Zobacz pełną wersję : Paski neoprenowe matin - profilowany czy nie?
Dojrzałem do zmiany tego cholerstwa, które zapodaje Nikon w zestawie. Ponieważ foto-tip od dłuższego czasu nie ma paska bez klamer, mój wybór to matin. Pytanie brzmi: brać profilowany, czy nie? Ma ktoś porównanie? Z góry dziękuję :-)
zwykły:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://foto-ludek.com/zdjecia/pas12.jpg)
profilowany:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://foto-ludek.com/zdjecia/pasprof1.jpg)
pozdrowienia
Piotr
shaddixx
03-02-2007, 14:53
Ja mam matina ale troche narzekam na niego bo jest za krótki. Co prawda jest prawie taki sam jak ten "zwykły" nikonowski. Te na zdjeciach wyglądaja o wiele lepiej.
Pojawiły się też Lowepro całkiem fajnie wyglądające, tylko nie wiem czy jest sens dawać około 60zł?
w zasadzie jestem na tego matina zdecydowany (wersja 43mm) pytanie brzmi tylko - profilowany czy nie
Witam
Zamontowałem raz taki pasek neoprenowy do body......... warto wydać 60zł o ile Twój aparat waży więcej ze szkłem niż 1kg a ty go dużo nosisz w ciągu dnia czy wycieczki...
sam teraz poluje na taki - widziałem tamrac'a z kieszonkami na karty choć mi to nie potrzebne i z szybko złączką cena ok 90zł,
wg mnie warto, a profilowane mogą być lepsze, to tak jak z ciężkimi plecakami profilowanymi i nie, jak raz założysz dobry plecak to już go nie chcesz zmienić na gorszy - poprostu to się czuję
pozdrawiam
Paweł
i jak - ma ktoś doświadczenia z profilowanym?
Polecam profilowany.
Przy cięższym szkle nie wbija się tak jego górna krawędź w szyję, poza tym jest bardziej komfortowy jesli chodzi o kontakt z ciałem, bardziej miękki i układa się. Własciwie jest tak jak obiecują reklamy tego paska, ze nie czuje się go jako takiego bo ciężar równomiernie jest rozłożony.
Polecam "neoprony" już ponad rok jak nosze na nim sprzet i nie wymieniłbym na żaden inny. Wersja "zwykła" wtedy profilowanych nie było...:) Przekonałem się po pierwszym dłuższym foceniu ok 3h z pełnym sprzetem na szyi...naprawdę warto...
pozdr
Grzegorz
dziękuję wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi - zamówienie poszło na profilowany 43mm :O) kiedy dojdzie przesyłka dam znać jak się sprawuje
pozdrawiam :O)
Piotr
Dzisiaj (w środę, w sumie wczoraj ;-) ) doszedł do mnie pasek. Zdecydowanie polecam - dużo wygodniejszy niż nikonowski.
<dodane :> pasek jest lekki i miękki, lekko elastyczny. Szerokość jest w sam raz, wyprofilowanie spełnia swoją rolę
pozdrawiam
Piotr
Paski profilowane gorzej nosi się na ramieniu. Dla mnie Matin 110 cm jest śmiesznie za krótki - co to za pomysł, by produkować tak krótki pasek. Standardowe 130cm nikona to nie za dużo. Kata, którą mam w tej chwili ma około 150cm i mam spory zapas na zmianę. Paski neoprenowe wiodących producentów ( w tym Lowe i Kata) mają wielką wadę - brak gumowania z jednej strony (Matin to ma). Ja pracuję dwiema puszkami i strasznie mnie wnerwia brak gumowania, bo 2ga puszka zsuwa mi się z ramienia. Stąd nie kupię drugiej Katy, ale szukam czegoś podgumowanego (ale minimum 130cm). I jeszcze jedno - pomysł montowania klamer, klamereczek, karabińczyków w paskach na szyję to.....nie chcę użyć zbyt mocnych słów. To totalne guano, które niczemu nie służy, a : - niszczy body (LCD) waląc w nie niemiłosiernie, - zawsze rodzi obawę o możliwość wypięcia, nawet jeśli producent zaklina się, że to niemożliwe. Wydziwianie producentów pasków jest śmieszne. Zamiast wyprodukować solidny, miękki, wygodny, niepoślizgowy - solidny pas, ci dodają jakieś wodotryski. Absurd.
I jeszcze jedno - pomysł montowania klamer, klamereczek, karabińczyków w paskach na szyję to.....nie chcę użyć zbyt mocnych słów. To totalne guano, które niczemu nie służy, a : - niszczy body (LCD) waląc w nie niemiłosiernie, - zawsze rodzi obawę o możliwość wypięcia, nawet jeśli producent zaklina się, że to niemożliwe. Wydziwianie producentów pasków jest śmieszne. Zamiast wyprodukować solidny, miękki, wygodny, niepoślizgowy - solidny pas, ci dodają jakieś wodotryski. Absurd.
hmm.. używałeś takich pasków skoro się o nich negatywnie wypowiadasz??
Ja od roku posiadam dwa paski firmy Lowepro, Voyager C i S. Jak dla mnie są doskonale wykonane, szybka możliwość odpięcia paska przy zdjęciach np. używając statywu, zero problemów z noszeniem zestawu D700/300 + 70200 czy D700/300 + 2470 + lampa. Jeszcze nigdy mi się nie wypięły, a rys na wyświetlaczach JAKOŚ nie dostrzegłem..
szybka możliwość odpięcia paska przy zdjęciach np. używając statywuA w jaki sposob przeszkadza Tobie pasek, w czasie korzystania ze statywu?
hmm.. używałeś takich pasków skoro się o nich negatywnie wypowiadasz??
Ja od roku posiadam dwa paski firmy Lowepro, Voyager C i S. Jak dla mnie są doskonale wykonane, szybka możliwość odpięcia paska przy zdjęciach np. używając statywu, zero problemów z noszeniem zestawu D700/300 + 70200 czy D700/300 + 2470 + lampa. Jeszcze nigdy mi się nie wypięły, a rys na wyświetlaczach JAKOŚ nie dostrzegłem..
Bo te Lowepro są chyba dla tych co noszą aparat na szyi. Ja najczęściej noszę na ramieniu albo zawiązuję pasek na nadgarstku, więc te plastikowe zaczepy są faktycznie denerwujące. Dlatego kupiłem Matina i jest OK. Ale oczywiście każdemu wg potrzeb i chyba fajnie, że mamy z czego wybierać :)
A w jaki sposob przeszkadza Tobie pasek, w czasie korzystania ze statywu?
jak miałem pasek oryginalny to często musiałem go odgarniać, stąd wzięło się moje poirytowanie i kupiłem paski odpinane ;]
i chyba fajnie, że mamy z czego wybierać
w końcu XXI :D
btw. już nie zaśmiecam wątku o paskach Matin.
Paski Matin, profilowane z neoprenu mają jedną wadę - długość czy raczej krótkość ;)
Ale...gdy rozpakowałem po raz pierwszy D3 i wyjąłem to coś w folii usiadłem zadumałem się i zacząłem się zastanawiać co to jest, do czego to służy. Nie znalazłem odpowiedzi - instrukcja nakazywała zamontować tę część do aparatu, logika i zdrowy rozsądek podpowiadały mi jedno - to na pewno nie służy do tego.
Odpiąłem więc neoprenowy profilowany pasek Matin od Canona EOS 5D i olśniło mnie! Już wiem po jakiego wałka producent to dorzuca! Paski matin - te bez bajera mają max 120długości w kłębie. Nikon zadbał o nas użytkownikach i dorzucił do zestawu akcesoria do przedłużenia paska Matin! Nożyczki płomień palnika mocne nici. Tak powstał pasek do noszenia zarówno na szyi a'la skośnooki turysta lub tak jak lubię przepasany przez ramię.
Chyba czeka mnie mała recenzja krok po kroku jak zrobić pasek bo o dziwo w pudełku po D700 była podobna część która jak tylko wziąłem ją do ręki zaczęła krzyczeć:
"Cześć jestem Nikona D700 FX!!! Widzisz mnie?! Heloooł, jestem tu panie zbirze, napadnij mojego właściciela w ciemnej alejce i zabierz mnie! Ponoś mnie przez 2 min a nabawisz się przepukliny i hemoroid"
Używałem już rozmaitych pasków w tym Lowepro Voyager C i S. Oba oceniam bardzo dobrze z dużym ALE. Do spokojnej fotografii, bez mieszania puszkami pewnie są świetne. Np. dla przyrodnika, spacerowicza. W reporterce - koszmar. Klamry walą po osłone LCD i całej puszce niemiłosiernie - nie jestem pedantem biegającym z wacikiem i gruszką dmuchając na body, ale mam jakiś próg tolerancji bezmyślności. W tym przypadku bardziej mojej niż producenta, bo to w końcu ja kupiłem owe osławione modele z klamrami. Producent sprzedał, a lud kupił. A zatem rysują body, utrudniają nawijanie paska na nadgarstek (często to robię). Dalej - zsuwają się z ramienia i kilka razy jedno body musiałem ratować w ostatniej chwili przed lotem. A wystarczyłoby z jednej strony neoprenu dać lekkie gumowanie - lekkie i podarować sobie te bardziewne, niczemu nie służące wielkie klamrony zostawiając po prostu po neoprenie pasek prowadzący do zaczepów w body. Można? Można, ale producent szuka bajerów, już nie wystarczą kieszonki na bógwieco w pasku. Za chwilę jakiś wyświetlacz producent tam upchnie. Szkoda tylko, że Lowe wycofało Camera Strap-y (http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?PHPSESSID=b51fec72c4e6385983a8d272 569f8574&idt=12587&name=Lowepro_Neoprene_Camera_Strap&PHPSESSID=b51fec72c4e6385983a8d272569f8574), które nie miały większości omawianych wad. (nie były idealne, ale chyba lepsze, pomijając znów te karabińczyki....). Nie wiem, szukam od dawna pasków dla siebie i nie mogę znaleźć nic. Domke gripper - fajne, ale znów - karabinki. Wersja bez nich - od razu inna wada - są wąskie i tną szyję. Może ktoś wpadnie na pomysł produkcji porządnych pasków? Zapłacę chętnie ta dobry produkt dla mnie. Byłby nim matin 43mm, ale nie długi - krótki - na 110 cm, bo mnie będzie broda boleć jak zapnę na puszkę sabinę...
może zamiast paska dobry sznurek i przywiązanie aparatu do głowy? Uwolnisz ręce i będziesz mógł "kamerować" albo robić zdjęcia drugim aparatem? Kolejną zaletą będzie to że nie stracisz zębów nosząc sabinę.
Dla mnie Matin 110 cm jest śmiesznie za krótki - co to za pomysł, by produkować tak krótki pasek.
Zapłacę chętnie ta dobry produkt dla mnie. Byłby nim matin 43mm, ale nie długi - krótki - na 110 cm, bo mnie będzie broda boleć jak zapnę na puszkę sabinę...
śmieszne?
Zestawiasz krytykę uargumentowaną (podaję powody swojego niezadowolenia ze zbyt krótkich pasków) z niezwykle lotnymi aluzjami twojego autorstwa o ,,sznurku na głowie'' i ,,kamerowaniu'' - masz jakiś problem? Daleki jestem od OT - wyrosłem z tego typu pyskówek rodem z podwórka - ale twoje uwagi oceniam jako marnej próby zaczepkę intelektualną, proszę pana.
osobo ogarnij się piszesz, że Matin jest za krótki potem że za długi.
Ptaszyna
11-04-2010, 15:20
Mnie się profilowanego Matina nosi na szyi bardzo wygodnie ale przyznam, że niewielka jest różnica w stosunku do oryginalnego paska bo i tak prawie cały czas podtrzymuję sprzęt ręką.
osobo ogarnij się piszesz, że Matin jest za krótki potem że za długi.
Cytuję klasyka: ,,nie chce mi się z tobą gadać''. Z powodu takich ,,mówców'' podarowałem sobie jakiś czas temu aktywność na Canon Board, tam niestety takich ,,niezwykle istotnych'' dla meritum wątków wypowiedzi jest za wiele. Tyle tytułem odpowiedzi dla pana z Poznania.
Dla innych czytelników wątku (bardziej zainteresowanych merytoryką niż psykówkami) - nigdzie nie napisałem, że paski matina są za długie. Są dla mnie za krótkie. Poza tym wydają się nie mieć wad.
Może ktoś wpadnie na pomysł produkcji porządnych pasków? Zapłacę chętnie ta dobry produkt dla mnie. Byłby nim matin 43mm, ale nie długi - krótki - na 110 cm, bo mnie będzie broda boleć jak zapnę na puszkę sabinę...
faktycznie nigdzie. No ale czego wymagać od takich osób które tylko marudzą i szukają zaczepek.
Nie ma to jak PACSAFE, szczególnie pod cięższy zestaw.
Matina mam w D300 i czasem sprawia wrażenie,jakby zaraz miał się urwać :)
,,długi - krótki na 110 cm'' to miało być sarkastyczne zestawienie kontrastowe. Opisałem w nim długość rozumianą w tym przypadku jako miarę, a nie długość jako osobistą cechę tego paska. Nie wiem czy mówię dość jasno.
Napisałem zatem ,,długi'' w znaczeniu ,,długość paska'' - lecz tak naprawdę w mojej opinii ,,krótki'', bo mający ledwie 110 cm...
Przyznaję, czasem mojej wywody bywają niezgrabne jak w tym przypadku. Ale - w 3 postach wcześniej narzekam na krótkość matinów więc łatwo się było pewnie domyślić mojej opinii. Ty natomiast zacząłeś o ,,sznurkach na głowie'' . Sam sobie odpowiedz na pytanie o merytoryczność takiej debaty. Przepraszam już za OT, chciałem tylko wyjaśnić swoją pomroczność słowną.
Tomitom - nie definiuj mojej osoby, nie daję ci takiego prawa. Nie marudzę lecz dzielę się osobistymi refleksjami na temat zawarty w tytule tegoż wątku. W przeciwieństwie do ciebie - pozwalającego sobie na mocno nietaktowne (jestem delikatny) odzywki. I nie ciągnij tego dłużej, zacznij pisać coś na temat omawiany w wątku. Z korzyścią dla wszystkich zapewne.
Nie ma to jak PACSAFE, szczególnie pod cięższy zestaw.
Matina mam w D300 i czasem sprawia wrażenie,jakby zaraz miał się urwać :)Na Marinach nosze D3jki z 70-200, 14-24 i sabinami. Nigdy nie mialem takiego wrazenia. :) Rzeklbym nawet, ze moznaby smialo zastapic nimi line od bungee. ;)
Dlatego napisałem, że Matin wygląda ok, tylko ta długość, tfu krótkość:) Dziś wyłapałem tę aukcję http://www.allegro.pl/show_item.php?item=993923852&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any. Wynika z niej, że oferują matina 145cm. Napisałem, ale cisza (niedziela). Jeśli to nie pomyłka to chyba znalazłem.
Co Wy z ta dlugoscia? Mam zwykle Matiny -- z nadmiarem parciakow zawinietymi przez kolko na ponad 10 cm, a i tak, kiedy wisi na szyi -- obija mi sie o brzuch. Gdyby mial byc jeszcze dluzszy, i nie robiac zbyt dlugich zapasow, to wisialby na wysokosci... nooo... wiadomo czego. :)
Stig - przyznaję rację, wczoraj kupiłem Matina bez klamerek, tego niby 110cm (ma więcej). Pasuje jak ulał, sprawdził się w pracy. Polecam.
Zapłacę chętnie ta dobry produkt dla mnie. Byłby nim matin 43mm, ale nie długi - krótki - na 110 cm, bo mnie będzie broda boleć jak zapnę na puszkę sabinę...
Ile Ty masz wzrostu...? Bo ja mam 189cm i często podpiętą Sabinę - a stan uzębienia się nie zmienił po zamontowaniu Matina profilowanego. :))
Witam,
żeby nie zakładać nowego tematu dotyczącego paska Matin podepnę się do aktualnego.
Chciałbym zakupić pasek: NEOPRENE profilownay 43mm (wersja bez klamer).
Niestety nie mieszkam aktualnie w PL i mam możliwość zakupu tylko poprzez Amazon (swoją drogą trochę to dziwne, że w Niemczech ten pasek jest tak mało popularny).
Moje obawy są o długość, bo na stronie jest podane, iż posiada on tylko 94cm: http://www.amazon.de/Enjoyyourcamera-gebogener-Neopren-Tragegurt-Schultergurt-SLR-Kameras/dp/B0017SUEDC/ref=sr_1_8?ie=UTF8&qid=1339399053&sr=8-8 ,
przy czym oficjalna strona Martina w PL zawiera informacje o długości około 120cm: http://www.matin.com.pl/produkt,437.html
Czy jest to możliwe, że Matin posiada różne wersje długości, czy może na amazonie oferta zawiera błąd?
Inna oferta tego samego sprzedawcy http://www.amazon.de/Matin-Kameragurt-Trageriemen-Gurt-DSLR-Kameras/dp/B001NAXY8Q/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1339399053&sr=8-6
informuje o długości 100cm (jest odpowiednio droższy i z obrazka wynika, że nieprofilowany).
Z góry dziękuje za wszelkie info
To ja jeszcze odświeżę, bo planuję zakup i wybieram pomiędzy Matinem profilowanym a zwykłym.
Czy jest pomiędzy nimi jakaś różnica, jeśli będę chciał zdjąć z szyi i owinąć wokół nadgarstka? Tak mi przyszło do głowy, że może profilowany się gorzej owija.... czy wymyślam głupoty? ;)
Rafał_Sz
05-06-2013, 07:11
Profilowany obwinięty o nadgarstek jest nawet wygodniejszy.
W takim razie biorę profilowany, dzięki.
Mam obydwa wymienione paski - prosty i profilowany. Poza nieco innym kształtem w użytkowaniu ich nie odczuwa się różnicy. W teorii prosty pasek służy do noszenia aparatu na szyi a profilowany na barku (rzekomo mniej się z niego zsuwa). IMHO oba zsuwają się tak samo (nieznacznie) i oba są świetne.
Obydwa można też owijać wokół nadgarstka.
Więcej (np. symbole obydwu i inne posty o tym pasku) tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3140359&postcount=15).
Którykolwiek weźmiesz, będziesz zadowolony i pewnie nie wrócisz nigdy do antyergonomicznej firmówki.
Dzięki warpman, tamte wątki już mam opanowane. Temat wyczerpany, zamówiłem profilowany :)
Ja też wolę profilowany. Niektórzy użytkownicy pisali, że za krótki ale wcale tak nie jest. Za tę cenę to fantastyczny zakup. Niech Ci dobrze służy. Pozdrawiam Miasto Świętej Wieży, urodziłem się tam kiedyś :wink:
Pozdrawiam Miasto Świętej Wieży, urodziłem się tam kiedyś :wink:
Ale za którym razem? ;)
Co do paska... Wczoraj przyszedł, od razu zrobiłem test - zapiąłem najcięższe szkło jakie mam i lampę. Dlaczego ja się męczyłem tyle czasu?? No to jest rewelacja po prostu. Sprzęt na szyi stał się lżejszy. Polecam każdemu, żeby wymienił to narzędzie tortur z firmowym napisem :)
Dlaczego ja się męczyłem tyle czasu?? No to jest rewelacja po prostu. Sprzęt na szyi stał się lżejszy. Polecam każdemu, żeby wymienił to narzędzie tortur z firmowym napisem :)
Otóż to. Każdy, kto spróbował mówi to samo. Tak po prostu jest. Kropa.
Rafał_Sz
12-06-2013, 05:52
Dodam, że przy zakupie elastycznych pasków należy omijać z daleka te z nadrukiem. Po prostu po krótkim czasie użytkowania napis wygląda nieciekawie.
Taki też zakupiłem.
Miód malina.
Naturalnie. Bez nadruku.
Oczywiście. Poza tym nadruk przyciąga złe oczy i lepkie łapska amatorów cudzej własności.
DominikGSI
13-06-2013, 09:11
Ja niedawno przesiadłem się z profilowanego na prosty, ale z przedłużeniami (z polskiego NPSu). I dla mnie jest ogromna różnica na plus. Przy wzroście 188 cm, na pasku bez przedłużaczy aparat zawsze miałem gdzieś za wysoko. Teraz spokojnie nosząc na ramieniu przy maksymalnej długości paska, aparat mam na wysokości pasa i dużo wygodniej mi się nim operuje. Bałem się o trwałość klamerek przy przedłużaczu, ale jak na razie spełniają swoją rolę. Nawet przy zwisającym D600+S70-200OS nie ma uczucia, że coś może się wypiąć.
ja używam profilowanego paska Matin i jestem z niego maksymalnie zadowolony :)
witam
ktoś moze cos powiedzieć na temat tego paska?
http://allegro.pl/crumpler-singapore-sling-bk-pasek-fotograficzny-i3264198541.html
pzdr.
DominikGSI
14-06-2013, 15:00
witam
ktoś moze cos powiedzieć na temat tego paska?
http://allegro.pl/crumpler-singapore-sling-bk-pasek-fotograficzny-i3264198541.html
pzdr.
Strasznie udziwniony i drogi :) Za Matina zapłacisz niecałą połowę tego, a wydaje mi się, że będziesz bardziej zadowolony.
Poszukuję od dłuższego czasu zwykłego neoprenowego matina 43 mm szerokości (coś koło tego) bez żadnych wymysłów w stylu odczepiane przedłużenie. Jedyny chyba sprzedawca nie ma go w swojej ofercie i mieć go nie będzie.
Ma ktoś ma pojęcie, gdzie taki można zdobyć?
Dołączam się do kolegi Jolania bo też szukam czegoś takiego w stylu Matin. Widziałem te zwykłe za ok 15 zł i powiem szczerze, że jakość wykonania jest tragiczna. Już nie wspominając o bezpieczeństwie sprzętu...
Dołączam się do kolegi Jolania bo też szukam czegoś takiego w stylu Matin. Widziałem te zwykłe za ok 15 zł i powiem szczerze, że jakość wykonania jest tragiczna. Już nie wspominając o bezpieczeństwie sprzętu...
Znalazłem coś na e-bayu (http://www.ebay.com/itm/New-Matin-M-6780-Neoprene-Curved-Strap-for-Canon-Nikon-Sony-DSLR-Camera/251932337195?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%2 6asc%3D20131003132420%26meid%3Db5cb81c057724f53a3a e59a316a1d217%26pid%3D100005%26rk%3D1%26rkt%3D6%26 sd%3D181719125574). Czy spokojnie można tam płacić kartą kredytową? Nie za bardzo kumaty jestem, czy cena zawiera wysyłkę do Polski? Czy są możliwe jakieś inne dodatkowe koszty?
arkonsik
08-03-2020, 22:29
ma ktos zdjecie matina na szyji z aparatem, ale tej wersji bez przedluzen? Boje sie ze moze byc za krotka
Nie będzie za krótki. Noszę zarówno na szyi, jak i na ramieniu. Żadnych problemów z długością.
Kupiłem taki bez przedłużki i był dla mnie za krótki. Co kto lubi i do czego jest przyzwyczajony.
arkonsik
09-03-2020, 12:30
a dałoby radę zdjęcie jak dynda na szyi bez przedłużki?
Jaki aparat chcesz na nim wieszać? W necie nie znalazłeś jakiegoś filmiku?
Jak odszukam ten bez przedłużki i znajdę chwilę czasu to spróbuję zrobić zdjęcie. Ja lubię dość nisko nosić aparat, poza tym przewieszam ukośnie przez ramię. Inaczej też nosi się na t-shirt, inaczej na kurtkę. Jak masz przedłużkę, zawsze możesz skrócić, poza tym przedłużka ma sprzączki i można szybko odpiąć pasek, np. po podpięciu do statywu. Jest to mega wygodne, ten bez przedłużki trzeba żmudnie odpinać od aparatu. Kilkanaście złotych różnicy, moim zdaniem warto kupić dłuższy. Jeden (przedłużony) używam od 4 lat (d7200, d500) i wygląda jak nowy, trwałość klamerek więc nie jest problemem.
arkonsik
09-03-2020, 15:22
Nic w necie nie ma. Wszystko z przedluzka. Kasa nieistotna po prostu nie ufam takim plastikowym klamerkom. Ma utrzymac co najmniej sigme 18-35 art z nikonem d7200
Wieszam d500 z T100-400, z S150/2.8, oczywiście staram się podtrzymywać, ale jak idę na spacer po lesie, to siłą rzeczy czasem się to dynda. Nigdy nie miałem jakiegokolwiek problemu, nic się nie odpięło, itd. Peak design jest ponoć najmocniejszy, ale niestety nie neopren.
Rafaello666
21-03-2020, 19:53
Mam Matina szerokości 43 mm. Pasek ma na dzisiaj osiem lat i jest to super rzecz. Nic się nie rozlatuje. Aktualnie używam z Nikonem D750 + różne szkła (nie za ciężkie - 24-120 np.). Co prawda, od dłuższego czasu używam uchwytu Peak Design do plecaka, ale pasek swoje wysłużył i sprawuje się dalej bez problemu.
Chciałem dać link do aukcji, ale widzę, że faktycznie pojawiła się wersja przedłużana, której nie znam i chyba też bym się bał tych plastikowych zaczepów.
Edit
Znalazłem chyba właśnie taki, jakiego używam.
https://allegro.pl/oferta/pasek-do-lustrzanki-na-szyje-ramie-neoprene-matin-7985434398
Też używam od lat właśnie takich jak z aukcji. W sumie 4, z czego dwa chyba kompletne no-name. (bez napisu „Matin”) Targam na tym D3/D3S i D800, z wszystkimi szkłami, jakimi dysponuję (nie ma żadnego problemu, przy np. 70-200).
Nic w necie nie ma. Wszystko z przedluzka. Kasa nieistotna po prostu nie ufam takim plastikowym klamerkom. Ma utrzymac co najmniej sigme 18-35 art z nikonem d7200
Dokładnie taki zestaw noszę od kilku miesięcy na pasku kupionym na aliexpress za 35zł
https://pl.aliexpress.com/item/32827329234.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0foi1 SUT
Dla mnie spoko, bardzo miękka część "naszyjna", długość maksymalna do siusiaka, klamerki solidne - nie ma szans na przypadkowe rozpięcie. Polecam sprawdzić, koszt niewielki, a może akurat się spodoba ;)
[EDIT]
Sorry, nie zauważyłem, że chcesz bez przedłużki ;)
Miałem takie dwa matiny przez dobre 6 lat, albo i ciut więcej. Niestety ostatnio oba podały się w ten sam sposób - w miejscu styku neoprenu ze "skórzanym" łącznikiem. Neopren po prostu popękał, ale to pewnie ze starości :)
Rafaello666
22-03-2020, 12:25
U mnie, po ośmiu latach, pasek wygląda jak nowy. Nie wiem jakie są różnice w trwałości neoprenu, w zależności od partii produkcyjnej czy użytego surowca. Generalnie, gdybym chciał kupić teraz kolejny pasek, to prawdopodobnie taki sam. Mogliby je jeszcze odrobinę urozmaicić kolorystycznie.
Pytanie jak często i w jakich warunkach używasz [emoji6]
Rafaello666
22-03-2020, 12:59
Pytanie jak często i w jakich warunkach używasz [emoji6]
Tutaj to różnie. Trudno powiedzieć czy dużo. Bawię się czysto amatorsko i czasem się foci codziennie przez parę dni, czy nawet dwa tygodnie, jak jakieś wakacje, a czasem sprzęt leży dwa tygodnie w plecaku. Faktem jest, że od dwóch lat pasek pełni funkcję głównie dodatkowego zabezpieczenia, bo aparat z reguły siedzi na uchwycie PD Capture. Bez względu na to, uważam, że stosunek jakości do ceny mają te paski rewelacyjny. Przede wszytkim jednak pasuje mi ta miękka sprężystość na szyi. Po firmowym pasku miałem czasem nieprzyjemne podrażnienie skóry, jak aparatu używało się kilka dni non stop, szczególnie jeszcze jak się trochę kark przypiekło na słońcu. Ten neoprenowy, w porównaniu, bardzo przyjemny dla skóry.