Zobacz pełną wersję : Nikon SB-700 czy SB-900
Stoję ostatnio przed przed dylematem zakupu i waham się między modelem SB-700 i SB-900.
Wiem, że model SB-700 może sterować jedynie 2 grupami lamp, a SB-900 trzema. Czy dwie SB-700 można używać zdalnie w grupie A i B, podczas gdy jedną SB-900 umieścić w grupie C, a czwartą sterować całością?
Czy w tych lampach mając je niepodpięte do aparatu mogę ręcznie wyzwolić błysk przy pomocy przycisku i czy w takim wypadku możliwa jest zmiana mocy błysku?
Czy mogę tych lamp używać w trybie zdjęć seryjnych i czy będzie wtedy działać breaking?
Czy moc SB-700 jest wystarczająco duża, czy lepiej kupić SB-900 (moglibyście podać przykład co mogę tą mocą oświetlić)?
|
[...]
Czy w tych lampach mając je niepodpięte do aparatu mogę ręcznie wyzwolić błysk przy pomocy przycisku i czy w takim wypadku możliwa jest zmiana mocy błysku?
Możesz to zrobić wybierając moc błysku z 1/128, 1/32 i 1/128.
Willy1987
05-07-2011, 21:15
Ja korzystam z sb-900 i do tej pory nie miałem z nią problemów. To solidna konstrukcja. W zależności do czego lampa ma służyć ja bym polecał sb-900.
Bartek1218
06-07-2011, 09:00
Powiem tak: SB700 mam od początku maja. Może to krótki okres ale w okresie tym ani razu mnie nie zawiodła. Gdzie inni nie dawali rady wbudowaną ja dawałem. Lampę wybierałem nie tylko pod względem ceny ale pod względem gabarytów. Zadałem sobie pytanie: czy dam rade wykorzystać wszystkie opcje SB900 i czy warto mi dokładać?
(I Tobie tez polecam zadać sobie to pytanie). U mnie odpowiedź była następująca: Nie bo do amatorskiego pstrykania i do wykonania 2 - 3 ślubów w roku (jako asystent) daje rade więc po co przepłacać. Jedyną rzeczą którą zmienił bym w tej lampie jest pokrowiec jakoś bardziej pasuje mi ten z SB900 albo z Canona 580
marcinez
06-07-2011, 09:38
(...) Gdzie inni nie dawali rady wbudowaną ja dawałem.(...)
To chyba żadne odkrycie. Myślałem, że chociaż ja porównasz do innej zewnętrznej lampy.
Sapphiron
06-07-2011, 09:40
Zadałem sobie pytanie: czy dam rade wykorzystać wszystkie opcje SB900 i czy warto mi dokładać?
AMEN!
I na tym powinniśmy zakończyć ten temat...
Jakiś czas temu zdałem sobie sprawę że właśnie 80% tych fjuczerów nie wykorzystuję :) + moje problemy z sabinami i 800setka zmieniła właściciela na korzyść Metza. I o dziwo 50tka też błyska :) Także wedle potrzeb. JA używam tylko TTL jeśli na sankach, poza sankami tylko Manual wyzwalane po radiu. I tylko te 2 funkcje są mi potrzebne. Więc po co przepłacać ? Mam jeszcze co prawda 900 ale nie wiem czi i jej niedługo na kolejną 50tkę Metza nie zamienię
Bartek1218
06-07-2011, 15:53
To chyba żadne odkrycie. Myślałem, że chociaż ja porównasz do innej zewnętrznej lampy.
No w sumie mogłem bo miałem również styczność z właścicielem Di622 i właścicielką Di866 i z ich strony słyszałem same narzekania tak więc wybór jest prosty.
Ostatecznie kupiłem SB-900. Do sklepu jechałem z mieszanymi uczuciami, ale sprzedawca mnie przekonał. Czy to dobry wybór okaże się później. Na pewno futerał na całość jest dużo lepszy niź w SB-700.
Co do:
Wiem, że model SB-700 może sterować jedynie 2 grupami lamp, a SB-900 trzema. Czy dwie SB-700 można używać zdalnie w grupie A i B, podczas gdy jedną SB-900 umieścić w grupie C, a czwartą sterować całością?
Czy mogę tych lamp używać w trybie zdjęć seryjnych i czy będzie wtedy działać breaking?
1. Taki zestaw będzie działał.
2. Tak.
Czy moc SB-700 jest wystarczająco duża, czy lepiej kupić SB-900 (moglibyście podać przykład co mogę tą mocą oświetlić)?
Mam SB-700.
W pokoju ok. 20 metrów kwadratowych z jasnymi ścianami pełna moc wystarcza mniej więcej na F5.6 i 200ASA gdy odbijam od ścian.
Witajcie,
Posiadam Nikona D90 i lampę Nissin Di622. Często ściągam ją z sanek i mimo różnych opinii jestem z niej zadowolony.
Powoli jednak zaczyna mi brakowac drugiej lampki i tu pytanie... Czy Nissin z lamapami SB działa bez problemów w CLS?
Jeszcze nie wiem co wybiorę ale prawdopodobnie sb600/sb700
W niedalekiej przyszłości planuję też przejście na FX (D700).
To mój dziewiczy post więc prosze o wyrozumiałość jeśli napisałem niejasno;)
marcinez
13-07-2011, 19:26
Nissin Di622 nie działa w CLS, gdybyś miał wersję drugą tego modelu wtedy sytuacja byłaby inna.
Witam,
Stoję przed dylematem z braku kasy.
Czy kupić SB700 z przeznaczeniem na śluby, czy ta lampa podoła?
Jak dotąd pracowałem na SB28 i było całkiem spoko, ale coraz bardziej myślę o wykorzystaniu lampy w kreatywny sposób w plenerze.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
marcinez
16-07-2011, 18:54
Lepiej dozbieraj i kup coś mocniejszego.
Szakall1
17-07-2011, 00:01
cena między dwoma sabinkami nie jest aż tak duża, więc warto dopłacić do SB-900
Czy kupić SB700 z przeznaczeniem na śluby, czy ta lampa podoła?
Jak dotąd pracowałem na SB28 i było całkiem spoko, ale coraz bardziej myślę o wykorzystaniu lampy w kreatywny sposób w plenerze.
Tak ogólnie ta SB-700 jest ok przy zastosowaniach amatorskich.
Gdzieś czytałem dokłądny test, różnica mocy jest ok. 0.3EV na szerokim do ok. 0.5 na tele.
Pryz ślubach gdy się odbija światło od ścian zawsze lepiej mieć ciut większy zapas mocy,
chociaż i tak dużo więcej dadzą Ci jasne szkła.
krolewicz
17-07-2011, 13:48
Tak ogólnie ta SB-700 jest ok przy zastosowaniach amatorskich.
Gdzieś czytałem dokłądny test, różnica mocy jest ok. 0.3EV na szerokim do ok. 0.5 na tele.
Pryz ślubach gdy się odbija światło od ścian zawsze lepiej mieć ciut większy zapas mocy,
chociaż i tak dużo więcej dadzą Ci jasne szkła.
czemu tu ludzie takie bujdy opowiadają?
mocy w sb700 przy dzisiejszych korpusach i jasnych szkłach na pewno nie zabraknie, sb700 jest mniejsza, lżejsza, nie przegrzewa się i ma super filtry (zamiast tych beznadziejnych z sb900)
no ale sb700 to tylko do zastosowań amatorskich :)
Kartofelinder
17-07-2011, 16:08
mocy w sb700 przy dzisiejszych korpusach i jasnych szkłach na pewno nie zabraknie, sb700 jest mniejsza, lżejsza, nie przegrzewa się i ma super filtry (zamiast tych beznadziejnych z sb900)
Potwierdzam. Sam ostatnio stojąc przed tym dylematem, z podanych względów postawiłem na SB-700. Kasa nie grała w tym przypadku roli.
Myślę, że każdy ma prawo do swojego zdania, przydałoby się ciut szacunku dla innych opinii.
Posiadam SB-700. Używam jej do celów amatorskich tak jak pisałem.
Do tego mi ogólnie wystarcza choć parę razy ciut mi brakowało mocy.
Np. przykład przy odbijaniu od niezbyt bliskich ścian lub w plenerze.
Nie każdy lubi fotki robione przy kosmicznym ISO, a przy fotkach w plenerze gdy chce się rywalizować ze światłem zastanym to wysokie ISO oraz jasne szkła wg mnie nic nie dają.
Polecam obejrzeć tutoriale autora Joe Mcnally z pustyni na youtube.
Ale ja jestem amator, fachowcy z naszego forum na pewno mają na to sposoby ;)
krolewicz
17-07-2011, 21:42
szacunek, a opowiadanie bzdur to dwie różne sprawy
jak ktoś się uprze, że chce zrobić zdjęcie w południe i chce to jeszcze solidnie dopalić lampa, to oczywiscie mocy zabraknie
ale można też przejść w cień, nad modelem rozłożyć półprzepuszczalną blendę lub odpić światło od blendy i lampkę schować
słoneczka mcnallego znam, ale nie wiem czego mają dowodzić
@krolewicz
nie przegrzewa się i ma super filtry (zamiast tych beznadziejnych z sb900)
Mógłbyś rozwinąć temat i wytłumaczyć laikowi o co kaman ? Bo jestem właśnie zainteresowny lampą i tymi filtrami. W czym te z SB700 są lepsze kakaś nowa wersja, lepsze wykonanie? Słyszałem też, że można kupić takie filtry osobno i wtedy jest ich więcej.
I jeszcze jedno jak już sie kłucicie to powiedzcie mi czy faktycznie SB900 jest naprawdę dużo mocniejsza od SB700- chodzi mi otaką sytuację piaskownica w słoneczny dzień i dziecko siedące w zacienionej części tak , że oświetlony piach jest za nim. Filtr polaryzacyjny trochę pomaga wygaszając odbicia słońca od piasku jednak nawet wbudowana lampa sobie nie radzi. Potem wyciąganie cieni a na D60 nie mam wielkiego pola manewru. Czy w takiej sytuacji 900-tka będzie lepsza, czy wystarczy, że kupie 700-tkę. Oczywiście z żadnymi parasolkami nie będę latał jako amator, bo i tak się nam mnie patrzą jak na idiotę :smile:
Co oznacza że SB900 obsługuje tryb automatyczny, a SB700 nie obsługuje?
Czy to duży mankament?
Pytanie do urzytkownikow SB700 :
Czy da sie w tej lampce wylaczyc podswietlenie ekranu? Czytam instrukcje i nie widze tam takiej opcji , znalazlem tylko ze mozna przyciemnic albo rozjasnic ekran.
Ponawiam pytanie które zadałem jeden post wcześniej: Co oznacza że SB900 obsługuje tryb automatyczny, a SB700 nie obsługuje?
Czy nikt na forum nikona nie wie???
Może chodzi o to, że lampa obsługuje TTLa, manual i manual z priorytetem odległości bez automatyki lampy, z resztą na fotografii lampy nie widać z przodu żadnego czujnika.
jak ktoś się uprze, że chce zrobić zdjęcie w południe i chce to jeszcze solidnie dopalić lampa, to oczywiscie mocy zabraknie
ale można też przejść w cień, nad modelem rozłożyć półprzepuszczalną blendę lub odpić światło od blendy i lampkę schować
słoneczka mcnallego znam, ale nie wiem czego mają dowodzić
Słoneczka mcnallego mają dowodzić, że moc nawet silnych flashy jest czasem niewystarczająca.
Przecież on nawet do zdjęć mocno popołudniowych używał na ogół dwu SB-900 z softboxem.
I to były fotki robione z obiektywem 35mm więc relatywnie z bliska.
A druga sprawa to wg mnie "zawodowy" fotograf powinien kiedy tylko jest to możliwe odbijać światło od czego tylko się da przy robieniu fotek z flashem.
A przecież nigdy nie wiadomo jak daleko będzie sufit/ ściana.
Mocniejsza lampa to zawsze ciut większa szansa, że to się uda.
W rodzinie i wśród znajomych było ostatnio 5-6 ślubów.
Tak jak oglądałem fotki tych fotografów zawodowych to największe zróżnicowanie jest dla mnie na zdjęciach z flashem.
Niektórzy wciąż walą na wprost nawet gdy jest biały sufit 3 metry nad ziemią, inni dają tylko w sufit plus odbłyśnik, a inni potrafią tworzyć prawdziwą sztukę odbijając świadomie światło i uwzględniając światło zastane.
No i są jeszcze fanatycy co robią zawsze bez lampy nawet gdy się nie da.
Mi do normalnych zastosowań SB-700 wystarcza tylko czasem mam chęć pokombinować i wtedy korci mnie na coś mocniejszego.
szymon708
19-07-2011, 20:31
krótko - sb900! i jest moc :-)
@krolewicz
Mógłbyś rozwinąć temat i wytłumaczyć laikowi o co kaman ? Bo jestem właśnie zainteresowny lampą i tymi filtrami. W czym te z SB700 są lepsze kakaś nowa wersja, lepsze wykonanie? Słyszałem też, że można kupić takie filtry osobno i wtedy jest ich więcej.
I jeszcze jedno jak już sie kłucicie to powiedzcie mi czy faktycznie SB900 jest naprawdę dużo mocniejsza od SB700- chodzi mi otaką sytuację piaskownica w słoneczny dzień i dziecko siedące w zacienionej części tak , że oświetlony piach jest za nim.
W SB-700 filtry to kawałek sztywnego plastiku zakładany na lampę.
Na taki filtr można założyć jeszcze dyfuzor.
Myślę, ze możesz sobie wyliczyć jaki będziesz miał zasięg,
Ustawiasz na aparacie max czas synchronizacji i patrzysz jaką dostaniesz przesłonę.
Tak strzelam z głowy, że wyjdzie Ci F16 przy ASA200 w słońcu.
SB-700 ma przy 200ASA około lp 40.
Czyli zasięg na moje oko 2.5m.
A jeśli do rozświetlenia cieni zakładamy dla lampy -2EV to powinien być dwa razy większy.
Nie pomyliłem się w obliczeniach ?? Co Wy na to ??
Oczywiście jeśli być chciał użyć parasolki to zasięg spada 2x.
Filtry/ dyfuzory też swoje zabierają.
SB-900 wg mnie powinna mieć zasięg większy o ok. 20%
Co do filtrów to w SB-700 są grube plastikowe, które się nie zużywają, a w SB-900 są foliowe, które trzeba wymieniać (zużywają się).
W SB-700 w komplecie masz tylko zielony i pomarańczowy i jak chcesz coś dokupić to jest problem. Natomiast do SB-900 możesz łatwo dokupić foliowe filtry o różnych kolorach (Nikon ma taki zestaw SJ-3 ??, za 90 zł 16 filtrów), poza tym łatwo możesz sobie sam dociąć, a z dodatkowymi kolorami w SB-700 może być problem. Tak więc co do filtrów, to zależy od tego, czy chcesz eksperymentować z kolorem światła flesza.
Ponawiam pytanie które zadałem jeden post wcześniej: Co oznacza że SB900 obsługuje tryb automatyczny, a SB700 nie obsługuje?
Tryb automatyczny to jest zdaje się taki, ze naświetlanie zależy wyłącznie od lampy.
Ma ona swój własny czujnik pomiaru błysku.
Miałem taka lampę Metza za ok. 300zł.
Trzeba było na niej ręcznie ustawić czułość i przesłonę.
Oczywiście nie są brane pod uwagę filtry na obiektywie itp.
Zaleta była taka, że można było jej używać na ...Nikonie, Canonie, Panasoniku i Bóg wie czym jeszcze.
Aha i można było też użyć tych najtańszych Phottixów do zdalnego odpalania błysku.
Nie wiem czy ustawiając w taki tryb SB-900 da się ją używać w podobny sposób.
Jeśli tak to można by nieźle szpanować zakładając ją np. na malutkiego Panasonika LX-3 ;)
Jeśli chodzi o tryb auto sterowany wyłącznie z lampy to dodam, że przy większej ilości lamp i wyzwalaniu zdalnym daje on bardzo nierówne efekty.
A co do całości to radzę zerknąć do instrukcji (powinna być do pobrania z Internetu), tam jest wszystko wyjaśnione.
Tryb automatyczny to jest zdaje się taki, ze naświetlanie zależy wyłącznie od lampy.
Ma ona swój własny czujnik pomiaru błysku.
Zgadza się, lampa w tym trybie mierzy światło przez swój własny czujnik, a ten cały system to poprzednik TTL.
Nie wiem czy ustawiając w taki tryb SB-900 da się ją używać w podobny sposób.
Tak, w SB-900 jest taki tryb i nazywa się A, jest nawet AA - wtedy aparat sam przekazuje do lampy informacje o przysłonie, ale to drugie działa tylko z Nikonami.
Dzieki tomek67 i Lukdz. Teraz wiem w czym tkwi różnica. dostałem na PW informacje od kolegi forumowicza z mojego miasta, że ma SB900 i moze mi udostepnić do prób lub wyjaśnić wątpliwości.
To miejsce pomaga zrozumieć zasady działania tych wszystkich "cudeniek" i zawiłe terminy w instukcjach.
Nie dziwi mnie pytanie kamilp.
W instrukcji SB900: "Czujnik wbudowany w lampę SB-900 mierzy światło błyskowe odbite od
fotografowanego obiektu, regulując automatycznie moc błysku w celu uzyskania
prawidłowej ekspozycji. Pozwala to na łatwe korygowanie ekspozycji poprzez zmianę
ustawienia przysłony w aparacie lub obiektywie"
w SB700: "W trybie AUTO zdalne lampy błyskowe rozpoczynają i kończą wyzwalanie błysku w synchronizacji z główną lampą błyskową."
I w sumie nie wiadomo czy błysk lampy(SB900) jest jakoś przerywany wcześniej gdy czujnik stwierdzi, że "już dość", czy lampa "bada" obiekt przy pomocy tych tajemniczych "przebłysków monitorujących", których również używa SB700:-P
robertw33
22-07-2011, 23:58
ja posiadam od 4-miesięcy sb-700 , uważam że mój wybór był trafny dodatkowe jest mniejsza od SB900 i to przeważyło
adolfik9501
23-07-2011, 12:05
Dzieki tomek67 i Lukdz. Teraz wiem w czym tkwi różnica. dostałem na PW informacje od kolegi forumowicza z mojego miasta, że ma SB900 i moze mi udostepnić do prób lub wyjaśnić wątpliwości.
To miejsce pomaga zrozumieć zasady działania tych wszystkich "cudeniek" i zawiłe terminy w instukcjach.
Nie dziwi mnie pytanie kamilp.
W instrukcji SB900: "Czujnik wbudowany w lampę SB-900 mierzy światło błyskowe odbite od
fotografowanego obiektu, regulując automatycznie moc błysku w celu uzyskania
prawidłowej ekspozycji. Pozwala to na łatwe korygowanie ekspozycji poprzez zmianę
ustawienia przysłony w aparacie lub obiektywie"
To zdanie dotyczy tzw. trybu A (automatyka własna).
w SB700: "W trybie AUTO zdalne lampy błyskowe rozpoczynają i kończą wyzwalanie błysku w synchronizacji z główną lampą błyskową."
To zaś dotyczy sterownika SU4, który ma dwa tryby pracy Auto i M. Instrukcja jest przejrzysta. Nie wolno się tylko kurczowo trzymać hasła "AUTO" ;)
I w sumie nie wiadomo czy błysk lampy(SB900) jest jakoś przerywany wcześniej gdy czujnik stwierdzi, że "już dość", czy lampa "bada" obiekt przy pomocy tych tajemniczych "przebłysków monitorujących", których również używa SB700:-P
W trybie A lampa sama dobiera siłę/czas trwania błysku na podstawie własnych pomiarów odbitego światła. Zasada działania się nie zmieniła od lat. Większość starych lamp za kilka złotych na Alle posiada tryb A.
Jeśli chodzi o tryb AUTO w SU-4 to radzę przeczytać ten (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=42350) wątek na forum.
Bawiłem się wczoraj SB-700 i SB-900.
Zauważyłem kilka różnic o których wcześniej nie wiedziałem.
W SB-700 gdy pracuje jako MASTER w CLSie wszystkie grupy muszą mieć ten sam tryb czyli TTL lub M,
w 900 można dla każdej grupy wybrać oddzielnie.
W 900 gdy pracuje jako REMOTE można wyłączyć to mruganie czerwonej kontrolki z przodu co kilka sekund, w 700 nie znalazłem tej opcji.
No i w 700 nie potrafię wyłączyć automatycznego zooma na stałe, tzn. po każdym wyłączeniu znowu bierze ogniskową z aparatu.
SB-700 jest mniejsza i jakoś przyjemniej się mi jej używa na codzień.
trochę OT ale ile teraz kosztuje sb700 a ile sb900 np w fotojokerze?
Najlepiej jak sam sobie sprawdzisz
http://www.e-fotojoker.pl/lampy-b-yskowe/
Najlepiej jak sam sobie sprawdzisz
http://www.e-fotojoker.pl/lampy-b-yskowe/
heh, też kiedyś na to się złapałem, jak pójdziesz do sklepu to zobaczysz inne ceny...
heh, też kiedyś na to się złapałem, jak pójdziesz do sklepu to zobaczysz inne ceny...
bo Fotojoker, to Fotojoker, a e-Fotojoker, to e-Fotojoker ;)
Możesz jednak zamówić w e-fotojoker'ze z opcją odbioru we wskazanym sklepie Fotojoker'a po cenie internetowej + jakiś drobny haracz (coś ok. 30 zł). Niestety nie jest to wówczas traktowane jako zakup internetowy, a więc nie obowiązuje zasada 10'ciu dni na zwrot towaru. IMO lepiej korzystać z opcji dostawy do domu.
No i kupiłem SB900. Dlaczego? Stwierdziłem, że nie będę później zmieniał na lepszą tracąc kasę. Po drugie ta lampa ma jako jedyna zakres ogniskowych do 200mm. Nie wiem, czy dobrze kombinuje, ale spróbuje tego użyć w terenie z dłuższym obiektywem. Chwilę zastanawiałem się nad Sigmą, bo tańsza, ale jak porwałem instrukcje, tejże w PDF z instukcją SB900, to nie miałem wątpliwości :) . Prócz tego najważniejsze, że efekty działania lampy podobają się "ministrowi finansów" :) Przy okazji dowiedziałem się jak bardzo stareńki i kiepski jest mój stary D60, i co gorsza pod jednym względem nawet od D40 (1/200 s) :( . Pomijam komunikację z wyższymi boby( rozpoznawanie filtra, możliwość aktualizacji softu).
piters1986
21-10-2011, 20:41
Witam,
planuję zakup lampki. Waham się między sb 700 albo sb 900 a metz 58 AF2. Chcę spróbować zabawy w cls ale czy z d70s będą dobrze gadać? Najbardziej podoba mi się sb700 bo mała ale czy np w plenerze mocy nie braknie?
Witam,
planuję zakup lampki. Waham się między sb 700 albo sb 900 a metz 58 AF2. Chcę spróbować zabawy w cls ale czy z d70s będą dobrze gadać? Najbardziej podoba mi się sb700 bo mała ale czy np w plenerze mocy nie braknie?
Mam SB-900, a od jakiegoś czasu również SB-700 i jeśli miałbym wybierać ponownie zdecydowałbym się jednak na SB-900. Mimo, że 700-tka jest mniejsza czyli poręczniejsza i ma bardziej dopracowaną ochronę przed przegrzaniem jest jednak troszkę okrojona. Oczywiście wszystko zależy do czego będziesz jej używał. Jeśli prywatnie to SB-700, do zastosowań profesjonalnych SB-900.
A z ciekawosci zapytam.... Co to jest profesjonalne zastosowanie lampy i dlaczego do owych zastosowan 900 lepsza ?
Ja czas jakis temu zamienilem 800 na Metza 50. 900 pewnie spotka tem sam los czyli wymiana na 50tke i butelke liskacza :)
A czemu? A poza tym ze fufu ma czasem problemy z dogadaniem sie z sabinami to na dodatek doszedlem do wniosku ze ja osobiscie w blyskogracie potrzebuje 2 rzeczy - TTL/BL i M. Cala reszte uwazam za zbedne gadzety
A z ciekawosci zapytam.... Co to jest profesjonalne zastosowanie lampy i dlaczego do owych zastosowan 900 lepsza ?
Ja czas jakis temu zamienilem 800 na Metza 50. 900 pewnie spotka tem sam los czyli wymiana na 50tke i butelke liskacza :)
A czemu? A poza tym ze fufu ma czasem problemy z dogadaniem sie z sabinami to na dodatek doszedlem do wniosku ze ja osobiscie w blyskogracie potrzebuje 2 rzeczy - TTL/BL i M. Cala reszte uwazam za zbedne gadzety
Ja lamp używam przy sesjach plenerowych, mimo że w porównaniu do lamp studyjnych są słabsze jednak dla mnie dużo bardziej poręczne.
Uważam, że SB-900 w porównaniu do SB-700 jest bardziej dla profesjonalistów ponieważ można łatwiej ją dostosować pod siebie dzięki bardziej rozbudowanemu Menu. Skusiłem się na tańszą, bo dużo osób zachwala jednak u mnie się nie sprawdza. Pewnie, to kwestia przyzwyczajenia.
Dodatkowo używając SB-700 na korpusie, cały czas włączony jest BL i niestety nie da się go wyłączyć, poza tym jeśli ktoś używa szerokiego obiektywu np. 14mm musi pamiętać, że trzeba wyjąć dyfuzor bo lampa nie ustawi palnika na 17mm jak w SB-900. Okrojone też sterowanie w trybie Master, nie można mieszać iTTL i M między grupami czy lampą główną. Chyba, że ja nie znalazłem takiej opcji.
A jak ktos radiowo odpala ?
A jak ktos radiowo odpala ?
Wtedy lepiej kupić tańszą SB-600 jeśli jeszcze jest dostępna. ;)
adolfik9501
23-10-2011, 22:43
Wtedy lepiej kupić tańszą SB-600 jeśli jeszcze jest dostępna. ;)
Lepiej kupić 6-8 starych mocnych Sunpaków zamiast jednej SB600, albo innych manualnych lamp.
Lepiej kupić 6-8 starych mocnych Sunpaków zamiast jednej SB600, albo innych manualnych lamp.
Wątek jest o SB-700 vs SB-900, jednak nawiązałem do SB-600 ponieważ mając ok 959 zł (cena nowej SB-700) ja wybierając teraz ponownie zdecydowałbym się na tańszą SB-600 lub dopłacił do SB-900 (jeśli mówimy o nowym sprzęcie, bo zawsze można polować na SB-800).
Czy te obydwie lampy będą wspołpracować z chińskim triggerem (taki sam jak Cactus)?
Ktoś mi powiedział, że SB700 nie będzie...
A dlaczego ma nie wspolpracowac ?
Z moją obecną lampą nie współpracuje (Nissin di622).
Też bylem pewny ze będzie ok - ale nie było ;)
Więc dlatego chciałem się upewnić.
700-tka jest mniejsza czyli poręczniejsza i ma bardziej dopracowaną ochronę przed przegrzaniem
od kilku dni mam 900tkę, poszedłem z nią prawie prosto ze sklepu na sesję i dwa czy trzy razy zaskoczyła mnie przegrzaniem -> grupka ok 25dzieci+mikołaj x3 błyski na dziecko i nagle PIPIPIPI
no to iso 1600 i jechałem dalej przy zastanym ze świetlówek, ale się lekko zdenerwowałem...
coś tam słyszałem o problemach z przegrzewaniem ale sądziłem że trzeba naprawdę ostro walić flashem aby ją przegrzać - w końcu to najwyższy model lampy (wiem już o 910 ale cena jak zwykle u nikona kosmiczna) więc kupując ją nie spodziewałem się takich niespodzianek
"męczyłeś" może w taki sposób 700tkę? ciekawy jestem jak ona wytrzymuje taką jazdę na takich imprezach
i pytanie do ślubniaków - podczas ceremonii nie ma aż takiego natężenia błysków - wszystko jednak dzieje się wolniej - czy przegrzewaliście swoje 900tki w kościołach?
Nigdy nie przegrzałem 900tki w kościele/sali. Zawsze przegrzewa mi się w plenerze :smile:
Nigdy nie przegrzałem 900tki w kościele/sali. Zawsze przegrzewa mi się w plenerze :smile:
no to wydaje się uzasadnione, bo w plenerze z racji obecności słońca, które jest n-razy silniejsze od najjaśnijeszych nawet żarówek wewnątrz lampa musi błyskać ze znacznie większą mocą...
ale powiem że też byłoby to pewnie dla mnie zaskoczenie...
dzięki za info
Czy ktoś doświadczył problemów z ustawianiem ostrości przy wykorzystaniu wspomagania AF w SB-700 ? Myślę nad zewnętrzną lampą systemową, miałem SB-800 ale miała problemy z tym wspomaganiem więc się jej pozbyłem, SB-900 z tego co czytam także takie ma.
Nie mam ochoty na chodzenie po sklepach i testowanie który egzemlarz działa poprawnie, nie mówiąc już o kupnie używanej SB-900/800. Dla mnie to kpina, że człowiek musi robić takie kombinacje alpejskie żeby w 100% być zadowolonym ze sprzętu, od którego nie wymaga sie przecież niewiadomo czego...
Zawsze mozesz kupic Metz'a
Wiem, ale napisałem że myślę nad lampą systemową i chyba właśnie taką bym wolał.
A jaka jest wyzszosc systemowej ? Serio pytam. Bo mam i takie i takie i dla mnie nie ma zadnej
Nikt tutaj nie mówi o wyższości jednej nad drugą. To że napisałem że wolałbym Nikonowską nie znaczy, że uważam ją za lepszą. Nie wiem jak jest z kompatybilnościa Metzów jeśli chodzi o CLS, bo w razie gdybym poważniej zainteresował się strobingiem to nie chciałbym potem zmieniać lamp. A jak ze wspomaganiem AF w Metz ?
Przewaga N nad M jest taka, że są jednak trochę lepiej/solidniej wykonane (chodzi mi głównie o obudowę) i mają zdecydowanie lepiej rozwiązany temat obsługi.
Cała reszta myślę bez różnicy. Fajną sprawą w M jest możliwość upgrade'u softu przez USB!
Ja osobiście wolę "mocowanie" M niż N ale to już jak kto woli a widzę, że temat trochę zboczył z "kursu" ;)
P.S. CLS, wspomaganie itd. w mojej lampie zawsze działało bez najmniejszych problemów. Dogaduje się też z dwoma Sabinkami 800 mojego przyjaciela :D
Przewaga N nad M jest taka, że są jednak trochę lepiej/solidniej wykonane (chodzi mi głównie o obudowę)
Za to SB znacznie szybciej się rysują ze względu na właściwości ich plastiku ;) Metz jest Made in Germany i co do jakości to nie mam do czego się przyczepić, szczególnie do tego jak stabilnie siedzi na body. Co do obsługo to SB900 i SB700 są wygodniejsze bo Metzy są na poziomie SB800. Określenie Metzów jako "zamienników" nie przystaje bo są świetnej jakości i ta firma znacznie dłużej od Nikona zajmuje się produkcją lamp. Co do kompatybilności to będziesz miał na takim samym poziomie jak lampy Nikona. Dla mnie plusem było że mój Metz 58 AF-2 współpracuje zarówno z body cyfrowym jak i analogowym, co w Sabinkach po SB800 obcięto ;)
Teraz mogę podsumować po prawie roku używania: nie żałuje wyboru Metza, a jedyne co czasem denerwuje to menu mogłoby szybciej reagować na naciśnięcia klawiszy (ale pod tym względem jestem bardzo czepialski, niektórym to nie przeszkadza). Nigdy mi się nie przegrzał, długo błysk modelujący się przydaje, CLS śmiga, wspomaganie AF bardzo dobre (nawet w ciemnicy foto zrobisz) - czego chcieć więcej :)
W obecnej sytuacji cen na rynku gdzie w cenie SB700 można mieć Metza 58 AF-2 to w życiu Nikona bym nie wybrał. W wakacje miałem większy problem bo różnica w cenie Metza 58 i SB900 była tylko 200 zł ale stwierdziłem że za ta kasę sobie dokupię filtry żelowe i inne akcesoria :)
Od paru dni jestem posiadaczem SB-700 (udało mi się dorwać w MMarkt za 999zł - ostatnią z 3 sztuk z dostawy na styczeń/luty! - więc kto się czai na siedemsetkę niech zobaczy może w każdym MM mają takie ceny). Jak na razie jestem zadowolony w 100% (lampa nie kolebie się w stopce D70s - a na tym mi bardzo zależało, wspomaganie AF działa idealnie, interfejs jest intuicyjny). Denerwuje jedynie zakładanie dyfuzora, ale może to kwestia przyzwyczajenia...
Ktoś parę postów wcześniej napisał, że w lampie nie można ustawić trybu TTL (bez BL), chciałbym sprostować bo dla wielu to może być istotne - da się - wystarczy zmienić tryb pomiaru ekspozycji w aparacie z matrycowego/centralnie ważonego na PUNKTOWY : )
W obecnej sytuacji cen na rynku gdzie w cenie SB700 można mieć Metza 58 AF-2 to w życiu Nikona bym nie wybrał. W wakacje miałem większy problem bo różnica w cenie Metza 58 i SB900 była tylko 200 zł ale stwierdziłem że za ta kasę sobie dokupię filtry żelowe i inne akcesoria :)
Gdzie można dostać Metza 58 AF-2 za 1000zł?
adolfik9501
18-02-2012, 09:14
Od paru dni jestem posiadaczem SB-700 (udało mi się dorwać w MMarkt za 999zł - ostatnią z 3 sztuk z dostawy na styczeń/luty! - więc kto się czai na siedemsetkę niech zobaczy może w każdym MM mają takie ceny). Jak na razie jestem zadowolony w 100% (lampa nie kolebie się w stopce D70s - a na tym mi bardzo zależało, wspomaganie AF działa idealnie, interfejs jest intuicyjny). Denerwuje jedynie zakładanie dyfuzora, ale może to kwestia przyzwyczajenia...
Ktoś parę postów wcześniej napisał, że w lampie nie można ustawić trybu TTL (bez BL), chciałbym sprostować bo dla wielu to może być istotne - da się - wystarczy zmienić tryb pomiaru ekspozycji w aparacie z matrycowego/centralnie ważonego na PUNKTOWY : )
1. Taka jest specyfika trybu TTL BL, że do działania potrzebuje tryb matrycowy/centralnie ważony pomiaru światła, co jest logiczne, skoro to zrównoważony błysk wypełniający.
2. W SB700 nie da się ustawić TTL, w trybie matrycowym/centralnie ważonym aparatu.
W instrukcji zresztą pisze na stronie C-1: "W zależności od ustawień aparatu dostępne są opcje zrównoważonego błysku wypełniającego i-TTL lub standardowego trybu i-TTL. Lampa SB700 nie pozwala na wybór typu trybu i-TTL."
Mam sb 700 z wyboru do zastosowań amatorkich.
Nie mam porównania do sb 900.
Do robienia zdjęć w pomieszczeniach wystarcza mi w 100%.
Wspomaganie AF jest dobre i nie wprowadza pomyłek.
Nigdy jej nie "zagotowałem" ale też się nie starałem.
Nie byłem jeszcze w plenerze więc nie wiem jak z mocą, ale w pomieszczeniach jest ok.
Dała rade w galerii gdzie sufit wysoko i trudno o coś odbić.
Faktycznie zapięcie nie jest sztywne i rusza się trochę na stopce D90.
Daje radę z szeoką tokiną.
Na chwilę obecną jestem zadowolony i nie patrzę na nią przez pryzmat złotówek.
Witam,
Po przestudiowaniu forum zdecydowalem sie na zakup lampy SB-700. Dzisiaj pierwsze szlify... i w zwiazku z tym narodzilo mi sie pewne pytanie.
Mianowicie gdy zmieniam "Ustawienie rozkladu oswietlenia" to pelny zoom na lampie moge uzyskac tylko na "Rownomiernym" natomiast gdy wybiore "Pomia centralnie wazony" lub "standardowy" wtedy maks zoom wynosi 70mm i 80mm. Czy jest to norma?
Pozdrawiam
adolfik9501
09-03-2012, 20:15
Witam,
Po przestudiowaniu forum zdecydowalem sie na zakup lampy SB-700. Dzisiaj pierwsze szlify... i w zwiazku z tym narodzilo mi sie pewne pytanie.
Mianowicie gdy zmieniam "Ustawienie rozkladu oswietlenia" to pelny zoom na lampie moge uzyskac tylko na "Rownomiernym" natomiast gdy wybiore "Pomia centralnie wazony" lub "standardowy" wtedy maks zoom wynosi 70mm i 80mm. Czy jest to norma?
Pozdrawiam
A co na ten temat mówi instrukcja? ;)
A co na ten temat mówi instrukcja? ;)
Wlasnie ja czytam i nie widze o tym wzmianki. Bede wdzieczny za pomoc.
adolfik9501
09-03-2012, 20:20
wlasnie ja czytam i nie widze o tym wzmianki. Bede wdzieczny za pomoc.
h22.
Troche czarna magia dla mnie ta tabela :) Moglbys to mi jakos opisac w kilku zdaniach?
Troche czarna magia dla mnie ta tabela :) Moglbys to mi jakos opisac w kilku zdaniach?
przecież tam jest czarno na białym wszystko... sam to przed sekundą sprawdzałem i wszystko jest jasne, o ile tylko poczytasz (troszku teorii) i będziesz wiedział 'co co znaczy i co jest co' :-)
Ja po obejrzeniu tego filmiku na pewno bym się na SB-900 nie zdecydował:
http://youtu.be/ASPWlvNbRbw
piotr_wojcik
26-03-2012, 12:14
Do reporterki i częstego błyskania polecam sb-700 (nie wyłącza się). Do błyskania zdalnego/zarządania innymi flashami w cls sb-900.
Do reporterki i częstego błyskania polecam sb-700 (nie wyłącza się). Do błyskania zdalnego/zarządania innymi flashami w cls sb-900.
dokładnie :-)
Chyba lepiej już do reporterki dołożyć i wziąć SB-910 - też się nie wyłącza ;)
Art Erie
26-03-2012, 21:36
Chyba lepiej już do reporterki dołożyć i wziąć SB-910 - też się nie wyłącza ;)
Ale chyba zwalnia, żeby się nie przegrzać ("wyłączyć") ?
Jeżeli test polegający na naciskaniu czerwonego przycisku w lampie (ten który się podświetla na czerwono gdy jest naładowana) w trybie M na1/1 mocy jest miarodajny, to moja wydała z siebie 19 błysków i dopiero przy 20-tym był sygnał. Mam jednak takie pytanie: Jak trzeba nastawić moc błysku w SB900, żeby był tak mocny jak w SB700 ustawionej "na maksa"? Może wtedy nie wyłączałaby się tak szybko.
Hm, może. Ale jaki w tym sens?
To tak jakby porównać dwa samochody:
- Ja mam SB700 i mogę nim cisnąć 120km/h non stop!
- A ja mam SB900 i mogę nim jechać 150km/h!! Ale tylko przez 5 minut, bo później się przegrzewa, wszystko się wyłącza i muszę się zatrzymać na poboczu ;)
Co kto woli :)
adolfik9501
27-03-2012, 15:24
- A ja mam SB900 i mogę nim jechać 150km/h!! Ale tylko przez 5 minut, bo później się przegrzewa, wszystko się wyłącza i muszę się zatrzymać na poboczu ;)
Ale aby wyprzedzić wystarczy ;) Do tego jak się umiejętnie obchodzić z gazem to i zatrzymywać się nie trzeba...
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Potrzebujesz mocy SB700 ograniczasz moc i jedziesz non stop, albo potrzebujesz czegoś mocniejszego i masz SB900. Chciałem tylko sprawdzić dla jakich ustawień 900-tki moc błysku jest porównywalna do 700-tki i czy wtedy też się tak szybko nagrzewa. Mi się jeszcze nigdy nie wyłączyła ( z wyjątkiem dzisiejszego testu), więc mam dobrze działającą lampę z dużym zapasem mocy. Ale to jest moje subiektywne odczucie. Zresztą tu chodzi chyba o takie opinie, a nie o dogmaty masz kupić to a nie to. Ja wybrałem 900-tkę, bo starczyło mi kasy ale gdybym miał mniej to byłbym zadowolony z 700-tki. Zresztą ktoś tu już pisał, że po wyłączeniu zabezpieczenia nie udało mu się spalić lampy.
A przykład, który podałeś: czy nie warto mieć auta, które tak czy owak potrafi jechać 120 a jak trzeba potrafi przyśpieszyć do 150, żeby na przykład wyprzedzić jakiegoś wolnego TIR-a :)
O ktoś mnie znowu wyprzedził :)
Zrozumiałem, zrozumiałem, tylko że nigdy do końca nie przewidzisz ile będzie trwał ten "czas wyprzedzania". Co zrobisz, kiedy będąc już na lewym pasie okaże się, że przed TIR-em jadą jeszcze dwie osobówki, a Twój sprzęt odmawia posłuszeństwa i się dławi, a z przeciwka jedzie inny TIR? ;)
Oczywiście, że można pełnej mocy nie używać, ale w takim razie po co robić taki sprzęt, który nie udźwignie pełni swojej mocy? I tutaj pretensje tylko do producenta...
No dobra, to inaczej i bez analogii do sytuacji drogowych :) Czy używasz lampy w trybie M i na pełnej mocy, bo ja nie. Ale robię zdjęcia z lampą w trybie A i na ile mój zabytkowy D60 pozwala w trybie S i jeszcze jej nie zagrzałem. I wyobraź sobie sytuację w której jest za ciemno dla 700-setki ( lub po prostu silniejsza lampa dała by lepszy efekt). Albo wyobraź sobie , że masz założony obiektyw o ogniskowej np 180mm. Każda lampa ma swoje plusy i minusy.
adolfik9501
27-03-2012, 17:00
Zrozumiałem, zrozumiałem, tylko że nigdy do końca nie przewidzisz ile będzie trwał ten "czas wyprzedzania". Co zrobisz, kiedy będąc już na lewym pasie okaże się, że przed TIR-em jadą jeszcze dwie osobówki, a Twój sprzęt odmawia posłuszeństwa i się dławi, a z przeciwka jedzie inny TIR? ;)
I to jest właśnie przykład wyprzedzania bez pomyślunku ;)
Oczywiście, że można pełnej mocy nie używać, ale w takim razie po co robić taki sprzęt, który nie udźwignie pełni swojej mocy? I tutaj pretensje tylko do producenta...
Zawsze można ten niezbyt udany ficzer, czyli ochronę przed przegrzaniem, wyłączyć. Poza tym, skoro porównujemy, gdy SB700 będzie błyskać pełną mocą, to SB900 nie, więc w takim wypadku nie widzę problemu odnośnie przegrzewania.
Używasz na pełnej, mocy, czy nie, to nie ma znaczenia. Mnie bardziej chodzi o to, że jeśli dane urządzenie ma jakiś, nazwijmy to dla uproszczenia: "tryb pełnej mocy", to powinna być ta moc przez producenta tak dobrana, żeby można było zawsze na nią liczyć, bo pomijając fakt, że na drodze jak i w fotografii są sytuacje zaskakujące i nie do przewidzenia, to ja mogę chcieć tej pełnej mocy, bo tak, bo za nią zapłaciłem :)
A nie że błyśniesz sobie 15, 19, czy tam 25 razy, a później stop. Tym bardziej jeśli dotyczy to niegdyś topowej lampy. Dla mnie to jest po prostu niedoróbka.
Ale tak jak już napisałem, co kto woli :)
krzysiozboj
27-03-2012, 18:37
O to że SB900 jest mocniejsza i pozwala na więcej nie ma sensu się spierać, ja tą lampę skreśliłem ze względu na ... wymiary i masę. Mogłem kupić kilkumiesięczną na gwarancji za to co wydałem na SB700. Kwestia priorytetów którymi się kierujemy, mnie jako amatorowi nie bardzo chce się nosić masy ciężkiego sprzętu, ktoś kto zarabia na tym pewnie doceni większe możliwości i większą moc kosztem niedogodności ciężaru i gabarytów.
Mi gabaryty lampy nie przeszkadzają choć z D60 wygląda śmiesznie ;) Bardziej chodziło o moc (jakby była potrzebna) i ogniskową (200), bo się przydaje. Z drugiej strony widzę, że 700-tka ma szerszy kąt i to z kolei przydałoby się w pożyczonym samyangu 8/3,5. Ale nie można mieć wszystkiego. Co najwyżej można sobie dokupić SB700 :)
sb-700 też zwalnia w miarę nagrzewania żeby się nie wyłączyć na odpoczynek ;)
Witajcie, na razie to moje początki i im więcej czytam tym niej zdecydowany jestem, tylko amatorka, zastanawiam się jak w tytule między 700 a 900, nie wiem się jak 700 sobie poradzi w sporych kościołach, jakiś większych pomieszczeniach typu ciekawe wnętrza większe, np. jade na urlop itp i podczas zwiedzania trzeba błysnąć...... . Nie ukrywam, że koszta też mają znaczenie, sądziłem zmieścić sie w 1,1 tys. czyli nówka 700 bądź 900 używana, ale jakoś bardziej wolę nowy sprzęt. Obecnie mam d90 z 18-105 oraz 50mm 1.8
Chyba wszystko zostało powiedziane. Spróbuję podsumować
SB-700 jest prostsza w obsłudze, słabsza, mniejsza, lżejsza i mniej rozbudowana w sterowaniu cls, zoomie, możliwości zasilania.
Sam musisz sobie odpowiedzieć. Używałem obu ale dla siebie zdecydowałem się na sb-700. Mój sposób fotografowania powoduje, że SB-900 niema żadnej przewagi nad SB-700.
co do tych porównań do jazdy i wyprzedzania to chyba czytaliście wcześniej jak mnie SB900 załatwiła na imprezie mikołajowej...
pamiętam że minę miałem niekiepską...
jakbym dorwał SB700 te zrobiłbym taki prosty test -> w ciemnym lub niedoświetlonym dużym pomieszczeniu pstryknął jedną i drugą na granicy ich możliwości i porównałbym fotki
może ktoś spróbuje?
Ja mogę tylko polecić kupno lampy dostosowanej do swoich potrzeb.
Jeżeli ktoś nie jest przekonany co mu jest potrzebne to pakowanie się w sb-900 nie ma sensu.
Amator, który wreszcie podjął decyzję o kupnie lampy nie powinien kupować na zapas.
Kupno dużego klocka reporterskiego tylko z tego powodu, że może się przyda to utopia.
Jeżeli tylko moc ma być wyznacznikiem to w większości przypadków sb-700 nie błyska się na 1/1.
Właściwie jeszcze mi się nie trafił taki konieczny przypadek, nawet w słoneczny dzień (jestem w fazie nauki/testów).
Art Erie
30-03-2012, 11:59
[...]Właściwie jeszcze mi się nie trafił taki konieczny przypadek, nawet w słoneczny dzień (jestem w fazie nauki/testów).
W przypadku SB 800 ( lampa mocniejsza od SB 700 i 900 ) w trybie FP przy 1/8000s zasięg lampy spada poniżej 1m.
Ale proszę to traktować jako ciekawostkę, bo warunki naprawdę extremalne.
EDIT
[...] zastanawiam się jak w tytule między 700 a 900, nie wiem się jak 700 sobie poradzi w sporych kościołach, jakiś większych pomieszczeniach typu ciekawe wnętrza większe, np. jade na urlop itp i podczas zwiedzania trzeba błysnąć...... . [...]
Zupełnie niewłaściwy tok rozumowania, nie ma takiej lampy reporteskiej, która by mogła oświetlić kościół. Nie ma i nie będzie z prostego powodu - lampy się w ten sposób nie używa.
W przypadku SB 800 ( lampa mocniejsza od SB 700 i 900 ) w trybie FP przy 1/8000s zasięg lampy spada poniżej 1m.
Ale proszę to traktować jako ciekawostkę, bo warunki naprawdę extremalne.
EDIT
Zupełnie niewłaściwy tok rozumowania, nie ma takiej lampy reporteskiej, która by mogła oświetlić kościół. Nie ma i nie będzie z prostego powodu - lampy się w ten sposób nie używa.
chyba się domyślam co masz na myśli, jednak pozostanę przy sb700, chciałem też w miare możliwości uniknąć wysokich iso oraz podpierania się na statywie, nikona mam od miesiąca i jeszcze go poznaje, wcześniej miałem olka e520 i miałem problemy w takich miejscach ciemniejszych, choćby nawet jak dziecko się bawi w pokoju
Panowie i Panie, pytanie do posiadaczy d90 i sb-900: czy podczepienie gripa równoważy lampę? Sb-900 trochę waży i mam wrażenie niestabilności. Może to kwestia przyzwyczajenia, w końcu lampę mam zaledwie kilka tygodni. Więc jak to jest - grip poprawia równowagę takiej konfiguracji?
Art Erie
30-03-2012, 13:45
chyba się domyślam co masz na myśli, jednak pozostanę przy sb700, chciałem też w miare możliwości uniknąć wysokich iso oraz podpierania się na statywie, nikona mam od miesiąca i jeszcze go poznaje, wcześniej miałem olka e520 i miałem problemy w takich miejscach ciemniejszych, choćby nawet jak dziecko się bawi w pokoju
MZ SB700 w zupełności Ci wystarczy w pokoju i w wielu innych sytuacjach.
Panowie i Panie, pytanie do posiadaczy d90 i sb-900: czy podczepienie gripa równoważy lampę? Sb-900 trochę waży i mam wrażenie niestabilności. Może to kwestia przyzwyczajenia, w końcu lampę mam zaledwie kilka tygodni. Więc jak to jest - grip poprawia równowagę takiej konfiguracji?
Grip w pewnym stopniu równoważy ciężar obiektywu, a przede wszystkim poprawia chwyt i w ten sposób praca z lampą będzie bardziej wygodna.
adolfik9501
30-03-2012, 14:25
(...)
jakbym dorwał SB700 te zrobiłbym taki prosty test -> w ciemnym lub niedoświetlonym dużym pomieszczeniu pstryknął jedną i drugą na granicy ich możliwości i porównałbym fotki
może ktoś spróbuje?
Różnica w mocy wynosi jakieś +2/3EV na korzyść SB900 [EDYTA: dla 35mm zoom).
http://flashraw.com/review-nikon-sb-700-speedlight
Tu jest bezpośrednie porównanie.
Lukasz_85
13-10-2012, 15:13
Czy ktoś miał ostatnio dylemat: "nowa SB-700 czy używana SB-900?" :] i kupił jednak SB-700. Nie mogę się do końca zdecydować. A to moja pierwsza lampa.
Czy ktoś miał ostatnio dylemat: "nowa SB-700 czy używana SB-900?" :] i kupił jednak SB-700. Nie mogę się do końca zdecydować. A to moja pierwsza lampa.
To zależy do czego ta lampa ma służyć.
Przewaga SB-900 nad SB-700:
- commander CLS (w SB-700 gorszy niż w body)
- gniazdo synchronizacji
- gniazdo zewnętrznego zasilania
Przewaga SB-700 nad SB-900:
- szybsza obsługa
- twarde (plastikowe) filtry, a nie żelowe
- cena
Jeśli nie potrzebujesz sterowania CLS, to SB-700 niemal pod każdym względem dorównuje SB-900. Różnica w mocy nie jest taka duża - z różnych testów w internecie, wychodzi do 1 EV przy 120m przy krótszych ogniskowych mniej.
Lukasz_85
13-10-2012, 21:24
Lampa? "Domowe" pstrykanie, portrety. Myślałem kiedyś o dokupieniu tańszych lamp. Czyli jednak CLS się przyda :/ SB-700 zainteresował mnie swoją wielkością i tym, że się niby nie przegrzewa tak szybko jak SB-900 (filmiki na YT).
Jeśli zależy na CLS, to tylko SB-900/SB-910. W SB-700 nie ma możliwości regulacji trybu dla każdej grupy - ustala się jeden dla 700-tki i obu grup. Możesz jedynie ustawić różne moce. Oraz stosunek mocy między grupami.
W SB-900/910 masz 3 grupy i dla każdej można ustawić tryb (TTL, M) oraz moce.
Co do przegrzewania - zdarza się jeśli robisz bardzo ciemnym szkłem całe serie zdjęć - przegrzewa się po ok 25 pełnych błyskach - raz robiłem zdjęcia z użyciem SB-900 - trzeba się bardzo postarać aby ją zgrzać.
A.. Zapomniałbym. D70/80/90, D7000 i mają sterowanie CLS za pomocą lampy wbudowanej. Co prawda tylko 2 grupy, ale można dla każdej wybrać tryb i moc.
krzysztof_par
05-11-2012, 16:43
Witam... jestem pierwszy raz na tym forum, przeczytałem ten post bo też zamierzam kupić lampe... zastanawiam sie nad kupnem SB-700 lub SB-910, jestem ciekawy czy SB-910 tak samo sie przegrzewa jak poprzedniczka SB-900?
Witam... jestem pierwszy raz na tym forum, przeczytałem ten post bo też zamierzam kupić lampe... zastanawiam sie nad kupnem SB-700 lub SB-910, jestem ciekawy czy SB-910 tak samo sie przegrzewa jak poprzedniczka SB-900?
To przeczytaj jeszcze ten:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=199438
ułatwię - możesz zacząć od tyłu.
FullMaverick
05-11-2012, 16:51
SB-910 nie przegrzewa się tak szybko jak SB-900
adolfik9501
05-11-2012, 19:47
Przegrzewają się wszystkie lampy, nie wszystkie za to mają czujnik wyłączający sprzęt, do tego tak nieszczęśliwie umiejscowiony/ustawiony jak w SB900.
locoxardas
05-11-2012, 20:40
Pytanie do urzytkownikow SB700 :
Czy da sie w tej lampce wyłaczyć podswietlenie ekranu? Czytam instrukcje i nie widze tam takiej opcji , znalazlem tylko ze mozna przyciemnic albo rozjasnic ekran.
Da się tylko zmnieniać kontrast wyświetlacza. O pełnym zgaszeniu można zapomnieć. Przeczytałem instrukcje 22 razy.
Nawet dla amatora i laika lepsza będzie SB-900. Mnie ograniczyła kwota
Witam.przeczytałem i...jestem ...zaskoczony że u mnie jest inaczej
Da się tylko zmnieniać kontrast wyświetlacza. O pełnym zgaszeniu można zapomnieć. Przeczytałem instrukcje 22 razy.
Nawet dla amatora i laika lepsza będzie SB-900. Mnie ograniczyła kwota
albo to
Dodatkowo używając SB-700 na korpusie, cały czas włączony jest BL i niestety nie da się go wyłączyć, poza tym jeśli ktoś używa szerokiego obiektywu np. 14mm musi pamiętać, że trzeba wyjąć dyfuzor bo lampa nie ustawi palnika na 17mm jak w SB-900. Okrojone też sterowanie w trybie Master, nie można mieszać iTTL i M między grupami czy lampą główną. Chyba, że ja nie znalazłem takiej opcji.
żeby wyłaczyc BL ...przełacz pomiar światła z matrycowego na punktowy
pełne zgaszenie sb700..automatyczne 40 i --- w menu lampy opcja stby
Też jestem na etapie wyboru lampy i dla siebie wybiorę SB 700.
Witam zastanawiam się na wyborem lampy jestem na etapie zakupu.
Mam pytanie czy SB700 CLS działa sprawnie jako lampa odczytująca impulsy z body mam d7100.
pozdrawiam formumowiczów
...Mam pytanie czy SB700 CLS działa sprawnie jako lampa odczytująca impulsy z body mam d7100...
Jeśli masz na myśli pracę SB 700 jako slave, odpowiedź na Twoje pytanie brzmi TAK.
Przy pomocy lampy wbudowanej możesz sterować dwoma grupami lamp z opcją niezależnego zdefiniowania trybu pracy i kompensacji błysku (+/- 3 EV) dla każdej z grup.
Podobno nieco gorzej SB-700 działa w trybie COMMANDER, ale tego nie próbowałem.
Warto wiedzieć, że SB-700 nie jest kompatybilna (CLS) z aparatami analogowymi (oprócz Nikona F6), a z cyfrowych lustrzanek z serią D1 i D100. Jeżeli nie zamierzasz użytkować jej z w/w wyjątkami, to możesz kupować spokojnie.
Warto też przeczytać ten wątek od początku - można się dowiedzieć wiele ciekawych rzeczy o lampach SB :wink:
Jeśli masz na myśli pracę SB 700 jako slave, odpowiedź na Twoje pytanie brzmi TAK.
Przy pomocy lampy wbudowanej możesz sterować dwoma grupami lamp z opcją niezależnego zdefiniowania trybu pracy i kompensacji błysku (+/- 3 EV) dla każdej z grup.
Podobno nieco gorzej SB-700 działa w trybie COMMANDER, ale tego nie próbowałem.
Warto wiedzieć, że SB-700 nie jest kompatybilna (CLS) z aparatami analogowymi (oprócz Nikona F6), a z cyfrowych lustrzanek z serią D1 i D100. Jeżeli nie zamierzasz użytkować jej z w/w wyjątkami, to możesz kupować spokojnie.
Warto też przeczytać ten wątek od początku - można się dowiedzieć wiele ciekawych rzeczy o lampach SB :wink:
Wielkie dzięki
Andrzej1974
24-11-2013, 12:25
Ciekawe i... jakże prawdziwe. ;-)