Zobacz pełną wersję : Sigma 18-125 DC OS HSM 3,8-5,6 + nikon d3000
Witam,
Mam pytanie dotyczące obiektywy sigma 18-125 a konkretnie dźwięków, które się z niego wydobywają.
Wiem, że ten obiektyw przy włączonym aparacie standardowo wydaje z siebie ciche szumienie, u mnie jednak pojawia się coś więcej...
Podczas zmiany trybu pracy - auto, M, A, S, P itp. z obiektywu dochodzi dźwięk ... hmm tak jak by przeskakiwała w środku jakaś zębatka albo coś podobnego do dźwięku zwarcia (?)
Ten sam dźwięk raz jest cichszy raz głośniejszy i pojawia się również podczas otwierania wbudowanej lampy.
Wtedy gdy dochodzi ten dźwięk na wizjerze widać, że obraz drży
Co to może być? Czy to normalne w tym obiektywie?
Dodam, że zdjęcia wychodzą normalne - bez zastrzeżeń.
Pozdrawiam
Ja bym stawiał na stabilizację obrazu w obiektywie. To raczej normalne zachowanie. Wyłącz sobie stabilizację i sprawdź czy objawy będą też występowały. Z drugiej strony dziwne jest, że występuje to jak przełączasz tryby pracy aparatu, powinno występować tylko podczas próby ostrzenia. Ale na wszelki wypadek sprawdź czy nie jest to związane z systemem stabilizacji.
Po wyłączeniu stabilizacji jest dokładnie tak samo. Też wydawało mi się, że może to mieć związek.
ten obiektyw tak ma
----------------------
sorry nie doczytałem . Myślałem że chodzi o szum. Jeżeli coś dodatkowego to u mnie nic takiego nie ma.
stachmuszel
30-06-2011, 07:25
Miałem to szkiełko, bardzo fajne. Szum to praca systemu OS, delikatne stuki pojawiały się w momencie załączenie i wyłączenia się OS. Podczas pracy poza szumem było cichutko. Prawdopodobnie u Ciebie dzieje się coś złego z układem żyroskopu systemu OS lub masz źle zamocowane szkło w bagnecie.
Pozdr.
stachmuszel
30-06-2011, 07:29
Ja bym stawiał na stabilizację obrazu w obiektywie. To raczej normalne zachowanie. Wyłącz sobie stabilizację i sprawdź czy objawy będą też występowały.
W tym szkle tak naprawdę nie da się wyłączyć układu stabilizacji. Przełącznik na korpusie obiektywu wyłącza działanie układu, ale nie wyłącza jego zasilania. Także szum i stuki były słyszalne nawet w pozycji OFF. Jest to normalne zachowanie się obiektywu, potwierdzone w serwisie Sigm-y.
Nagrałem ten dźwięk:
http://www.youtube.com/watch?v=00QW-S9BHPM
pojawia się w 5, 12 i 18 sekundzie.
Dodam jeszcze, że dźwięk ten nie wydobywa się z obiektywu gdy jest w pozycji pionowej lub gdy aparat jest w pozycji do robienia pionowych zdjęć...
stachmuszel
30-06-2011, 13:54
Dokładnie takie dźwięki miałem podczas włączania i wyłączania się systemu stabilizacji, oraz gdy wyłączałem body. Czy w jakiś sposób wymuszasz te dźwięki, czy obiektyw tak sobie "gada" nawet gdy aparat sobie leży na stole?
Są przeze mnie wymuszane. Dokładnie w tym przypadku aparat leżał na biurku a ja przełączałem tryb pracy z trybu "sport" na "makro". Raz bzyczał raz nie...
Sądząc po Twoim poście raczej nie jest to powód do obaw, że coś jest nie w porządku?
stachmuszel
30-06-2011, 20:53
Są przeze mnie wymuszane. Dokładnie w tym przypadku aparat leżał na biurku a ja przełączałem tryb pracy z trybu "sport" na "makro". Raz bzyczał raz nie...
Sądząc po Twoim poście raczej nie jest to powód do obaw, że coś jest nie w porządku?
Moją Sigmę 18-125 miałem podpiętą do D200. W tym body nie ma programów tematycznych. Może dlatego nie zauważyłem tego zjawiska u siebie. Ale dźwięki były dokładnie takie same jak u Ciebie. Może z D3000 tak właśnie ma to się zachowywać. Jeśli obiektyw normalnie działa to nie przejmowałbym się tym.
Pozdr.
Dzięki Panowie, pomogliście mi.
Obiektyw zostaje u mnie. Jeżeli pojawią się jakieś problemy będę walczył z serwisem.
Na razie przetestowałem go pod względem FF i BF - wszystko jest ok.
Obiektyw działa szybko i trafia w punkt więc może faktycznie tak musi pracować.
Pozdrawiam
stachmuszel
01-07-2011, 08:54
To naprawdę fajne szkło. Mnie kilka razy miło zaskoczyło. Gdyby nie podróż w FX to bym go nadal używał. Te szkła nie maja problemów z BF/FF. AF działa bardzo szybko i celnie. Przed zakupem porównywałem go do N18-105VR. Optycznie podobnie ale jakość wykonania Sigmy jest zdecydowanie lepsza.
Pozdr.