PDA

Zobacz pełną wersję : Czy jest jeszcze sens kupowac nowego D90 ?

bero
28-06-2011, 12:25
Witam,
zdecydowałem sie na kupno Nikona D90 ale chodzą za mną myśli czy nie jest to już za stary sprzęt? Myślę o nowym i tylko taki wchodzi w gre... W koncu ten model był wypuszczony aż 3 lata temu.. Czy czasem inne nawet najtańsze lustra jak d3100 (bardzo amatorskie ale w miare świeże) nie będzie przewyższać D90? Nie zależy mi na filmach - zależy mi na zdjęciach.. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

pzdr Łukasz

Fun
28-06-2011, 12:37
to ja odpowiem zaczepnie :D.....czy jest sens kupowanie opla insigni, skoro jest nowsza astra ??

bero
28-06-2011, 12:41
Insignia jest w miare nowa, z tego co się orientuje to 2010 rok :)

Ale rozumiem sugestie:) Mój wybór padł na D90 właśnie z tego powodu ale chciałem się poradzić :)

ppablo12345
28-06-2011, 12:46
Witam,
zdecydowałem sie na kupno Nikona D90 ale chodzą za mną myśli czy nie jest to już za stary sprzęt? Myślę o nowym i tylko taki wchodzi w gre... W koncu ten model był wypuszczony aż 3 lata temu.. Czy czasem inne nawet najtańsze lustra jak d3100 (bardzo amatorskie ale w miare świeże) nie będzie przewyższać D90? Nie zależy mi na filmach - zależy mi na zdjęciach.. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

pzdr Łukasz

Kupujesz aparat, żeby chwalić się najnowszym sprzętem, czy po to, żeby robić zdjęcia?

bero
28-06-2011, 12:51
Kupujesz aparat, żeby chwalić się najnowszym sprzętem, czy po to, żeby robić zdjęcia?

nie wiem czemu wywnioskowałeś z mojego wątku że kupuje aparat po to żeby się nim chwalić.... Poprostu interesuje mnie to czy nie lepiej (ze względu na jakieś funkcje bądź lepszą jakość obrazu o ile taka jest) wybrać coś nowszego.. czy D90 nadal jest bardzo dobrym wyborem i posłuży długie lata

Fun
28-06-2011, 12:59
no to teraz to łatwiej odpowiedzieć - ze względu na funkcje i komfort użytkowania warto wziąć D90 :)

ppablo12345
28-06-2011, 13:02
bero - ponieważ Twoim kryterium wyboru jest data premiery aparatu, a moim zdaniem powinno nim być jakość zdjęć, sprawdzona konstrukcja itd. Jeśli źle Cię zrozumiałem, przepraszam.
Mogę z czystym sumieniem polecić D90, sądząc po wypowiedziach na forach, jest lepszym wyborem niż jego następca D7000, który jest konstrukcją wadliwą, mimo lepszych osiągów na papierze.
Co do D3100 - na jego korzyść przemawia na pewno cena i możliwość kręcenia filmów w wyższej rozdziałce, jeśli kogoś to interesuje. Nie ma za to wbudowanego silnika AF w body, co ogranicza Cię w wyborze obiektywów, nie wiem też, jak z jego awaryjnością.

Umbra
28-06-2011, 13:04
Jeśli chcesz używać obiektywów bez silnika - D90; jeśli chcesz bezprzewodowego sterowania lampami - D90; jeśli chcesz górnego wyświetlacza - D90.

A jeśli nie chcesz dodatkowych lamp ani obiektywów bez silnika (z silnikiem jest już całkiem sporo obiektywów; w zasadzie brakuje chyba jeszcze tylko 85 mm), to możesz się pokusić o którąś z nowości.

hadwao
28-06-2011, 13:05
Heh widzę, że d90 generuje ostatnio duże zainteresowanie. Wczoraj odpowiadałem na podobny topic porównujący d90 i d5100. Ogólnie podsumuję jeszcze raz - same parametry techniczne typu matryca to nie wszystko. d90 ma wiele przewag nad aparatami entry level - między innymi ergonomię, jakość wykonania, śrubokręt, niezły wizjer etc. Myślę, że d90 zjada na śniadanie d3100 - co do d5100 to cóż, porównanie nie jest już takie oczywiste, ale ja wybrałem jednak d90. Poszukaj tej dyskusji d90 vs d5100 - tam już chyba padły wszystkie argumenty za i przeciw.
Odpowiadając jednak wprost d90 to nadal bardzo dobra puszka i spokojnie starczy na parę lat zabawy - jest to opinia zarówno obecna na polskich jak i anglojęzycznych forach.

bero
28-06-2011, 13:07
Heh widzę, że d90 generuje ostatnio duże zainteresowanie. Wczoraj odpowiadałem na podobny topic porównujący d90 i d5100. Ogólnie podsumuję jeszcze raz - same parametry techniczne typu matryca to nie wszystko. d90 ma wiele przewag nad aparatami entry level - między innymi ergonomię, jakość wykonania, śrubokręt, niezły wizjer etc. Myślę, że d90 zjada na śniadanie d3100 - co do d5100 to cóż, porównanie nie jest już takie oczywiste, ale ja wybrałem jednak d90. Poszukaj tej dyskusji d90 vs d5100 - tam już chyba padły wszystkie argumenty za i przeciw.
Odpowiadając jednak wprost d90 to nadal bardzo dobra puszka i spokojnie starczy na parę lat zabawy - jest to opinia zarówno obecna na polskich jak i anglojęzycznych forach.

i o to mi chodziło ;)

Dzięki!

RAF7705
01-07-2011, 08:41
Ja się wahałem nad wyborem d90 i d7000 i wybrałem. Z aparatu jestem zadowolony, miałem d80, te 2 pokrętła górny wyświetlacz i przyciski, to rzecz nieodzowna, nie umiał bym bez tego operować sprawnie aparatem, więc niższe modele w ogóle nie wchodzą w grę choć by miały 25Mpixów.