Zobacz pełną wersję : Czy jest jeszcze sens kupowac nowego D90 ?
Witam,
zdecydowałem sie na kupno Nikona D90 ale chodzą za mną myśli czy nie jest to już za stary sprzęt? Myślę o nowym i tylko taki wchodzi w gre... W koncu ten model był wypuszczony aż 3 lata temu.. Czy czasem inne nawet najtańsze lustra jak d3100 (bardzo amatorskie ale w miare świeże) nie będzie przewyższać D90? Nie zależy mi na filmach - zależy mi na zdjęciach.. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
pzdr Łukasz
to ja odpowiem zaczepnie :D.....czy jest sens kupowanie opla insigni, skoro jest nowsza astra ??
Insignia jest w miare nowa, z tego co się orientuje to 2010 rok :)
Ale rozumiem sugestie:) Mój wybór padł na D90 właśnie z tego powodu ale chciałem się poradzić :)
ppablo12345
28-06-2011, 12:46
Witam,
zdecydowałem sie na kupno Nikona D90 ale chodzą za mną myśli czy nie jest to już za stary sprzęt? Myślę o nowym i tylko taki wchodzi w gre... W koncu ten model był wypuszczony aż 3 lata temu.. Czy czasem inne nawet najtańsze lustra jak d3100 (bardzo amatorskie ale w miare świeże) nie będzie przewyższać D90? Nie zależy mi na filmach - zależy mi na zdjęciach.. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
pzdr Łukasz
Kupujesz aparat, żeby chwalić się najnowszym sprzętem, czy po to, żeby robić zdjęcia?
Kupujesz aparat, żeby chwalić się najnowszym sprzętem, czy po to, żeby robić zdjęcia?
nie wiem czemu wywnioskowałeś z mojego wątku że kupuje aparat po to żeby się nim chwalić.... Poprostu interesuje mnie to czy nie lepiej (ze względu na jakieś funkcje bądź lepszą jakość obrazu o ile taka jest) wybrać coś nowszego.. czy D90 nadal jest bardzo dobrym wyborem i posłuży długie lata
no to teraz to łatwiej odpowiedzieć - ze względu na funkcje i komfort użytkowania warto wziąć D90 :)
ppablo12345
28-06-2011, 13:02
bero - ponieważ Twoim kryterium wyboru jest data premiery aparatu, a moim zdaniem powinno nim być jakość zdjęć, sprawdzona konstrukcja itd. Jeśli źle Cię zrozumiałem, przepraszam.
Mogę z czystym sumieniem polecić D90, sądząc po wypowiedziach na forach, jest lepszym wyborem niż jego następca D7000, który jest konstrukcją wadliwą, mimo lepszych osiągów na papierze.
Co do D3100 - na jego korzyść przemawia na pewno cena i możliwość kręcenia filmów w wyższej rozdziałce, jeśli kogoś to interesuje. Nie ma za to wbudowanego silnika AF w body, co ogranicza Cię w wyborze obiektywów, nie wiem też, jak z jego awaryjnością.
Jeśli chcesz używać obiektywów bez silnika - D90; jeśli chcesz bezprzewodowego sterowania lampami - D90; jeśli chcesz górnego wyświetlacza - D90.
A jeśli nie chcesz dodatkowych lamp ani obiektywów bez silnika (z silnikiem jest już całkiem sporo obiektywów; w zasadzie brakuje chyba jeszcze tylko 85 mm), to możesz się pokusić o którąś z nowości.
Heh widzę, że d90 generuje ostatnio duże zainteresowanie. Wczoraj odpowiadałem na podobny topic porównujący d90 i d5100. Ogólnie podsumuję jeszcze raz - same parametry techniczne typu matryca to nie wszystko. d90 ma wiele przewag nad aparatami entry level - między innymi ergonomię, jakość wykonania, śrubokręt, niezły wizjer etc. Myślę, że d90 zjada na śniadanie d3100 - co do d5100 to cóż, porównanie nie jest już takie oczywiste, ale ja wybrałem jednak d90. Poszukaj tej dyskusji d90 vs d5100 - tam już chyba padły wszystkie argumenty za i przeciw.
Odpowiadając jednak wprost d90 to nadal bardzo dobra puszka i spokojnie starczy na parę lat zabawy - jest to opinia zarówno obecna na polskich jak i anglojęzycznych forach.
Heh widzę, że d90 generuje ostatnio duże zainteresowanie. Wczoraj odpowiadałem na podobny topic porównujący d90 i d5100. Ogólnie podsumuję jeszcze raz - same parametry techniczne typu matryca to nie wszystko. d90 ma wiele przewag nad aparatami entry level - między innymi ergonomię, jakość wykonania, śrubokręt, niezły wizjer etc. Myślę, że d90 zjada na śniadanie d3100 - co do d5100 to cóż, porównanie nie jest już takie oczywiste, ale ja wybrałem jednak d90. Poszukaj tej dyskusji d90 vs d5100 - tam już chyba padły wszystkie argumenty za i przeciw.
Odpowiadając jednak wprost d90 to nadal bardzo dobra puszka i spokojnie starczy na parę lat zabawy - jest to opinia zarówno obecna na polskich jak i anglojęzycznych forach.
i o to mi chodziło ;)
Dzięki!
Ja się wahałem nad wyborem d90 i d7000 i wybrałem. Z aparatu jestem zadowolony, miałem d80, te 2 pokrętła górny wyświetlacz i przyciski, to rzecz nieodzowna, nie umiał bym bez tego operować sprawnie aparatem, więc niższe modele w ogóle nie wchodzą w grę choć by miały 25Mpixów.