Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kiedy budzi się dzień ...
...zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/23/dsc4109kopia2maak.jpg/)
pozdrawiam :)
No to się Pan, Panie Janie rozkręcił ;).
Widzę, że filterki dały tzw. małego kopa ;).
Inaczej pracuje się na materiale lepiej naświetlonym.
Zdjęcie bardzo fajne. Dobry kadr, przyjemna oku kolorystyka :).
Jeżeli miałbym się do czegoś przyczepić, to brakuje mi trochę ostrości na kołkach, ale wiem, że Ty raczej na "miękko" wolisz i lekko zgasiłbym tą plamę wody pomiędzy palisadą w głębi.
Jakoś tak trochę nie pasuje do tonacji i jasności reszty wody w kadrze ;).
No to się Pan, Panie Janie rozkręcił ;).
Widzę, że filterki dały tzw. małego kopa ;).
Inaczej pracuje się na materiale lepiej naświetlonym.
Zdjęcie bardzo fajne. Dobry kadr, przyjemna oku kolorystyka :).
Jeżeli miałbym się do czegoś przyczepić, to brakuje mi trochę ostrości na kołkach, ale wiem, że Ty raczej na "miękko" wolisz i lekko zgasiłbym tą plamę wody pomiędzy palisadą w głębi.
Jakoś tak trochę nie pasuje do tonacji i jasności reszty wody w kadrze ;).
dzieki Pawle - powiem Ci ze to pierwsze moje z uzyciem jednolitego szarego ND 09, połówki szarej ND09, i wymuszenie długiego czasu za pomocą F22 jest to więc pseudo memłanie - o ostrzeniu będę pamiętał, choć ja wolę na miękko :)
Nikonozaur
01-07-2011, 16:39
Komentując podeprę się planem nakreślonym przez Pawła.
Rzeczywiście, plama wody w głównym falochronie troszkę ciągnie oko, pomysł z przygaszeniem (stempelkiem tudzież) wydaje się być właściwy. Na tle twórczości Janka ostrość obrazu postrzegam jako odpowiednią i nie mam tu żadnych negatywnych odczuć. Bateria filtrów zrobiła swoje (strach pomyśleć co wywiniesz gdy się naumiesz do końca nimi władać), kolorki są ekstra, jest nastrój świtu zamknięty w dobrym, ale też i oklepanym kadrze. Taki to urok tego miejsca.
Bartekkw
01-07-2011, 16:41
Fajne zdjęcie w dobrej kolorystyce i kadrze. Dodam też, że jakby nie było tej torpedowi to foty chyba by zyskał ;)
krzysztofz24
01-07-2011, 16:49
Kadrowanie na najwyzszym poziomie. Kolory bardzo ladne. Osobiscie widzialbym zdjecie tak ogolnie deczko na minus z EV, byloby troche wiecej klimatu. Ale znowuz tak jasno jak teraz jest delikatnie...co tez sie podoba, musze to porozkminiac;-)
Kadrowanie na najwyzszym poziomie. Kolory bardzo ladne. Osobiscie widzialbym zdjecie tak ogolnie deczko na minus z EV, byloby troche wiecej klimatu. Ale znowuz tak jasno jak teraz jest delikatnie...co tez sie podoba, musze to porozkminiac;-)
słońce już dość wysoko, jasne noce bo to najdłuższe dnie, a smolistą torpedownię już mam - wszystko przemyślane i zaplanowane,no trochę mi uciekła ta lekko zbyt jasna plamka wody między palikami w środkowym falochronie, priorytetem był kadr, kolorystyka, oraz dłuższy czas naświetlania :)
Pablo 77
01-07-2011, 19:31
W bardzo dobrym kolorze i z uwagą Pawła :)
Ale podoba mi się to wydanie :)
Sam nie wiem, jakoś nic odkrywczego tu nie widać.
Pablo 77
01-07-2011, 20:05
Sam nie wiem, jakoś nic odkrywczego tu nie widać.
Bo nie wszyscy potrafią to dostrzec :mrgreen:
Bo nie wszyscy potrafią to dostrzec :mrgreen:
To dobrze, czy źle?
...świetnie Janusz,kadrowo i kolorystycznie.
Pablo 77
01-07-2011, 20:23
To dobrze, czy źle?
Tego nie powiedziałem.
Każdy ma prawo do własnego zdania,jednym sie podoba innym nie.
Jedni to coś zauważą inni nie :)
Są gusta i guściki...
Tego nie powiedziałem.
Każdy ma prawo do własnego zdania,jednym sie podoba innym nie.
Jedni to coś zauważą inni nie :)
Są gusta i guściki...
Rozumiem, że ja mam guścik - OK.
Zdjęcie technicznie jest na bardzo wysokim poziomie, ale temat po prostu moim zdaniem mógłby być bardziej ambitny.
Nie sztuka w jedną trąbkę dmuchać.
Pablo 77
01-07-2011, 20:31
Rozumiem, że ja mam guścik - OK.
Zdjęcie technicznie jest na bardzo wysokim poziomie, ale temat po prostu moim zdaniem mógłby być bardziej ambitny.
Nie sztuka w jedną trąbkę dmuchać.
:)
Stach2008
01-07-2011, 20:36
świetne zdjęcie i super miejsce :)
Miejsce znane, ale w takiej odsłonie ja chyba nie widziałem. Technicznie, jak zawsze, ... pierwsza liga !
borregaard
01-07-2011, 22:35
No i kolorki teraz....mniamuśne...
Co robi dobre narzedzie...;).....ano proste,efekt nie stresuje ani odbiorcy,ani autora...:)
maniak666
01-07-2011, 23:06
O technikaliach wiadomo- nie ma co mówic - bo to u Ciebie zawsze górna pólka.
Ale mi tym razem w kadrze coś nie tak. Mam wrażenie lekkiego przeładowania.
Zastanawiałem się kiedyś po "wysypie" zdjęć torpedowni, jak długo uda się jeszcze zaskakiwać kompozycją kadru, jak widać jeszcze można. Kadrowo i kolorystycznie "the best" :)
(...) Mam wrażenie lekkiego przeładowania.
A jak dla mnie, wszytko ładnie współgra i tworzy harmonijną całość :)
Pozdrawiam.
geralttt
02-07-2011, 00:43
Bardzo fajna fotka.
Zacytuję, gdyż sądzę, że Janusz się nie obrazi:
"A technically perfect photograph can be the world's most boring picture"
Ja z zasady nie widzę potrzeby zachwytu nad idealnie czystym, ostrym itd.. zdjęciem gdyż za kilka - kilkanaście lat okaże się po prostu fotką jakich wiele (choćby nie wiem jak idealna technicznie była) - następna technika pogrąży kolejną i tak pewnie w nieskończoność.
Fotka fajna, motyw jak i sposób pokazania oklepany - nie mam tego za złe, sam robię podobnie, a tylko raz na 10 000 strzałów okazuje się, że to jest TO.. Nie zatrzyma na dłużej, ale nie odstrasza i wskazuje wysoki poziom i kunszt autora. Tym bardziej, że od dłuższego czasu cenię sobie foty "Harba" . :)
Tak to widzę...
Jeśli obudzę w kimś "nerwika" z powodu mojej wypowiedzi to sorry - nie prowokuję, po prostu wypowiadam się wprost...
Pozdrówki
no cóz fakt miejsce znane, teraz jednak przyznam sie wam ze potraktowałem tem motyw jak ćwiczenie, bo dwa filtry naraz, pod bardzo mocne słońce, bo f22, czyli wszysto sumujac wydłuzony czas, kto tam był ten wie jak w takich warunkach trudno jest dobrze naswietlić wnetrze falochronu, tam po prostu zawsze była cieminica, ja jestem zadowolony z tego testu - zawsze sporo wybrzydzam w swoich pracach i stawiam sobie bardzo wysoko porzeczkę, osobiście uwazam ze ten test zdałem, a na zaskakujace motywy moze już wkrótce przyjdzie czas :)
Teraz wszystko jasne, czekamy z niecierpliwością.
Teraz wszystko jasne, czekamy z niecierpliwością.
ale co jest jasne ? ja wcale nie uważam tej fotografii za słabą, to ze zdjecie nie jest przełomowe czy też wybitne nie oznacza wcale że jest złe, zdjecia ponad czasowe zdarzaja sie niestety niezmiernie rzadko i bardzo czesto sa efektem zbiegu szczególnie sprzyjajacych warunków, krytyka nie moze opierać sie na gustach ale na przesłankach merytorycznych, tak uwazam
Moja skromna uwaga, dotyczyła tylko miejsca.
Wyjaśnił Pan, że fotografia była testem, dlatego napisałem - "Teraz wszystko jasne"
Do merytorycznych uwag muszę niewątpliwie jeszcze trochę "dorosnąć", ale to nie znaczy, że nie mogę komentować.
Poziom tych komentarzy, jak to mówią - "To już inna inszość" :)
Mam nadzieję, że będzie rósł z biegiem czasu.
Pozdro
jacekz40
02-07-2011, 13:26
Janusz pozwolisz, że tylko zachwycę się kolorkami ;) nie, żebym miał coś przeciwko kadrowaniu - jest wszystko cacy poukładane. Może za dużo tego było i sam podobne do kosza wywalałem :mrgreen: bo już tyle tych kadrów, że sam człowiek nie wie czy warto zachować na dysku czy do kosza?
Ale kolorystyka....hmmm urzekła :)
Janusz pozwolisz, że tylko zachwycę się kolorkami ;) nie, żebym miał coś przeciwko kadrowaniu - jest wszystko cacy poukładane. Może za dużo tego było i sam podobne do kosza wywalałem :mrgreen: bo już tyle tych kadrów, że sam człowiek nie wie czy warto zachować na dysku czy do kosza?
Ale kolorystyka....hmmm urzekła :)
i tak było, tutaj stawiałem na delikatność koloru, światło oraz lekkie rozmycie, bo kadr jak zauważyli inni standartowy :)
Kadr jakich wiele z tego miejsca. Przeszkadza mi ten jasny pas wody po prawej stronie - uważam, że czas powinien być delikatnie dłuższy. Wtedy inaczej by to wyglądało.
Fajne kolorki, dobrze poradziles sobie z falochronem - zazwyczaj wychodzi ciemnica przy takim słońcu.
Nic dodać nic ująć.. Piękna fotka.. Ma swój klimat.
Bardzo fajna fota, super miejscówka. ładnie poradziłeś sobie z wyciągnięciem szczegółów z cieni. Kolorki bdb. W zasadzie nic bym nie zmieniał.
Jakbym miał się czepiać powiedziałbym ze lekko leci w lewo ale to szczegół łatwy do naprawienia.
Świetnie jest wszystko odpowiednio wyważone.Pozdrawiam