Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Milczenie Owiec
don_dalton
30-06-2011, 23:08
Ot taki tytuł mi się skojarzył...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.photography.rapkiewicz.pl/gallery/albums/Story/_page_DSC_5740_bw_m.jpg)
P.S.
przyznam się szczerze, że nie wiem czy w dobrej kategorii umieszczam, w razie czego proszę moderatorów o przeniesienie.
jacek.gold
30-06-2011, 23:13
w złej
fotożart bardziej pasuje
ot kapturek i leśniczy przyłapani
Nie ma złych koncepcji/pomysłów fotograficznych.
Problem polega na tym, że 99,9% z nich wykłada się w fazie realizacji.
Przykład powyżej.
don_dalton
01-07-2011, 00:02
Wyjdzie na to, że się czepiam, ale zapewniam nie to jest moim zamiarem...
Pomijając fakt złego działu, co byście zmienili/poprawili w tym zdjęciu, jak według Was mógłby zostać zrealizowany ten zamysł.
Ciągle się uczę..., krytyka konstruktywna zawsze mile widziana...
Pozdrawiam,
don_danlton
Nerdkiler
01-07-2011, 09:15
Przede wszystkim popracuj nad światłem i kompozycją. tutaj nic ze sobą nie współgra.
Przepaliło Ci miejscami, nastepnym razem zmniejsz żródło światła albo skorzystaj z niego by z odbicia doświetlić zbyt zaciemnione miejsca (do tego służy blenda)
resztę regulacji możesz dokonać nizsym Iso i wyższym F.
Co do kompozycji.. Facet z siekierą i dziewczyną na kolanach i ten tytuł pozwala domyslać się, że wybierają, którą owce ukatrupić tak?. Przemyśl te uwagi wyciągnij wnioski na przyszłość i zaskocz mnie nastepnym razem czymś lepszym...pozdrawiam serdecznie
remiksson
01-07-2011, 14:04
Za ciemne, za mocne ziarno. A tytułowy morderca wyglada jak sympatyczny drwal :) nie nadaje sie do tej roli, siekiera nic nie zmienia :)
don_dalton
02-07-2011, 10:03
ok, dzieki za uwagi, napewno wezmę je pod uwagę, w przyszłości przy takiej sesji, teraz tak gwoli wyjasnienia
Jedynym zrodlem swiatla byla dziura w dachu, zdjęcie niestety strzelane w pełnym słońcu, wiec by efektywnie wykorzystać światło przepaleń nie dałem rady uniknąć, następnym razem, jeżeli modelka sie zgodzi rozpyle moze coś w powietrzu, troche powinno zmiękczyć światło, a przy okazji pokaże ów snop. Blenda była użyta z przodu, na doświetlenie twarzy. Całość była przyciemniona tak by w miare możliwości ukryć tło, niestety zginął też kapelusz
Ziarno definitywnie mea culpa, lubie ziarno więc pewnie za dużo go tu dodałem, to wezmę na bank pod uwagę
@remiksson - pomysł na taką stylizację był bardzo spontaniczny, a "sympatyczny drwal" wyglądał z nas wszystkich najbardziej zbrodniczo :D
Dzięki za komentarze,
pozdrawiam,
don_dalton