Zobacz pełną wersję : Większe (wspólne) zamówienie materiałów
Bradley_
04-07-2011, 01:20
Witajcie!
Słyszałem, że na forum zmawia się czasem grupka na większe zamówienie tańszych materiałów z zagranicznych sklepów. Niestety nic nie znalazłem w archiwaliach. Możecie powiedzieć gdzie kupujecie grupowo materiały? I może ktoś chciałby dorzucić się do zamówienia?
pastwisko
04-07-2011, 10:07
tam gdzie najtaniej ;)
no i o jakich materiałach mówisz.
Bradley_
04-07-2011, 21:27
Potrzebuję głównie średni format, negatywy cz.-b. i kolorowe, ewentualnie trochę małego obrazka. Przydałyby mi się również papiery, najchętniej Kentmere.
I właśnie gdzie jest najtaniej?
enthropia
05-07-2011, 12:55
http://www.bhphotovideo.com/
http://www.adorama.com/
Tam zazwyczaj odbywają się grupowe zakupy. Jak to wygląda w praktyce nie wiem, bo zawsze się spóźniałem.
Właśnie na bh masz duży wybór papierów od Kenta.
tomwidlak
05-07-2011, 13:00
http://www.bhphotovideo.com/
http://www.adorama.com/
Tam zazwyczaj odbywają się grupowe zakupy. Jak to wygląda w praktyce nie wiem, bo zawsze się spóźniałem.
Hm, nie wiem jak to sie oplaci, po wysylce i cle/podatku :-)
enthropia
05-07-2011, 13:07
Hm, nie wiem jak to sie oplaci, po wysylce i cle/podatku :-)
Ja też nie wiem, ale ponoć się opłaci, i to całkiem nieźle. Takie zakupy odbywały się już nie raz.
Wysyłka dzielona jest na duużą grupę osób a cła i podatku unikają dzięki wysyłce jakąś tam magiczną przesyłką morską.
Zresztą, na pentaxie trwa taka akcja, czekają na paczkę już chyba 9ty tydzień. Na korexie też się tam od czasu do czasu coś szykuje.
C'moan, najtaniej jest w Stodole na giełdzie :D
enthropia
05-07-2011, 13:22
C'moan, najtaniej jest w Stodole na giełdzie :D
Wierzę Ci na słowo, tylko nie każdy mieszka w stolicy (choć akurat autor wątku jest w tej kwestii uprzywilejowany).
Poza tym, materiały od Kentmere też na tej giełdzie sprzedają?
tomwidlak
05-07-2011, 13:32
Ja też nie wiem, ale ponoć się opłaci, i to całkiem nieźle. Takie zakupy odbywały się już nie raz.
Wysyłka dzielona jest na duużą grupę osób a cła i podatku unikają dzięki wysyłce jakąś tam magiczną przesyłką morską.
Zresztą, na pentaxie trwa taka akcja, czekają na paczkę już chyba 9ty tydzień. Na korexie też się tam od czasu do czasu coś szykuje.
Ah, no to musza miec kogos na miejscu w Juesej, aby ta magiczna paczke nadal :-) A z tym clem nie jest tak pieknie, tak mniej wiecej 50/50 szansy, pomijajac ze jak zginie albo zostanie uszkodzona to dostaje sie grosze zwrotu :-) Trzeba poprostu uwazac zeby jakiegos pechowca do grupy nie zaprosic :D
Bradley_
05-07-2011, 13:37
Kentmere na giełdzie jest, a w każdym bądź razie był jak ostatnio go kupowałem.
Czy ceny błon są tam najlepsze? Faktycznie taniej w PL nie znam. Wydawało mi się, że ktoś organizował zakupy w UE, czyli przesyłka była w miarę szybka i temat cła nie istniał. Będę jeszcze szukał.
Wierzę Ci na słowo, tylko nie każdy mieszka w stolicy (choć akurat autor wątku jest w tej kwestii uprzywilejowany).
Poza tym, materiały od Kentmere też na tej giełdzie sprzedają?
Właśnie do autora wątku piję. Ostatni wątek o masowym zamawianiu był o nowej Portrze, a to dlatego że najbliżej była dostępna u Niemców. Ale np. kiedyś myślałem o zamawianiu materiałów Adoxa w Fotoimpex.de i zabili mnie kosztami wysyłki.
enthropia
05-07-2011, 13:46
Ah, no to musza miec kogos na miejscu w Juesej, aby ta magiczna paczke nadal :-) A z tym clem nie jest tak pieknie, tak mniej wiecej 50/50 szansy
Całkiem możliwe, że mają kogoś, nie wgłębiałem się.
Teraz coś tam widzę o jakimś Polamerze, ale ja nie wiem co to to.
Tu jest wątek:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=34429
Kentmere na giełdzie jest, a w każdym bądź razie był jak ostatnio go kupowałem.
Czy ceny błon są tam najlepsze? Faktycznie taniej w PL nie znam. Wydawało mi się, że ktoś organizował zakupy w UE, czyli przesyłka była w miarę szybka i temat cła nie istniał. Będę jeszcze szukał.
A no to w UE to nie wiem, może... ale nie wiem czy ceny byłyby wtedy specjalnie korzystne. W każdym razie, wtedy cło odpada.
Jakbyś coś znalazł, napisz.
Właśnie do autora wątku piję. Ostatni wątek o masowym zamawianiu był o nowej Portrze, a to dlatego że najbliżej była dostępna u Niemców. Ale np. kiedyś myślałem o zamawianiu materiałów Adoxa w Fotoimpex.de i zabili mnie kosztami wysyłki.
Wątek z nową Portrą pamiętam. Pamiętam też, że ktoś ją potem wyprzedawał.
Ano właśnie, z tymi kosztami przesyłki też robią cyrki. Niby się umawiałem raz z jednym kolegą na zakup w USA, ale jak koszt wysyłki wyszedł większy od wartości mojego zamówienia, to podziękowałem.
Dlatego pozostaje mi łowić okazje na Allegro i giełdach forumowych.
Bradley_
05-07-2011, 13:53
W kiedyś myślałem o zamawianiu materiałów Adoxa w Fotoimpex.de i zabili mnie kosztami wysyłki.
Dzięki za konkretny namiar. Potrzebuję zamówić większą ilość materiałów i będę ich potrzebował na początku sierpnia. Chciałbym skompletować i wysłać zamówienie do końca tygodnia. Jeśli ktoś ma jakieś konkretne zapotrzebowanie to może niech wypisze poniżej. Może okazać się, że uda nam się zgromadzić grupkę chętnych, żeby się opłaciło.
tomwidlak
05-07-2011, 14:00
Całkiem możliwe, że mają kogoś, nie wgłębiałem się.
Teraz coś tam widzę o jakimś Polamerze, ale ja nie wiem co to to.
Ja wiem, dla tego wlasnie generalnie odradzam takie zakupy za oceanem :D Filmy maloobrazkowe i do sredniakow nie sa tam az tak tansze, jesli paczka zostanie losowo otwarta wtedy tez zostanie oclona, wychodzi wtedy juz drozej. Do tego moze jeszcze zaginac lub zostac uszkodzona, wtedy dostajesz zwrotu moze ze 120zl, tak wiec ryzyko tez istnieje :-) jesli wszyscy z zamaiajacych urodzili sie pod szczesliwa gwiazda i wszystko pojdzie cacy, to wyjdzie nieco taniej, jesli nie pojdzie cacy wyjdzie drozej niz w PL, a jesli pojdzie zle to wydacie kase a filmow nie zobaczycie :-)
ja zamawialem grupowo filmy w niemczech ale wiecej tego robic nie chce;) i nie bede mowil dlaczego;)
Bradley_
05-07-2011, 22:36
ja zamawialem grupowo filmy w niemczech ale wiecej tego robic nie chce;) i nie bede mowil dlaczego;)
Jeśli miałeś złe doświadczenia z jakimś sklepem to powiedz przynajmniej którym, będę omijał szerokim łukiem.
sklep wywiazal sie 100% szybko i bez problemow;)
Bradley_
13-07-2011, 23:38
Dzięki za info. Pewnie współkupcy nie jak mogę się domyślać...
Ja zrobiłem małe rozpoznanie i będę robił zakupy w silverprint.co.uk - są świetnie zaopatrzeni i mają ustaloną wiarygodność w śród znajomych. Ale też będę robił zakupy samodzielnie... w każdym bądź razie tym razem.
Wysyłka dzielona jest na duużą grupę osób a cła i podatku unikają dzięki wysyłce jakąś tam magiczną przesyłką morską...
Nie ma magicznych sposobów na uniknięcie płacenia cła i VAT-u, o tym jakie przesyłki i do jakiej wartości są zwolnione z opłat mówi Rozporządzenie Rady Unii Europejskiej nr 1186/2009 w rozdziale V. i tak można uniknąć kosztów celno-podatkowych za przesyłkę nawet do 150 EUR.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:324:0023:0057:PL:PDF
Wiem że firmy kurierskie (Fedex, DHL.. ) maja swoje zasady co do odprawiania przesyłek o niskiej wartości i odprawiają wszystko pow. 20 EUR, dlatego wybierając formę transportu trzeba to sprawdzić żeby nie było niespodzianki jak przesyłka przyleci. Zamawiając np DHL odprawę mamy w cenie przesyłki.
enthropia
29-07-2011, 01:50
Nie ma magicznych sposobów na uniknięcie płacenia cła i VAT-u...
Wiem że firmy kurierskie ...
A ja wiem, że na ok. 20 paczek z Chin, Tajwanu i Korei oclono mi 2. I nie zastanawiałem się, czy to było magiczne, czy nie.
Chiny chyba nie są w Unii Europejskiej, podobnie jak USA, prawda? Chyba że się coś zmieniło.
Powtarzam po raz kolejny. Rozporządzenia i ustawy swoją drogą, a praktyka swoją... z małym wyjątkiem US&A, grejtest kantry in de łorld.
A 'sposoby' są (prawie) na wszystko, jako Polak powinieneś to wiedzieć.
A ja wiem, że na ok. 20 paczek z Chin, Tajwanu i Korei oclono mi 2. I nie zastanawiałem się, czy to było magiczne, czy nie.
Jeszcze nie napisałeś o jakiej wartości te przesyłki były i ile zadeklarował nadawca przy wysyłaniu ;) Chińczycy często zaniżają przy wysyłce wartość towarów, gdyż w ich kraju płaci się podatek od eksportu. Wszystkie przesyłki z "zagranicy" przechodzą odprawę, czasami w zgłoszeniu zbiorczym jako niskowartościowe - więc możesz nawet o tym nie wiedzieć ;)