PDA

Zobacz pełną wersję : Co to za efekt ?

joanna_j
30-06-2011, 13:48
Chcialabym sie dowiedziec jak uzyskac efekt taki jak na zdjeciu do ktorego podaje linka :)
http://www.maxmodels.pl/index.php?t=pokaz_foto&u=6591606

z góry dziękuję za podpowiedzi

ppablo12345
30-06-2011, 13:54
Chcialabym sie dowiedziec jak uzyskac efekt taki jak na zdjeciu do ktorego podaje linka :)

Znaczy, o co konkretnie Ci chodzi? Bo oprócz standardowej obróbki nie widzę, żeby jakikolwiek efekt był tu zastowany...

joanna_j
30-06-2011, 14:05
chodzi o te barwy. ogolnie jest takie bajkowe

darkmajin
30-06-2011, 14:13
cross/diffiuse glow/skóra ala glamour glow(np. overlay + median ) lub sam plugin glamour glow / bleach bypass

i myślę że dało by radę podobnie

2pompony
30-06-2011, 14:28
Moim zdaniem to plugin OneClick Do-a-Fairy 2.0 (można znaleźć darmową czeską wersję Jednou-klikovy Ubajkaviač). Podobno czyni cuda.

joanna_j
30-06-2011, 14:33
hmmm zaczełam poszukiwanie ale nie mogę znaleźć

pawulon
30-06-2011, 14:48
U mnie takie zdjecie wychodzą prosto z lightrooma bez większego kombinowania.

Na bajkowość i plastyke składa się: użycie portetówki i zrobienie zdjęcia aparatem pełnoklatkowym bez lampy.

2pompony
30-06-2011, 15:02
Proszę nie słuchać kolegi! Plastyka zaczyna się dopiero od średniego formatu!

W ogóle mało kto wie, że średni format został zaprojektowany właśnie dlatego o takich, a nie innych parametrach, że zaobserwowano drastyczny spadek plastyki w formatach mniejszych. I dlatego w formacie średnim plastyka jest, a w mniejszych nie ma.

joanna_j
30-06-2011, 15:03
2pompony może podpowiesz jak znaleźć i ściagnac ten program ?

piom
30-06-2011, 15:34
mi się widzi że 2pomponuy sobie jaja zrobił poprostu :)

2pompony
30-06-2011, 15:37
Hmmm, mnie jakoś przychodzi to normalnie...

Ale jak nie możesz ściągnąć tego, może spróbujesz któregoś z tych:

Telepatic Tools 3.5 for Photoshop
Maintenance-free Everything MegaEnhancer (wersja 64 bitowa) for Lightroom albo [to samo] for Photoshop
All-in-One Automaticall Picture Improver 6.5
OneButton Wizard for Everything 2.0 firmy Magic Implementation (trzeba odróżnić od tego plugin o niemal identycznej nazwie, ale firmy BlackMagic Implementation)
i-DoItAll at Once 1.0 (ale to jest wersja tylko na maca)

Daj znać, czy z którymś się powiodło.

joanna_j
30-06-2011, 16:04
jestem totalnym antytalentem w wyszukiwaniu z tego co wychodzi bo ani jednego z tych programow nie moge znalezc

2pompony
30-06-2011, 16:16
Nie wierzę! Poważnie szukałaś wszystkich?

I naprawdę nic nei znalazłaś? Spróbuj teraz jeszcze raz...

Przemek Paśnik
30-06-2011, 16:40
Może już koniec tej rzezi? Miejcie litość nad Panią :wink:

strebor
30-06-2011, 17:24
kurcze i mam wycieczkę po ściereczki do monitora :D

joanna_j
30-06-2011, 17:33
bez komentarza

Me_how
30-06-2011, 17:44
bez komentarza

Wprost przeciwnie, to wymaga komentarza: niestety miałeś pecha trafić na osobnika o poziomie dowcipu 1 klasy szkoły podstawowej. Być może za chwilę przczytamy jeszcze historyjkę o przesiedzianych przed kompem setkach godzin i zdobywaniu doświadczeń, które Ty chcesz przewłaszczyć jednym postem, itd, itp. No cóż, dla równowagi w przyrodzie tacy też muszą istnieć.

2pompony
30-06-2011, 17:49
osobnika o poziomie dowcipu 1 klasy szkoły podstawowej

Wypraszam sobie stanowczo! Mam poziom przedszkolny: uwielbiam sztubackie żarciki! :mrgreen:

Nie napiszę też o godzinach przed komputerem i doświadczeniu, bo każdy ma takie, jakie sobie wyrobi, mnie nic od tego. Celem tego drobnego żartu - wymyśliłem bowiem na poczekaniu wszystkie nazwy - było uświadomienie, żeby nie wierzyć w każdą bzdurę tylko dlatego, że napisana jest po angielsku (w tym część błędnie, ale bajerancko). :)

Pokuszę się o parę słów wyjaśnienia. Otóż wielka i niczym niepohamowana jest wiara w narodzie w to, że na każdą okoliczność znajdzie się jakiś magiczny plugin, który poprawi obrazek, a najlepiej jednym guzikiem. Nic z tego, czegoś takiego nie ma i nie będzie - a to z tego powodu, że są obrazki, które niedomagają na zupełnie różnych polach: jedne są za jasne, inne za ciemne, za mdłe, za bajkowe, zbyt kanciaste, a inne zbyt plastikowe... PO drugie - i może nawet ważniejsze - zupełnie różne bywają pola oczekiwań: jeden operator Photoshopa będzie chciał więcej 'bajkowości', inny więcej hdru, crossa, srossa, i bóg wie czego jeszcze, a jeszcze inny będzie chciał wszystkiego jak wczesny Dragan.

Nie wyobrażam sobie, żeby jakiś plugin spełnił oczekiwania wszystkich, prosto, łatwo i bezobsługowo (chyba, że Telepatic Tools :) z dobrze zaimplementowaną telepatią).

Konkluzja: nie szukajcie do wszystkiego jakichś magicznych programów. Uczcie się wykorzystywać to co macie, bo na ogół taki PS lub LR to i tak nawet więcej niż potrzeba do osiągnięcia celu.

I na koniec - wszystkich, którzy mam nadzieję dali i dadzą się nabrać - przepraszam nieszczerze. :)

osmax
30-06-2011, 20:07
2pompony może podpowiesz jak znaleźć i ściagnac ten program ?

2pompony a mnie ten podpowiedz gdzie szukać tego filtra "plastyka" ;-P

2pompony
30-06-2011, 20:51
Plugin: Plastic Factory. :)

osmax
30-06-2011, 20:52
The Plastic Factory. :)

Dzięki już znalazłem, okazało sie że to baaaardzo stary (ale jary) efekt tzw "suchar" ;-)

tompsl
30-06-2011, 21:02
padłem...
:)

pewex
30-06-2011, 21:48
Z jednej strony rozumiem 2pompony z przyczyn przez niego przytoczonych, ale chyba nie od razu Rzym zbudowano i to nie jej wina, że nie takie pytania, jak sama zadała, wydają się jej racjonalne.

2pompony
30-06-2011, 21:55
Dlatego też ani razu nie próbowałem wyśmiewać się z Joanny. Owszem, zrobiłem sobie żarcik (nie pierwszy taki zresztą, w innych miejscach nabranych było sporo więcej) - ale ani razu nie śmieję się czy drwię z Joanny. Co to to nie!

Drwię sobie i kpinkuję już od lat z ciągot i tęsknot za tym, żeby wszystko załatwić jednym guzikiem, jednym okejem, jednym pluginem, jednym automatem, po linii najmniejszego oporu. A także z wiary, że to w ogóle możliwe. TO i owszem, to jest godne obśmiania - sama Joanna nie.

clusca
01-07-2011, 11:21
Tyle tylko, że joanna_j nigdzie nie zadała pytania o jednoklikowy złoty środek na uzyskanie efektów jak na przytoczonym zdjęciu. Może zacytuję pierwszy post:

Nie ma zatem powodów do "ogłupiania" pytającej pod przytoczonym pretekstem :)

A co do zdjęcia, to owa bajkowość może być przez każdego odbierana inaczej. Mniemam, że tutaj na "bajkowość" receptą może być: kadr i odpowiednie oświetlenie, mała liczba przysłony rozmywająca tło, zabawa suwakami w postprocesie w celu uzyskania odpowiednich kolorów, kontrastu itd., nieznaczne "zmiękczenie" zdjęcia za pomocą, jak już wcześniej wspomniano, wszelkiego rodzaju glamour glow-ów, winieta dodająca nieco tajemniczości oraz szereg innych czynności, które zależą od materiału wyjściowego i widzimisię foto-GRAFIKA :)

ryszkut
10-07-2011, 22:27
Olej plaginy, wszystko czego trzeba masz w lajtrumie, pobaw się selektywnie na składowych saturacją i luminacją, do tego vibrance i saturation. pomajstruj i jak załapiesz jak to działa będzie ci łatwo z każdego zdjęcia zrobić zdjęcie plastyczne. i oczywiście w takich fotach mała GO, ale to wiesz skoro masz stałkę.

swider
12-07-2011, 00:19
Poczyściłem i jednocześnie ładnie proszę o zaprzestanie wzajemnej kopaniny.