PDA

Zobacz pełną wersję : pblokada przedbłysku w d5100

dch1912
28-06-2011, 11:49
Witam, przymierzam się do zakupu D5100 ale nie mogę znaleźć informacji czy ten model ma blokadę przedbłysku tak jak w D90 niezbędną do prawidłowego wyzwalania lamp z fotocelą. Z góry dziekuję za info.

Tommii
30-06-2011, 09:42
D5100 tak jak D90 nie ma takiej funkcji jak blokada przedbłysku.
Można co najwyżej przełączyć lampę w tryb manualny i wtedy w ogóle nie ma przedbłysku bo jest nie potrzebny w tym trybie pracy lampy.

starosta
30-06-2011, 19:06
Kolega Tommii ma rację, lampę ustawiamy tryb manualny i po sprawie.

Rafał_Sz
30-06-2011, 20:19
Witam, przymierzam się do zakupu D5100 ale nie mogę znaleźć informacji czy ten model ma blokadę przedbłysku tak jak w D90 niezbędną do prawidłowego wyzwalania lamp z fotocelą. Z góry dziekuję za info.
Mógłbyś sprecyzować pytanie? Chodzi Ci o blokadę błysku, błysk modelujący czy sterowanie CLS?

dch1912
01-07-2011, 13:56
W canonie 300D korzystałem z funkcji ręcznego wyzwalania przedbłysku, który odpalał zwykłe lampy z fotocelą. Aparat dokonywał pomiaru i po ponownym naładowaniu lamp mozna było zrobić zdjęcie z zapamiętanymi przez aparat parametrami. Swoją drogą to już nabyłem D5100 i faktycznie nie ma tej funkcji. Zastanawiam się czy kupić dodatkowe dwie lampy SB-700 i korzystać z dobrodziejstw automatyki czy korzystać ze zwykłych żarówek błyskowych z fotocelą i trybu manualnego. Robię zdjęcia małych przedmiotów w namiocie bezcieniowym

adolfik9501
01-07-2011, 14:12
W canonie 300D korzystałem z funkcji ręcznego wyzwalania przedbłysku, który odpalał zwykłe lampy z fotocelą. Aparat dokonywał pomiaru i po ponownym naładowaniu lamp mozna było zrobić zdjęcie z zapamiętanymi przez aparat parametrami. Swoją drogą to już nabyłem D5100 i faktycznie nie ma tej funkcji. Zastanawiam się czy kupić dodatkowe dwie lampy SB-700 i korzystać z dobrodziejstw automatyki czy korzystać ze zwykłych żarówek błyskowych z fotocelą i trybu manualnego. Robię zdjęcia małych przedmiotów w namiocie bezcieniowym

Jak zakupisz te dwie SB700 to i tak z Twoim korpusem pozostanie Ci fotocela lub dodatkowe radio.

EDIT: No chyba, że jedna z Sabinek będzie się marnowała na korpusie ;) Ale co dwie lampy zdalne to nie jedna.

Tommii
06-07-2011, 00:40

Też kiedyś miałem Canona 300D. To ręczne wyzwalanie przedbłysku przyciskiem "*" nazywa się blokada ekspozycji dla błysku tzw. "FEL". Tak jak piszesz lampa wykonuje błysk pomiarowy, aparat zapamiętuje parametry błysku i przy wyzwoleniu migawki błyska już z określoną siłą bez dodatkowych pomiarów.
Nie mam D5100 ale podejrzewam że ma funkcję "FEL" (być może trzeba ją zaprogramować pod któryś z przycisków).

300D zapamiętywał parametry błyski tylko i wyłącznie dla lampy wbudowanej. Te wyzwalane fotocelą błyskały tak i tak z taką mocą jaką miały ustawioną (chyba, że miały swoją automatykę pomiarową. Canon 300D nie miał możliwości przekazywania do lamp poza sankami jakichkolwiek ustawień. W tym modelu było to jedyne rozwiązanie bi lampy wbudowanej nie można było ustawić w tryb manualny. Pracowała tylko i wyłącznie w E-TTLu.

Teraz masz jak mi się zdaje 2 możliwości.
Ustawić lampę w tryb manualny w którym nie ma przedbłysków
Przypisać funkcję FEL do któregoś z przycisków (patrz instrukcja obsługi.)