Zobacz pełną wersję : D50 - aparat ostrzy parę razy zanim wyzwoli się migawka. Robi zdjęcia i zapisuje.
WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH UCZESTNIKÓW FORUM! NIKON D50 - aparat ostrzy parę razy zanim wyzwoli się migawka. Robi zdjęcia i zapisuje. Sprawował się bdb, aż do momentu jak pojawił się błąd. Dokładnie: aparat robi zdjęcia, ale ostrzy parę razy zanim wyzwoli się migawka. Jeśli ktoś może mi pomóc lub zna tani serwis to bardzo proszę o kontakt mailowy. Myślę, że jest to wada typu - oprogramowanie, ponieważ wszystko działa, ale dopiero za którymś razem. Czy może to być wina odklejającej się matrycy? Bo ostatnio czytałem, że matryca światłoczuła w niektórych modelach może się odkleić i wtedy nie jest prostopadle do obiektywu, tylko pod małym kątem. I wtedy jest problem z pomiarem parametrów, a co za tym idzie i z autofokusem. Jakie macie zdanie na ten temat? Pozdrawiam!8)
Rozumiem że AF jest ustawiony na pojedynczy?
Jak już ustawi tę ostrość to słychać "bibipp" ?
Jak już ustawi ostrość to słychać bibipp. Auto fokus ustawiony na pojedynczy. Jeśli jest wielopunktowy to tak samo jest. Wina body czy obiektywu?
Spróbuj z innym obiektywem (jak możesz) ale ja stawiam na puszkę.
A nie masz przypadkiem ustawionego trybu AF-C?
jackrabbit
04-07-2011, 21:12
A nie masz przypadkiem ustawionego trybu AF-C?
wtedy nie robi bibip
wtedy nie robi bibip
No tak, wtedy raczej robi: bzzz bzzz bzzz... ;)
Jak ktoś ma książkę serwisową to bardzo proszę na maila.
Candelabria
04-07-2011, 22:41
Czy jest tak przy wyborze każdego z punktów AF, gdy ustawiony jest na pojedynczy? Mogły pójść czujniki albo sterowniki od AF, wtedy powinien być problem niezależnie od wyboru obiektywu.
Gdzieś czytałam że czujniki "mierzą" w poziomie i pionie, więc gdy pada czujnik, może on się on inaczej zachowywać gdy ostrzysz mając aparat w poziomie a inaczej w pionie. (mieć lepszego cela w zależności od ułożenia)
Ale poza tym wszystkim, jeśli się tak zachowuje przy innych szkłach i ma przy tym dostateczną ilość światła, to chyba puszka do serwisu. :(
Po pierwsze sprawdź z innym obiektywem, albo szkło z innym body. Ja stawiam jednak na szkło, padnięty GMR. To częsta usterka zwłaszcza w Nikkor 18-135. Objawia się tym, że obiektyw przelatuje punkt ostrości, wraca i tak kilka razy. Im ciemniej, tym gorzej.
Natomiast matryca nie ma nic wspólnego z pomiarem w tym body. Od tego są inne czujniki.
Kundzior
06-07-2011, 19:47
TOP67 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=32222) <<------ dobrze pisze. Prewencyjnie wyczyść faziaki, są na dole w otworze bagnetu, przedmuchaj.