubokret i ogolnie jest znacznie wygodniejsze w obsludze.
Podsumowujac, sadze, ze do typowo amatorskiego wykorzystania spokojnie wystarczy D90 (tym bardziej, ze mozna jakis film z imprezy przy grillu nakrecic), ale do pracy zdecydowanie D300, a jeszcze lepiej D700, ktore jest wogole z innej bajki :)
stachmuszel
07-07-2011, 10:17
Jest w tej chwili na naszej giełdzie D300 w b.dobrej cenie.
Jak dla mnie to są główne argumenty które przekonują mnie do przesiadki na D300 z D90.
Ja jednak zbieram na nowe body D300s:D
Ja tez zbierałem. A po fakcie doszedłem do wniosku że przesiadka z DX na DX to zawracanie glowy i marnotrawstwo funduszy. Realna zmiana to będzie D700. Owszem uszczelnienia, owszem, magnezowe body, MultiCam 3500 i co tam jeszcze ale obrazek TAKI SAM. a i śledzenie 3D w D90 nie było jakieś tragiczne. Dlatego D300s mialem równo pół roku i poszedł do ludzi. Teraz się bawię siedemsetą i to jest to - a to i tak mój najmniejszy sensor (nie licząc komórki). Nie wyobrażam sobie niczego lepszego (w cyfrze, uwzględniając stosunek jakości do ceny).
A teraz częściej na miasto wychodzę z TLR 6x6 niz z Nikonem...
streetfighter69
07-07-2011, 23:18
Jśledzenie 3D w D90 nie było jakieś tragiczne
To w D90 jest sledzenie 3D? :)
Nie wyobrażam sobie niczego lepszego (w cyfrze, uwzględniając stosunek jakości do ceny)
D3X :) Cena znosna, choc oczywiscie D700 to bargain przy D3X, ale D3X jest o klase wyzej w jakosci obrazka.
Rafał_Sz
08-07-2011, 10:17
Bierz D300. Jak się przestawisz na guzikologię "wyższych" puszek i przyzwyczaisz do ich pracy w temacie AF, inaczej będziesz patrzeć na "niższe" body. Co nie znaczy, że D90 nie robi zdjęć i nie ma AF. ;)
Ja tez zbierałem. A po fakcie doszedłem do wniosku że przesiadka z DX na DX to zawracanie glowy i marnotrawstwo funduszy.
Różnica w cenie D300s, a D700 jest znacząca. D700 jest o ok 75% droższy. Ja jednak tą różnicę wolę zainwestować w szkło. Jakie konkretnie to jeszcze nie wiem. Na pewno kolejne szkiełko, które zakupię będzie pod FX z myślą późniejszej przesiadki na ten format.
Polecam ciekawy wątek:) (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=116025)
To w D90 jest sledzenie 3D? :)
Ano jest.
Różnica w cenie D300s, a D700 jest znacząca. D700 jest o ok 75% droższy.
Zgadza się.
75% od nowego a ile od używki? Bo kupował będziesz nówkę a sprzedawał używkę, nie zapomnij o tym...
Autor wątku był już informowany o tym, ze takie wątki juz były i należy ich tylko poszukać.
Kolejny wątek na ten temat został więc nagrodzony.
ZAMYKAM.