PDA

Zobacz pełną wersję : Trasa Poznań - Sopot

pil74
01-07-2011, 18:18
Jutro czeka mnie mała wycieczka do Sopotu i mam takie pytanie jak lepiej jechać:
-Poznań-Gniezno-Bydgoszcz i potem A1
czy....
-Poznań-Nakło n.Notecią-Chojnice-Kościerzyna
Może ktoś z kolegów tamtędy śmiga i ma jakieś doświadczenie czy pchać się głównymi trasami czy może bocznymi?

mirek
01-07-2011, 18:22
Zdecydowanie pierwszy wariant !!!

mooha
01-07-2011, 18:33
1sza opcja !

marciing
01-07-2011, 18:43
1sza opcja najszybsza.

Chociaż mi się bardzo dobrze jeździ przez Starogard->Chojnice->Jastrowie->Piła->Poznań. Jakoś lubię tą trasę (może przez jedzenie w Canpolu? :) )

pil74
01-07-2011, 19:22
Zatem przytłaczającą ilością głosów zwyciężyła opcja nr1 :)
Dzięki Wielkie

chomiczkus
01-07-2011, 22:02
Zatem przytłaczającą ilością głosów zwyciężyła opcja nr1 :)
Dzięki Wielkie

Opcja jak najbardziej godna uwagi.
Jedynie co moze Ci spowolnic droge to roboty drogowe na obwodnicy.
Jutro bede testowal wariant Wawa -> Torun -> Gdansk wiec zobacze co i jak z ta obwodnica.

Pozdrawiam
Michał

darko
01-07-2011, 22:25
1sza opcja najszybsza.

Chociaż mi się bardzo dobrze jeździ przez Starogard->Chojnice->Jastrowie->Piła->Poznań. Jakoś lubię tą trasę (może przez jedzenie w Canpolu? :) )
Też jakoś mi isę dobrze jeździło tędy do Wolsztyna przez jakiś czas.

W środę byłem w Chojnicach, do Kościerzyny ruch taki sobie ale jak trafisz na dwie ciężarówki to sięciągniesz za nimi.
Kościerzyna ok, gorzej było w stronę chojnic.
Na obwodnicy stawiali bramki do opłat stąd były utrudnienia

ropusz
05-07-2011, 14:45
Ja się podepnę pod temat i zapytam czy trasę Gdańsk-Warszawa lepiej zrobić przez Toruń czy Ostródę?

chomiczkus
05-07-2011, 15:12
Ja się podepnę pod temat i zapytam czy trasę Gdańsk-Warszawa lepiej zrobić przez Toruń czy Ostródę?

Wszystko zalezy jak i kiedy jedziesz.

Przez Torun i dalej na autostrade masz dalej w km. I trzeba doliczyc blisko 18 pln za autostrade.
Jednak jak jedziesz zapakowanym autem to wg mnie komfort jazdy bedziesz mial wiekszy.
W ta niedziele z Gdanska przez Torun do Warszawy i w druga strone. Mozna powiedziec ze jednym rzutem.

Zaznaczam, ze wg mnie ta trasa jest przyjemniejsza.
W sumie na drodze sa dwa miejsca gdzie sa roboty drogowe.
Jadac przez autostrade dalej za bramkami na obwodnicy sa dwa miejsca gdzie jest zwezka i trzeba lekko zwolnic
ale generalnie bez problemu sie jedzie.

Na 7ce zas tych miejsc jest kilka, zwezki, przejazdy dookola budowanych fragmentow drogi.
Do tego duza ilosc tirow. I korki na wjezdzie do Gdansk.

Jak bys potrzebowal jakis informacji daj znac.

Pozdrawiam
Michal

pil74
05-07-2011, 15:53
Ja już po wycieczce i mogę śmiało powiedzieć, że było zadziwiająco dobrze wg trasy nr 1. :)
Najgorszy odcinek drogi to Poznań-Gniezno, z uwagi na roboty drogowe i sporawy ruch lokalny, natomiast od Gniezna było już bardzo przyjemnie.
Droga z Poznania do Sopotu prawie, pod same molo zajęła coś ok 4h.
Dzięki za rady :). Jak zawsze na Forum można liczyć. :)

ropusz
05-07-2011, 17:51
Wszystko zalezy jak i kiedy jedziesz.

Przez Torun i dalej na autostrade masz dalej w km. I trzeba doliczyc blisko 18 pln za autostrade.
Jednak jak jedziesz zapakowanym autem to wg mnie komfort jazdy bedziesz mial wiekszy.
W ta niedziele z Gdanska przez Torun do Warszawy i w druga strone. Mozna powiedziec ze jednym rzutem.

Zaznaczam, ze wg mnie ta trasa jest przyjemniejsza.
W sumie na drodze sa dwa miejsca gdzie sa roboty drogowe.
Jadac przez autostrade dalej za bramkami na obwodnicy sa dwa miejsca gdzie jest zwezka i trzeba lekko zwolnic
ale generalnie bez problemu sie jedzie.

Na 7ce zas tych miejsc jest kilka, zwezki, przejazdy dookola budowanych fragmentow drogi.
Do tego duza ilosc tirow. I korki na wjezdzie do Gdansk.

Jak bys potrzebowal jakis informacji daj znac.

Pozdrawiam
Michal
Dzięki, można jeszcze z tego co widzę nie jechać przez Toruń tylko przez Rypin i Brodnicę - jakieś 20 km mniej. Co sądzicie o tej trasie?

sebah
05-07-2011, 18:04
Dzięki, można jeszcze z tego co widzę nie jechać przez Toruń tylko przez Rypin i Brodnicę - jakieś 20 km mniej. Co sądzicie o tej trasie?
W brodnicy masz korkow od groma... swiatla co 100 metrow przez cale miasto...
nie ryzykowalbym. tak jak koledzy mowia, proponowalbym trase przez Torun i pozniej autostrada, komfort duzo lepszy.

qualin
05-07-2011, 20:40
Krzysiek nastepnym razem do Bydgoszczy nei jedz przez Gniezno tylko przez Murowana > Wagrowiec > Kcynia > Szubin > Bydgoszcz.
Zaoszczedzisz na czasie i nerwach bo droga o wiele mniej ruchliwsza od tamtej, mniej fotoradarow i mniej policji.

pil74
05-07-2011, 21:02
Krzysiek nastepnym razem do Bydgoszczy nei jedz przez Gniezno tylko przez Murowana > Wagrowiec > Kcynia > Szubin > Bydgoszcz.
Zaoszczedzisz na czasie i nerwach bo droga o wiele mniej ruchliwsza od tamtej, mniej fotoradarow i mniej policji.
Dzięki i postaram się zakodować. :)
Następna tego typu wycieczka pewno za rok na następny opener :)

qualin
05-07-2011, 21:40
Nie zmokles tam zbytnio ? ;P

pil74
05-07-2011, 21:52
Nie zmokles tam zbytnio ? ;P
Cudem nie :) Nawet się zgrzałem z lekka :)

ropusz
07-07-2011, 17:09
No i jechałem z Gdańska do Warszawy przez Toruń. Ogólnie kiepsko. Najpierw ze starówki na obwodnicę strasznie długo trwało, potem dużo czasu w korkach w Grudziądzu i w okolicy Torunia. Nie wiem, jak w tym czasie byłoby jechać przez Ostródę ale trasy przez Toruń raczej nie polecam.

Rafał_Sz
07-07-2011, 17:42
Którędy by nie jechać, przy odpowiednich predyspozycjach psychofizycznych kierowcy polecam jazdę po naszym pięknym kraju nocą, ew. baaardzo wczesnym rankiem.

chomiczkus
07-07-2011, 19:08

Nie polecam.
Jechalem raz czy dwa i dalem sobie na luz - trasa nie dla mnie.
Jedynie co to fajne widoki sa - ale z tego co pamietam to wasko, ciezko z wyprzedzaniem, duzo dlugich ciezarowek i do tego spory ruch.

Pozdrawiam
Michal

chomiczkus
07-07-2011, 19:19
No i jechałem z Gdańska do Warszawy przez Toruń. Ogólnie kiepsko. Najpierw ze starówki na obwodnicę strasznie długo trwało, potem dużo czasu w korkach w Grudziądzu i w okolicy Torunia. Nie wiem, jak w tym czasie byłoby jechać przez Ostródę ale trasy przez Toruń raczej nie polecam.

Wszystko zalezy od tego kiedy, o ktorej wyjezdzsz z miejsca docelowego i o ktorej bedziesz przejezdzal przez miasta/miejscowosci na swojej trasie.

Z tego co wiem to wyjazd z Gdanska nawet w poniedzialek o 13 z Przymorza do Przejazdowa zajął jakies 1.5 godziny ( mowie o ostatnim poniedzialku )

Z doswiadczenia wiem ze w Toruniu mase czasu traci sie w Łysomicach jak chce sie ominac miasto. Czasowo wychodzi tak samo albo nawet lepiej jak sie pojedzie przez miasto. Tylko za CH Kometa ( centrum po lewej stronie jak sie wjezdza do Torunia ) jadac w strone Centrum trzeba uwazac na fotoradary - bo jakos z tego co wiem sa czesto nabite i nie maja duzej tolerancji.

Pozdrawiam
Michal