Zobacz pełną wersję : Nikon d3000
Americano
30-06-2011, 11:53
Witam Jeżeli był już taki temat bardzo przepraszam ale używam telefonu i nie dałem rady wejść na komputer:(
chodzi mi o to że to mój pierwszy nikon wcześniej miałem zwykłe cyfrówki ostatnia z Sony.
i mam problem .
Glówny to:
Kiedy chce robić zdjęcie to w cyfrówce zawsze na ekranie wyświetlał mi sie obraz tutaj niestety nic mi sie nie wyświetla jest ciemno.
jakim ustawieniem to sie zmienia mam polskie menu ale i tak mam lipe bo nic nie rozumiem.
i drugie jak najlepiej ustawic aparat.
czyli co miec wlaczone a co wylaczone.
prosil bym jezli juz byl taki temat prosze o link
wasilewk
30-06-2011, 11:59
Może to: http://www.videotesty.pl/produkt/2033/Nikon-D3000/instrukcja/
albo to: http://chomikuj.pl/slawek961/Instrukcje+obs*c5*82ugi/NIKON+D3000+PL,243712153.pdf
tutaj niestety nic mi sie nie wyświetla jest ciemno.
Bo to lustrzanka bejbe i musisz się przyzwyczaić, że trzeba filować przez okienko:) a jak lubisz podglądy to możesz wymienić na nowszy model ... taki z podglądem, filmowaniem, etc.
Jeśli kupiłeś lustro po to żeby nauczyć się fotografować to zacznij od jakiejś lektury o fotografii, poszperaj w internecie , bibliotece, księgarni. Aparat nie apteka i nie ma jakichś określonych ustawień, recept na udane zdjęcie - każdy ma swoje preferencje. Jeśli zaś nabyłeś ten aparat po to bo tak jest fajniej to przekręć gałę na zielone pole i strzelaj foty do woli.
Poznaj podstawy.
cinspire
01-07-2011, 19:35
Dokładnie tak, jak poprzednik prawi.
Patrzysz przez wizjer ("przez ta mała szybka ociec" :P)
Gdyby Ci przyszło od razu do głowy zmieniać na nowszy model, dla wyświetlacza (Live view) to się trochę wstrzymaj.
Zrobiłem ze trzy zdjęcia na kuzyna D3100 na LV. I uznałem, że nadaje się głównie do tego, żeby go wyłączyć (tj. LV a nie aparat). Ewentualnie do kadrowania w sytuacjach, gdy nie da się fizycznie zaglądać w wizjer.
Choć jak jest w wyższych modelach to nie wiem.
Przyzwyczajenie się do wizjera zajmuje ze 30 sekund.
i drugie jak najlepiej ustawic aparat.
czyli co miec wlaczone a co wylaczone.
Najlepiej jest mieć włączony aparat. Reszta to kwestia sytuacji.
To jak pytanie, na jakim biegu najlepiej jeździć Audi A3.
Witam. Podpiąłem się i nie chcę rozwijać tego tematu bo to co piszę, jest raczej informacyjnie. Ostatnio spotkałem znajomego który używał lustrzanki Nikona i powiedział mi, że pomimo iż jego aparat ma szklany pryzmat, to on w wizjerze słabo widzi obraz jak i wskazania cyfrowe, bo w poprzednim jego modelu (D50) to wszystko było OK. NIE USTAWIŁ POD SIEBIE KOREKCJI DIOPTRYCZNEJ W WIZJERZE. Męczył się tak coś koło roku. Cała operacja po zdjęciu muszli ocznej trwała około minuty. Radzę dokładnie czytać instrukcję.
Najlepiej jest mieć włączony aparat.
Dokładnie, nie da sie powiedzieć : włącz to a wyłącz tamto bo ja preferuję zdjęcia miękkie raczej a ty możesz woleć ostre jak diabli. Najlepiej to rób w NEFach i kombinuj w LightRoom lub innym tego typu sofcie to uzyskasz zamierzony cel.
Americano
02-07-2011, 12:53
dziekuje za wszystkie posty
instrukcje mam z PDF z linku za ktory bardzo dziekuje:>
wszystko sobie powoli czytam :)
a ze bylem nastawiony ze musi byc na ekranie obraz wiec szukalem:)
ale juz nawet dobrze mi sie cyka zdjecia
i mam jeszcze jedno pytanko tego nie znalazlem w instrukcji
na obiektywie mam
VR i opcje on i off co to jest
i powyzej tego mam
do wyboru A lub M
z gory dziekuje za odp
vr -stabilizacja, A ostrzenie automatyczne, M - manualne. To wszystko jest w instrukcji. Najpierw ją przeczytaj, i dopiero wtedy pytaj!
Zrób sobie zdjęcie np na 1/20s z włączonym i wyłączonym VR, zobaczysz różnice. Polecam www.google.pl i nie pisze tego złośliwie ale wszelkie zagadnienia są doskonale opisane na różnych stronach. Sam korzystałem z milion razy swego czasu. Uwierz mi że to studnia nieskończonej wiedzy, właśnie internet.
cinspire
03-07-2011, 11:22
VR najlepiej włącz i tak zostaw. Chyba, że robisz ze statywu, to wtedy wyłączaj.
Choć ja zazwyczaj o tym wyłączaniu nie pamiętam (tu mam jak Joe MacNally, szkoda, że póki co tylko to :P) i nie ma jakiejś tragedii.
Ostrość jako zupełny amator na A (automatycznie). Jak zaczniesz bardziej się w to bawić, to będziesz w zależności od potrzeb przełączał na M, żeby samemu ustawić ostrość (automat to wiadomo automat i może mieć inną wizję niż Ty).
W kicie brakuje genialnej opcji M/A ale da się z tym spokojnie żyć.