PDA

Zobacz pełną wersję : dysk w netbooku acer- prosze o rade

remnaj
05-07-2011, 09:11
Witajcie.
niedawno zakupiłem netbooka i po jakimś czasie zaniepokoił mnie fakt ze netbook raz na kilka godzin sam z siebie wydaje dźwięk jakby ramie w dysku stukało o talerz. wrzuciłem hdd tune i wyszło mi cos takiego:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/696/beztytuumvcq.jpg/)

Dowiedziałem sie że coś takiego klasyfikuje sie na gwarancje ale co mam powiedzieć w serwisie skoro komp działa i nie ma innych objawów?

Pozdrawiam Remik

Johanan
05-07-2011, 11:51
Zarchiwizuj dysk i normalnie używaj, aż do wystąpienia awarii.

A wówczas, to już wiadomo co będzie trzeba zrobić.

remnaj
06-07-2011, 20:46
A jeszcze jedno pytanie, co te bad sektory mogą zrobić z dyskiem?? on wczesniej czy pozniej padnie czy moze tak byc ze bedzie dzialac z tymi badami?? sorrki za tak laickie pytanie :)

Johanan
07-07-2011, 07:49
Jeśli program naprawczy zaznaczy błędne sektory, to pozostałą przestrzeń dyskową można użytkować normalnie, niemniej jeśli ten dysk ma mechaniczne uszkodzenia, to liczba owych uszkodzonych sektorów będzie rosła, aż dojdzie do awarii dysku, wówczas, kiedy wartość przekroczy graniczną dla S.M.A.R.T., albo kiedy błędy wystąpią w sektorach wrażliwych dla zainstalowanego systemu operacyjnego.

Zink
12-07-2011, 15:28
Dawno temu trafiło mi się kilka uszkodzonych sektorów na dysku Seagate. Zaniosłem do serwisu, powiedziałem, że ma bady - wymienili na nowy (nie od ręki oczywiście) :). Ale teraz nie wiem jaka jest polityka producentów w tej kwestii.

Greg77
12-07-2011, 16:24
dysk jest niemal nowy ja bym domagal sie sprawnego sprzetu, co to znaczy zarchiwizuj??? Co ma robic kopie co 3 dni bo moze poleciec dysk w kazdej chwili.....placi sie grube pieniadze za sprzet to ma byc sprawny!

amirez
12-07-2011, 18:33
Dysk padnie! Za dzień, za miesiąc, pół roku - ale padnie.
1. zgrać co potrzebne,
2. jak na gwarancji - domagać się wymiany. Jeżeli Ty potrafiłeś odpalić program do analizy dysku, to w serwisie też potrafią to zrobić.
Prawdopodobnie jest to fabryczna wada mechaniczna i nikt tego nie naprawia. Dysk idzie do kosza.