PDA

Zobacz pełną wersję : Benro/Triopo/Sirui - lekki statyw

pyetya
03-07-2011, 13:29
cześć,

po jakimś czasie użytkowania Goldphoto YH-324C z głowicą manfrotto 486RC2 (który to zestaw jest bardzo fajny i go polecam) chcę kupić coś o mniejszych gabarytach na wycieczki rowerowe.

Założenia: ilość sekcji 4, głowica kulowa, masa do 1,7kg bez głowicy, cena raczej niższa niż wyższa (więc alu). Po wstępnym rozpoznaniu na placu boju pozostały firmy Benro, Tripo i Sirui. Statywy i głowice są bardzo podobne, choć jest pewien mętlik w danych na stronach producentów (u góry statywy, na dole głowice):

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://pyetya.kei.pl/photo/statywy_glowice.gif)

Wnioski i pytania:

1. Wydaje się, że (parametry i wygląd) te statywy i głowice to prawie to samo - czy tak jest w istocie?
2. Czy są jakieś różnice jakościowe? Jak należy uporządkować producentów (jakość od najlepszego do najgorszego)
3. Czy Benro podaje wartość masy i długości dla TT2681 razem z masą i wysokością głowicy? taki można wysnuć wniosek z parametrów, a statyw sprzedają tylko w zestawie z B-1
4. Z głowic wydaje się, że wygrywa Sirui KH-20X (przez poziomicę)
6. Czy opłaca się brać statyw z funkcją monopodu?
7. czy sirui N-2004 to to samo co M-2004 (ze specyfikacji wynika, że chyba tak?)
8. czy zna ktoś max wysokości dla Triopo bez kolumny centralnej?
9. czy głowice 44mm (Benro B-2, Triopo B-3 i Sirui K-30X) wejda do standardowego pokrowca tych statywow?

cenowo wychodzi tak, że sirui sporo droższe ale daje 6 lat gwarancji

wasilewk
03-07-2011, 13:47
...
4. Z głowic wydaje się, że wygrywa Sirui KH-20X (przez poziomicę)
6. Czy opłaca się brać statyw z funkcją monopodu?
...
9. czy głowice 44mm (Benro B-2, Triopo B-3 i Sirui K-30X) wejda do standardowego pokrowca tych statywow?

Odezwałem się, bo sam też od paru lat jeżdżę rowerem z aparatem i statywem. Nie na wszystkie pytania znam odpowiedź, ale na część.

Generalnie głowice razem ze statywem do oryginalnego pokrowca nie mieszczą się. Kiedyś woziłem statyw, teraz wożę monopod 2-sekcyjny Manfrotto.
Do roweru ciężar Ci tak bardzo nie przeszkadza, ale użyteczność (4 sekcje zamiast 2) już tak. Nie szkodzi także to, że głowica wystaje. Ja nie używam pokrowca, bo: nagłe zauważenie czegoś ciekawego, postawienie roweru, rozpakowanie monopodu i przypięcie aparatu --> chcę mieć jak najkrótsze. Wtedy też na zastosowanie poziomicy często nie ma czasu. Jest też oczywiste, że zabieram aparat (zawsze na ramieniu a nie na bagażniku) z jednym obiektywem --> wycieczka wcześniej przemyślana pod konkretny cel.

Takie są moje doświadczenia z ostatnich kilku lat. Ktoś inny może mieć inne.

Pzdr.

MariuszJ
03-07-2011, 13:51
Również znurzony starą i ciężką p...łą z przedwiecznego świata nabyłem w Foto-Ivy węglowego Triopo GE-3228X8C z głowicą Triopo B-2. Głowicę B-2 nabyłem świadomie, obawiając się wymiarów Triopo B-3 w kontekście transportowym. Myślę, że to niezły wybór - waga i gabaryt świetne, jakość wykonania dobra. B-2 utrzymuje bardzo stabilnie D700 z N24-70, nie testowałem dłuższych fajek z mocowaniem statywowym bo... nie posiadam ;)

Nie odpowiem Ci na większość z Twoich pytań (będzie Ci w ogóle dość trudno o obiektywną odpowiedź, mało kto przeprowadza tak gruntowną analizę kilku budżetowych konstrukcji).

Jeżeli zainteresował Cię mój zestaw mogę pomierzyć: nigdy nie ufam danym ze specyfikacji, bo zawsze się okazuje się w praniu że coś tam doliczyli lub odliczyli i jest inaczej niż chcieliśmy.

Funkcja monopodu: dla mnie plus - nie miałem wcześniej monopodu i robienie zdjęć z tą odkręconą nogą bardzo mi się spodobało. Poziomica jest oczywiście fajnym pomysłem, tyle że na moje potrzeby wystarcza mi ta w aparacie.

pyetya
03-07-2011, 13:59
super, Wasze odpowiedzi już mi bardzo pomagaja :) MariuszJ - jeśli możesz, to pls podaj prawdziwe wymiary (to też kwestia czy np statyw wejdzie do sakwy). No i czy Triopo B-2 wchodzi Ci razem ze statywem do pokrowca? Z B-3 pewnie byłby problem, jak pisze wasilewk. Prawie jestem zdecydowany na opcję Triopo z monopodem + Triopo B-2.

MariuszJ
03-07-2011, 14:14
MariuszJ - jeśli możesz, to pls podaj prawdziwe wymiary (to też kwestia czy np statyw wejdzie do sakwy). No i czy Triopo B-2 wchodzi Ci razem ze statywem do pokrowca? Z B-3 pewnie byłby problem, jak pisze wasilewk. Prawie jestem zdecydowany na opcję Triopo z monopodem + Triopo B-2.

Pełny rozstaw, wysokość regulowana kolumną centralną: 133-158cm do płytki. Także jak masz >190cm będzie garbato. W pozycji "travel" (nogi do góry) ma 44cm (dla "nie-travel" 59cm jeżeli z jakichś powodów preferujesz taki układ - mi np. lepiej się wtedy przytracza do Naneu K4L).

Wchodzi z B-2 do dołączanej sakwy, oczywiście w pozycji "travel". Z B-3 moim zdaniem będzie już ciężko jeżeli w ogóle nie niemożliwie - nogi będą bardziej rozstawione bo głowica jest szersza.

Może Ci się przyda to:
http://phototechnology.wordpress.com/2010/08/31/triopo-b-2-and-b-3-ball-head-review/

pyetya
03-07-2011, 16:12
bardzo dziękuję :) decyzja podjęta: Triopo MT-3228X8C + głowica Triopo B-2

MariuszJ
03-07-2011, 16:19
bardzo dziękuję :) decyzja podjęta: Triopo MT-3228X8C + głowica Triopo B-2

Sprawdź tylko czy między GE-3228X8C a Twoim MT-3228X8C nie ma różnic rozmiarowych. To w końcu nie tylko inny materiał, ale i inne blokady.

costi
08-07-2011, 00:15
Też mam Triopo, tylko MT-3230X8C (ta z zakręcanymi zaciskami), gdzieś tu nawet jest mój temat, w którym pisałem parę słów o tym sprzęcie.
Z głowicą B-3 mieści się do torby, choć na szerokość trochę ciasno (głowica jest spora, a do tego jedna noga zahacza o gałkę i się nie składa do końca).
Nie wiem, jak wersja 28, ale 30 ma de facto 5 sekcji (4 wysuwane i piąta to ta, która zostaje po złożeniu pozostałych), no i wysokość maksymalna podana na stronie Triopo czy w Foto-tipie to wysokość ze złożoną kolumną centralną.
Sprzęcik bardzo solidny, porządnie wykonany, stabilny, łatwo się składa. Po przesiadce z Goldphoto 324C wydaje się lekki niczym piórko ;)

Motorniczy
08-07-2011, 01:59
Polecam kupic ciezszy statyw i lzejszy rower bo z wiaterem to Panie nie wygrasz Pan :) Pozdro

pyetya
13-07-2011, 22:35
No i mam zestaw u siebie, wygląda bardzo solidnie, jest lekki i poręczny. Testy w boju mam nadzieję zrobić już w przyszłym tygodniu.

KERIM2A
18-07-2011, 17:31
Mam zamiar kupić właśnie taki zestaw TRIOPO, ale nie mam możliwości przed kupnem go obejrzeć. Jeżeli to możliwe to bardzo proszę o kilka słów o tym zestawie, jaka jest jego faktyczna wysokość i czy faktycznie jest to godne uwagi i warte tych pieniędzy.

nagly
18-07-2011, 23:21
KERIM2A, nie wiem ile kasy chcesz przeznaczyc i jakie masz priorytety, ale moim zdaniem warto zwrocic uwage na nowa oferte Camrock TXC66 z włókna węglowego - Waga statywu: 1,18kg + golowica. Ogolnie to ciezko doszukac sie konstruktywnych opinii..... Ja szukam zlotego srodka pomiedzy cena/waga/jakosc i TXC66 wydaje mi sie strzalem w dziesiatke, ale to moja subiektywna opinia. Pozdrawiam

Inkognito
18-07-2011, 23:31
Ja szukam zlotego srodka pomiedzy cena/waga/jakosc i TXC66 wydaje mi sie strzalem w dziesiatke, ale to moja subiektywna opinia.

Od kilku tygodni biłem się z myślami jak to nie wydać za dużo a mieć stabilnie i w miarę lekko - i jeszcze kompaktowo po złożeniu.
Wybrałem Sirui N-1004 z głowicą Sirui K-20X.
Jestem w trakcie realizacji zamówienia, więc jak przyjedzie to chętnie napiszę parę słów o wykonaniu. Przekonały mnie wyczytane opinie o modelach tej firmy na zagranicznych forach oraz fakt posiadania 6-cio letniej gwarancji.
Waga tego zestawu to łącznie z głowicą 1.6 kg! A jest to wersja aluminiowa :)
Zobaczymy jak się to będzie sprawowało, fotografuję głownie architekturę i ciężkich obiektywów nie posiadam. Stąd nie musiałem inwestować w N-2204, który z racji karbonowej budowy jest już cenowo na poziomie odpowiedników Benro.
Wydaje mi się, że jest to optymalna kombinacja cech podanych przez Ciebie :) ale zobaczymy ;)

adalbertus44
19-07-2011, 12:10
Też zamierzam nabyć ten statyw N-1004. Myślę o głowicy G-10 lub K-10x. Trochę się tylko obawiam, czy monopod "wykrojony" z tego statywu (z głowicą i aparatem) nie okaże się za niski dla mnie (mam 182cm wzrostu). Jeśli monopod okaże się nieużywalny, to chyba kupię T-1004X. Czy znacie jakiś sklep w W-wie, gdzie mają Sirui na stanie?

Inkognito
19-07-2011, 12:27
Mam 180 cm wzrostu, więc mogę sprawdzić jak tylko do mnie statyw i głowica dojdzie.
Jednakże ta funkcja jest z mojej perspektywy raczej marginalnym dodatkiem - wziąłem n, ze względu na połączenie zalety wyższej maksymalnej wysokości (czasem może się przydać) oraz równie niewielkich wymiarów po złożeniu.
Różnica w wadze na poziomie 100g jest moim zdaniem do pominięcia.

KERIM2A
19-07-2011, 17:43
Witam
Dzięki za cenne uwagi i podpowiedzi.

Inkognito, też jestem ciekaw Twoich uwag do zestawu jaki kupiłeś, ale czemu kpiłeś N-1004 a nie N-2004?
Ja mam 182 cm wzrostu i zastanawiam się nad Sirui N-2004 i Triopo MT-3228X8C lub MT-3232X8C ze wskazaniem na 3232 ze względu na jego wysokość.

nagly, kupileś może Camrock TXC66, jeżeli tak to napisz swoje uwagi o tym statywie jak ze stabilnością bo przekroje nóg tego statywu są dosyć małe
Pozdrawiam

Inkognito
19-07-2011, 18:21
Ze względu na wagę - to proste.
I to co chce na nim wieszać. D300+70-300 to najcięższy zestaw jaki ma utrzymać. Powinien spełnić tę funkcję bez problemu.

A wysokość maksymalna statywu raczej spokojnie wystarczy mi w granicach 1,5 m. W końcu należy doliczyć jeszcze wysokość głowicy i odległość od spodu lustra do wizjera.
Oczu też nie masz na czubku głowy.
Poza tym nie czarujmy się - perspektywa z poziomu naszych oczu nie jest koniecznie tą najciekawszą.

KERIM2A
19-07-2011, 21:11
Z położeniem oczu to fakt.
150cm wysokości statyw powinien wystarczyć ale mamy to przy sztycy wysuniętej maksymalnie. Ciekawe jak ze stabilnością w takim położeniu?
Pozdrawiam, KERIM

costi
20-07-2011, 12:50
Triopo MT-3228X8C lub MT-3232X8C ze wskazaniem na 3232 ze względu na jego wysokość.
Możesz spokojnie brać wersję 28. Ja mam 184cm, w MT-3230X8C nie rozkładam jednej sekcji nóg, a wizjer aparatu mam na poziomie oczu (D300 i głowica B3). Jak chcesz, to wrzucę jakieś fotki.

KERIM2A
20-07-2011, 16:57
costi
Wizjer aparatu na wysokości oczu ale sztyca wysunięta maksymalnie?
Wrzuć fotki i napisz jakie plusy i jakie minusy ma ten 3230.

costi
22-07-2011, 12:01
Sztyca maksymalnie schowana ;) Dziś wieczorem wrzucę foty.

KERIM2A
22-07-2011, 23:15
Sztyca maksymalnie schowana ;) Dziś wieczorem wrzucę foty.

Jakiej wysokości jest monopod?
Czekam na foty. Skrobnij trochę o tym statywie.

costi
23-07-2011, 22:23
Trochę już napisałem o tym statywie tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178808

A oto obiecane fotki (proszę nie bić za jakość, nie chce mi się walczyć ze światłem; będę miał czas za dnia to mogę zrobić lepsze jak potrzeba):

-torba (pełna) i statyw w wersji złożonej, skala na macie jest w cm:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/th_DSC_0232-1.jpg
źródło (http://img.photobucket.com/albums/v649/costipl/forum/DSC_0232.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/th_DSC_0233-1.jpg
źródło (http://img.photobucket.com/albums/v649/costipl/forum/DSC_0233.jpg)

- statyw z całkowicie rozsuniętymi nogami, kolumna centralna maksymalnie złożona. W tej pozycji ma ok. 170cm od podłogi do szczytu głowicy

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/th_DSC_0234-1.jpg
źródło (http://img.photobucket.com/albums/v649/costipl/forum/DSC_0234.jpg)

- najniższa sekcja nóg schowana, wysokość do szczytu głowicy wynosi ok. 140cm

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/th_DSC_0235-1.jpg
źródło (http://img.photobucket.com/albums/v649/costipl/forum/DSC_0235.jpg)

Po założeniu body (D300) górna krawędź wizjera ląduje na wysokości ok. 150cm

Jeśli chodzi o monopod, to jego wysokość bez głowicy wynosi 160cm. Można go dodatkowo wydłużyć o 10cm dołączoną przedłużką (służącą też za krótką kolumnę centralną). Procedura przekładania głowicy jest upierdliwa: trzeba odkręcić głowicę ze statywu, wykręcić śrubę, na której siedziała, następnie ową śrubę wkręcić w monopod, nie gubiąc przy okazji płytki służącej do kontrowania głowicy w kolumnie centralnej (ani tym bardziej nakrętki w niej siedzącej, która oczywiście nie jest przymocowana) wreszcie można zamontować głowicę i aparat (da się też bez głowicy, ale wtedy poziom upierdliwości rośnie, bo trzeba jeszcze płytkę z body odkręcać). Oba te elementy widać na poniższym zdjęciu:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/th_DSC_0237-1.jpg
źródło (http://img.photobucket.com/albums/v649/costipl/forum/DSC_0237.jpg)

Jak już pisałem w linkowanym topicu, wystarczyło w nodze zamienić miejscami śrubę i gwint i ergonomia znacząco by wzrosła. Ale zrobili jak zrobili.
Nie zrozum mnie źle oczywiście - to jest bardzo fajny statyw, robiłem nim nocne fotki przy długich czasach i jestem bardzo zadowolony.

KERIM2A
23-07-2011, 22:55
Dzięki za opis i foty. Ten Triopo wygląda całkiem dobrze.

KERIM2A
23-07-2011, 23:12
costi
Mam jeszcze pytanie, czy po złożeniu statywu można złożyć bardziej nogi czy tak jak na zdjęciu, przeszkadza trochę głowica?

costi
24-07-2011, 02:50
Przeszkadza trochę głowica. Dwie nogi składają się ok, trzecia odstaje, bo zawadza o gałkę od panoramowania. Mieści się jednak bez problemu do torby. Nie sprawdzałem z inną głowicą, więc nie wiem, czy to problem tylko B-3.

KERIM2A
24-07-2011, 11:43
Mam 180 cm wzrostu, więc mogę sprawdzić jak tylko do mnie statyw i głowica dojdzie.

Jeżeli masz już statyw to skrobnij cokolwiek o tym statywie.

Inkognito
24-07-2011, 11:56
Statyw mam już od kilku dni (Sirui N1004+K20X) - jednak byłem w tym czasie mocno zajęty i ledwie wypakować go mogłem.
Ogólne wrażenia są jak najbardziej pozytywne. Solidne opakowanie, w zestawie dołączony świetny pokrowiec mieszczący statyw z głowicą, krótka kolumna (alternatywa dla długiej, dla fotografowania przy ziemi), oraz pasek do noszenia statywu na ramię. W komplecie oprócz statywu i głowicy także zestaw "kluczy" do regulacji, masa woreczków, śruby do zamontowania głowicy na monopodzie (identyczne z tymi statywowymi).
Sam statyw robi jak najbardziej solidne wrażenie - choć wielkich zoomów 2.8 na tej wersji bym nie wieszał. Najbardziej stabilny jest ten statyw z rozłożonymi 3/4 sekcjami. Przy 4 sekcjach jest także stabilnie - choć przy silnym wietrze mogą być problemy (w końcu statyw wazy tylko 1,2 kg). W warunkach mało ekstremalnych wyciągnięta kolumna centralna także nie powoduje destabilizacji zestawu, ale nad brzegiem szalejącego morza, może być już gorzej.
Sam monopod rozciąga się bez głowicy na wysokość 131 cm.
Jedyną wadą tego statywu jest to, że końcówki są tylko gumowe - kolce są dołączane do wersji 2 oraz 3 - z tej serii.
System zacisków (nie miałem okazji wyjść w plener, więc wszystko w warunkach pokojowych) sprawiają bardzo przyjemne wrażenie - bardzo wygodne mi się wydaje to rozwiązanie.
Ja od razu wymontowałem dużą kolumnę i zamontowałem niewielką - z mojej perspektywy kolumna jest zbędna, aczkolwiek (mając 180 cm wzrostu) muszę się wtedy nieznacznie pochylać. Jest to jednak moim zdaniem niewielki "koszt" bo mam zamiar i tak używać statywu na niższych wysokościach :)

Głowica sprawia świetne wrażenie. Utrzymuje spokojnie (mimo nieszczęśliwego wyważenia) D300+N70-300. I może na pewno sprostać tele-zoomom 2.8.

KERIM2A
24-07-2011, 14:11
No i mam zestaw u siebie, wygląda bardzo solidnie, jest lekki i poręczny. Testy w boju mam nadzieję zrobić już w przyszłym tygodniu.

Jak statyw? podziel się uwagami.

Inkognito
24-07-2011, 14:21
Jak statyw? podziel się uwagami.

Troszkę wysiłku. Kolega pisał na co się zdecydował...

KERIM2A
24-07-2011, 16:00
13.07.2011 pyetya napisał
"łNo i mam zestaw u siebie, wygląda bardzo solidnie, jest lekki i poręczny. Testy w boju mam nadzieję zrobić już w przyszłym tygodniu."
z tego co pisał zdecydował się na Triopo MT-3228X8C i głowica B-2.

Inkognito
25-07-2011, 10:03
Wczoraj wypróbowałem mój nabytek (Sirui N1004+k20X) i muszę powiedzieć, że jestem super zadowolony.
Używałem, co prawda, tylko T12-24 oraz N85 - ale w zdjęciach "nocnych" najmniejszego poruszenia nie ma. Nawet przy czasach naświetlania rzędu 15s.
Zauważyłem, że najczęściej używam statywu na wysokości 3/4 rozsuniętych sekcji - oraz trochę rzadziej na pełnym rozstawie (wymontowałem przed wyjściem kolumnę centralną).
LV okazuje się świetnym wynalazkiem - a wyzwalacze radiowe bardzo komfortową opcją wyzwalania migawki ;)

vojager
28-11-2011, 21:33
A ja na N2004 "powiesiłem swoje " ponad 90 kg i ani drgnął i był to naprawdę miarodajny test. Dołożyłem K20X i wszystko "gra" :shock:

pyetya
29-11-2011, 22:13
z tego co pisał zdecydował się na Triopo MT-3228X8C i głowica B-2.

dokładnie to właśnie kupiłem - bardzo polecam ten zestaw 8)