PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Polny secik z okolic Celestynowa

Bartekkw
30-06-2011, 01:45
Tak coby od tej Wisły odpocząć. Zapraszam

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img31.imageshack.us/img31/7933/drzewka1k.jpg)

2.

Krajobraz z krzywą brzózką

źródło (http://img546.imageshack.us/img546/5199/brzozki1.jpg)

i bonus

źródło (http://img841.imageshack.us/img841/7099/drzewkapion1.jpg)

ostrytux
30-06-2011, 01:47
No co tu pisać ;) nie tylko na Wisłę masz "patent", polny set również trzyma poziom :)

BogdanSD
30-06-2011, 06:09
jak zawsze super.Lubię oglądać Twoje zdjęcia.Pozdrawiam

krokus66
30-06-2011, 08:29
[QUOTE=ostrytux;2442720]No co tu pisać ;) nie tylko na Wisłę masz "patent", polny set również trzyma poziom :)[/QUOTE

Popieram.

Śliczne.

borregaard
30-06-2011, 08:35
No i to się z przyjemnością ogląda....:)

avenarius
30-06-2011, 08:40
Autentycznie budzisz moja nadzieję, że nie trzeba mieszkać obok Moraw, w Toskanii lub choćby obok torpedowni, żeby robić fajne zdjęcia.

krokus66
30-06-2011, 08:43
Autentycznie budzisz moja nadzieję, że nie trzeba mieszkać obok Moraw, w Toskanii lub choćby obok torpedowni, żeby robić fajne zdjęcia.

Oczywiście, że nie. Trzeba tylko mieć to coś, co się TALENT nazywa.

Gratulacje.

PABLOOK
30-06-2011, 09:12
Fajny secik :).

wasilewk
30-06-2011, 09:15
Co do zdjęć: musiało mooocno wiać.

Ładne.

Pzdr.

gary
30-06-2011, 09:19
Moje okolice :)

FHR
30-06-2011, 09:32
Ładne, polne zdjęcia. Poziomy bardzo fajne, pion bym sobie darował :)

Bartekkw
30-06-2011, 10:58
Co do zdjęć: musiało mooocno wiać.

Oj wiało wiało - ciężko było coś w świetle wyraźnym ustrzelić bo co chwile chmura słońce zasłaniała. Zasadniczo dla mieszczuchów ze Stolicy to polecam te okolice :)

jacekz40
30-06-2011, 11:41
Oj wiało wiało - ciężko było coś w świetle wyraźnym ustrzelić bo co chwile chmura słońce zasłaniała. Zasadniczo dla mieszczuchów ze Stolicy to polecam te okolice :)

Dokładnie widać w kadrach mocny powiew, rzuca się w oczy :) ale też całkiem dobrze w odbiorze, lubię takie zwykłe-niezwykłe :)

Hoobie
30-06-2011, 12:02
... aż przyjemnie popatrzec ;)

marsell
30-06-2011, 14:02
Jedynka jest dla mnie po prostu super, pozostałe też niczego sobie:)

maniak666
30-06-2011, 14:03

O tak- jak najbardziej.

Duder
30-06-2011, 14:32
Ad.1

zdecydowanie kiepską porę wybrałeś - słońce jest zbyt silne
......
widzę że fot prezentowałby sie zdecydowanie lepiej w miękkim świetle

Te smoliste cienie pod drzewami .....
Niedawno zarzucałeś mi niekonsekwencję, przykładanie innej miary itd. :-)

Ad.2 Już lepiej, ale połówka "zjada" ci drzewa. Chyba użyłes za mocnej, sam mam podobne walki, kiedy drzewo zajmuje sporą część góry kadru.

Ad.3 Troszkę za ciemny dół.

Bartekkw
30-06-2011, 14:53
Ad.1

Te smoliste cienie pod drzewami .....
Niedawno zarzucałeś mi niekonsekwencję, przykładanie innej miary itd. :-)

Ad.2 Już lepiej, ale połówka "zjada" ci drzewa. Chyba użyłes za mocnej, sam mam podobne walki, kiedy drzewo zajmuje sporą część góry kadru.

Ad.3 Troszkę za ciemny dół.

Oj Duder, Duder...ciężko Ci dogodzić.

Jeśli chodzi o 1-ke to była robiona po 17, kiedy słońce już słabiej grzeje a cień się kładzie - także Twój komentarz i przywołanie mojego niezbyt tu pasuje. Ten cień skrajnie z lewej to jest od drzewa poza kadrem tak w ogóle ;) Jak świeci słońce to cień zawsze będzie - im później tym dłuższy.

Ad.2 - no fajnie że Ci się bardziej podoba, ale połówki tu nie ma ;) Cały zestaw z holderem został w domu

Ad.3 - u mnie dół jest OK ;)

Kaśka M.
30-06-2011, 14:57
O jak ladnie, z przyjemnoscia sie oglada.

Duder
30-06-2011, 15:08
O 17 w czerwcu słońce daje prawie tak samo jak w południe, czego dowodem owe cienie, od czego by nie były. No i olbrzymie kontrasty. Jeśli bez połówki robiłeś 2. to musiałeś mocno "pracować" obróbką, by tak przyciemnić i pozbawić szczegółów te drzewka.
W bonusie chyba masz inny dół niż ja. Przesadziłeś z gradientem MZ.

Bartekkw
30-06-2011, 15:26
O 17 w czerwcu słońce daje prawie tak samo jak w południe, czego dowodem owe cienie, od czego by nie były. No i olbrzymie kontrasty.

:)
Przecież każdy widzi jakie są cienie......jak słońce daje jak w południe to jest prawie w zenicie - wtedy cienie masz tylko pod drzewem - tutaj jest inaczej i nie wmawiaj mi takich rzeczy proszę ....

Jeśli bez połówki robiłeś 2. to musiałeś mocno "pracować" obróbką, by tak przyciemnić i pozbawić szczegółów te drzewka..

Jak na moje oko to szczegóły są - nawet pojedyńcze liście widać i przy obróbce szczególną uwagę przykładałem właśnie do takiego detalu. Przyciemniane było tylko delikatnie niebo dookoła drzewek. Z resztą powinieneś wiedzieć że przy odpowiednich warunkach oświetleniowych połówka nie jest potrzebna bo właśnie wtedy będzie taki efekt o którym piszesz.
Zasadniczo odnosze wrażenie że czepiasz się tak dla sztuki, motywując swoje uwagi bezpodstawnymi tezami.....

Duder
30-06-2011, 15:46
Miałem już nie komentować Twoich zdjęć, bo jak widzę nie potrzebujesz już rad i uwag, ale mnie poniosło i się zapomniałem. Czepiam się dla sztuki, głównie Twojej, ale nie wiem po co?

Bartekkw
30-06-2011, 15:49
Miałem już nie komentować Twoich zdjęć, bo jak widzę nie potrzebujesz już rad i uwag, ale mnie poniosło i się zapomniałem. Czepiam się dla sztuki, głównie Twojej, ale nie wiem po co?

Alleluja Duder :)
Cenię sobie uwagi, ale trafne i z sensem. Faktycznie lepiej omijaj moje wątki ;)

Duder
30-06-2011, 15:51
Jak sobie życzysz.
P.S. Twierdzisz, że moje uwagi są nietrafne i bez sensu?
Twierdzisz, że na 1. światło jest cyt." miękkie"? Twierdzisz, że drzewa na 2. nie są za ciemne i bez głębi? I twierdzisz, że na dole 3. nie przedobrzyłeś z gradientem? Fajnie.

mirekvampirek
30-06-2011, 16:59
piknie panie, piknie, podoba mi sie ta odslona

Nikonozaur
30-06-2011, 17:01
No to pooglądamy razem.

Radek_1
30-06-2011, 17:08
Bardzo fajne zdjęcia Bartek!

Bartekkw
30-06-2011, 17:19
Jak sobie życzysz.
P.S. Twierdzisz, że moje uwagi są nietrafne i bez sensu?
Twierdzisz, że na 1. światło jest cyt." miękkie"? Twierdzisz, że drzewa na 2. nie są za ciemne i bez głębi? I twierdzisz, że na dole 3. nie przedobrzyłeś z gradientem? Fajnie.

Duder, daj już spokój.
Jak widzisz na razie jesteś osamotniony w swojej ocenie - i oby tak pozostało. Na wszystkie Twoje pytania odpowiadam TAK :)
(no może oprocz 1 bo nigdzie nie twierdziłem że tam światło jest miękkie). A tak na serio to sprawdź nastawy swojego monitora

Bartekkw
30-06-2011, 17:20
Bardzo fajne zdjęcia Bartek!

Dzięki Radku. No i ogólnie fajnie że chciało się niektórym odwiedzającym coś skrobnąć :)

jarekf34
30-06-2011, 17:22
No to pooglądamy razem.
Jak można to też się przyłączę bo fajnie sie ogląda :D:D

adrian8308
30-06-2011, 17:39
Pieknie! :)

touran
30-06-2011, 17:43

..aaa to dlatego nie komentowałeś moich:-D żartuję.
Bartek bardzo fajnie się odbiera te zdjęcia.

Duder
30-06-2011, 17:48
A tak na serio to sprawdź nastawy swojego monitora

Ha,ha! To dobre, czyżby brakowało Ci argumentów? Zasugerowałeś już, że się Ciebie akurat czepiam i oceniam inaczej niż innych (w innym wątku). Kilkakrotnie próbowałeś udowadniać, że nie robiłeś czegoś, co każdy mający mgliste choćby pojęcie o obróbce widzi na pierwszy rzut oka. Zasugerowałeś, że tylko ja widzę niedociągnięcia więc są wyssane z palca. Zasugerowałeś w końcu, że mam za kiepski sprzęt, by doceniać Twoje dzieła.
OK - dopisuję Cię do listy tutejszych celebrytów, którymi można albo się zachwycać, albo milczeć. Do tego pierwszego nie dam rady się zmusić, więc pozostaje mi to drugie.
Na marginesie - te zdjęcia są niezłe, więc moja ocena nie różni się od ogólnego odbioru. Co nie znaczy, że nie widzę drobnych niedociągnięć.

touran jeśli to było półserio to przykro mi, że Cię tym nieróbstwem swoim uraziłem. :-) A może uznałem po prostu, że nie potrzebujesz uwag, bo jest dobrze. :-) :-) :-)

touran
30-06-2011, 18:05
touran A może uznałem po prostu, że nie potrzebujesz uwag, bo jest dobrze. :-) :-) :-)

...właśnie to miałem na myśli;-) Pozdr.
Bartek,sory za OT.

harb
30-06-2011, 18:46
ładnie, najlepsza mz dwójka - czepie sie jedynki w PG mz. chmurki wpadaja Ci w zbyt intensywny niebieski (trąci ocieplonym fioletem ) :)

Bartekkw
30-06-2011, 20:20
ładnie, najlepsza mz dwójka - czepie sie jedynki w PG mz. chmurki wpadaja Ci w zbyt intensywny niebieski (trąci ocieplonym fioletem ) :)

tez 2-ke lubie najbardziej i najdluzej nad nia siedzialem ;) co do jedynki to masz racje ;) mozna poprawic to niebo