Zobacz pełną wersję : Zepsuta lampa SB-900 - bez reakcji
Witam,
Po sesji foto straciłem jedną lampę, a mianowicie: lampa się wyłączyła. Teraz po włączeniu nie ma żadnej reakcji na przełącznik tzn. nie świeci wyświetlacz, żadne lampki, kondensator nie ładuje.
Ktoś się spotkał z takim przypadkiem?
Co mogło się stać i ile kosztowała by ewentualna naprawa?
Ja bym zaczął od włożenia baterii ;)
Może być tysiąc powodów:
- odpadł przewód od pojemnika z bateriami, bo był zimny lut,
- zapaskudził się wyłącznik /gumka przewodząca/,
- na płycie był zimny lut, zapaskudził się i padło,
- źle ułożone fabrycznie przewody w lampie i podczas obracania palnika coś się urwało,
- padł moduł odpowiedzialny za zasilanie,
- padła płyta główna lampy,
- padł kondensator i poleciało dalej,
- ....,
- ......
Tylko elektronik biegły w lampach jest w stanie stwierdzić powód usterki. Tak to jest jedynie "gdybanie". Jak lampa po gwarancji i masz znajomego elektronika, który podejmie się rozkręcenia lampy / była gdzieś serwisówka na forum/ to bym zaczął od tego. Może rzeczywiście uszkodziła się jakaś pierdółka z początku listy i będzie w stanie naprawić.
Ja bym zaczął od włożenia baterii ;)
Może być tysiąc powodów:
- odpadł przewód od pojemnika z bateriami, bo był zimny lut,
- zapaskudził się wyłącznik /gumka przewodząca/,
- na płycie był zimny lut, zapaskudził się i padło,
- źle ułożone fabrycznie przewody w lampie i podczas obracania palnika coś się urwało,
- padł moduł odpowiedzialny za zasilanie,
- padła płyta główna lampy,
- padł kondensator i poleciało dalej,
- ....,
- ......
Tylko elektronik biegły w lampach jest w stanie stwierdzić powód usterki. Tak to jest jedynie "gdybanie". Jak lampa po gwarancji i masz znajomego elektronika, który podejmie się rozkręcenia lampy / była gdzieś serwisówka na forum/ to bym zaczął od tego. Może rzeczywiście uszkodziła się jakaś pierdółka z początku listy i będzie w stanie naprawić.
Jednym słowem wina jakiegoś chińczyka;)
stachmuszel
04-07-2011, 08:55
Jednym słowem wina jakiegoś chińczyka;)
Chyba japończyka :-) SB-900 jest "Made in Japan".
p.s. sorry za OT
Kurcze to chyba zamienię moją chińską 600 na 900 w końcu Japan to Japan:)
Lampa trafiła do serwisu, więc zobaczymy co i jak. Będę informował :)
lampa naprawiona w ramach gwarancji, a już się bałem, że tego gwarancja nie obejmuje.
Wymienione cześć: TEMP FUSE
Lampa działa bez zastrzeżeń :)