PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Na brzeg wyrzucona....

Bartekkw
04-07-2011, 00:52
wiślana kłoda - dzisiaj przyfocona :)
Udało mi się wstrzelić w 2 godz. przerwę w deszczu - cały weekend lało. Efekt poniżej. Zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img228.imageshack.us/img228/2004/brzeg1.jpg)

Zen
04-07-2011, 00:56
Byłoby fajnie gdybyś z niebem nie przesadził. Mało realistycznie.

Bartekkw
04-07-2011, 01:02

;)
Było mniej więcej o tej samej porze - może troszkę wcześniej. U Romana jest bardziej żółto
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=184503

diablo1
04-07-2011, 01:07
Bartek,dobrze jest!

baku127
04-07-2011, 07:02
Mnie się podoba.

harb
04-07-2011, 07:39

ja tym razem mam podobne zdanie - ostatnio Bartku za bardzo idziesz w takie zimne niebieskości nieba fiolety, pomieszane z z lekkim lila fioletem, sadzę że dobre grafitowe niebo (no moze nie doslownie ale w takim kierunku) daloby lepszy efekt i gora tonalnie bylaby bardziej spojna z dolem :)

maniak666
04-07-2011, 08:21
A mnie to niebo pasuje. Za to woda ma zbyt jak dla mnie niebieski odcien.
Ale ja na lapku więc co ja tam mogę widziec...:smile:

Bartek_902
04-07-2011, 09:16
Dla mnie niestety też za niebiesko i troche tym razem bez wyrazu , chyba przez brak jakiegos sensownego światła ;)

Kartofelinder
04-07-2011, 09:19
Panowie, może mniej o technikaliach, a więcej o odczuciach? :)

Patrząc na te zdjęcie aż czuje się deszcz i burzę wiszące w powietrzu. Myślę, że efekt osiągnięty - czuję to.

P.S. Skoro była to dwugodzinna przerwa w opadzie, to może bardziej wyraziście by było przyjść 2 godziny wcześniej? :)

Bartekkw
04-07-2011, 09:28
ja tym razem mam podobne zdanie - ostatnio Bartku za bardzo idziesz w takie zimne niebieskości nieba fiolety, pomieszane z z lekkim lila fioletem, sadzę że dobre grafitowe niebo (no moze nie doslownie ale w takim kierunku) daloby lepszy efekt i gora tonalnie bylaby bardziej spojna z dolem :)

Janusz .....dzięki ale powiem Ci szczerze że "tak tam było". Na niebie dominowały chmury w takich właśnie odcieniach - z resztą pamiętasz pewnie jak się zdziwiłem że u Ciebie chmurki szare ;)

gryson
04-07-2011, 09:37
Ja sam lubię tak "przesadzić" z niebem, więc mi się podoba jak jest. Ładnie trafiłeś.

rainer
04-07-2011, 09:59
Mnie się podoba, jak ktoś wspomniał czuć deszcz;)
Nie uważam też aby niebo było przesadzone, nieraz widziałem je właśnie w takich odcieniach.

Marrab
04-07-2011, 10:39
W moim odczuciu, też jest odrobinę za niebiesko, nie tylko na niebie i wodzie, lekki niebieskawy zafarb wylazł też na kłodzie chyba :) Poza tym, czuć że zaraz lunie :)

Pozdrawiam.

Hoobie
04-07-2011, 10:51
W moim odczuciu, też jest odrobinę za niebiesko, (...)

Też mam takie wrażenie, niemniej nie twierdzę, że tak nie było, bo to Ty byłeś świadkiem tamtej chwili o pozostaje Ci wierzyc ;)
Niemniej jak widzisz, znalazło się grono Kolegów, którym to jednak nie do końca pasuje...
Osobiście, w podobnych sytuacjach, delikatnie ocieplam niebo i jak trzeba to ściągam niebieskości, bo jakby nie patrzec LEE daje zimny zafarbik... i czasami wygląda to nienaturalnie.

Niemniej sam klimat foty jest zacny i mi się podoba. Kadrowo jest równie dobrze! :D

harb
04-07-2011, 12:57
Janusz .....dzięki ale powiem Ci szczerze że "tak tam było". Na niebie dominowały chmury w takich właśnie odcieniach - z resztą pamiętasz pewnie jak się zdziwiłem że u Ciebie chmurki szare ;)

Bartku klimat jest, to nie ulega watpliwości - natomiast czy staramy się przekazać temat w/g recepty "TAK TAM BYŁO" ? mz. ostatnio nie ma to zastosowania, większość z nas i tak ubarwia prace w/g swoich wizji a ponieważ nie fotografujemy dla oddania dokumentu miejsca, więc ja osobiście nie mam nic przeciwko drobnej,,,, napiszę wyrażniej "DROBNEJ MODYFIKACJI" stanu faktycznego, byle było to zrobione z subtelnym smakiem :)

Niebieskość o której ja piszę najbardziej uwidoczniła się na srodku nieba, oczywiście to już moje odczycia i nie musisz wcale robić zdjęć pod uwagi innych, jednak po komentarzach widzę że większość ma podobne odczucia, sa również tacy którym to nie przeszkadza

Robisz bdb foty i sam zdecydujesz, jak je pokazywać :)

Bartekkw
04-07-2011, 13:01
Bartku klimat jest, to nie ulega watpliwości - natomiast czy staramy się przekazać temat w/g recepty "TAK TAM BYŁO" ? mz. ostatnio nie ma to zastosowania, większość z nas i tak ubarwia prace w/g swoich wizji a ponieważ nie fotografujemy dla oddania dokumentu miejsca, więc ja osobiście nie mam nic przeciwko drobnej,,,, napiszę wyrażniej "DROBNEJ MODYFIKACJI" stanu faktycznego, byle było to zrobione z subtelnym smakiem :)

Niebieskość o której ja piszę najbardziej uwidoczniła się na srodku nieba, oczywiście to już moje odczycia i nie musisz wcale robić zdjęć pod uwagi innych, jednak po komentarzach widzę że większość ma podobne odczucia, sa również tacy którym to nie przeszkadza

Robisz bdb foty i sam zdecydujesz, jak je pokazywać :)

Oczywiście z opcją "tak tam było" masz całkowitą rację - często nagina się rzeczywistość żeby pokazać swoją wizję. Z tą niebieskością po chwili zastanowienia to chyba masz rację - w następnej odsłonie postaram się to zminimalizować. Dzięki raz jeszcze

jacekz40
04-07-2011, 13:14
Oczywiście z opcją "tak tam było" masz całkowitą rację - często nagina się rzeczywistość żeby pokazać swoją wizję. Z tą niebieskością po chwili zastanowienia to chyba masz rację - w następnej odsłonie postaram się to zminimalizować. Dzięki raz jeszcze

Tego typu chmury można pokazać w dwojaki sposób albo tak jak tej odsłonie niebiesko-granatowo albo mocno szaro-buro ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=183406
i taka wersja bardziej podchodzi :)

Pienia
04-07-2011, 15:35
nie ma się co rozwodzić...jest świetnie!