PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 24-70 coś nie tak z ostrością...

pipol
02-07-2011, 00:04
W ostatnim czasie zauważyłem pogorszenie ostrości w moim N24-70.
Rzuciło mi się to w oczy na 70mm i f2.8 jak robiłem jakieś ślubniaki
ale że warunki były wybitnie nieprzychylne to ... Teraz przetestowałem sobie
na imprezie plenerowej i właśnie szczególnie na 70mm i 2.8 wydaje mi się że coś jest nie tak.
Mam wrażenie jakby fotki były poruszone ... ale przy 1/320s i 70mm na FX...
Zresztą przykręciłem dla sprawdzenia AFS80-200 i było OK. Czyli łapy mi się nie trzęsą.
Zresztą po przymknięciu jest lepiej. Szkiełko z początków dostaw na rynek,
wszystko działa dobrze, nawet gumy się nie odklejają... Pogorszyło mu się samo z siebie ?

2 przykłady f2.8 1/320 70mm wywołane z NEF w ACR na ustawieniach fabrycznych...

http://www.relaxplus.republika.pl/1.jpg

http://www.relaxplus.republika.pl/2.jpg

coś nie tak czy przesadzam?

karolt
02-07-2011, 15:04
Kurczę, wygląda na... konkretne mydło. Nie jakieś wielkie, ale jednak. Mój na [email protected] jest chyba wyraźnie ostrzejszy, wręcz bardzo ostry. Jak masz blisko do Ostrowa, to wpadnij na porównanie :-)

Tzn, to mydło jest widoczne na pow. 100%, na normalnym powiększeniu bym nie ryzykował oceny.

Zolty
02-07-2011, 20:49
karolt: Nie moge na zakladowym kompie otworzyc linkow do twoich fotek, wiec wypowiadam sie "w ciemno".
Mialem taka przypadlosc w nowym 24-70, najbardziej widoczne na 70mm i 2.8, szczegolnie na malych odleglosciach.
Po pierwsze maly front-focus, po drugie zaskakujaco duza aberracja wzdluzna (piekne purpury na wszystkich bialych fragmentach zdjec). Wyslalem do serwisu i w ramach gwarancji usunieto usterke - zaznaczajac na papierze ze byla to regulacja.
W ciagu 6 dni szklo bylo w moich rekach i wszystko cacy od tego czasu.
Moze ci sie "rozjechal" .... a moze gdzies puknales nim (ponoc wrazliwy na uderzenia).
BTW Uzylem serwisu w Dusseldorfie - jakos mam do nich wieksze zaufanie niz do Po(d)stepu ( ktory to serwis naprawy optyki i tak wysyla do Dusseldorfu).

Powodzenia w naprawie.

karolt
03-07-2011, 09:03
karolt: Nie moge na zakladowym kompie otworzyc linkow do twoich fotek, wiec wypowiadam sie "w ciemno".

Ale to nie ja mam problem z tym szkłem, tylko kolega, który założył ten wątek :-D
No i zgadza się, ja bym wysyłał do Niemiec albo do UK do Fixation.

Zolty
03-07-2011, 19:39
Skuteczny ten firewall - oczy i umysl tez najwyrazniej blokuje.... ;)