Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać takie kolory ?
niezadowolona
01-07-2011, 15:32
Zastanawia mnie jak uzyskać takie kolory :
http://www.photoblog.pl/paulinquua/96507966/the-lost-mind.html
http://www.photoblog.pl/paulinquua/96768692/lonely-all-the-time-iii.html
http://www.photoblog.pl/paulinquua/89835150
http://www.photoblog.pl/paulinquua/95306568/a-terrifying-sound-dark-agai...
Gdy ja robię zdj. załóżmy lasu , zawsze wyjdzie mi kolor typowo zielony, wyrazisty. A tutaj kolory na zdjęciach zdają się być takie stłumione , stonowane, nie ma takich dużych kontrastów. Barwy tak jakby harmonizują ze sobą .
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć ?
( Wiem , że przy zdjęciach było robione coś z krzywymi ,
+posiadam photoshopa )
niezadowolona
01-07-2011, 15:34
http://www.photoblog.pl/paulinquua/95306568/a-terrifying-sound-dark-again.html
Link do 4 zdj. ( tamten niepoprawny )
darkmajin
01-07-2011, 16:27
czemu nie napiszesz do autora ? , cross + filtry i trochę mazania
2pompony
01-07-2011, 16:43
Użyć plugina. :)
A poważnie, to powiedziałbym tak: zupełnie podobnie jak pewna Joanna pytasz jak coś zrobić, dodając, że na pewno było użyte okienko z krzywymi. Mnie wydaje się to kompletnie złym pytaniem - bo bardziej powinnaś wiedzieć co chcesz zrobić. Co - to jest ważne, a nie to, jakim okienkiem i którym suwakiem.
Weź drugie zdjęćie od góry (bo najprościej wytłumaczyć, o co mi chodzi). Obejrzyj je, a potem opowiedz co widzisz. Tak tak, nie zwariowałem - opowiedz sobie spokojnie co widzisz, a im bardziej dokładnie to zrobisz tym mniej roboty Cię czeka.
Co ja widzę? Już opowiadam:
zdjęćie jest ciemnawe w nastroju
jest również nieco zdechłe jak idzie o kontrasty, w każdym razie nie jest przekontrastowane
cienie, to znaczy ciemniejsze rejony są zabarwione na brązowo/ciemnoczerwono - i to bardzo mocno
jasne partie też, choć w mniejszym stopniu
zimne tony (niebieskie, zielone) są nieobecne
co prawda nie wiemy jakiego koloru jest trawa, w jakiej stoi dziewczyna (może być od zielonej do pomarańczowej), ale wiadomo że drzewa z tyłu powinny być zielone, ale nie są
czarna kieca modelki jest jak czarna dziura - żadnych detali
i poza tym nie jest czarna, tylko czarna z odcieniem czerwonym
OK, tyle widać na pierwszy rzut oka. Co zatem masz zrobić? Proste:
przyciemnić całość (i to mocno - widzisz kiecę?)
zdjąć nieco kontrastu, jeśli go jest za dużo
na ciemne kolory dać zafarb czerwony (na bardzo ciemnych sam się zrobi brązowawy)
na jasne też, ale inny w odcieniu (np. bardziej żółty, choć bez przesady)
W efekcie dania zafarbu czerwonawego powinien zginąć kolor zielony, ale gdyby nie zginął to dalej:
5. zdejm (wygaś) kolory zimne: niebieskie, błękitne i zielone, jeśli jeszcze są widoczne
Mówisz, że masz Psa - to wymarzone (choć nie jedyne do tego) narzędzie. Przykładowo żeby dać najzwyklej 'ciemniej' możesz to zrobić na przynajmniej parę sposobów: paletą jasność/kontrast, paletą levels i paletą krzywe. TO samo z zafarbem - też na przynajmniej kilka sposobów: albo levelsy lub krzywe na kanałach, albo layerem korekcyjnym Hue&Sat, albo layerem zwukłym pomalowanym kolorem z trybem przenikanie innym niż zwykły...
Możliwości jest cała masa - ważne, żeby wiedzieć co zrobić. Jak wiesz co chcesz zrobić - możesz sobie doczytać w instrukcji czy Helpie, wystarczy wstukać 'jak dać jaśniej' i masz odpowiedź.
Ale jak się zaczniesz pytać jak coś zrobić, nauczysz się tylko robić jeden rodzaj obrazków. Jak zobaczysz kiedyś inny, znów będziesz w kropce...
niezadowolona
01-07-2011, 16:51
2pompony , bardzo dziękuję :)
2pompony
01-07-2011, 16:59
A proszę bardzo, nie ma problemu. Do Joanny też mógłbym powiedzieć to samo. :)
icebreakers45
02-07-2011, 09:32
Hm, tak patrzę na to i ja mam problem. Beznadziejny. Jak mam dać np. zafarb czerwony na ciemne miejsca? Gdy daję go to mogę tylko na wybrane kolory ( np. na wszystkie zielenie, w kanałach tylko coś typu : red, green. Źle szukam ? ) albo na cały obrazek. Więc albo to wina mojego Ps starej 7, albo tego , że nie zrozumiałem tu czegoś.
darkmajin
02-07-2011, 10:30
curves>red lub levels>red możesz sobie zrobić swoim sposobem na warstwach i mazać
icebreakers45
02-07-2011, 11:14
No i właśnie o tym mówię . Biorąc curves - red , cały obrazek zabarwia mi się na czerwono . Nie te ciemne miejsca. Wybaczcie , ale piekielnej twarzy to ja nie chcę mieć :D
Tworzysz maskę z czarnym wypełnieniem dla warstwy curves i później to co chcesz aby było widoczne malujesz na masce na kolor biały.
2pompony
04-07-2011, 16:55
No to mam za swoje. Zasypaliście mnie pytaniami, jak dać zafarb na ciemne kolory - podkreślając, że idzie tylko o ciemne.
Kilka słów wstępu - jest przynajmniej kilka sposobów w PSie (i jeden, ale za to gigantycznie łatwy w LR, którego nawet tłumaczyć nie trzeba, jest tak prosty) - ale większość pytań było o PSa. Photoshop jest programem w swojej istocie wprost genialnym, dlatego, że pozwala pracować jak się lubi stosując sposoby adekwatne do posiadanej wiedzy/doświadczenia. Mnie najprościej jest dać taki zafarb za pomocą layerów lub krzywych, grzebiąc nie w ogólnych jasnościach, tylko w poszczególnych kanałach. Zauważcie, że takie levelsy mają w sumie 5 suwaczków i każdy z nich działa inaczej - jak się wie co robi który, możliwości są wprost nieograniczone. Ale nei jest to dla wszystkich takie łatwe, jak się wydaje.
Można jeszcze użyć do tego okienka Variations, lub Hue & Sat, lub wypełniania Solid Colorem i używania masek jasności (Ctrl Shift Alt ~) i pewnie jeszcze przynajmniej kilka innych dziwnych pomysłów, ale...
...ale, moi mili mali peesiarze - jest sposób łatwy i przyjemny, w sam raz dla początkujących i rozpoczynających dopiero naukę PSa - paleta Color Balance. Umożliwia ona regulowanie zafarbu osobno dla tonów ciemnych, osobno dla średnich i osobno dla jasnych. Jest prosta jak cep, a jednocześnie dość efektywna. Poniżej sposób:
1. Weź byle jaki obrazek
2. Wywołaj paletę Layers
3. Stwórz nowy layer korekcyjny - z listy dostępnych wybierz 'Color Balance'
4. Okejuj.
W efekcie powinieneś dostać obrazek z dwoma layerami: jeden to sam obrazek, a drugi to layer korekcyjny, którego podwójne kliknięcie spowoduje pokazanie palety Color Balance. W niej właśnie znajdziecie stosunkowo mało suwaków, którymi można regulować zafarb kolorów osobno dla ciemnych (Shadows), osobno dla średnich (Midtones) i osobno dla jasnych (Highlights) tonów. Proste i skuteczne.
Zastosowanie layera korekcyjnego (zamiast po prostu wywołanie palety, edycja i danie okeja) ma tą przewagę, że jak przegniemy, przekolorujemy, zaszalejemy, albo po jakimś czasie przestanie nam się podobać - po prostu wywalamy layer i mamy pod spodem oryginalny obrazek - nietknięty, nienaruszony i nie skopany. Można mieszać do woli! :)
Liczę, że pomimo braku screenów sposób okaże się na tyle prosty, że dacie radę. Piszcie tu, jakbyście mieli jeszcze w tej sprawie jakieś pytania, ale liczę na Waszą domyślność, dobrą wolę i chęć zrozumienia. Czołem zuchy!