Zobacz pełną wersję : Lampka wspomagania AF
buzdygan
30-06-2011, 18:09
Witam
Mam takie pytanie do posiadaczy d90 i nie tylko, czy ktoś wie jaka jest żywotność lampki wspomagania af.
Ja przezornie ją wyłączyłem i staram się jej używać jak najmniej.
Pewnie jestem w błędzie ale wygląda mi ona na jakiś rodzaj żarówki a nie diodę.
I jeszcze jedno pytanko miał ktoś awarię tej "lampki".
Szczerze mówiąc trochę mnie denerwuje to moje wyłączanie i jakby ogranicza i nie wiem czy moje obawy mają jakiekolwiek podstawy.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
jacek.gold
30-06-2011, 18:12
polecam wyłączyć aparat. to na pewno wydłuży jego żywotność
przepraszam ale bzdur takich to dawno nie czytałem (no chyba że w wątku Haniego zaczynają się podniecać niezdrowo)
buzdygan
30-06-2011, 18:27
polecam wyłączyć aparat. to na pewno wydłuży jego żywotność
przepraszam ale bzdur takich to dawno nie czytałem (no chyba że w wątku Haniego zaczynają się podniecać niezdrowo)
Rozumiem że jesteś sarkastyczny i chcesz sobie nabić postów, ale czy mażesz udzielić konstruktywnej odpowiedzi? Jeśli nie to moje pytania nie były do ciebie.
jacek.gold
30-06-2011, 18:31
Rozumiem że jesteś sarkastyczny i chcesz sobie nabić postów, ale czy mażesz udzielić konstruktywnej odpowiedzi? Jeśli nie to moje pytania nie były do ciebie.
konstruktywna odpowiedź jest między wierszami.
kup sobie też pilota bo mi się w jednym z nikonów przycisk spustu zużył więc uważaj na jego żywotność
postów mam sporo a miałem więcej i się tym nie martwię
buzdygan
30-06-2011, 18:39
Przepraszam o tych postach było nie potrzebne.
Może ktoś inny miał jakiś złe doświadczenia z lampką af bo może moje fobie są przerysowane. I choć wygląda niezbyt solidnie to bardzo dobra lampka.
Art Erie
30-06-2011, 18:42
Po około 10 latach ciągłego świecenia, moc strumienia świetlnego spadnie o około 50%.
Jeśli dioda jest kiepskiej jakości, to jeszcze szybciej ;)
Gościu, tak po prostu i z życzliwości powiem Ci tak: weź się za robienie zdjęć.
starosta
30-06-2011, 19:01
Lampka jest po to aby jej używać, robię sporo zdjęć i nigdy nie martwiłem się tym elementem. Proponuję zrobić to samo :-)
LordRamzes
30-06-2011, 19:09
Witam
Mam takie pytanie do posiadaczy d90 i nie tylko, czy ktoś wie jaka jest żywotność lampki wspomagania af.
Ja przezornie ją wyłączyłem i staram się jej używać jak najmniej.
Pewnie jestem w błędzie ale wygląda mi ona na jakiś rodzaj żarówki a nie diodę.
I jeszcze jedno pytanko miał ktoś awarię tej "lampki".
Szczerze mówiąc trochę mnie denerwuje to moje wyłączanie i jakby ogranicza i nie wiem czy moje obawy mają jakiekolwiek podstawy.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Chłopie ale teraz pojechałeś włącz ją bo zapewniam cię ,że zmienisz kilka aparatów a ta będzie dalej świeciła :)
Nie prościej napisać że to jednak jest dioda o kolorze światła odpowiadającemu żarówce więc może świecić 100 000 godzin. Więc kolego nie masz się co martwić i podziękuj sarkastycznym forumowiczom nabijającym bez sensu posty i zaśmiecającym wątki.
buzdygan
30-06-2011, 19:47
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi nie ukrywam że mnie to uspokoiło teraz wreszcie przestane martwić się za każdym razem gdy się włączy i grzebać w meni.
A tak czysto teoretycznie czy ktoś trafił na info o żywotności owej lampki bo ja trochę szukałem.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi nie ukrywam że mnie to uspokoiło teraz wreszcie przestane martwić się za każdym razem gdy się włączy i grzebać w meni.
A tak czysto teoretycznie czy ktoś trafił na info o żywotności owej lampki bo ja trochę szukałem.
A ten dalej swoje - żywotność lampki. Prędzej body zmienisz niż tę cholerną lampkę. I jeszcze jedno - pisze się "menu" - nie "meni".
Art Erie
30-06-2011, 20:07
[...]A tak czysto teoretycznie czy ktoś trafił na info o żywotności owej lampki bo ja trochę szukałem.
Przecież juz otrzymałeś konkretną odpwiedż; ja pisałem o okresie 10 lat, a kolega podał czas 100 tyś godzin ciągłego świecenia.
Rafał_Sz
30-06-2011, 20:14
Kup sobie zewnętrzną lampę SB i korzystaj z jej wspomagania AF. Będzie wilk syty i owca cała. :)
cervandes
30-06-2011, 23:05
ale w SB też się diody kiedyś przepalą. No i trzeba zoom wyłączyć bo się silnik zatrze.
Wakacje się zaczęły, słoneczko przyświeciło po główkach i oto efekty.