PDA

Zobacz pełną wersję : LightRoom - do katalogowania DVD?

wyzwolenia
01-07-2011, 15:01
Witam
LightRoom uzywalem do obrobki RAW.
Chcialbym jednak by stal sie on takze programem gdzie bede mial katalog zdjec. Mam 30 DVD z fotkami - nie chce ich kopiowac na dysk bo mam laptopa z szybkim ale malym dyskiem SSD (120GB).

Stiwerdzilem ze zrobie tak:
- zaimportuje kazde DVD do LR
- ustawie sobie rozdzialke by kazda fotka importalowal sie w 1440x900 bo taka mam rozdzialke monitora

Chcialbym miec pozniej mozliwosc przegladu fotek w 1440x900 bez koneicznosci wiecznego zmieniania DVD.

Czy to bedzie mozliwe?
Dacie mi jakies Tipy jak to zrobic najlepiej.

Tylko prosze nie kazcie mi kupowac dysku sieciowego lub usb - bo nie chce tak. Chce miec dostep wszedzie (takze poza siecia).

Z gory dziekuje za wszelka pomoc

akustyk
01-07-2011, 15:05
doklanie tak jest pomyslany Lightroom, zeby mozna bylo katalogowac nosniki wymienne. wiec jak najbardziej jest to mozliwe, dokladnie w taki sposob jak piszesz

wyzwolenia
01-07-2011, 15:13
Akustyk - serdecznie dziekuje za pomoc.
Duza bedzie baza LR po imporcie 30 DVD? Na DVD sa JPG z 12Mpx apartu.

wyzwolenia
01-07-2011, 15:32
zrobilem wlasnie test.
1. Wlozylem i zaimportowalem fotki DVD (add) - progress bar importu przeszedl do samego konca na 100%
2. przy wlozonej plytce widac fotki itd
3. wyjmuje plytke i restartuje program LR
4. LR widzi czesc jako miniaturki i te daje otworzyc - reszta to tylko prostokaty. Pokazuje sie info ze zdjecie jest offline lub missing
5. Po wlozeniu plytki wszytko wraca do normy

Co zrobilem zle?

Mam wraznie ze program "robi" miniaturki tylko tych fotek ktore otworzylem (chocby jako miniaturki). No ale jak na plycie mam kilka tysiecy i chce je tylko skatalogowac to jak mam to poprawnie zrobic?

akustyk
01-07-2011, 15:34
no jak JPEG-i to troche tego bedzie. a na pewno LR troche zejdzie, zeby to poindeksowac i porobic wgladowki.

4. LR widzi czesc jako miniaturki i te daje otworzyc - reszta to tylko prostokaty. Pokazuje sie info ze zdjecie jest offline lub missing

a nie miales przypadkiem przy imporcie dwoch paskow progressu (jeden do kopiowania, drugi do indeksowania)?
bo to ten drugi musi dojsc do konca. i diodka napedu optycznego nie powinna mrugac...

wyzwolenia
01-07-2011, 18:14
nie. Mam tylko jeden.
Ale chyba bedzie ok teraz - zmienilem z minimal na standard bo cos mi sie wydaje ze powinienem to robic wlasnie na standard.
Coz raczkuje w LR. Dzieki za pomoc