Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw nad morze?
witek309
03-07-2011, 21:07
witam, zastanawiam się który z obiektywów, które posiadam(stopka) najlepiej sprawdzi się na wakacyjny wyjazd z rodziną nad morze, mam jeszcze w planie dokupić 70-300 vr, więc też go biorę pod uwagę, będę focił głównie moje dzieci, ale także jakieś wschody zachody słońca, morze, wydmy, itp....
z góry dziękuję za Wasze podpowiedzi....
najtańszy, którego nie będzie szkoda w razie zapiaszczenia, zachlapania słoną wodą itp, chyba, że będziesz niewolnikiem własnego sprzętu podczas spacerów rodzinnych i plażowania
adrian1115
03-07-2011, 21:17
Jak ma być tylko jeden obiektyw to jednak postawił bym na 18-105.
wasilewk
03-07-2011, 21:21
będę focił głównie moje dzieci, ale także jakieś wschody zachody słońca, morze, wydmy, itp....
Może coś szerszego - może zmieścisz jakiś 'obcy' obiekt 'przypadkiem' ?
najtańszy, którego nie będzie szkoda w razie zapiaszczenia, zachlapania słoną wodą itp, chyba, że będziesz niewolnikiem własnego sprzętu podczas spacerów rodzinnych i plażowania
Bez przesady..., sztormu się prawdopodobnie nie doczeka, w piachu zakopywać go nie będzie, więc obiektywy które na co dzień używa musi zabrać.
Ja codziennie właściwie nad morzem zdjęcia robię i żadnych szczególnych środków bezpieczeństwa nie stosuję i żadnego z tego powodu nie uszkodziłem (jeszcze) :grin:
witek309
03-07-2011, 21:27
waham się, gdyż, tak: tamron ( z doświadczenia) nieco za wolny af, nikkor 18-105, dużo szybszy, ale i obrazek już nie ten co z tamrona , stałka wiadomo, mogę dzieci nie dogonić..., więc może ten 70-300 vr?
marciing
03-07-2011, 21:37
18-105 -> najbardziej uniwersalny.
slawek213
03-07-2011, 21:45
55-300 VR itd,. Zachody słońca wyjdą np na 300mm a i dzieciaki na 55mm.
witek309
03-07-2011, 21:53
a czy obrazek porównywalny z 70 - 300?
Rafał_Sz
03-07-2011, 21:55
18-105, bo założyłem, że chodzi o rodzinny wypad w stylu między plażą, smażalnią i wesołym miasteczkiem. :)
Dziwię się tylko, że masz problem z oceną możliwości własnego sprzętu, jakkolwiek by to nie zabrzmiało. ;)
witek309
03-07-2011, 22:03
no właśnie dlatego że znam możliwości, się waham, heh
witam, zastanawiam się który z obiektywów, które posiadam(stopka) najlepiej sprawdzi się na wakacyjny wyjazd z rodziną nad morze, mam jeszcze w planie dokupić 70-300 vr, więc też go biorę pod uwagę, będę focił głównie moje dzieci, ale także jakieś wschody zachody słońca, morze, wydmy, itp....
Mieszkam nad morzem. Co tu się przydaje? Filtr polaryzacyjny. Szkła raczej szerokie:)
Do 70-300 VR dokup 18-70 AF-S DX i nie ma lepszej pary. 18-105 omijaj z daleka. Bardzo jest popularny, marketing Nikona jest bardzo skuteczny :-)
Paweł_2404
06-07-2011, 08:27
Dołączę się z pytaniem o filtr. Też wybieram się nad morze z zestawem d7000 + 18-70. Ostatnio w FJ polecano mi filtr polaryzacyjny aby Niebo i Woda było "ładniejsze". A wiec pytanie czy warto kupić filtr polaryzacyjny, czy może UV albo czy sobie spokój z filtrami.
Rafał_Sz
06-07-2011, 21:22
Dołączę się z pytaniem o filtr. Też wybieram się nad morze z zestawem d7000 + 18-70. Ostatnio w FJ polecano mi filtr polaryzacyjny aby Niebo i Woda było "ładniejsze". A wiec pytanie czy warto kupić filtr polaryzacyjny, czy może UV albo czy sobie spokój z filtrami.
UV praktycznie służy tylko do ochrony soczewki i do likwidacji "zakłóceń" obrazu przez promieniowanie UV. Weź sobie polarka, to się naprawdę przydaje. Swobodnie operujesz refleksami na wodzie, podbijasz kolorki i wyciągasz ładne niebo. Oczywiście nic się samo nie robi i filtrem polaryzacyjnym trzeba się umieć posługiwać. Ale o tym poszukaj na forum, sporo już w tym temacie napisano.
stachmuszel
07-07-2011, 07:27
Do 70-300 VR dokup 18-70 AF-S DX i nie ma lepszej pary. 18-105 omijaj z daleka. Bardzo jest popularny, marketing Nikona jest bardzo skuteczny :-)
Hmm, miałem oba i mam zupełnie odwrotne odczucia. Na plus N18-70 to tylko metalowy bagnet. Obrazek zdecydownie z N18-105 bardziej mi pasował. VR też się przydawało. Ale może miałem kiepską sztukę N18-70 a dobrą N18-105. To też możliwe.
mam 70-300vr i na wyjazdach nad morze często go używam. Odchodzę od dzieci na kilkadziesiąt metrów a te po kilku minutach zapominają o mojej obecności. Zdjęcia wychodzą wtedy świetne bo bardzo naturalne. Oczywiście potrzebna jest do tego w miarę pusta plaża (znam na szczęście takie miejsca). Kiedyś, gdy na 1 dzień wylądowałem w Łebie mogłem o takich fotkach zapomnieć (tłum).
A filtr oczywiście polaryzacyjny, chociaż jego wpływ lepiej widać na szerszych ogniskowych.
wasilewk
07-07-2011, 13:46
A filtr oczywiście polaryzacyjny, chociaż jego wpływ lepiej widać na szerszych ogniskowych.
Na Sigmie 10-20 aż za bardzo widac !
Rafał_Sz
07-07-2011, 16:52
Na Sigmie 10-20 aż za bardzo widac !
Możesz rozwinąć? Bo mi na Tokinie 12-24 Hoya Pro1 zabiera mocno światła (wymagana korekta + 0.7 EV lub więcej) i nic poza "normalnymi" efektami używania polarka nie zauważyłem.
tutaj chodzi o to, że w przypadku tak dużego kąta widzenia, efekt polaryzacji będzie nierównomierny. poniżej przykład z photo.net (http://www.photo.net)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://static.photo.net/attachments/bboard/00C/00Cw15-24751284.jpg)
O to chodzi.
w tematyce szkieł już się koledzy wypowiedzieli. Ja dodam że używałem na przemian Sigmę 10-20, N18-105 oraz do dużych zbliżeń przy zachodzie Słońca 70-300. Jasne stałki sobie całkowicie odpuść. Przy tak silnym oświetleniu przy ISO 200 i najkrótszym czasie naświetlania wychodzi przysłona 4.0 - tak więc trzeba je mocno przymykać.
Ale ja nie o tym chciałem pisać...
Koniecznie weź filterki - szara połówka z twardym przejściem oraz cały szary jak najciemniejszy. Przy zachodzie Słońca bardzo sobie wydłużysz czas i będziesz mógł zrobić jedwabistą wodę. Polecam Hitecha w systemie Cokin..
18-200 VR.
Miałem go nad morzem. Jak dla mnie to się sprawdził.
Rafał_Sz
08-07-2011, 09:28
O to chodzi.
To ciekawe. Tokina za to robi lekką winietę. A ten przykład ze zdjęcia to skrajnie źle ustawiony filtr względem obiektywu i kierunku padania światła.
To ciekawe. Tokina za to robi lekką winietę. A ten przykład ze zdjęcia to skrajnie źle ustawiony filtr względem obiektywu i kierunku padania światła.
Niezupełnie skrajnie źle ustawiony. To powszechne zjawisko w polarach na UWA. Przy 18 mm na APS-C ma kąt widzenia ok 76 stopni. Sigma 10-20 ma 102 stopnie. Polaryzacja jest najsilniejsza pod katem 90 stopni do źródła światła, a przy 0 lub 180 (czyli w linii źródła światła) - nie ma jej wcale. Przy takim obiektywie jak spolaryzujesz coś mocno z lewej strony (czyli będzie ona 90 stopni do źródła światła), to prawa będzie pod kątem ponad 90 stopni do lewej, czyli 180 (lub 0) do źródła światła - czyli polaryzacji nie ma prawa być, stąd nierówny efekt.
witek309
09-07-2011, 23:09
zaopatrzyłem się w ostatnich dniach w 55 - 300 vr, vxzy nad morzem się przyda? spędzę tam miesiąc, i chciałbym wybrać obiektyw wiodący:-)