Zobacz pełną wersję : Manualne ostrzenie - D700
Tak się złożyło że wpadł w moje ręce legendarny Noct Nikkor 58/1.2.
Nie sądziłem jednak że będę miał takie problemy z manualnym ostrzeniem. Wydawało mi się że potwierdzenie ostrości + DK17M i trochę ćwiczeń załatwi sprawę ale pomyliłem się ;/
Nawet jeśli widzę że coś jest ostre na matówce i jest potwierdzenie ostrości to nie mogę trafić i piszę tu o odległościach rzedu kilku metrów gdzie GO nie powinna już sprawiać tylu problemów.
Na LV w powiększeniu oczywiście trafiam ale nie o to chodzi.
Czy sama wymiana matówki na Katz Eye załatwi sprawę i będzie dokładniej niż z potwierdzeniem AF?
Czy też takiego Katz Eye do tego szkła trzeba jeszcze precyzyjnie ustawić w korpusie?
Gdzie w Polsce na FV kupię taką matówkę?
Z góry dzięki za pomoc :)
ten problem może rozjaśni wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=183938
nieistotne, że o D300, bo problem ten sam.
wasilewk
03-07-2011, 13:20
...Nawet jeśli widzę że coś jest ostre na matówce i jest potwierdzenie ostrości to nie mogę trafić i piszę tu o odległościach rzedu kilku metrów gdzie GO nie powinna już sprawiać tylu problemów.
Na LV w powiększeniu oczywiście trafiam ale nie o to chodzi.
...
Z góry dzięki za pomoc :)
Pomaga stosowanie ostrzenia "na obiekt" na oko - tak jak to się robiło w latach 70-ch na kliszy (nie na zieloną kropkę). Nie jest potrzebna zmiana matówki, jeśli jest DK17M. Nie zaszkodzi wykonać kilka klapnięć z ponownie ustawioną ostrością.
Pzdr.
ten problem może rozjaśni wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=183938
nieistotne, że o D300, bo problem ten sam.
Dzięki ale to tylko część problemu :)
Problem u mnie polega też na tym, że widzę różnicę punktem ostrości ustawionym na matówce, a punktem w którym ostrość wypada na zdjęciu. Wygląda na to że coś mam nie tak z matówką w jednym D700, może ta matówka jest przesunięta? Nie wiem.
Właśnie zacząłem kombinować i przypiąłem Nocta do drugiego D700 którego mam i wreszcie zacząłem trafiać :)
Dlatego właśnie pytałem czy takie matówki jak KatzEye wymagają jeszcze jakiejś regulacji ustawienia w korpusie?
wasilewk
03-07-2011, 14:37
Dlatego właśnie pytałem czy takie matówki jak KatzEye wymagają jeszcze jakiejś regulacji ustawienia w korpusie?
Nie chce mi się szukać na Forum, ale było, że te inne matówki nie dość, że z AF-em mają rzadsze trafiania, to jeszcze trzeba korektę expozycji dokładać.
Pzdr.
stachmuszel
03-07-2011, 16:57
Nie chce mi się szukać na Forum, ale było, że te inne matówki nie dość, że z AF-em mają rzadsze trafiania, to jeszcze trzeba korektę expozycji dokładać.
Pzdr.
Że co...? Co ma matówka do pomiaru światła i celności AF?
Światłomiarka aparatu jest w pryzmacie. Jeśli instalujesz jaśniejszą lub ciemniejsza matówkę, to trzeba dać odpowiednią korektę.
Do AFu mieć nic nie powinna, bo czujnik AF znajduje się pod lustrem, ale do MF jak najbardziej.
wasilewk
03-07-2011, 20:22
Że co...? Co ma matówka do pomiaru światła i celności AF?
Powtarzam to, co przeczytałem - a zdanie mam takie jak Twoje.
Pzdr.
stachmuszel
03-07-2011, 20:55
Światłomiarka aparatu jest w pryzmacie. Jeśli instalujesz jaśniejszą lub ciemniejsza matówkę, to trzeba dać odpowiednią korektę.
Do AFu mieć nic nie powinna, bo czujnik AF znajduje się pod lustrem, ale do MF jak najbardziej.
Chyba jednak "światłomiarka" nie jest w pryzmacie, tylko przy czujniku AF pod lustrem. Tym bardziej matówka nie ma nic do pomiaru światła.
http://www.belfiz.pl/obrazy_zadania/aparat1.jpg
Pozdr.
wasilewk
03-07-2011, 20:58
Chyba jednak "światłomiarka" nie jest w pryzmacie, tylko przy czujniku AF pod lustrem. Tym bardziej matówka nie ma nic do pomiaru światła.
Pozdr.
A dlaczego instrukcja zaleca zamykanie wizjera przy zdjęciach na czas ?
stachmuszel
03-07-2011, 21:04
A dlaczego instrukcja zaleca zamykanie wizjera przy zdjęciach na czas ?
Dlatego, bo światło wpadające przez wizjer może "wstecznie" dotrzeć do czujników pomiarowych i mieć wpływ na pomiar. Dotyczy to jednak tylko ekspozycji o długich czasach.
wasilewk
03-07-2011, 21:08
Dlatego, bo światło wpadające przez wizjer może "wstecznie" dotrzeć do czujników pomiarowych i mieć wpływ na pomiar. Dotyczy to jednak tylko ekspozycji o długich czasach.
To "wstecznie" mnie zastanawia: trafi wtedy pod kątem na soczewkę przed układem pomiarowym i nie dotrze do niego. (wg Twojego rysunku)
stachmuszel
03-07-2011, 21:27
Światełko wpadnie sobie taką drogą:
Wizjer - pryzmat - lustro główne (ono jest półprzepuszczalne!) - pomocnicze lustro pomiarowe - czujnik AF i pomiaru światła.
p.s. Na rysunku jest D70 wraz z N18-70.
wasilewk
03-07-2011, 21:39
Światełko wpadnie sobie taką drogą:
Wizjer - pryzmat - lustro główne (ono jest półprzepuszczalne!) - pomocnicze lustro pomiarowe - czujnik AF i pomiaru światła.
p.s. Na rysunku jest D70 wraz z N18-70.
Pomiędzy pomocniczym lustrem pomiarowym a czujnikiem AF - na Twoim obrazku jest soczewka pod kątem.
stachmuszel
03-07-2011, 21:50
Ale soczewka przepuszcza swiatlo. Jej zadaniem jest skupienie wiazki swiatla, przed "wpadnieciem" na czujniki AF i pomiaru swiatla.
wasilewk
03-07-2011, 21:57
Ale soczewka przepuszcza swiatlo. Jej zadaniem jest skupienie wiazki swiatla, przed "wpadnieciem" na czujniki AF i pomiaru swiatla.
Tak, pod warunkiem, że światło pada prostopadle do jej powierzchni (tak by było, gdyby światło było od lustra pomiarowego a nie od pryzmatu) - bo jak pod kątem, to ona skieruje go w inne miejsce...
stachmuszel
03-07-2011, 22:08
Wiesz, to jest tylko rysunek pogladowy, wiec moze nie rozkladajmy go na czynniki pierwsze.
wasilewk
03-07-2011, 22:11
Ok.
Dlatego, bo światło wpadające przez wizjer może "wstecznie" dotrzeć do czujników pomiarowych i mieć wpływ na pomiar.
.Potwierdzam
Dotyczy to jednak tylko ekspozycji o długich czasach.Nie, to obowiązuje zawsze. Tylko przy krótkich czasach mamy oko przy wizjerze i zasłaniamy sobą ten otwór. A przy długich czasach najczęsciej aparat jest na statywie i nie mamy oka przy wizjerze, nie dotykamy aparatu nie chcą c powodować drgań.
Zakłócenia pomiaru będzie istotne gdy fotografujemy ze światłem (słońce pada prosto w nie zasłonięty wizjer).
silver56
04-07-2011, 01:32
Pozdr.
Chyba jednak jest w pryzmacie (przynajmniej w niektórych modelach).
Firma KatzEye podaje w informacji (do D300), że w przypadku zastosowania matówki OptiBrite może zaistnieć konieczność skorygowania ekspozycji "Please be aware that in most cases, the OptiBrite™ treatment does not change the light metering significantly. However, in some cameras the increased brightness of the focusing screen resulting from the OptiBrite™ treatment may slightly affect the camera's light meter – please see the series descriptions for camera-specific details. With DSLRs, it is a simple matter to take a quick test shot, check the histogram, and adjust your exposure compensation as required to ensure that you achieve proper exposures."
Do zalozyciela watku - probowales skorygowac dioptrie w wizjerze?Ato do wszystkich - czy kosztem lekko rozmytych informacji w wizjerze moze sie poprawic "trafialnosc" manualna?
Ps. O, swieto lasu...
wasilewk
04-07-2011, 18:44
...- czy kosztem lekko rozmytych informacji w wizjerze moze sie poprawic "trafialnosc" manualna?
Ps. O, swieto lasu...
Nie, no - żarty ?
W wizjerze musi też być ostro --> a przynajmniej najostrzej, jak się da. Kłopot jest ten, że dla np. D700 to szkło na pełnej dziurze ma milimetrową głębię ostrości (zależy od odległości ustawianej ostrości) i w wizjerze ciężko to zobaczyć. DK-17 pomaga, ale tym, co i bez niego ustawiliby ostrość poprawnie. Jeśli ktoś ma problemy z ustawianiem ostrości 'za pomocą wzroku', to zwiększenie powiększenia obrazka niewiele pomaga, a kadrowanie jest utrudnione.
Nawet live view przy tym szkle niewiele pomaga - no chyba, że na statywie.
Pzdr.
jacekplacek
04-07-2011, 19:23
Kolega może mieć racje, ja używając obiektywu manualnego tak miałem, na matówce obraz żyleta, zielona kropka się świeci a na zdjęciu ostrość w innym miejscu, po pokręceniu tym kółeczkiem i paru próbach ostrość była tam gdzie ostrze a informacje w wizjerze są nadal ostre. Często robię makro z pierścieniami i tam ostrzy się ręcznie i GO jest bardzo mala.
http://www.galeria.cyfrowe.pl/author.php?aid=4580
W wizjerze musi też być ostro --> a przynajmniej najostrzej, jak się da. Kłopot jest ten, że dla np. D700 to szkło na pełnej dziurze ma milimetrową głębię ostrości (zależy od odległości ustawianej ostrości) i w wizjerze ciężko to zobaczyć.
Wizjer lub matówka, a może jedno i drugie jest w D700 takie sobie, jak na wizjer aparatu małoobrazkowego oczywiście.
Prosty przykład, byliśmy na plenerze i robiłem zdjęcia swoim F100 obiektywem z tiltem. Ostrość gdzieś tam z boku kadru, w pionie się rozkładała. Już umiem pracować tym obiektywem i na F100 ostrze szybko i bez problemu.
Pożyczyłem na chwile od kolegi D700, żeby zrobić zdjęcie z tym samym obiektywem. No i nie potrafiłem wyostrzyć ręcznie, doklikałem sobie jedno z pól ostrości w interesujący mnie obszar kadru wspomogłem się kropką. Nawet potem sprawdziłem na innym szkle AF czy to może nie przez dioptrie w wizjerze nie mogłem wyostrzyć, ale nie.
A F100, w sumie też nie ma matówki z mikrosoczewek, tylko już taką nowoczesną rżniętą laserem. Co prawda ma większy i jaśniejszy wizjer niż D700, ale szczerze napisawszy nie spodziewałem się aż takiej różnicy.
wasilewk
04-07-2011, 19:45
.... Co prawda ma większy i jaśniejszy wizjer niż D700, ale szczerze napisawszy nie spodziewałem się aż takiej różnicy.
No, niestety. Czy wiesz jak długo decydowałem się na cyfrę ? Kilka lat, choć obrazek oglądałem tylko na pryzmacie Psix-a (gdzie mu tam do Contaxa). "Nie sztuka zrobić coś mając komplet narzędzi, sztuka wykonać to samo bez nich" - tę mądrą maksymę trzeba było wdrożyć... Do tej pory obserwuję jak cyfra próbuje gonić analoga - również pod względem wizjerów. Tak więc dziwić się nie ma co, ale też myślałem, że różnica w podglądzie będzie mniejsza.
Pzdr.