PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 55-200vr vs Tamron 55-200

emel
02-07-2011, 08:22
Po pierwsze witam, jako że to mój pierwszy post na forum;)

Wiem, że były podobne tematy, jednak żaden nie odpowiedział na moją zagwozdkę w 100%. Tak więc z góry dziękuję za wyrozumialość;) A więc, stoje przed wyborem:

Nikkor 55-200vr - używka 500pln/ nowy 600pln
Tamron 55-200 - używka 200pln/nowy 400pln.

Głównie będę robił zdjęcia z ręki, więc tu kusi VR. Ale, no właśnie - nie chciałbym przeceniać zalet VR'ki - a różnica w cenie jednak spora.. Najpierw byłem skłonny kupić nikkora, jednak jak poczytałem opinie zdumionych osób tym, co potrafi prawie darmowy Tamron.. ;) Zaznaczam, jestem na początku swojej przygody z foto;) Ale pare zdjęć w życiu już zrobiłem. Body - d80.

Z góry dzięki za szybką pomoc ;)

-bob-
02-07-2011, 10:38
VR........ Proszę,

emel
02-07-2011, 10:41
VR........ Proszę,

;)

a jakbyś mógł krótkie uzasadnienie? ;)

znam testy każdego z osobna, jednak poszukuje info jak sytuacja sie klaruje przy konfrontacji i uwzględnieniu tej różnicy w cenie...

-bob-
02-07-2011, 11:33
tamron nie był zbyt ostry, nikkorem, na początku robiłem piłkę nożną dzieciaków, i za tą kasę to był niezły obiektyw, Używałem również z D80, VR naprawdę się przydawał, dopiero, po wejściu na halę, przyszła pora na 70-200 2/8, bo jednak za ciemno było, ale miło wspominam tamto szkło.

km79
02-07-2011, 15:32
Dobra sztuka tamrona jakością obrazka i ostrością przewyższa nikkora, na Twoim miejscu jednak wybrał bym nikkora ze względu na VR.

bognik
02-07-2011, 15:48
Ten Tamron (nówka) był kiedyś po 129zł w FJ :D Nie mam porównania z Nikkorem więc nie wiem, który lepszy, ale samo VR często się przydaje ;)

emel
02-07-2011, 18:22
Dzięki.

km79, bognik - Ale czy to jest warte 300-400pln extra? ;) Tu mam zagwozdkę..

I nie mam pewności że trafie na ostry egzemplarz, jak widać, opinie rozbieżne...

Jest jeszcze taka drobna sprawa, że mam n50 1.8 i nie mam mniejszych ogniskowych. Kupując tamrona, moge sobie pozwolić na np. 18-70 dodatkowo. Kupując nikkora - narazie sobie nie pozwole.. ;) Ale wiem, że często brakuje/brakowało mi tych mm, i lubie robić fotki z odległości, więc raczej wole najpierw zaopatrzyć sie w 'tele', szumnie nazywając;)

bognik
02-07-2011, 18:34
Z Tamronem to też jest różnie ... Dodatkowo ma plastikowy bagnet. Mój ma duże problemy z łączeniem z body.

km79
03-07-2011, 09:00
Dzięki.

km79, bognik - Ale czy to jest warte 300-400pln extra? ;) Tu mam zagwozdkę..

I nie mam pewności że trafie na ostry egzemplarz, jak widać, opinie rozbieżne...

Jest jeszcze taka drobna sprawa, że mam n50 1.8 i nie mam mniejszych ogniskowych. Kupując tamrona, moge sobie pozwolić na np. 18-70 dodatkowo. Kupując nikkora - narazie sobie nie pozwole.. ;) Ale wiem, że często brakuje/brakowało mi tych mm, i lubie robić fotki z odległości, więc raczej wole najpierw zaopatrzyć sie w 'tele', szumnie nazywając;)
Moim zdaniem nie warto dla VRa rezygnować z 18-70, myślę że z D80 tamron nie będzie miał problemów z FF/BF.
Oba mają plastikowy bagnet, tamron kręci mordką, a nikkor pierścieniem ostrości o ile dobrze pamiętam.

emel
05-07-2011, 15:21
Dzięki za porady.

W każdym razie, zdecydowałem się na jedną, najprostszą metodę wyboru... Więc właśnie doszła do mnie paczka, kupiłem używke tamrona ;) A jutro kupuje używkę nikkora ;) Wypróbuje i sprzedam ten, który mi nie będzie pasował.

Jak do tej pory, po 30 minutach testowania - co prawda nie mam porównania do innych tamronów, ale wydaje się, że ten egzemplarz jest calkiem ok. Jednak przy 200mm, bez dobrego światła, zdjęcia z reki nie zrobie. Natomiast przy dobrym świetle, i ostre fotki, i bokeh bardzo ładny! O dziwo, AF trafia i co całkiem fajnie, szybkość ostrzenia tak sobie - myślalem, że będzie gorzej, jednak jeśli musi przeostrzyć cały zakres, to czegoś co sie rusza troche szybciej niż przeciętna - już nie uchwycę ;) Tak czy owak, chyba niektórzy twórcy przesadnie negatywnych opinii (odnośnie sprzętu ogółem) są nieco zbyt przewrażliwieni/nie i biorą poprawki na cenę ;)

Zobaczymy jak dalej będzie się tamron sprawował i jak będzie wyglądała sprawa z nikkorem.