Zobacz pełną wersję : D5000 - smużenie na sekwencjach video
Witam,
mam pytanie do użytkowników aparatu Nikon D5000. Otóż na sekwencjach video podczas poruszania aparatem pojawia się efekt smużenia i jakby brak płynności ruchu. Jeżeli filmuję obiekty statyczne i nie poruszam aparatem, to wszystko jest ok.
Czy jest to wina kodeków, czy może po prostu tak ma być?
Nikt niestety nie podzielił się wiedzą. Poczytałem inne źródła i dotarłem do informacji, że problem który opisałem można w prosty sposób zredukować korzystając z darmowego Virtual Dub'a i wtyczki 'Dashaker'.
Jeśli ktoś jest zainteresowany, to w sieci jest sporo informacji na ten temat.
Może jednak ktoś mi pomoże.
To smużenie wygląda w następujący sposób:
http://www.youtube.com/watch?v=f2CtCLvtkMQ&feature=youtu.be
Zwróćcie uwagę na krawędzie budynków, okna.... drzewa.
kattebush
12-02-2012, 13:16
Na razie to ten filmik jest zablokowany.
Sorki.
Filmik już jest dostępny.
Na moje laickie oko nie powinno tak być, a może próbujesz nagrywać w HD a karta nie daje rady?
Spróbuj zmniejszyć jakość filmu / zmienić kartę na lepszą ?
kattebush
12-02-2012, 13:45
D5000 nie nagrywa w HD.
W aparacie mam kartę SanDisk Extreme HD Video SDHC Class 6 8GB, więc chyba karta jest wystarczająca.
D5000 nie nagrywa w HD.
Między HD a full HD jest różnica. Format 1280 x 720 to HD.
kattebush
12-02-2012, 13:53
A tak, trochę się pośpieszyłam ;)
wrzuć materiał to programu do obróbki wideo i zgraj go jako hd i będzie git
Teoretycznie jest HD, bo format to 720p, ale wracając do mojego pytania... Czy to co jest zobrazowane na filmiku jest normalne?
Coś czytałem o niepożądanym efekcie podczas filmowania, który zwie się rolling shutter. Ale nie do końca jestem pewien, że to co przedstawiłem na filmiku jest tym rolling shutter.
Czy u Was, też tak to wygląda na filmikach?
wrzuć materiał to programu do obróbki wideo i zgraj go jako hd i będzie git
tak samo było z kamerami dvd które nagrywały w czystym formacie avi po zgraniu na kopa pokazywały się paski poprzeczne dopiero po konwersji do mpg2 format dvd było już ok
ikar39, dzięki za radę.
Zaraz wrzucę filmik do Sony Vegas i zobaczę, czy będzie poprawa.
Nikon D5000 /jak i inne aparaty/ to lustrzanka cyfrowa z opcją! filmowania. Jak chcesz płynny i elegancki film to jeździć delikatnie, powoli lub zakupić kamerę filmową z opcją robienia zdjęć. Wówczas będziesz narzekał na fotki ;) Ew. aparat z większą ilością zer w cenie
Teoretycznie jest HD, bo format to 720p, ale wracając do mojego pytania... Czy to co jest zobrazowane na filmiku jest normalne?
Coś czytałem o niepożądanym efekcie podczas filmowania, który zwie się rolling shutter. Ale nie do końca jestem pewien, że to co przedstawiłem na filmiku jest tym rolling shutter.
Czy u Was, też tak to wygląda na filmikach?
teoretycznie tak ale rozszerzenie kodeka jest Motion JPEG a to nie to samo co np mkv
U mnie jest tak samo, dlatego nie korzystam z opcji film, robię tylko zdjęcia.
Wydaje mi się że powodem tego zjawiska może być za mała ilość klatek na sekundę.
Zgranie sekwencji video np. w sony vegas jako plik 720p zupełnie nic nie dało. Próbowałem coś poprawić filtrem 'deshaker' w virtual dub'ie i też niewiele się poprawiło.
Po prostu trzeba delikatniej 'jeździć' aparatem podczas filmowania :) Nie robię tragedii, bo filmuje tylko sporadycznie :)
Zrobiłem test polegający na sfilmowani tego samego widoku z okna, który wystawiłem na youtube, tylko bardzo powoli jeździłem aparatem i obraz miałem naprawdę niezły. Najważniejsze, że nie było już smużenia.
Dzięki wszystkim za zainteresowanie się tematem.
To nie smużenie tylko efekt tzw. rolling shutter
http://www.youtube.com/watch?v=Qp_65IQ9U-Q
Chyba wszystkie lustrzanki to mają - w mniejszym lub wiekszym stopniu