Zobacz pełną wersję : Lightroom 3 i podgląd, cache oraz xmp
Hamarama
02-07-2011, 23:14
Gdzieś kiedyś był watek o ustawieniach Lightrooma w celu optymalizacji pracy. Ktoś ładnie opisywał, na którym dysku co zapodać. Czy wszystko na jednym czy na oddzielnych itp. Nie mogę znaleźć tego posta, a mam problem, więc piszę. Gdybym coś nieudolnie wyszukał to proszę o usunięcie posta.
W lightroom są 3 miejsca gdzie zapisuje swoje ustawienia. Plik cache, standardowo na dysku C..../Adobe/CameraRaw/Cache, kolejny to katalog Lightroom z podglądami i dodatkowo można włączyć opcję zapisu plików .xmp przy każdym rawie. Chodzi mi teraz o to, że chcę w miarę optymalnie skonfigurować te ustawienia i zastanawiam się czy dać duuży cache np. 50GB czy włączyć pliki .xmp czy może jedno i drugie? Gdzie tak naprawdę Lightroom zapisuje ustawienia rawa? Chciałbym gdzieś mieć je zapisane żeby za jakiś czas nie obrabiać rawa od nowa.
Jak usuwam pliki z cache i plik .xmp to po zamknięciu i ponownych otworzeniu lightrooma nadal są widoczne zmiany naniesiona na rawa. To czy w takim wypadku jest sens uruchamiać pliki xmp i zwiększać cache? Co to jest w ogóle ten cache? Czy on jest potrzebny tylko tu i teraz do pracy w trakcie jednego uruchomienia LR i po zamknięciu gdzieś indzie to zapisuje czy po ponownym otworzeniu LR ponownie korzysta z tych samych plików z cache? Czy mógłby to ktoś sensownie wyłożyć? No i jak wygląda kwestia rozmieszczenia tego wszystkiego na dyskach.
Ja posiadam dyski wewnętrzne 1x500GB (podzielony na 2 partycje 100gb i 400GB), 2x1TB i jeden zewnętrzny 3.5 cala 1TB.
Z góry serdeczne Bóg zapłać :)
wyzwolenia
03-07-2011, 14:05
Tez chetnie przeczytam taki howto lub faq :) w jezyku polskim.
Chetnie bym przeczytal tez o tym jak poradzic sobei kiedy 2 uzytkonikow lub wiecej, na 2 lub wiecej komputerach chca uzywac tej samej bazy LR. Da sie? Jak?
Dla mnie, ciągniecie przez LR, informacji o wszystkich wczytanych grafikach, to jedno wielkie nieporozumienie, które po jakimś czasie staje się zwyczajna kulą u nogi tego programu.
Niby jest na to lekarstwo i można cache wrzucić na SSD, co powinno dodać żwawości temu narzędziu, ale mówiąc szczerze są to tylko rozważania teoretyczne, bo nie korzystam na co dzień z LR.
C1 działa jeszcze pokrętniej i tworzy swoje podkatalogi wewnątrz katalogów z wczytywaną grafiką, co szybko daje efekty, w postaci znikania miejsca na dysku.
Tak więc mimo jego niedoskonałości wybieram CNX2, bo przynajmniej ten program kombinuje w sposób dla mnie bardziej zrozumiały.
Hamarama
03-07-2011, 19:10
Mi głownie chodzi o to żeby mi ktoś wyjaśnił po co jest ten katalog Cache i katalog z podglądami ligjtrooma. Bo xmp to rozumiem, że jest zapisałem ruchów suwaczkami przy wywoływaniu rawa w celu otworzenia rawa ze zmianami np. w PS. Nie kumam jednak tego Cache. Dokonuję zmiany w rawie, a LR w katalogu cache tworzy jakieś tam zapisy. Zamykam Lightrooma, usuwam cache i po otwarciu LR zmiany są nadal widoczne to po co mi ten gigantyczny (np. 50gb) cache. Czy nie wystarczy my ten standardowy 1gb?????
wyzwolenia
03-07-2011, 20:09
faktycznie 50gb Ci zajmuje? W jakiej lokalizacji go masz? I ile w sumie masz zaimportlowanych fotek?
Hamarama
03-07-2011, 20:40
faktycznie 50gb Ci zajmuje? W jakiej lokalizacji go masz? I ile w sumie masz zaimportlowanych fotek?
Nie, nie zajmuje mi jeszcze 50GB, bo mam ustawione na 2GB :) Czytam tylko po sieci jak przyspieszyć LR i piszą niektórzy, że zwiększyć Cache do 50GB. Ja się zastanawiam jaki jest sens i czy jest sens. Czy ten cache to nie jest czasem tylko pamięć podręczne do obróbki tu i teraz i jeżeli nie obrabiam pliku o jakiejś mega wielkości z jakiegoś kosmicznego skanera to czy powinno się dawać więcej. Bo może wtedy w tym cache sa tylko śmieci na który się już nie pracuje.
moge napisac jak sam mam to zrobione. moze nie idealnie, ale wydajnosc mi sie na chwile obecna glownie o procek rozbija.
generalnie, sa trzy rozne informacje na nosnikach (dyskach twardych/SSD/plytach) z ktorych LR korzysta:
1. plik katalogu i powiazane z nim pliki bazy danych
2. repozytorium zdjec, ktore sa w katalogu(ach) indeksowane
3. cache biezacy
trzeba pamietac, ze 3. to jest cache ogolny, nie powiazany z konkretnym katalogiem LR. natomiast z katalogiem
zwiazane sa te pliki w punkcie 1. i tam tez sa zapisywane miniatury zdjec w konkretnym katalogu. to wlasnie te
najbardziej rzutuja na wydajnosc LR.
teraz: najbardziej newralgiczny, wbrew pozorom, moze byc punkt 1. dlatego, ze chodzi tu o ogromna ilosc mniejszych plikow
i to wbrew pozorom jest waskie gardlo, dlatego, ze wiekszosc uzytkownikow trzyma to na dyskach talerzowych. a te, w momencie
kiedy w gre wchodzi duzo malych plikow, cierpia przeokrutnie na opoznieniach zwiazanych z pozycjonowaniem glowicy.
z 2. jest sprawa prosta - to sa przede wszystkim duze pliki (jesli robi sie w RAW-ach) i z reguly wykorzystywane masowo, tzn.
nie pojedynczo. w ich przypadku optymalizowac trzeba przede wszystkim pod katem szybkiego odczytu +/- liniowego.
3. jest w sumie najmniej istotne. to sa pliki w miare duze i tez wykorzystywane raczej liniowo.
zalecane rozwiazanie:
1. idealny jest dysk SSD i tu dobrze jest wziac cos odpowiednio duzego. u mnie ten katalog z przyleglosciami
to 60GB, dysk mam 120GB (czyli tak naprawde 107 :D ) i powinien wystarczyc w perspektywie 2 lat.
2. repo zdecydowanie na dysku talerzowym, wewnetrznym i tak naprawde w zupelnosci wystarczaja dyski
typu Green (mniejsze predkosci obrotowe i zuzycie energii, a przy tym nizsza cena)
jak rowniez, i tego absolutnie nie wolno zapominac, backupowane regularnie (nawet recznie) na inny nosnik,
np. dysk USB. paranoicy robia to w nawet postaci dysku przywozonego raz w tygodniu do domu z pracy
(badz odwrotnie :D ). a swiat, jak wiadomo, dzieli sie na tych, ktorzy nie sa paranoikami i na tych, ktorzy
nie wyja z zalu po utracie kilku lat pracy ;)
co jest wazne - zachowac odpowiedni zapas miejsca na dysku, na ktorym trzymane jest repozytorium.
ja przy zmianach planuje sobie szacunkowo na jakies 2 lata wprzod i tak, zebym na koniec szacunkowo zostal
z kolo 20% dysku wolnego, tak zeby nie "dobijac" sektorow i nie tracic wydajnosci przez pofragmentowane pliki.
czyli jesli dzisiaj ma sie 500GB repozytorium fot i roczny obrot na poziomie np. 100 GB, plus liczy sie po drodze
wymiane korpusu na jakis z wieksza iloscia Mpix, no to trzeba doliczyc moze 750~800GB, ze wspomnianym
marginesem 1 TB.
3. cache tak naprawde jest wsio ryba. wazne, zeby to tez byl nosnik z odpowiednia iloscia wolnego miejsca.
co do jego wielkosci - nie ma co przesadzac. nie jest to cache na obrobke, tylko na biezace wgladowki fot,
ale nie musi byc nie wiadomo jak ogromny. inna kwestia, ze zeby LR dojechal do 50GB takiego cache'u
(jesli mu sie nie ograniczy) to trzeba naprawde sie napracowac...
dobrym pomyslem jest tez trzymanie tych 3 bytow na osobnych fizycznie dyskach, zwlaszcza jesli w gre wchodza
dyski talerzowe. w przeciwnym wypadku wydajnosc bedzie cierpiec przez pozycjonowanie glowic. szczegolnie
w przypadku folderu, gdzie zapisany jest katalog LR. jesli ten katalog nie moze byc na dysku SSD, to mozna tez
wykorzystac starszy dysk twardy o mniejszej pojemnosci (taki 200GB~320GB)...
Hamarama
03-07-2011, 23:02
Akustyk, dzięki za wykład. Super. Trochę mi to rozjaśniło. Na pewno przyda się też innym.
Ja na obecną chwilę mam
1) Dysk 500GB podzielony na 100GB-W7 i reszta- jakieś pierdoły
2) Dysk 500GB - Mam na nim ten katalog Lightroom gdzie jest "Lightroom Previews.lrdata" i "Backups" + katalog CACHE
3) Dysk 2x1TB- Moje NEFy. Na jednym oryginały, a na drugim kopia.
4) Dysk 1TB zewnętrzny - kopia pkt. 2.
Ps. Napisz mi jeszcze jak możesz do ile ograniczyć tego Cache. Nadal nie wiem czy pozostawić te 2GB czy dać więcej? On chyba jak zapcha miejsce wyznaczone to zaczyna nadpisywać od początku. Tak wiec po co niektórzy piszę o 50GB??
Ps2. Czy jest sens trzymania wszystkich fotek w bibliotece LR? Począwszy od fotek rodzinnych po imprezy i inne dziwne fotki? Jak dla mnie jest to fajne rozwiązanie, bo dodając na bieżąco TAGi ma się łatwy dostęp to każdego zdjęcia jednak obawiam się, że po pewnym czasie zrobi mi się z pokoju mała serwerownia :D Jak wy to rozwiązujecie? Korzystacie z tego TAGowania czy zapodajecie bibliotekę obrabiacie i usuwacie?
dalbym wiecej. u mnie bylo 10GB i zapakowany do fulla, takze mu zwiekszylem ;)
Hamarama
03-07-2011, 23:22
No ok, ale do czego on konkretnie służy? On ma się tak rozrastać razem z moimi fotkami? A jak go wyczyszczę to co się stanie? Zrobiłem Purge ostatnio i nie wiedzę żeby mi coś zginęło. O co chodzi z tym katalogiem? Napisałeś, że to są wglądówki fot. Ale co tracę jak czyszczę ten katalog? Ja nie widzę z LR żadnej zmiany. Wszystkie poprzednie foty są na swoim miejscu, podgląd jest, obróbka jest też zapisana, więc czego nie ma po wykonaniu opcji PURGE?
charmside
04-07-2011, 11:47
Tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=158064) zerknij, może się przyda.
Hamarama
04-07-2011, 12:01
Tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=158064) zerknij, może się przyda.
Dzięki, własnie tego topicu szukałem i nie mogłem znaleźć :) W każdym razie nadal nic tu nie ma o tym Cache. Po co zwiększać do kilkudziesięciu GB. Czy nie wystarczy po prostu go czyścić co jakiś czas?
Dzięki, własnie tego topicu szukałem i nie mogłem znaleźć :) W każdym razie nadal nic tu nie ma o tym Cache. Po co zwiększać do kilkudziesięciu GB. Czy nie wystarczy po prostu go czyścić co jakiś czas?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pami%C4%99%C4%87_podr%C4%99czna
Tam na przykład trzymana jest cała historia bieżących zmian, jakbyś chciał np. cofnąć się momentalnie o kilka/kilkanaście minut wstecz. Zapchać cache jest dość prosto. Wystarczy kilka pociągnięć różnymi pędzlami korekcyjnymi i już pełno. Tam tez trzymane są podglądy ostatnio "otwieranych" plików (dopasowane do rozmiaru okna, te 100% i inne tworzone na Twoje żądanie w międzyczasie). Te 5 - 10 GB wydaje się dość rozsądną wartością bez zbędnych szaleństw, co zależy również od charakteru pracy (jak bardzo ingerujesz w zdjęcia podczas wołania).
Poza tym trzymanie cache i katalogu na jednym dysku nie wpływa zbyt korzystnie na szybkość pracy.
wyzwolenia
04-07-2011, 14:28
Ja mam program i cache na ssd - smiga naprawde super. Mam ustawinei 1GB. Czy na pewno w cache znajduja sie preview pliki - chyba ze chodzi Ci o cos innego?
Czy na pewno w cache znajduja sie preview pliki - chyba ze chodzi Ci o cos innego?
Posiłkowałem się czymś takim http://www.pixiq.com/article/camera-raw-cache
2pompony
04-07-2011, 17:25
O konfiguracji LRa już książki piszą - w zależności od systemu, ilości dysków, ich konstrukcji (ruchome czy SSD), sposobu pracy (dużo małych katalogów, czy jeden duży), a nawet plików (RAW czy jpg) - wyśrubowane warunki pracy różnią się nawet dość znacznie. Każdy musi poszperać sam po sieci (albo kupić książkę) i poszukać sposobu na swój system, ilość dysków, itd.
Jeśli coś można doradzić, to konieczne zaptaszkowanie zapisywania zmian do plików xmp. Pliczki takie zawierające metadane - czyli całą historię edycji przeprowadzonej na pliku plus słowa kluczowe w dodatku w istniejącym porządku hierarchicznym - są zapisywane obok zdjęcia, którego dotyczą, więc są backupowane jednocześnie z backupem zdjęć.
Jeżeli ktoś z jakiegokolwiek powodu traci system, program, bazy lub cokolwiek, na przykład kupuje nowy komputer - ponowne zaimportowanie do LRa obrazków wraz z siedzącymi obok plikami xmp spowoduje, że po zaimportowaniu nie tracimy dokumentnie nic z wykonanej wcześniej pracy. Nic! Wszystkie mozolnie wpisane wcześniej tagi, keywordy (i to zagnieżdżone), cała edycja obrazka, historia, snapshoty - nic z tego nie tracimy.
UWAGA, WYJĄTEK! Niestety, matadane w plikach xmp nie przenoszą niestety wirtualnych kopii - i te się traci w razie wypadku - ale jest i na to sposób, choć niepełny: trzeba w zdjęciu podstawowym zrobić sobie tyle snapshotów, ile się ma kopii wirtualnych. Co prawda samej historii kopii nie będzie, ale będzie efekt: np. skropowane kwadraty z różnymi zafarbami, w tym trzy czarnobiałe. Tego też nie stracimy, jeśli będziemy mieli snapshoty.
Hamarama
04-07-2011, 19:36
No to chyba już wiem wszystko. Czyli Cache mało ważny. Dam sobie na 10gb żeby nie zamulało. Zaptaszkowałem też te xmp i robię backup bazy LR i katalogu z NEFami gdzie mam też xmp. Dysk SSD sobie daruję. Poki co ;) Dzięki za pomoc.
wyzwolenia
04-07-2011, 21:00
Szczerze SSD jest czyms co moze dodac skrzydel kazdej maszynie. Dokladalem RAM, zmienialem karty i procki. Nic nie rownalo sie z SSD. Za jakis czas pomyslisz :)
BTW ja nadal nie do konca kumam - szczegolnei po co XMP. Momo fajnego opisu.
Miniaturki mozna wyeksportowac poprzez Export as folder. Plik lightruma latwo sie backupuje. Pliki z fotkami ja mam na DVD+wysylane do chmury (kto wie co sie moze wydarzyc w domu a skydrive ma n razy 25GB). Moze cos zle rozumie - czy moze o czyms zapomnialem. W razie czego z gory dziekuje za pouczenie :)
Hamarama
04-07-2011, 21:12
BTW ja nadal nie do konca kumam - szczegolnei po co XMP. Momo fajnego opisu.
XMP jest to taki mały pliczek dodawany do RAWa, w którym są zapisane informacje o wywołaniu rawa. Dzięki niemu możesz rawa obrobionego w LR otworzyć innym programem do obróbki i będzie widział to, co zrobiłem w LR.
XMP jest to taki mały pliczek dodawany do RAWa, w którym są zapisane informacje o wywołaniu rawa. Dzięki niemu możesz rawa obrobionego w LR otworzyć innym programem do obróbki i będzie widział to, co zrobiłem w LR.
jesli jest to program Adobe. czyli, innymi slowy: w Bridge'u i Photoshopie ;)
i to jest jedyna realna korzysc z XMP, plus odrobine wieksze bezpieczenstwo dla tych, ktorzy nie lubia backupowac katalogu.
natomiast niewatpliwie XMP ma tez ta wade, ze zwalnia prace.
2pompony
04-07-2011, 21:37
Ja nie zanotowałem zmiany prędkości, ale prawdą jest, że po zakończonej robocie nad obrazkiem program musi zapisać 5 kilo do osobnego pliku - czyli jakiś czas, nawet minimalny, ale jest na to potrzebny. Mierzalnie można więc stwierdzić, że jest wolniej, ale bądźmy szczerzy - wolę tą naprawdę drobną niedogodność w zamian za spokojny sen. Nawet jak coś zje mi całą bazę LRa - mam to w nosie. Przy okazji zmieniając kompa nie martwię się o nic, bo wszystko co mi p[otrzeba mam zbackupowane.
wyzwolenia
04-07-2011, 21:57
Aha czyli np. PhotoDirector (calkiem dobry program Cybrlinka za 99$ ktory jest bardzo podobny do LR) nic z tym nie zrobi :(. Ale dzieki teraz kumam co to i chyba wlacze.
Co do zwalniania pracy to prosze napiszcie jak mocno.
Pewnie jeszcze cos dopytam bo ogarnac to wszystko nie jest tak latwo ;) a nibym z LM mialo byc tak prosto.
wyzwolenia
04-07-2011, 21:59
nie no nie oszukujmy sie jesli to tylko zapis 5kb to realnie niezauważalne jest to.
Zaloze moze jeszcze jeden watek o LR bo praca na 2-n kompach i przez 2-n uzytkonikow nei daje mi spokoju. Jedyny program ktory sobie z tym swietnie radzi to OneNote.
nie no nie oszukujmy sie jesli to tylko zapis 5kb to realnie niezauważalne jest to.
wbrew pozorom, to nie jest oczywiste. jesli LR ma na raz odczytac 100 plikow XMP w jednym folderze, to czas tego odczytu jest totalnie nieproporcjonalny do g* rozmiaru tych plikow do kupy. wszystko dlatego, ze jesli jest to dysk twardy, to musi ustawic glowice odpowiednia ilosc razy - przy srednich czasach dostepu na poziomie co najmniej 12ms to jest mimo wszystko juz ponad 1 sekunda (na 500kB danych! ) ;) a to jest normalnie czas, kiedy dysk wyciagnie lekko liczac 50MB transferu tam, gdzie w gre wchodzi odczyt liniowy ;) moze byc nawet wolniej, jesli tenze dysk w miedzyczasie ma do wykonania i inne operacje (sie zdarza...)
duzo to nadal nie jest i nie ma powodow do paniki, ale w przypadku dyskow talerzowych naprawde nie mozna upraszczac, ze szybkosc odczytu jest wprost proporcjonalna do wielkosci pliku. zwlaszcza, gdy w gre wchodzi dysk bliski zapelnienia, a nie daj biosie jesli ponadto ma duzo malych plikow...
wyzwolenia
05-07-2011, 10:01
duzo to nadal nie jest i nie ma powodow do paniki, ale w przypadku dyskow talerzowych naprawde nie mozna upraszczac, ze szybkosc odczytu jest wprost proporcjonalna do wielkosci pliku. zwlaszcza, gdy w gre wchodzi dysk bliski zapelnienia, a nie daj biosie jesli ponadto ma duzo malych plikow...
O i teraz sie ladnie wyklarowalo. Dlatego w tych czasach warto dawac taka adnotacje: "dotyczy dyskow talezowych".
Przy SSD nie poczujesz wlasciwie roznicy - one naprawde dzialaja blyskawicznie.
Witam, mam pytanie które mnie nurtuje.
Pliki raw z fuji S100FS jak i Samsunga X10 przy modyfikacji w Lightroomie mają tworzone pliki XMP w katalogu w którym się znajdują, ale jak to jest z JPG?
Mam w LR zaznaczoną opcję 'ustawienia edycji będą zapisane w XMP dla JPEG, tiff i psd' (nie ma wzmianki o rawach) ale tak się nie dzieje dla JPGów nie ma przy nich w ich katalogach plików XMP (gdzie więc są ?) zaś dla RAWów pliki XMP zapisują się koło nich mimo braku zaznaczenia odpowiedniej opcji.
Proszę o pomoc i wytłumaczenie :)
Pozdrawiam
Henio Jawa
19-01-2012, 14:40
Mam w LR zaznaczoną opcję 'ustawienia edycji będą zapisane w XMP dla JPEG, tiff i psd' (nie ma wzmianki o rawach) ale tak się nie dzieje dla JPGów nie ma przy nich w ich katalogach plików XMP (gdzie więc są ?)
IMHO nie ma takiej opcji. Nie ma więc tych plików:-)
LR potrafi dla jpg wczytać matadane zawarte w plikach xmp podczas importu.
Nie potrafi ich jednak dla jpg tworzyć. Opcja o której piszesz to zapewne zapisywanie kroków edycji do pliku źródłowego .jpg (a nie tylko w katalogu).
Plik xmp mogą być natomiast tworzone dla raw'ów - po zaznaczeniu stosownej opcji.
Wybacz ale nie do końca zrozumiałem.
IMHO nie ma takiej opcji. Nie ma więc tych plików
Nie ma jakiej opcji i jakich plików?
LR potrafi dla jpg wczytać matadane zawarte w plikach xmp podczas importu.
Nie potrafi ich jednak dla jpg tworzyć. Opcja o której piszesz to zapewne zapisywanie kroków edycji do pliku źródłowego .jpg (a nie tylko w katalogu).
Rozumiem, ale gdzie te pliki XMP znajdę (aby backup zrobić czy coś) istnieją one w ogóle?
Jeśli nie istnieją to gdzie LR zapisuje informacje o zmianach dokonanych na JPG, bo gdzieś musi dlatego, że po ponownym otwarciu LR te zmiany na JPGu istnieją i można je dowolnie cofać.
Henio Jawa
19-01-2012, 15:24
Wybacz ale nie do końca zrozumiałem.
Nie ma jakiej opcji i jakich plików?
Rozumiem, ale gdzie te pliki XMP znajdę (aby backup zrobić czy coś) istnieją one w ogóle?
Jeśli nie istnieją to gdzie LR zapisuje informacje o zmianach dokonanych na JPG, bo gdzieś musi dlatego, że po ponownym otwarciu LR te zmiany na JPGu istnieją i można je dowolnie cofać.
Dla rawów zmiany zapisuje w katalogu i ewentualnie pliku xmp.
Dla jpg zmiany zapisuje w katalogu i ewentualnie pliku źródłowym jpg.
Pliki xmp zapisywane są w folderze w którym są pliki źródłowe raw.
Poczytaj to:
http://help.adobe.com/en_US/Lightroom/3.0/Using/WSBED0E080-63AF-4ba4-ACCF-EC48C4F92D6D.html#WS2D181F5C-404D-40c8-BCEB-7A2E37CF33B9
No nie potrafię zrozumieć.
Dla rawów zmiany zapisuje w katalogu i ewentualnie pliku xmp.
Dla jpg zmiany zapisuje w katalogu i ewentualnie pliku źródłowym jpg.
Pliki xmp zapisywane są w folderze w którym są pliki źródłowe raw.
Gdzie dla JPG w tym katalogu zapisuje te zmiany?? Nie ma żadnego pliku dodatkowego a zwłaszcza XMP.
Czy my przez słowo 'katalog' rozumiemy to samo, czyli zbiór zawierający systematyczny, często spis obiektów (plików) ?
Co do samego pliku JPG wątpię by w nim zapisywał jakieś zmiany (coś ala EXIF).
Henio Jawa
19-01-2012, 18:50
No nie potrafię zrozumieć.
Gdzie dla JPG w tym katalogu zapisuje te zmiany?? Nie ma żadnego pliku dodatkowego a zwłaszcza XMP.
Czy my przez słowo 'katalog' rozumiemy to samo, czyli zbiór zawierający systematyczny, często spis obiektów (plików) ?
Co do samego pliku JPG wątpię by w nim zapisywał jakieś zmiany (coś ala EXIF).
Katalog w rozumieniu LR to baza danych gdzie przechowywane są informacje o zdjęciach. Na dysku jest to plik z rozszerzeniem .lrcat.
Owszem zmiany edycyjne mogą być zapisywane w pliku jpg. Standard dopuszcza tworzenie dodatkowych metadanych w które można wpisywać np. klucze opisujące przekształcenia w programie graficznym. Nie ingeruje to w dane o obrazie.
:) ok to już rozumiem, pozostaje mi potestować poprzez przeniesienie samego JPG czy lightroom nadal będzie widział zmiany. Dzięki za pomoc.
No ok, ale do czego on konkretnie służy? (...) Wszystkie poprzednie foty są na swoim miejscu, podgląd jest, obróbka jest też zapisana, więc czego nie ma po wykonaniu opcji PURGE?
W tym katalogu zarówno Lightroom jaki i Camera RAW trzymają swoje pliki - pliki podgladu (thumbnails).
Za każdym razem gdy Ty w Lr otwierasz moduł Develop, program generuje podgląd 1:1 (renderuje). Plik jest zapisywany właśnie w tym katalogu. Nie widzisz problemów po skasowaniu tego katalogu, bo Lightroom odtwarza te pliki gdy tylko je potrzebuje.
Tak wiec, mając katalog Cache tylko zyskujesz na czasie - tym więcej im wolniejszy masz komputer.
Więcej szczegółów na temat miniatur, ich generowania, rodzajów oraz optymalizacji - gdybyś był zainteresowany : http://sekretylightroom.pl/2011/optymalizacja-wydajnosci-adobe-lightroom-czesc-2/
A w razie wątpliwości - pisz.
jacekhc666
28-04-2014, 23:23
W Lightroomie nie tylko obrabiam zdjęcia ale też je retuszuję i maksymalna wydajność jest dla mnie bardzo ważna. Postanowiłem poszperać trochę w Internetach na temat optymalizacji LR, a to czego się dowiedziałem zebrałem w jednym miejscu, na moim blogu: http://jkawecki.pl/blog/jak-przyspieszyc-lightrooma-w-10-krokach/