PDA

Zobacz pełną wersję : Powrót z naprawy gwarancyjnej z USA. Jak uniknąć VAT?

grissley
29-06-2011, 16:44
Wysłałem do Stanów sprzęt na naprawę gwarancyjną. Zwyczajnie, paczką, przez pocztę polską.
No i teraz dowiedziałem się, że "jeśli nie otworzyłem procedury uszlachetnienia biernego" (?), to FedEx zgłasza przesylkę normalnie do odprawy, a tam clą i VATują.
Jest jakiś sposób na uniknięcie tego? Jakiś wpis w liście przewozowym, albo coś w tym typie?
Podobno dałoby się coś zdziałać, gdybym miał dowód zakupu w PL. Ale nie mam takiego dowodu...

acjel
30-06-2011, 10:50
z tego co wiem to nie. wysylajac zglaszasz wlasnie wysylke do uszlachetnienia, podajesz numery seryjne, etc i wtedy nie zostanie paczka oclona, a tak to przepadlo, chyba, ze poprosisz o wysylke przez zwyklego czlowieka a nie firme i on napisze wartosc jakies 200USD opisujac paczke "konserwy dla rodziny"

miron19j
30-06-2011, 12:18
kiedys kupilem elektronike w Chinach. Sprzedajacy sklep napisal na fakturze "cena 1 USD, zwrot z naprawy gwarancyjnej". Nie zaplacilem cla ani podatku.
Szlo Poczta Polska (tam odbieralem z UC).
edyta: ale jezeli wyslales na naprawe gwarancyjna, to musisz miec jakis dowod zakupu, karte gwarancyjna?

grissley
30-06-2011, 12:53
ale jezeli wyslales na naprawe gwarancyjna, to musisz miec jakis dowod zakupu, karte gwarancyjna?

Kupione w Stanach pół roku temu. Dowód zakupu może jedynie pogorszyć sytuację ;)

miron19j
30-06-2011, 13:06
Kupione w Stanach pół roku temu. Dowód zakupu może jedynie pogorszyć sytuację ;)

a nie masz jakis papierow, ze wtedy sprowadziles do kraju? I ze wtedy juz zaplaciles za przesylke?
A dowod nadania, musiales przeciez cos dostac, jakis papier, ze wysylasz.

miron19j
30-06-2011, 13:45
a tak w ogóle. Jeżeli idzie to FedExem z USA, to będzie clone na Okęciu. Zadzwoń, jak dobrze zagadasz, to miła pani przełączy Cię do celników. Powiesz, jak wygląda sytuacja, jakie masz papiery. Wtedy na pewno będziesz wiedział, co i jak.
22 500-76-14/15

Raf 007
30-06-2011, 14:15
Ta na pewno te pół roku temu płacił cło, Ta na pewno.

miron19j
30-06-2011, 14:31
Ta na pewno te pół roku temu płacił cło, Ta na pewno.
no to teraz się wyrówna
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)

-bob-
30-06-2011, 15:11
Może spróbój podać adres wysyłki (o ile masz) znajomego w Austrii, to cła uda się uniknąć, a potem on prześle Ci sprzęt do Polski ( tak słyszałem)

grissley
30-06-2011, 19:21
Ta na pewno te pół roku temu płacił cło, Ta na pewno.:p