Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Blue Valley
geralttt
02-07-2011, 02:28
Islandia
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img33.imageshack.us/img33/1126/bluevalley20111000pix.jpg)
evilseed
02-07-2011, 08:14
Ostatnio nieco krzywo patrzę na krzywizny z fiszaja.
Zrobiłbym z tego panoramkę (ciął dół) i więcej nieba dał bo te cirrusy się fajnie układają :D
Jest dobrze kadrowo tak jak teraz, te kwiatki powodują że zdjęcie jest inne niż większość panoram z ładnymi górami w tle.
Ciekawie się prezentuje ta "sfisiowana" panoramka :).
Dobra kompozycja z moimi ulubionymi łubinami na podłodze, rozświetlony środek i do tego niebo dobrze zagrało.
Można się czepiać deformacji, ale przecież cały urok tej fotagrafii na tym polega, że jest "inaczej" ;).
geralttt
02-07-2011, 16:24
Ostatnio nieco krzywo patrzę na krzywizny z fiszaja.
Zrobiłbym z tego panoramkę (ciął dół) i więcej nieba dał bo te cirrusy się fajnie układają :D
Tiaa i miałbym kolejną fotę z górami i niebem - No thanks! Łubiny się pokazały i tworzą zajeb..tą aurę - trzeba z tego krzystać! :)
Jest dobrze kadrowo tak jak teraz, te kwiatki powodują że zdjęcie jest inne niż większość panoram z ładnymi górami w tle.
O właśnie - widać wyrobiony wzrok.
Ciekawie się prezentuje ta "sfisiowana" panoramka :).
Dobra kompozycja z moimi ulubionymi łubinami na podłodze, rozświetlony środek i do tego niebo dobrze zagrało.
Można się czepiać deformacji, ale przecież cały urok tej fotagrafii na tym polega, że jest "inaczej" ;).
Ano właśnie - bez fisha wychodziło jakoś drętwo mz... Taki urok tego szkła, że niektóre kadry potrafi wspomóc swoim nieziemskim kątem widzenia... :)
Ciekawie wyszło i ... po dłuższej chwili wpatrywania się stwierdzam, ze mi się podoba :)
Adam Majchrzak
24-04-2012, 16:27
Inny punkt "spojrzenia" w tym przypadku dał dużo dobrego. [Czy tak właśnie, jak w tle, wyglądają Islandzkie wioski/osady?]
geralttt
24-04-2012, 18:19
Adamie nie bardzo. Tutaj akurat ośrodek z domkami wypoczynkowymi, których właściciele - małżeństwo hipisów z Reykjaviku przeprowadziło się w 1977 roku ze stolicy na północ Islandii. Zgodnie z inspiracjami ich kultury i miłością do ochrony środowiska szukali swojego miejsca w okolicach Husaviku - stąd bardzo niedaleko do koła podbiegunowego, ale to inna historia. Odnaleźli opuszczoną farmę, zachwycili się widokiem i kupili tę ziemię. Chcieli promować okolicę, zgłosili projekt domków wakacyjnych do urzędu miasta w Husaviku - odrzucono go. Miasto z tego co się dowiedziałem w ogóle nie chciało pomagać przybyszom. Zajęli się więc wszystkim we dwójkę. Przez ponad 25 lat pracowali nad tym, co obecnie możecie zobaczyć na zdjęciu, a to jedynie fragment. Moim zdaniem stworzyli niesamowite miejsce z jeziorem tuż nad brzegiem oceanu, lasem, domkami wypoczynkowymi, ptasim mini-parkiem(warunki sprawiły, że teren jest doskonałym miejscem lęgowym dla kilkunastu gatunków ptaków na tak małym obszarze)... Dla mnie baja... :)
Nikonozaur
24-04-2012, 19:19
Ja tylko zapłaczę nad światłem, którego mi na dole brakuje... Ta sprzed roku bardziej mi się widziała. ;)
Świetnie wyszło, ładne kolory... ach piękna kraina. :)